تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,502 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,118,280 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,224,200 |
واکنش رشد و عملکرد برنج به تاریخ بذرپاشی و روش کاشت در کشت مستقیم در رشت | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
علوم گیاهان زراعی ایران | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مقاله 14، دوره 52، شماره 1، فروردین 1400، صفحه 143-154 اصل مقاله (1.11 M) | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/ijfcs.2020.292288.654656 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نویسندگان | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
اکبر لطیفی1؛ هاشم امین پناه* 2؛ بیژن یعقوبی3 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1دانشجوی کارشناسی ارشد زراعت، گروه زراعت و اصلاح نباتات، واحد رشت، دانشگاه آزاد اسلامی، رشت، ایران | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2دانشیار، گروه زراعت و اصلاح نباتات، واحد رشت، دانشگاه آزاد اسلامی، رشت، ایران | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
3دانشیار، مؤسسه تحقیقات برنج کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رشت. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
چکیده | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
تغییر نظام کشت برنج از کشت نشایی به کشت مستقیم، سبب کاهش قابل توجه نیروی کارگری و هزینههای تولید میشود. بهمنظور بررسی اثر تاریخ بذرپاشی و روش کاشت بر رشد و عملکرد رقم هاشمی در کشت مستقیم، آزمایشی در سال 1397 بهصورت کرتهای خرد شده و در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی در مؤسسه تحقیقات برنج کشور-رشت انجام شد. عامل اصلی شامل تاریخ بذرپاشی (11، 18 و 25 اردیبهشت و یک، هشت، 15 و 22 خرداد) و عامل فرعی شامل روش کاشت (دستپاش، کاشت خطی و کاشت کپهای) بودند. همچنین، تیمار شاهد کشت نشایی نیز به تیمارهای آزمایشی افزوده شد. تجزیه واریانس نشان داد که اثر تاریخ بذرپاشی بر عملکرد شلتوک معنیدار بود، ولی اثر روش کاشت و اثر متقابل بین آنها بر عملکرد شلتوک معنیدار نبود. حداکثر عملکرد شلتوک بهمیزان 4414 و 4325 کیلوگرم در هکتار، بهترتیب در تاریخ بذرپاشی 11 و 25 اردیبهشت بهدست آمد و تأخیر در بذرپاشی، منجر به کاهش معنیدار عملکرد شد، بهطوریکه عملکرد شلتوک در تاریخ بذرپاشی یک، هشت و 15 خرداد در مقایسه با تاریخ بذرپاشی 11 اردیبهشت، بهترتیب 41، 43 و 70 درصد کاهش یافت. همچنین بین عملکرد شلتوک در کشت مستقیم (184±4414 کیلوگرم در هکتار) و کشت نشایی (215±4295 کیلوگرم در هکتار) اختلاف معنیداری وجود نداشت. در ضمن، وزن خشک علفهایهرز تحت تأثیر تاریخ بذرپاشی و روش کاشت قرار نگرفت. بهطورکلی و براساس نتایج این تحقیق، عملکرد مطلوب برنج در کشت مستقیم، با بذرپاشی از تاریخ 11 تا 25 اردیبهشت بهدست آمد. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
کلیدواژهها | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
دستپاش؛ زمان کاشت؛ کاشت خطی؛ کاشت کپهای؛ کشت مستقیم برنج | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
اصل مقاله | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مقدمه برنج، غذای مصرفی بیش از نیمی از جمعیت جهان (Chauhan et al., 2015) و یکی از مهمترین محصولات زراعی بر اساس سطح زیر کشت و میزان تولید است (FAO, 2017). زراعت برنج در دنیا به دو روش عمده انجام میشود. در آسیا و آسیای جنوب شرقی، کشت برنج بیشتر بهصورت نشاکاری میباشد که شامل پرورش نشاها در خزانه و سپس انتقال نشا به زمین اصلی گلخرابشده میباشد که این امر، نیاز به آب فراوان دارد. با توجه به تغییر اقلیم و کاهش نزولات جوی، کمبود آب در سالهای اخیر، به یک نگرانی مهم و جدّی در سرتاسر دنیا تبدیل شده است در کشت مستقیم، بذرها بهصورت دستپاش یا ردیفی در خاک مرطوب یا خشک کاشته میشوند و در نتیجه، آمادهسازی خزانه و نشاکاری در این روش کشت حذف میشود (Chauhan et al., 2015). همچنین کشت مستقیم برنج به 