تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,552 |
تعداد مقالات | 70,714 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,602,397 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,810,778 |
اثرات قطع آبیاری در مراحل مختلف رشدی و کاربرد کود نیتروژن بر عملکرد و اجزای عملکرد لوبیاچیتی ((Phaseolus vulgaris L. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
علوم گیاهان زراعی ایران | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
دوره 51، شماره 4، دی 1399، صفحه 101-110 اصل مقاله (571.98 K) | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/ijfcs.2020.283238.654616 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نویسندگان | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
محمد صادق میرزائی1؛ ناصر مجنون حسینی* 2؛ مجتبی میراب زاده3 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1دانشجوی کارشناسی ارشد گروه زراعت و اصلاح نباتات، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2استاد گروه زراعت و اصلاح نباتات، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
3هیات علمی گروه زراعت و اصلاح نباتات پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
چکیده | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
تنش کمبود آب، از مشکلات جوامع کشاورزی امروزی و یکی از مهمترین عوامل کاهش عملکرد در حبوبات از جمله لوبیا است. برای بررسی تأثیر کود نیتروژن بر کاهش اثرات مخرب کمبود آب ناشی از آبیاری منقطع در لوبیا چیتی،آزمایشی بهصورت کرتهای خرد شده و در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با چهار تکرار، در مزرعه آموزشی - پژوهشی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران (کرج)، در سال زراعی 97-1396 اجرا شد. چهار تیمار قطع آبیاری (کمبود آب) شامل شاهد (آبیاری کامل)، قطع آبیاری در مرحله رشد رویشی (V4)، قطع آبیاری در مرحله گلدهی (R1) و قطع آبیاری در مرحله دانهبندی (R5) بهعنوان عامل اصلی و سه تیمار کود نیتروژن شامل بدون کود (شاهد)، 70 کیلوگرم و 140 کیلوگرم کود نیتروژن در هکتار از منبع اوره بهعنوان عامل فرعی، تیمارهای آزمایش بودند. نتایج آزمایش نشان داد که تیمارهای قطع آبیاری، اثر معنیداری بر کاهش ارتفاع بوته، تعداد غلاف در بوته، تعداد دانه در غلاف، وزن صد دانه، عملکرد دانهو شاخص برداشت داشتند. اثر مصرف کود نیتروژن نیز بر همه صفات بهجز صفت تعداد دانه در غلاف، افزایشی و معنیداری بود. میانگین کاهش عملکرد لوبیاچیتی (رقم کوشا) در قطع آبیاری در مرحله رشد رویشی (V4)، 12 درصد، در مرحله گلدهی (R1)، 17 درصد و قطع آبیاری در مرحله دانه بندی (R5)، 49 درصد بود. بیشترین افزایش عملکرد لوبیاچیتی در تیمار 70 کیلوگرم نیتروژن در هکتار، 17 درصد و در 140 کیلوگرم نیتروژن در هکتار، نه درصد نسبت به شاهد بدون کود بود. بهطور کلی و باتوجه به نتایج این آزمایش، جهت کاهش صدمات عملکرد دانه ناشی از قطع آبیاری در مراحل رشدی لوبیا چیتی، 70 کیلوگرم نیتروژن در هکتار توصیه میشود. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
کلیدواژهها | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
تعداد غلاف؛ عملکرد زیستی؛ کود اوره؛ لوبیا چیتی کوشا؛ مراحل فنولوژی | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
