تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,502 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,117,536 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,223,124 |
بررسی سطوح مختلف کمآبیاری بر عملکرد و کارایی مصرف آب گیاه استویا (Stevia rebaudiana Bertoni) در محیطهای گلخانه و مزرعه | ||
تحقیقات آب و خاک ایران | ||
دوره 51، شماره 12، اسفند 1399، صفحه 3115-3125 اصل مقاله (1.02 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/ijswr.2020.308735.668716 | ||
نویسندگان | ||
هوشنگ قمرنیا* 1؛ زهرا جلیلی2؛ سیدوحیدالدین رضوانی3 | ||
1گروه مهندسی آب، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه رازی، کرمانشاه. ایران | ||
2گروه مهندسی آب، دانشکده علوم و مهندسی کشاورزی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران | ||
3گروه مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه کردستان، سنندج، ایران | ||
چکیده | ||
ایران با متوسط بارندگی 230 میلیمتر در سال، در زمره مناطق خشک و نیمهخشک جهان طبقهبندی میشود که با بحران آب روبرو است. از آن جا که منابع آبی با کیفیت مطلوب برای آبیاری محصولات در جهان محدود است، لذا استفاده از کمآبیاری به عنوان روشی برای کاهش مصرف آب در آینده امری ضروری است. گیاه استویا بهعنوان گیاهی با اثرات دارویی و ضد دیابت، بومی منطقه کوهستانی آمامبی واقع در مرز برزیل و پاراگوئه است که در ایران در شیراز و اصفهان بهصورت انبوه کشت میشود. گلیکوزیدهای دیترپنی موجود در این گیاه (عامل اصلی ایجاد طعم بسیار شیرین در عصارههای گیاه) تا 300 برابر شیرینتر از شکر میباشند که در صنایع دارویی و غذایی کاربرد دارند. در این پژوهش، به منظور بررسی تاثیر کمآبیاری بر عملکرد محصول استویا، تیمارهای آبیاری شامل 100 (تیمار شاهد) 80، 60 و 40 درصد نیاز آبی گیاه مورد نظر قرار گرفتند. این آزمایش در سه تکرار و در محیط گلخانه و مزرعه در سال های 1395 و 1396 انجام شد. نتایج تحقیق نشان داد که آستانه تحمل گیاه استویا به کمآبیاری برای جلوگیری از کاهش عملکرد برگ و قند در محیط گلخانه بهترتیب حدود (2/3 و 1/3) و (94/0 و 83/0) و درمزرعه تحقیقاتی (3/3 و 1/3) و (12/1 و 98/0) برابر درصد کمآبیاری در سال اول و دوم کشت میباشد. | ||
کلیدواژهها | ||
لایسیمتر؛ استویا؛ کم آبیاری؛ گلخانه؛ مزرعه | ||
مراجع | ||
Aladakatti, Y., Palled, Y., Chetti, M., Halikatti, S., Alagundagi, S., Patil, P., Patil, V. C., & Janawade, A. (2012). Effect of irrigation schedule and planting geometry on growth and yield of stevia (Stevia rebaudiana Bertoni.). Karnataka J Agr Sci, 25(1), 30-35. http://citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/download?doi=10.1.1.890.2417&rep=rep1&type=pdf Cheryl, A. P., Clinton, C. S., & Michael, Q. (2017). Soil Water Tension Irrigation Criteria Affects Stevia rebaudiana Leaf Yield and Leaf Steviol Glycoside Composition. HortScience horts, 52(1), 154-161. https://doi.org/10.21273/HORTSCI11352-16 Ghaheri, M. (2015). study of stevia Micropropagation and the effect of mannitol on the production of rebaudioside A and stevioside in this plant and its anti-diabetic effects Razi University. (In Farsi) http://ganj-old.irandoc.ac.ir/articles/890692 Golkar, F., Farahmand, A. R., & Fardad, H. (2009). Response of Yield and Water Use Efficiency of Early Urbana Tomato to Different Levels of Irrigation. Water Engineering, 1(1), 13-19. (In Farsi) https://www.sid.ir/en/journal/ViewPaper.aspx?ID=184810 Gorzi, A., Omidi, H., & Bostani, A. (2020). Effect of Stevia (Stevia rebaudiana) Seed Priming Treatments with Salicylic Acid, Iron, and Zinc on Some Germination Traits and Photosynthetic Pigments under Drought Stress [Research]. Iranian Journal of Seed Research, 6(2), 125-135. (In Farsi) https://doi.org/10.29252/yujs.6.2.125 Hajihashemi, S., & Sofo, A. (2018). The effect of polyethylene glycol-induced drought stress on photosynthesis, carbohydrates and cell membrane in Stevia rebaudiana grown in greenhouse. Acta Physiologiae Plantarum, 40(8), 142. https://doi.org/10.1007/s11738-018-2722-8 jalili, Z.,Ghamarnia, H., & Kahrizi, D.