18-11 درصد آب کمتری برای استقرار گیاه نسبت به سیستم نشاکاری نیاز دارد (Kumar and Ladha, 2011; Laing et al., 2018 ). با وجود مزایای متعدد کشت مستقیم برنج، به دلیل نبود آب ایستا در زمان سبز شدن گیاه زراعی و عدم وجود مزیت اندازه گیاهچه برنج نسبت به علفهرز، میزان خسارت علفهایهرز در کشت مستقیم برنج بیشتر از کشت نشایی است (Chauhan et al., 2015; Kaur et al., 2017)؛ اگرچه با مصرف متوالی علفکشهای مناسب در کشت مستقیم برنج میتوان خسارت علفهای هرز را بهطور قابل توجهی کاهش داد. تاریخ بذرپاشی و روش کاشت، از مهمترین عوامل زراعی هستند که بر عملکرد برنج در کشت مستقیم تأثیر میگذارند. انتخاب تاریخ مناسب بذرپاشی در کشت مستقیم برنج جهت اجتناب از خسارت سرمازدگی گیاهچهها در بهار بهویژه در مرحله حساس استقرار گیاهچهها بسیار مهم است با وجود تحقیقات زیاد و تلاشهای گسترده از اواسط دهه 90 میلادی جهت کشت مستقیم برنج در دنیا، میزان پذیرش این روش در شمال کشور کم است؛ اگرچه در سالهای اخیر، تشدید مشکلات مربوط به سیستم کشت نشایی برنج و معرفی علفکشهای مناسب کشت مستقیم، علاقهمندی کشاورزان به کشت مستقیم برنج را افزایش داده است. در حال حاضر، اطلاعات کمی در زمینه تاریخ مناسب بذرپاشی و روش کاشت در کشت مستقیم برنج در شمال کشور وجود دارد. بنابراین، این تحقیق با هدف تعیین تاریخ مناسب بذرپاشی و روش مطلوب کشت مستقیم برنج در شمال کشور، رشت، انجام شد.
این تحقیق در سال 1397 در مؤسسه تحقیقات برنج کشور در رشت با طول جغرافیایی 40 درجه و 50 دقیقه شرقی و عرض جغرافیایی 36 درجه و 54 دقیقه شمالی و ارتفاع حدود 10 متر پایینتر از سطح دریا انجام شد. قبل از انجام آزمایش، از عمق صفر تا30 سانتیمتر خاک مزرعه آزمایشی نمونهبرداری صورت گرفت که نتایج تجزیه خاک در جدول 1 آمده است.
جدول 1 – خصوصیات فیزیکی و شیمیائی خاک مزرعه آزمایشی (صفر-30 سانتیمتر) Table 1. Physiochemical properties of the experimental field soil
اطلاعات مربوط به میزان بارندگی و دما در طول دوره رشد برنج، به ترتیب در شکلهای 1 و 2 ارایه شده است. این آزمایش به صورت کرتهای خرد شده و در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار، در مؤسسه تحقیقات برنج کشور دررشت انجام شد. هفت تاریخ بذرپاشی (11، 18 و 25 اردیبهشت و یک، هشت، 15 و 22 خرداد) به عنوان کرت اصلی و روشهای کاشت دستپاش، کشت خطی و کشت کپهای به عنوان کرت فرعی در نظر گرفته شدند. همچنین یک کرت شاهد نشاکاری نیز جهت مقایسه عملکرد کشت مستقیم با کشت نشایی به تیمارهای آزمایشی در هر تکرار اضافه شد. 90 کیلوگرم بذر در هکتار برای کشت مستقیم در نظر گرفته شد که با توجه به وزن 1000 دانه شلتوک برنج مورد استفاده (رقم هاشمی)، تراکم در واحد سطح، حدود 360 عدد بذر در متر مربع بود. فاصله بین ردیفها و فاصله بین کپهها 20 سانتیمتر بود. شایان ذکر است که جهت جوانهزنی و استقرار مطلوب گیاهچهها، 48 ساعت قبل از بذرپاشی، بذرهای برنج در آب اکسیژندار خیسانده و پیش جوانهدار شدند (Akhgari and Kaviani, 2019). در ضمن، نشاکاری در تاریخ 20 اردیبهشت 1397 در کرتهای مربوط به آن صورت پذیرفت و سه گیاهچه نشاهای 30 روزه برنج رقم هاشمی در هر کپه با فاصله کاشت 20 × 25 سانتیمتر در کرتهایی با ابعاد چهار در پنج متر به زمین اصلی منتقل شدند. در کشت مستقیم تا چهار هفته، فقط آبیاری سطحی و سپس غرقاب متناسب با ارتفاع گیاهچه برنج اعمال شد و بعد از چهار برگی برنج تا دو هفته قبل از برداشت، ارتفاع آب حدود پنج تا هفت سانتیمتر ثابت بود. علفکشهای مورد استفاده در کشت مستقیم شامل کانسیل (فرمولاسیون WG 30% با نام عمومی تریافامون + اتوکسیسولفورون) و کلینوید (فرمولاسیون SC40% با نام عمومی بیسپایریباکسدیم) بودند. علفکش کانسیل به میزان 150 گرم در هکتار بعد از آمادهسازی نهایی زمین و یک هفته قبل از بذرپاشی استفاده شد. همچنین علفکش کلینوید به میزان 100 میلیلیتر در هکتار در مرحله دو تا سه برگی علفهایهرز با استفاده از سمپاش پشتی مصرف شد. در کشت نشایی نیز مخلوطی از علفکش بنسولفورونمتیل و بوتاکلر، بهترتیب بهمیزان 75 گرم و چهار لیتر در هکتار، پنج روز پس از نشاکاری و بهروش دستپاش مصرف شد.