اصل مقاله | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مقدمه از حبوبات عمده در دنیا میتوان به لوبیا اشاره کرد که دارای 25 – 20 درصد پروتئین و 56 – 50 درصد کربوهیدرات است و در بسیاری از کشورهای در حال توسعه، بهعنوان یکی از منابع مهم پروتئین گیاهی مورد استفاده قرار میگیرد. سطح زیر کشت آن، 27 میلیون هکتار است که با عملکردی معادل 568 کیلوگرم در هکتار، بهطور مجموع 5/15 ملیون تن تولید دارد. در ایران، سطح زیر کشت لوبیا حدود 235 هزار هکتار، تولید آن، 128 هزار تن و عملکرد آن، 780 کیلوگرم در هکتار است (Majnoun Hosseini, 2014). در ایران به دلیل آب و هوای خشک و نیمه خشک، کمبود آب یکی از مشکلات اساسی کشاورزی است و 67/66 درصد زمینهای کشاورزی آن در مناطق نیمه خشک و دیم قرار دارند (Ebrahimi et al., 2010). در این خصوص، یکی از راهکارهای مقابله با این مشکل، بررسی واکنش گیاه به تنش آبی یا کم آبیاری است؛ از این رو، وقوع تنش خشکی در دوره رشد گیاهان، امری اجتنابناپذیر است (Naseh-Ghafoori et al., 2010). خشکی، یکی از مخرب ترین تنشهای محیطی است که عملکرد گیاهان زراعی (بهویژه لوبیا) را بیشتر از سایر تنشهای محیطی کاهش میدهد (Lambers et al. 2008). Bayat et al (2008) با بررسی اثر تنش کم آبی بر عملکرد و اجزای عملکرد لوبیا جیتی اعلام کردند که اثر تیمار کم آبی بر عملکرد دانه، تعداد غلاف در بوته، وزن صد دانه و شاخص برداشت، در سطح یک درصد معنیدار بود، اما تعداد دانه در غلاف، به تیمار آبیاری واکنشی نشان نداد. ایشان با مطالعه ژنوتیپهای لوبیاچیتی تحت شرایط کم آبی، بیشترین میزان همبستگی بین اجزای عملکرد با عملکرد را در ارتباط با صفات تعداد نیام در بوته و وزن صد دانه و تعداد نیام در بوته گزارش کردند. محققین گزارش دادند که تنش کم آبی در مرحله فبل از گلدهی، تأثیر معنیداری بر عملکرد دانه لوبیا جشمبلبلی نداشت و کمترین عملکرد دانه زمانی حاصل شد که تنش در مرحله پر شدن دانه رخ داد (Rezaei & Kamgar Haghighi, 2009). کم آبیاری بهعنوان راهکاری جهت بهینه کردن افزایش مصرف آب و کاهش هزینه، همراه با تحمل تنش متوسط آب، بدون و یا با کاهش جزیی در عملکرد و کیفیت گیاه، در مناطق خشک و نیمه خشک پذیرفته شده است (Ghorbanli et al., 2013). کود نیتروژن، عملکرد را بدون آب کافی قابل دسترس برای گیاه افزایش نخواهد داد و افزایش آب قابل دسترس بدون تأمین نیتروژن کافی، تولید را افزایش نخواهد داد
مواد و روشهاطرح حاضر در مزرعه تحقیقاتی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران واقع در کرج با طول جغرافیایی ۵۱ درجه و ۲ دقیقه و ۲۰ ثانیه شرفی و عرض جغرافیایی ۳۳ درجه و ۳۵ دقیفه و ۲۵ ثانیه شمالی و ارتفاع از سطح دریا ۱۳۱۲ متر، در اواخر اردیبهشت سال زراعی 97-1396 اجرا شد. این منطقه بر اساس طبقهبندی دومارتن، جزو مناطق نیمه خشک و سرد محسوب میشود و میانگین بارندگی سالانه آن در حدود ۲۵۰ میلی متر میباشد . خاک مزرعه مورد آزمایش، لوم رسی(C.L) بود و خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک محل مورد آزمایش، با تهیه پنج نمونه خاک مزرعه (محیط آزمایش) از عمق صفر تا 30 سانتیمتری بهصورت زیگ زاگ و تهیه یک نمونه مرکب، مورد بررسی قرار گرفت. بر اساس نتایج تجزیه خاک، 5/8 pH=،EC حدود 83/1 دسی زیمنس بر متر، ماده آلی آن 68/0 گرم بر کیلوگرم خاک و میزان عناصر نیتروژن، فسفر و پتاسیم