(2019). Estimated Water Requirements and Stevia Rebaudiana Bertoni Crop Coefficient in Semi - Dry Climate under Lysimetric Conditions. Journal of Water an d S oil Science (Scienc e and Technology of Agriculture a nd Natural Resources), 23(3) ,37-52. (In Farsi). https://jstnar.iut.ac.ir/article-1-3669-en.html Jolaini, M. (2012). Investigation the Effect of Different Water and Plastic Mulch Levels on Yield and Water Use Efficiency of Tomato in Surface and Subsurface Drip Irrigation Method. Journal of Water and Soil (Agricultural Sciences and Technology), 25(5), 1025-1032. (In Farsi) https://www.sid.ir/en/journal/ViewPaper.aspx?ID=261712 Karimi, M., Ahmadi, A., Hashemi, J., Abbasi, A.,Tavarini, S., Guglielminetti, L., & Angelini, L. G. (2015). The effect of soil moisture depletion on Stevia (Stevia rebaudiana Bertoni) grown in greenhouse conditions: Growth, steviol glycosides content, soluble sugars and total antioxidant capacity. Scientia Horticulturae, 183, 93-99. https://doi.org/https://doi.org/10.1016/j.scienta.2014.11.001 Karimi, M., Ahmadi, A., Hashemi, J., Abbasi, A., Tavarini, S., Pompeiano, A., Guglielminetti, L., & Angelini, L. G. (2019). Plant growth retardants (PGRs) affect growth and secondary metabolite biosynthesis in Stevia rebaudiana Bertoni under drought stress. South African Journal of Botany, 121, 394-401. https://doi.org/https://doi.org/10.1016/j.sajb.2018.11.028 Kheirabi, J., Tavakoli, A., Entesari, M. R., & Salamat, A. R. (1998). Introducing Theoretical and Practical Aspects of Penman-Monteith Method in Iran (1 ed.). National Committee on Irrigation & Drainage (IRNCID). (In Farsi) Mohammadi, M., Liaghat, A., & Molavi, H. (2010). Optimization of Water Use and Determination of Tomato Sensitivity Coefficients under Combined Salinity and Drought Stress in Karaj. Journal of Water and Soil (Agricultural Sciences and Technology), 24(3), 583-592. (In Farsi) https://www.sid.ir/en/journal/ViewPaper.aspx?ID=186040 Mubarak, M., Belal, A. H., ElSarag, E. I., & NasrElDeen, T. M. (2012). In Vitro Response Growth of Stevia Rebaudiana Under Salinity and Drought. Sinai Journal of Applied Sciences, 1(1), 13-20. https://doi.org/10.21608/sinjas.2012.78374 Nielsen, S, S. (2017). Total Carbohydrate by Phenol-Sulfuric Acid Method. In Food Analysis Laboratory Manual (pp. 137-141). Springer International Publishing. https://doi.org/10.1007/978-3-319-44127-6_14 Pordel, R., Esfahani, M., Kafi, M., & Nezami, A. (2015). Response of Stevia rebaudiana Bertoni root system to waterlogging and terminal drought stress. Journal of Biodiversity and Environmental Sciences, 6(3), 238-247. https://europub.co.uk/articles/38291 Sadr Ghaeini, S. H., Akbari, M., Afshar, H., & Nakhjavani Moghadam, M. M. (2010). Effect of Three Methods of Micro-Irrigation and Irrigation Levels on Yield of Tomato. Journal of Water and Soil (Agricultural Sciences and Technology), 24(3), 574-582. (In Farsi) https://www.sid.ir/en/journal/ViewPaper.aspx?ID=186036 Srivastava, S., & Srivastava, M. (2014). Morphological Changes and Antioxidant Activity of Stevia rebaudiana under Water Stress. American Journal of Plant Sciences, 5(22), 3417-3422. https://doi.org/10.4236/ajps.2014.522357 Thakur, A., & Thakur, C. L. (2018). Evaluation of four medicinal herb species under conditions of water-deficit stress. Indian Journal of Plant Physiology, 23(3), 459-466. https://doi.org/10.1007/s40502-018-0387-3 | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 658 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 344 |