نمودار 1- میزان بارندگی هفتگی در طول دوره رشد برنج Figure 1. Weekly precipitation during rice growing period
نمودار 2- میزان دمای هفتگی (بیشینه، میانگین و کمینه) در طول دوره رشد برنج Figure 2. Weekly temperatures (maximum, minimum and average) during rice growing period
میزان کود نیتروژن مورد استفاده، 100 کیلوگرم اوره در هکتار برای رقم بومی هاشمی بود که50 درصد آن در زمان آخرین مرحله آماده سازی زمین و 50 درصد بقیه در زمان تشکیل اولین جوانه پانیکول در غلاف به خاک داده شد. همچنین 100 کیلوگرم سوپر فسفات تریپل و 150 کیلوگرم سولفات پتاسیم در هکتار، بهعنوان کود پایه در زمان آخرین مرحله آمادهسازی زمین خاک اضافه و با خاک مخلوط شد. بر طبق عرف منطقه، وجین دستی علفهایهرز در کرتهای نشایی در سه هفته پس از نشاکاری صورت گرفت، در حالی که در کشت مستقیم برنج، وجین دستی انجام نشد. چهار هفته پس از بذرپاشی، تعداد گیاهچههای استقرار یافته در کرتهای کشت مستقیم، با استفاده از کوآدرات 50 × 50 سانتیمتر شمارش و ثبت شد. همچنین، جهت اندازهگیری زیستتوده علفهایهرز، نمونهبرداری بلافاصله قبل از برداشت محصول از سطحی معادل 25/0 مترمربع در چهار نقطه از هر کرت انجام شد و سپس وزن خشک آن با قرار دادن نمونهها در آون با دمای 75 درجه به مدت 72 ساعت اندازهگیری شد. در زمان رسیدگی محصول، عملکرد شلتوک در سطحی معادل چهار مترمربع اندازهگیری شد و بر مبنای رطوبت 14 درصد محاسبه شد. همچنین، تعداد پنجه بارور از مساحتی به اندازه یک متر مربع در هر کرت شمارش شد. در ضمن، تعداد 10 خوشه ساقه اصلی در هر کرت، بهطور تصادفی انتخاب شدند و تعداد دانه پر و پوک در هر خوشه شمارش و میانگین آنها ثبت شد. درصد باروری خوشه از تقسیم تعداد دانه پر در خوشه به تعداد کل دانه در خوشه ضرب در 100 محاسبه شد. در ضمن، تعداد 500 عدد دانه پر در بین توده بذر مذکور بهطور تصادفی انتخاب شدند و وزن آنها با استفاده از ترازویی با دقت 01/0 گرم اندازهگیری شد و وزن 1000 دانه برای هر تیمار محاسبه شد. برای اندازهگیری زیستتوده برنج، در هر کرت، بوتههای برنج از مساحت یک مترمربع در زمان رسیدگی محصول کفبر شدند و پس از 24 ساعت آفتابخشک، به مدت 72 ساعت در آونی با دمای 75 درجه سانتیگراد قرار داده شدند و سپس وزن آنها اندازهگیری شد. شاخص برداشت از تقسیم وزن خشک شلتوک به زیستتوده ضرب در 100 محاسبه شد. تجزیه واریانس دادهها با استفاده از نرمافزار (ver.9.1) SAS و بر اساس آزمایش کرتهای خرد شده در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی انجام شد و میانگینها با استفاده از آزمون LSD در سطح احتمال پنج درصد انجام مقایسه شدند (SAS, 2004). با توجه به عدم تولید دانه در تاریخ بذرپاشی 22 خرداد، این تاریخ در هنگام تجزیه دادهها حذف شد. همچنین جهت مقایسه آماری عملکرد کشت مستقیم با کشت نشایی، عملکرد شلتوک در بهترین تیمار تاریخ و روش کاشت با عملکرد شلتوک در کرتهای نشایی از طریق خطای استاندارد انجام شد. قابل ذکر است که فرض نرمال بودن دادهها با استفاده از نرمافزار SAS و با آزمون کولموگروف-اسمیرنوف مورد بررسی و تأیید قرار گرفت.