بهترتیب 008/0 درصد،و 9/12 و 143 میلیگرم بر کیلوگرم (ppm) بود. آزمایش بهصورت کرتهای خرد شده در قالب بلوکهای کامل تصادفی با چهار تکرار اجرا شد و در هر تکرار، 12 کرت وجود داشت و هرکرت شامل پنج ردیف کاشت به طول سه متر و عرض 5/2 متر بود. خطوط کاشت 50 سانتیمتر و فاصله بین بوتهها 10 سانتیمتر در نظر گرفته شد و تراکم ۲۰ بوته در متر مربع بهدست آمد (Emadi et al., 2012). تیمار های آزمایشی عبارت بودد از چهارسطح قطع آبیاری (کمبود آب) شامل - I0 شاهد (آبیاری کامل)، I1 – قطع آبیاری در مرحله رشد رویشی (V4)، I2 – قطع آبیاری در مرحله گلدهی (R1) و نتایج وبحثارتفاع بوتهنتایج تجزیه واریانس، اثر معنیدار قطع آبیاری در مراحل رشدی و کود نیتروژن بر صفت ارتفاع لوبیا در سطح احتمال یک درصد را نشان داد (جدول ۱). مقایسه میانگینها نشاندهنده تأثیر قطع آبیاری بر کاهش ارتفاع بوته بود، بهطوریکه بیشترین ارتفاع بوته (6/101 سانتیمتر) در آبیاری نرمال (عدم قطع آبیاری) و کمترین آن (8/82سانتیمتر) در قطع آبیاری در مرحله رویشی بهدست آمد (جدول 2). بیشترین ارتفاع بوته (94 سانتیمتر) در ۱۰۰ درصد کود نیتروژن مصرفی و کمترین میزان آن (2/82سانتیمتر) در تیمار شاهد (صفر کیلوگرم نیتروژن) حاصل شد. البته بین این تیمار و تیمار ۵۰ درصد کود نیتروژن از لحاظ آماری اختلاف معنیداری وجود نداشت (جدول 3). کاهش ارتفاع بوته لوبیا چیتی در آزمایش Emadi et al. (2012) نیز تأیید شده است. آنها گزارش نمودند که محدودیت آبی بهدلیل توقف رشد بوتهها در مرحله رویشی، سبب کاهش ارتفاع بوته لوبیا شد ولی در مرحله زایشی که محدویت آبی وجود نداشت، رشد بوتهها فعالتر گشت.
جدول 1- تجزیه واریانس (میانگین مربعات) صفات زراعی لوبیا چیتی تحت تاثیر قطع آبیاری و کود نیتروژن. Table 1. Varience analysis (mean square) of the effect of irrigation cuting off and nitrogen fertilizer on pinto bean yield traits.
*، ** و ns: بهترتیب نشان دهنده معنیداری در سطح احتمال پنج و یک درصد و عدم اختلاف معنیدار می باشد. *, ** and ns: significant at 5% and 1% of probability levels and non-significant, respectively.
جدول 2- مقایسه میانگین مراحل فنولوژیک، عملکرد و اجزاء عملکرد لوبیا چیتی در شرایط قطع آبیاری. Table 2- Mean comparison of phenological stages, yield and yield components of pinto bean at irrigation cuingt off.
ستون های دارای حرف های مشترک، از نظر آماری (آزمون دانکن)، در سطح احتمال یک در صد تفاوت معنیداری ندارند. Columns with the same letters are non-significantly different at 1% of probability levels.
تعداد شاخههای فرعی در بوتهاثر قطع آبیاری در مراحل رشدی بر تعداد شاخههای فرعی لوبیا چیتی در سطح احتمال یک درصد معنیدار بود (جدول 1). بیشترین تعداد شاخههای فرعی (7/5) در آبیاری نرمال و کمترین آن (5/4) در قطع آبیاری در مرحله گلدهی بهدست آمد (جدول 2). تأثیر سطوح مختلف نیتروژن بر تعداد شاخههای فرعی در بوته معنیدار بود و بیشترین (2/5) و کمترین (7/4) تعداد شاخههای فرعی، بهترتیب از تیمارهای ۱۰۰ درصد نیتروژن و شاهد بهدست آمد (جدول 3).
جدول 3- مقایسه میانگین مراحل فنولوژیک، عملکرد و اجزاء عملکرد لوبیا چیتی در سطوح مختلف نیتروژن. Table3- Mean comparison of phenological stages, yield and yield components of pinto bean at different fertilizer treatments.
تعداد غلاف در بوتهتجزیه واریانس، نشان از معنیدار بودن اثر متقابل قطع آبیاری در مراحل رشدی و کود نیتروژن بر تعداد غلاف در بوته لوبیا چیتی در سطح احتمال پنج درصد داشت (جدول 1). قطع آبیاری باعث کاهش تعداد غلاف در بوته شد، بهطوریکه بیشترین تعداد غلاف (5/24) در آبیاری نرمال و کمترین میزان آن (4/15) در قطع آبیاری در مرحله دانهبندی بهدست آمد (جدول 2). Sadeghipour & Aghaei (2012) نیز نتیجه مشابهی را در لوبیا گزارش دادند. آنها کاهش تعداد غلاف در بوته بر اثر تنش خشکی را با بستن روزنهها و در نتیجه کاهش مصرف CO2 و فتوسنتز مرتبط دانستند. بیشترین تعداد غلاف در بوته (5/20) در مصرف ۵۰ درصد کود نیتروژن بهدست آمد که البته با تیمار 100 درصد کود نیتروژن (3/20) اختلاف معنیداری نداشت (جدول 3). اثر متقابل قطع آبیاری و نیتروژن بر تعداد غلاف در بوته لوبیا چیتی نشان داد که قطع آبیاری در تمام مراحل رشدی بر تعداد غلاف در بوته، اثر کاهشی داشت، ولی با مصرف نیتروژن، این صفت افزایش یافت، بهطوریکه بیشترین تعداد غلاف در بوته لوبیا چیتی در آبیاری نرمال و50 درصد کود نیتروژن (4/26) و کمترین آن در قطع آبیاری طی مرحله دانهبندی و عدم مصرف کود نیتروژن (1/14) بهدست آمد (شکل 1).
شکل 1- مقایسه میانگین اثر متقابل تاثیر کود نیتروژن و تنش خشکی بر تعداد غلاف لوبیا چیتی در مراحل مختلف رشدی. Figure 1. Mean comparison of the interaction effects of nitrogen fertilizer and irrigation cutting off on pods per plant at different growth stages of pinto bean.
تعداد دانه در غلافاثر قطع آبیاری در مراحل رشدی بر تعداد دانه در غلاف لوبیا چیتی در سطح احتمال یک درصد معنیدار بود (جدول 1). بیشترین تعداد دانه در غلاف، در آبیاری نرمال(5/3) و کمترین آن در قطع آبیاری در مرحله دانهبندی (16/3) بهدست آمد (جدول 2). باتوجه به اینکهدر واقع تلقیح گلها و هسته اولیه تشکیل بذر در مرحله گل تا غلافدهی صورت میگیرد، میتوان اظهار داشت که تنش خشکی ناشی از قطع آبیاری در این مراحل، از طریق کاهش باروری گلها و سقط آنها، موجب کاهش شدید تعداد دانه در غلاف شده است. Emadi et al، (2012) نیز گزارش کردند که بیشترین تعداد دانه در غلاف لوبیا چیتی در تیمار آبیاری نرمال و کمترین تعداد مربوط به تنش خشکی در مرحله زایشی بوده است. بیشترین تعداد دانه در غلاف (5/3) در تیمار ۱۰۰ درصد کود نیتروژن بهدست آمد که با تیمار50 درصد نیتروژن (3/3) و تیمار شاهد (0/3) از لحاظ آماری اختلاف معنیداری داشت (جدول 3). وزن صد دانهاثر قطع آبیاری و کود نیتروژن بر وزن صد دانه لوبیا چیتی در سطح احتمال یک درصد معنیدار بود (جدول 1). قطع آبیاری باعث کاهش وزن دانه شد، بهطوریکه بیشترین میزان وزن صد دانه (3/40 گرم) در آبیاری نرمال و کمترین آن (7/34 گرم) در قطع آبیاری به هنگام دانهبندی بهدست آمد (جدول 2). عملکرد دانهجدول تجزیه واریانس نشان داد که اثر قطع آبیاری و کود نیتروژن بر عملکرد دانه لوبیا چیتی در سطح یک درصد معنیدار بود (جدول 1). قطع آبیاری در سه مرحله رشد رویشی، گلدهی و غلافدهی، باعث کاهش عملکرد دانه شد، به طوریکه بیشترین میزان عملکرد دانه در آبیاری نرمال (2792 کیلوگرم/هکتار) و کمترین آن درتنش کم آبی مرحله دانهبندی (1431 کیلوگرم/هکتار) به دست آمد (شکل 2).
شکل 2- مقایسه میانگین تاثیر قطع آبیاری در مراحل مختلف رشدی بر عملکرد دانه لوبیا چیتی Figure 2. Mean comparison of drought stress on seed yield at different growth stages of pinto bean.