نتایج و بحث تعداد گیاهچه در متر مربع اثر اصلی تاریخ بذرپاشی بر تعداد گیاهجه در متر مربع معنیدار بود، اما اثر اصلی روش کاشت و اثر متقابل آن با تاریخ بذرپاشی معنیدار نبود (جدول 2). نتایج مقایسه میانگین نشان داد که حداکثر تعداد گیاهچه در متر مربع (96 گیاهچه) در تاریخ بذرپاشی 11 اردیبهشت مشاهده شد که از لحاظ آماری، اختلاف معنیداری با تعداد گیاهچه در تاریخ بذرپاشی 25 اردیبهشت (92 گیاهچه)، اول خرداد (94 گیاهچه) و هشت خرداد (88 گیاهچه) نداشت. تعداد گیاهچه در تاریخ بذرپاشی 15 خرداد (75 گیاهچه) و 18 اردیبهشت (79 گیاهچه) بهطور معنیداری کمتر از سایر تاریخهای بذرپاشی بود (جدول 3). کاهش معنیدار تعداد گیاهچه در متر مربع در تاریخ بذرپاشی 18 اردیبهشت در مقایسه با تاریخهای بذرپاشی 11 و 25 اردیبهشت، به خاطر وقوع رگبار شدید بعد از بذرپاشی بود که سبب کاهش تعداد گیاهچههای استقرار یافته شد. این امر سبب شد که عملکرد دانه نیز در این تاریخ بذرپاشی بهطور معنیداری کمتر از تاریخهای بذرپاشی 11 و 25 اردیبهشت باشد. گزارش شده است که تاریخ بذرپاشی، اثر مستقیمی بر میزان استقرار گیاهچههای برنج در کشت مستقیم دارد (Tiwari et al., 2018). تعداد خوشه در متر مربع تعداد خوشه بهطور معنیداری تحت تأثیر تاریخ بذرپاشی قرار گرفت، درحالیکه اثر روش کاشت و اثر متقابل آن با تاریخ بذرپاشی بر تعداد خوشه معنیدار نبود (جدول 2). اختلاف معنیداری در تعداد خوشه در میان تاریخهای بذرپاشی 11، 18 و 25 اردیبهشت مشاهده نشد، ولی تأخیر بیشتر در تاریخ بذرپاشی، منجر به کاهش تعداد خوشه در متر مربع شد. بذرپاشی در تاریخ یک، هشت و 15 خرداد، منجر به کاهش معنیدار تعداد خوشه، بهترتیب بهمیزان 13، 19 و 23 درصد در مقایسه با بذرپاشی در تاریخ 11 اردیبهشت شد (جدول 3). کاهش معنیدار تعداد خوشه در تاریخهای کشت دیرهنگام توسط محقق دیگری نیز گزارش شده است (Jalali et al., 2015). نمو سریعتر گیاه و کاهش طول دوره رویشی در تاریخهای بذرپاشی دیرهنگام، سبب کاهش تجمع زیستتوده و میزان پنجهزنی در گیاه میشود که این امر در نهایت منجر به کاهش تعداد خوشه در گیاه میشود. بهعلاوه، در تاریخهای بذرپاشی دیرهنگام، درصد بیشتری از پنجههای گیاه توانایی تولید خوشه را از دست داده و غیربارور باقی میمانند.
جدول 2- تجزیه واریانس (میانگین مربعات) ویژگیهای مورد بررسی در برنج تحت تأثیر تاریخ بذرپاشی و روش کاشت Table 2. Variance analysis (mean squares) of the effects of seeding date and planting method on the measured traits
ns، * و **: بهترتیب عدم معنیداری و معنیدار در سطح احتمال پنج و یک درصد. ns, * and **: Non-significant and significant at 5% and 1% of probability levels, respectively.
جدول 3- مقایسه میانگین ویژگیهای مورد بررسی تحت تأثیر تاریخ بذرپاشی و روش کاشت در برنج Table 3. Mean comparison of the the effects of seeding date and planting method on the measured traits in rice
میانگینهای دارای حروف مشابه در هر ستون برای هر صفت، از لحاظ آماری تفاوت معنیداری (LSD≤0.05) با یکدیگر ندارند. Means in the same column within the same traits followed by the same letter are not significantly different based on of LSD test at 5% level.
تعداد دانه پر در خوشه، تعداد کل دانه و درصد باروری خوشه تعداد دانه پر در خوشه، تعداد کل دانه و درصد باروری خوشه، تنها تحت تأثیر معنیدار تاریخ بذرپاشی قرار گرفتند (جدول 2). حداکثر تعداد دانه پر در خوشه در تاریخهای بذرپاشی 11 (58 دانه در خوشه) و 18 اردیبهشت (53 دانه در خوشه) مشاهده شد و با تأخیر در تاریخ بذرپاشی، تعداد دانه پر در خوشه بهطور معنیداری کاهش یافت .نتایج نشان داد که بذرپاشی در تاریخ یک، هشت و 15 خرداد، منجر به کاهش تعداد دانه پر در خوشه بهترتیب بهمیزان 24، 40 و 60 درصد در مقایسه با تاریخ بذرپاشی 11 اردیبهشت شد. بیشترین تعداد دانه در خوشه در تاریخ بذرپاشی 11 و 18 اردیبهشت و حداقل آن نیز در تاریخ بذرپاشی 15 خرداد مشاهده شد (جدول 3). با تأخیر در تاریخ بذرپاشی از 11 اردیبهشت به 18 خرداد، درصد باروری خوشه بهطور معنیداری کاهش یافت و از 5/87 درصد به 46 درصد رسید (جدول 3). این نتایج بیانگر تأثیرپذیری قابل توجه این جزء از عملکرد از تاریخ کاشت میباشد. سایر محققان نیز نشان دادند که تعداد دانه و درصد باروری خوشه تحت تاثیر معنیدار تاریخ کاشت قرار گرفت (Valad Abadi et al., 2011; Jalali et al., 2015). بهنظر میرسد که مصادف شدن گردهافشانی برنج در تاریخهای بذرپاشی دیرهنگام با هوای گرم میتواند منجر به عدم گردهافشانی مناسب و در نتیجه افزایش تعداد دانههای پوک در خوشه (Jagadish et al., 2010) و در نهایت کاهش تعداد دانه در خوشه (Tao et al., 2007) شود. وزن 1000 دانه وزن 1000 دانه بهطور معنیداری تحت تأثیر تاریخ بذرپاشی و روش کاشت قرار گرفت (جدول 4). حداکثر وزن 1000 دانه در تاریخهای بذرپاشی 11 تا 25 اردیبهشت مشاهده شد و تأخیر بیشتر در تاریخ بذرپاشی، منجر به کاهش معنیدار وزن 1000 دانه شد، بهطوریکه بذرپاشی در تاریخ 15 خرداد منجر به کاهش وزن 1000 دانه به میزان 38 درصد در مقایسه با تاریخ بذرپاشی 11 اردیبهشت شد (جدول 5). وزن 1000 دانه در کاشت خطی بهطور معنیداری بیشتر از مقدار آن در کاشت دستپاش بود. اثر معنیدار تاریخ بذرپاشی بر وزن 1000 دانه در کشت مستقیم برنج توسط سایر محققان نیز گزارش شده است (Gill et al., 2006; Pal et al., 2017)، بهطوریکه تأخیر در تاریخ بذرپاشی منجر به کاهش معنیدار وزن 1000 دانه شد (Ahmed et al., 2016). بهنظر میرسد که مصادف شدن دوره پر شدن دانه با گرمای زیاد، منجر به کاهش طول دوره پر شدن دانهها و کاهش تجمع کربوهیدراتها در دانه و در نتیجه کاهش وزن 1000 دانه و در نهایت عملکرد دانه میشود
جدول 4- تجزیه واریانس (میانگین مربعات) ویژگیهای مورد بررسی در برنج تحت تأثیر تاریخ بذرپاشی و روش کاشت Table 4. Analysis of variance (mean squares) of the effects of date and planting method on measured traits in rice
ns، * و **: بهترتیب عدم معنیداری و معنیدار در سطح احتمال پنج و یک درصد. ns, * and **: Non-significant and significant at 5% and 1% of probability levels, respectively.