بیشترین میزان عملکرد دانه در تیمار 50 درصد کود نیتروژن (2427 کیلوگرم/هکتار) و کمترین میزان آن در تیمار شاهد (2076 کیلوگرم/هکتار) مشاهده شد (شکل 3). در مطالعهای گزارش شد که عملکرد لوبیا با اعمال کود نیتروژن افزایش پیدا کرد که این افزایش عملکرد بیشتر به دلیل افزایش تعداد غلاف در بوته و وزن دانه بوده است (McKenzie et al., 2001).
شکل 3- مقایسه میانگین تاثیر کود نیتروژن بر عملکرد دانه لوبیا چیتی. Figure 3. Mean comparison of Ninrogen fertilizer effects on pinto bean seed yield.
ضرایب همبستگی صفات مختلف با عملکرد دانه لوبیا چیتی نشان داد (جدول 4) که صفت عملکرد دانه با صفات ارتفاع بوته (*36/0) و کلروفیل (*36/0)، همبستگی مثبتی در سطح احتمال پنچ درصد داشت، اما با سایر صفات مانند تعداد شاخه های فرعی (**38/0)، تعداد غلاف دربوته (**76/0)، تعداد دانه درغلاف (**41/0)، وزن صد دانه (**76/0)، کل ماده خشک (**85/0) و محتوای نسبی آب برگ (**50/0) همبستگی مثبت و معنیداری در سطح احتمال یک در صد مشاهده شد. افزایش قابل ملاحظه در عملکرد اقتصادی (شامل عملکرد دانه و اجزاء عملکرد)، معمولا به افزایش کل ماده خشک تولیدی وابسته است؛ البته این رابطه مطلق نیست و در حقیقت در مواردی نیز عکس آن صادق است .(Kochaki, 1997) بنابراین در اینجا چنین میتوان اظهار کرد که همبستگی مثبت و معنیدار عملکرد دانه با اجزاء عملکرد میتواند به دلیل تأمین کافی شیره پرورده و انتقال مناسب آن به بخشهای زایشی گیاه لوبیا بوده باشد. مراحل فنولوژیک غیر معنیدار بودند، زیرا تعداد روز تا برداشت (135 روز) در لوبیا چیتی رقم کوشا یکسان بود. کل ماده خشکاثر قطع آبیاری در مراحل رشدی و نیتروژن بر کل ماده خشک در سطح احتمال یک درصد معنیدار بود (جدول 1). بیشترین میزان کل ماده خشک در آبیاری نرمال (11750 کیلوگرم/هکتار) و کمترین آن در قطع آبیاری در مرحله دانهبندی (6910 کیلوگرم/هکتار) بهدست آمد (جدول 2). همچنین، بیشترین میزان کل ماده خشک لوبیا چیتی در تیمار 50 درصد کود نیتروژن (10060کیلوگرم/هکتار) بهدست آمد که با تیمار 100 درصد کود نیتروژن (9120 کیلوگرم/هکتار)، اختلاف معنیداری داشت و کمترین میزان آن در تیمار شاهد (8870 کیلوگرم/هکتار) حاصل شد (جدول 3). مراحل فنولوژیکاثر قطع آبیاری بر صفات روز تا گلدهی، غلاف دهی و رسیدگی کامل در سطح احتمال یک درصد و کود نیتروژن بر صفات روز تا غلافدهی غیرمعنیدار بود. اثر متقابل قطع آبیاری و کود نیتروژن، بهجز روز تا رسیدگی کامل، بر مراحل روز تا گلدهی و غلافدهی، بهترتیب در سطح احتمال یک و5 درصد تاثیر داشتند (جدول 1).
جدول 4- ضرایب همبستگی ساده بین صفات لوبیا چیتی کوشا تحت شرایط قطع آبیاری و سطوح مختلف کود نیتروژن Table 4- Simple correlation coefficient of pinto bean Kosha var. under irrigation cut-off and fertilizer treatments.
*، ** و ns: بهترتیب نشان دهنده معنیداری در سطح احتمال پنج و یک درصد و عدم اختلاف معنیدار می باشد. *, ** and ns: significant at 5% and 1% of probability levels and non-significant, respectively.
اعمال قطع آبیاری باعث کاهش طول کاشت تا گلدهی، غلاف دهی و رسیدگی کامل شد، بهطوریکه بیشترین طول مراحل رشدی در آبیاری نرمال و کمترین آن در قطع آبیاری به هنگام رشد رویشی بود که موجب کاهش تاریخ کاشت تا گلدهی به مدت 11 روز شد. همچنین، قطع آبیاری در مرحله زایشی، طول دوره گلدهی تا غلافدهی را کاهش داد (شکل 4). در تحقیقی توسط Besharati (2008) ، گزارش داده شد که اعمال تنش خشکی در گیاه لوبیا قرمز، باعث کاهش دورههای کاشت تا گلدهی، غلافدهی و رسیدگی کامل شده است. باتوجه به نتایج این پژوهش میتوان بیان کرد که مرحله زایشی (شامل مرحله غلاف دهی و دانه بندی) نسبت به مرحله رویشی (کاشت تا گلدهی)، حساسیت بالاتری به قطع ابیاری (کم ابی) دارند که یکی از دلایل آن، کاهش تعداد غلاف در بوته و وزن صد دانه در تیمارهای قطع آبیاری بوده است (جدول2). همانطوری که انتظار میرفت، برعکس تیمار قطع آبیاری، تیمار نیتروژن طول دوره این صفات فنولوژی را افزایش داد و بیشترین طول دوره فنولوژی، در مصرف 140 کیلوگرم نیتروژن در هکتار و کمترین آن در تیمار شاهد (عدم مصرف کود) بود (جدول 3).
نتیجهگیری کلینتایج بررسی حاضر نشان داد که قطع آبیاری در تمام مراحل رشدی، موجب کاهش عملکرد دانه لوبیا چیتی (شکل 2) و اجزاء عملکرد مانند تعداد غلاف و تعداد و وزن دانه ها شد (جدول 3)، اما بیشترین خسارت عملکرد دانه لوبیا چیتی و اجزای عملکرد (مانند تعداد غلاف در بوته) در قطع آبیاری، بهویژه در مرحله دانه بندی رخ داد (به ترتیب شکلهای 2 و 1) که حکایت از عدم انتقال مواد فتوسنتزی به مخزن ها دارد؛ یعنی مخزن لوبیا چیتی (رقم کوشا) کوچکتر شده است. قطع آبیاری در مرحله رویشی، طول این دوره رشدی را کاهش داد؛ همچنین بر اثر قطع آبیاری، دوره زایشی لوبیا مانند مرحله گلدهی و غلاف دهی، کوتاه تر شد. میانگین کاهش عملکرد دانه لوبیا چیتی کوشا در قطع آبیاری در مرحله رشد رویشی (V4) 12 درصد ، در مرحله گلدهی (R1) 17 درصد و در مرحله دانه بندی (R5) کاهش عملکرد دانه چشمگیر و حدود 49% بود، اما در مقابل، بیشترین افزایش عملکرد لوبیا چیتی با مصرف 70 کیلوگرم نیتروژن در هکتار، 17 درصد بود و در تیمار 140 کیلوگرم نیتروژن در هکتار، نه درصد افزایش عملکرد دانه نسبت به شاهد بدون کود بهدست آمد. اثر متقابل قطع آبیاری و نیتروژن بر اغلب صفات، بجز تعداد غلاف در بوته و تاریخ کاشت تا گلدهی و غلاف دهی معنیدار نبود، اما قطع آبیاری نسبت به تیمار شاهد، موجب کاهش دوره رشد رویشی (تاریخ کاشت تا گلدهی) و دوره زایشی (تاریخ گلدهی تا غلاف دهی) شد (شکل 4). همچنین قطع آبیاری بر عملکرد دانه، اجزای عملکرد و صفات فیزیولوژی لوبیاچیتی کوشا، تاثیر کاهشی نشان داد که بیشترین اثر کاهشی قطع آبیاری در مرحله دانه بندی بود، ولی با مصرف نیتروژن به میزان 50 درصد مورد نیاز لوبیا (70 کیلوگرم/هکتار)، در برخی صفات یاد شده حتی افزایش مشاهده شد.
شکل 4- مقایسه میانگین اثر تنش خشکی (قطع آبیاری) بر مراحل فنولوژیک لوبیا چیتی. Figure 4. Mean comparison of the irrigation cut off effects on phenological growth stages of pinto bean.
REFERENCES
| |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مراجع | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
REFERENCES
| |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 1,270 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 482 |