در همین راستا گزارش شده است که دمای زیاد، منجر به رشد و نمو سریع دانه و کاهش طول دوره پر شدن دانه شد (Ohe et al., 2007). همچنین گزارش شده است که دمای بالا در طی مرحله زایشی، از طریق تسریع پیر شدن خوشه، سبب کاهش وزن دانه شد (Kim et al., 2011). نتایج یک تحقیق، بازدارندگی توزیع مواد فتوسنتزی را دلیل احتمالی کاهش وزن دانه برنج در شرایط تنش گرما در طی مرحله گردهافشانی بیان کرد و محدودیت منبع و مخزن را عامل موثر در کاهش وزن دانه در این شرایط ندانست (Zhang et al., 2018). همچنین در تاریخهای کاشت دیرهنگام، همزمانی مرحله رسیدگی برنج با بارندگی شهریورماه و در نتیجه کاهش تعداد ساعات آفتابی نیز میتواند منجر به کاهش تولید مواد فتوسنتزی و کاهش وزن 1000 دانه شود.
جدول 5- مقایسه میانگین ویژگیهای اندازهگیری شده در برنج تحت تأثیر تاریخ بذرپاشی و روش کاشت Table 5- Mean comparison of the effects of seeding date and planting method on measured traits in rice
میانگینهای دارای حروف مشابه در هر ستون برای هر صفت، از لحاظ آماری تفاوت معنیداری (LSD≤0.05) با یکدیگر ندارند. Means in the same column within the same traits followed by the same letter are not significantly different based on of LSD test at 5% level.
عملکرد شلتوک اثر تاریخ بذرپاشی بر عملکرد شلتوک معنیدار بود، ولی اثر روش کاشت و نیز اثر متقابل روش کاشت و تاریخ بذرپاشی بر این صفت معنیدار نبود (جدول 4). مقایسه میانگینها نشان داد که حداکثر عملکرد دانه به میزان 4415 و 4326 کیلوگرم در هکتار، بهترتیب در تاریخ بذرپاشی 11 و 25 اردیبشت بهدست آمد (جدول 5). نکته جالب توجه، کاهش معنیدار عملکرد شلتوک در تاریخ بذرپاشی 18 اردیبهشت در مقایسه با تاریخ بذرپاشی 11 و 25 اردیبهشت بود. بهنظر میرسد که دلیل این امر، وقوع بارندگی شدید (رگبار) بلافاصله پس از بذرپاشی بود که منجر به کاهش جوانهزنی و استقرار گیاهچهها و کاهش تعداد خوشه در متر مربع شد. همچنین نتایج نشان داد که با تأخیر در تاریخ بذرپاشی، عملکرد شلتوک بهصورت معنیداری کاهش یافت، بهطوریکه عملکرد شلتوک در تاریخ بذرپاشی یک، هشت و 15 خرداد در مقایسه با تاریخ بذرپاشی 11 اردیبهشت، بهترتیب بهمیزان 41، 43 و 70 درصد کاهش یافت (جدول 5)؛ ضمن اینکه در تاریخ بذرپاشی 22 خرداد، هیچگونه برداشت شلتوک صورت نگرفت. کاهش خوشه در متر مربع، افزایش درصد پوکی دانهها در خوشه و در نتیجه کاهش تعداد دانه پر در خوشه و کاهش وزن 1000 دانه، از مهمترین دلایل کاهش عملکرد شلتوک در تاریخهای بذرپاشی دیرهنگام بودند. در بررسی اثر تاریخ بذرپاشی بر عملکرد ارقام برنج در کشت مستقیم مشخص شد که کاهش طول دوره رشد ارقام و در نتیجه کاهش انتقال کربوهیدراتهای غیرساختمانی به دانه، از عوامل مؤثر در کاهش عملکرد بود (Limochi et al., 2013). همچنین مصادف شدن گردهافشانی برنج در تاریخهای بذرپاشی دیرهنگام با هوای گرم میتواند منجر به کاهش زنده ماندن دانههای گرده و عقیم شدن گلچهها (Sathishraj et al., 2015)، افزایش تعداد دانههای پوک در خوشه (Jagadish et al., 2010)، کاهش تعداد و وزن دانه (Tao et al., 2007) و در نتیجه کاهش جدی عملکرد شود ((Bahuguna et al., 2015, Ishimaru et al., 2016; Ali et al., 2019. در همین راستا گزارش شده است که دمای بیشتر از 33 درجه سانتیگراد در دوره گلدهی، منجر به افزایش عقیم ماندن گلچهها در برنج شده است (Bheemanahalli et al., 2016). همچنین دمای بالا میتواند سبب اختلال در پارامترهای فیزیولوژیک از قبیل محتوای کلروفیل، میزان فتوسنتز خالص و فعالیت آنزیم ریبولوز بیفسفات کربوکسیلاز شود (Ou et al., 2005). در آزمایشی مشاهده شد که تأخیر بذرپاشی در کشت مستقیم، سبب کاهش قابل توجه عملکرد در ژنوتیپهای برنج شد و دلیل اصلی آن، کاهش اندازه و ظرفیت منبع اعلام شد (Pal et al., 2017). همچنین گزارش شده است که در انتخاب تاریخ مناسب بذرپاشی، باید عدم تداخل سرمای دیرهنگام بهاره با فرآیند جوانهزنی (Thakura et al., 2010) و فرار از بارندگی در طی مرحله گردهافشانی مدنظر قرار گیرد (Jagadish et al., 2007; Bheemanahalli et al., 2016). در همین راستا مشاهدات مزرعهای نشان داد که میزان خسارت نسل سوم کرم ساقهخوار با تأخیر در تاریخ کاشت، بهطور چشمگیری افزایش یافت. بهعلاوه، نتایج مقایسه میانگین نشان داد که اختلاف معنیداری بین عملکرد شلتوک در کشت مستقیم برنج (184±4414 کیلوگرم در هکتار) در مناسبترین زمان بذرپاشی یعنی11 اردیبهشت و عملکرد شلتوک در کشت نشایی (215±4295 کیلوگرم در هکتار) وجود نداشت. در خصوص مقایسه بین عملکرد شلتوک در کشت مستقیم و کشت نشایی برنج، نتایج متعدد و متناقضی توسط محققان گزارش شده است. مطابق نتایج این تحقیق، برخی از محققان گزارش کردند که تفاوت معنیداری بین عملکرد شلتوک در کشت مستقیم و کشت نشایی وجود نداشت (Kukal and Aggarwal, 2002; Kumar and Ladha, 2011 ). در مقابل، برخی از محققان (Gill et al., 2006; Sudhir-Yadav et al., 2011; Ali et al., 2014) افزایش معنیداری عملکرد برنج در کشت مستقیم نسبت به کشت نشایی را گزارش کردند و این افزایش عملکرد شلتوک را به بالاتر بودن تعداد پنجه بارور و وزن 1000 دانه در کشت مستقیم نسبت دادند. در عین حال، محقق دیگری گزارش کرد که عملکرد شلتوک در کشت مستقیم بهطور معنیداری کمتر از عملکرد شلتوک در کشت نشایی بود (Mishra et al., 2017). تناقض در گزارشات محققان در این خصوص، احتمالا ناشی از مدیریت متفاوت مزارع کشت مستقیم برنج در آزمایشات انجام شده میباشد. در این راستا گزارش شده است که در صورت کنترل مطلوب علفهایهرز، تفاوت معنیداری بین عملکرد در کشت مستقیم و نشایی مشاهده نشد، درحالیکه در صورت عدم کنترل علفهایهرز، افت عملکرد در کشت مستقیم و نشایی بهترتیب برابر با 66 و 14 درصد بود (Ala et al., 2014). بهنظر میرسد که با اتخاذ راهکارهایی مناسب جهت جوانهزنی و استقرار مطلوب گیاهچهها، انتخاب تاریخ مناسب بذرپاشی، کنترل مطلوب علفهایهرز با مصرف تلفیقی از علفکشهای پیشرویشی و پسرویشی و همچنین جلوگیری یا کاهش میزان ورس بوتهها در کشت مستقیم، میتوان به عملکردی مشابه یا حتی بیشتر از کشت نشایی دست یافت. زیستتوده برنج و شاخص برداشت زیستتوده برنج فقط تحت تأثیر معنیدار تاریخ بذرپاشی قرار گرفت (جدول 4). حداکثر زیستتوده برنج در تاریخ بذرپاشی 11 و 25 اردیبهشت، بهترتیب بهمیزان 10963 و 10607 کیلوگرم در هکتار بود که از لحاظ آماری فاقد اختلاف معنیدار با یکدیگر بودند. مشابه روند تغییرات عملکرد شلتوک، میزان زیستتوده تولید شده بهوسیله برنج نیز در تاریخ بذرپاشی 18 اردیبهشت بهطور معنیداری کمتر از تاریخهای بذرپاشی 11 و 25 اردیبهشت بود. تأخیر در تاریخ بذرپاشی، سبب کاهش معنیدار زیستتوده برنج شد، بهطوریکه زیستتوده برنج در تاریخ بذرپاشی اول، هشتم و 15 خرداد در مقایسه با تاریخ بذرپاشی 11 اردیبهشت، بهترتیب بهمیزان 19، 22 و 49 درصد کاهش یافت (جدول 5). گزارش شده است که تولید بیشتر ماده خشک در تاریخ بذرپاشی زودهنگام، منجر به انتقال بیشتر مواد فتوسنتزی به دانه ها در طی دوره پر شدن دانه در تاریخ بذرپاشی زودهنگام شد (Pal et al., 2017). کاهش زیستتوده برنج در تاریخهای بذرپاشی دیرهنگام میتواند ناشی از کوتاه شدن طول دوره رشد رویشی و در نتیجه کاهش میزان تولید و تجمع مواد فتوسنتزی در گیاه باشد. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که شاخص برداشت فقط تحت تأثیر تاریخ بذرپاشی قرار گرفت (جدول 4). بذرپاشی در تاریخهای اول، هشتم و 15 اردیبهشت، سبب کاهش معنیدار شاخص برداشت نسبت به تاریخ بذرپاشی در اردیبهشت ماه شد (جدول 5). گزارش شده است که تأخیر در بذپاشی، کاهش معنیدار شاخص برداشت در کشت مستقیم برنج را در پی داشت (Valad Abadi et al., 2011). با توجه به فرمول شاخص برداشت (نسبت عملکرد شلتوک به زیستتوده برنج)، این موضوع نشان میدهد که تأخیر در تاریخ بذرپاشی، اثر سوء بیشتری بر کاهش عملکرد شلتوک در مقایسه با زیستتوده برنج داشت. همانطور که قبلا گفته شد، تأخیر در تاریخ بذرپاشی، منجر به کاهش معنیدار اجزای عملکرد یعنی تعداد خوشه در متر مربع، تعداد دانه در خوشه و وزن 1000 دانه شد که در نهایت این موضوع، سبب کاهش بیشتر عملکرد شلتوک نسبت به زیستتوده برنج شد. وزن خشک علفهایهرز اثر تاریخ بذرپاشی و روش کاشت بر وزن خشک علفهایهرز معنیدار نبود (جدول 4). نتایج نشان داد که علفکشهای کانسیل و کلینوید توانستند بهطور موثری علفهایهرز موجود در کشت مستقیم را کنترل کنند، بهطوریکه وزن خشک علفهایهرز در کلیه کرتهای کشت مستقیم کمتر از 6/22 گرم بر متر مربع بود (جدول 5). اگرچه به باور اکثر محققان، علفهایهرز، مانع اصلی در پذیرش و گسترش کشت مستقیم برنج هستند (Chauhan et al., 2015; Kaur et al., 2017)، نتایج این تحقیق نشان داد که با بهرهگیری صحیح و کاربرد تناوبی برخی علفکشهای جدید میزان خسارت علفهایهرز به شدت کاهش یافت.
نتیجهگیری کلی بهطورکلی نتایج نشان داد که انتخاب تاریخ مناسب بذرپاشی، عاملی ضروری جهت دستیابی به بیشترین عملکرد شلتوک در کشت مستقیم برنج میباشد، در حالیکه روش کاشت، اثر معنیداری بر عملکرد در کشت مستقیم نداشت. بر اساس نتایج آزمایش، عملکرد مطلوب برنج در کشت مستقیم با بذرپاشی از تاریخ 11 تا 25 اردیبهشت حاصل شد و بذرپاشی در خرداد، سبب کاهش معنیدار عملکرد شلتوک یا حتی سبب از بین رفتن کامل محصول در کشت خیلی دیرهنگام شد. نتایج نشان داد که بذرپاشی در تاریخ اول، هشتم و 15 خرداد، سبب کاهش عملکرد شلتوک بهترتیب بهمیزان 41، 43 و 70 درصد و کاهش زیستتوده برنج بهترتیب بهمیزان 19، 22 و 49 درصد در مقایسه با بذرپاشی در تاریخ 11 اردیبهشت شد. این موضوع نشاندهنده حساسیت بیشتر عملکرد شلتوک نسبت به تأخیر در تاریخ کاشت در مقایسه با زیستتوده برنج میباشد. با این توصیف، اختلاف معنیداری بین عملکرد شلتوک در کشت مستقیم و کشت نشایی مشاهده نشد. در مجموع و بر اساس نتایج این تحقیق، عملکرد مطلوب برنج در کشت مستقیم با بذرپاشی از تاریخ 11 تا 25 اردیبهشت حاصل شد.
REFERENCES
| |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مراجع | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
REFERENCES
| |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 828 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 338 |