تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,533 |
تعداد مقالات | 70,514 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,130,588 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,236,913 |
تأثیر رقم نخودفرنگی و نسبتهای کشت مخلوط جایگزینی و افزایشی نخودفرنگی و اسفناج بر عملکرد و شاخصهای رقابت | ||
به زراعی کشاورزی | ||
مقاله 17، دوره 23، شماره 4، دی 1400، صفحه 952-939 اصل مقاله (2.05 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/jci.2020.302557.2395 | ||
نویسندگان | ||
مجتبی صالحی شیخی* 1؛ علی نخزری مقدم2؛ علی راحمی کاریزکی2؛ مجید محمداسمعیلی3 | ||
1کارشناسی ارشد آگرواکولوژی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه گنبد کاووس، گلستان، ایران. | ||
2استادیار، گروه تولیدات گیاهی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه گنبد کاووس، گلستان، ایران. | ||
3دانشیار، گروه مرتع و آبخیزداری، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه گنبد کاووس، گلستان، ایران. | ||
چکیده | ||
بهمنظور بررسی تأثیر رقم نخودفرنگی و نسبتهای کشت مخلوط جایگزینی و افزایشی بر عملکرد و شاخصهای رقابت نخودفرنگی، آزمایشی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 96-1395 در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه گنبدکاووس اجرا شد. فاکتورهای آزمایش، نسبتهای کشت مخلوط در نه سطح شامل کشت خالص نخودفرنگی، کشت خالص اسفناج، کشت مخلوط سری جایگزین 33، 50 و 67 درصد اسفناج بهجای نخودفرنگی و کشت مخلوط سری افزایشی 33، 50، 67 و 100 درصد اسفناج به نخودفرنگی و ارقام نخودفرنگی شمشیری و پفکی بودند. عملکرد کل در تیمارهای کشت مخلوط سری افزایشی بیش از تیمارهای کشت مخلوط سری جایگزین و کشت خالص نخودفرنگی و اسفناج بود. نسبت برابری زمین و ضریب نسبی تراکم در تیمارهای کشت مخلوط سری افزایشی بیش از تیمارهای کشت مخلوط سری جایگزین بود. این نسبت در همه تیمارهای کشت مخلوط بیش از یک بود. بیشترین نسبت برابری زمین برابر 333/1 به تیمار کشت مخلوط سری افزایشی 100 درصد نخودفرنگی+ 100 درصد اسفناج تعلق داشت. در تیمارهای کشت مخلوط سری جایگزین، نخودفرنگی گیاه غالب و در تیمارهای کشت مخلوط سری افزایشی اسفناج گیاه غالب بود. در هیچکدام از تیمارهای کشت مخلوط کاهش عملکرد واقعی مشاهده نشد. بیشترین شاخص بهرهوری سیستم مربوط به تیمار سری افزایشی 100 درصد نخودفرنگی+ 100 درصد اسفناج با 3045 بود. درمجموع، نسبت برابری زمین بالای یک و مثبتبودن شاخص بهرهوری سیستم بیانگر سودمندبودن کشت مخلوط نخودفرنگی و اسفناج بهویژه سری افزایشی 100 درصد نخودفرنگی+ 100 درصد اسفناج بود. | ||
کلیدواژهها | ||
شاخص بهره وری سیستم؛ عملکرد معادل؛ غالبیت؛ کاهش عملکرد واقعی؛ نسبت برابری زمین | ||
مراجع | ||
Ahmadi, A., Dabbagh Mohammdi Nasab, A., Zehtab Salmasi, S., Amini, R., & Janmohammadi, H. (2010). Evaluation of yield and advantage indices in barley and vetch intercropping. Journal of Agricultural Knowledge and Sustainable Production, 22(4), 77-87. (In Persian) Abdollahpour, Kh., Koocheki, A., Nassiri Mahallati, M., & Khorramdel, S. (2020). Effect of fenugreek (Trigonella foenum-graecum L.) and black seed (Nigella sativa L.) additive intercropping on yield and yield components. Iranian Journal of Field Crops Research, 18(1), 31-47. (In Persian) Aminifar, J., Ramroudi, M., Galavi, M., & Mohsenabadi, Gh. (2017). Advantage of sesame and cowpea intercrops in different fertilizer application systems. Journal of Crop Ecophysiology, 10(4), 1039-1054. (In Persian) Amani Machiani, M., Javanmard, A., Nasiri, Y., & Morshedloo, M. (2017). Advantage of peppermint (Mentha piperita L.) and faba bean (Vicia faba L.) intercropping in different cropping patterns. Journal of Agricultural Knowledge and Sustainable Production, 27(3), 45-2. (In Persian) Agegnehu, G., Ghizaw, A., &Sinebo, W. (2006). Yield performance and land-use efficiency of barley and faba bean mixed cropping in Ethiopian highlands. European Journal of Agronomy, 25, 202-207. Banik, P. )1996(. Evaluation of wheat (Triticum aestivum) and legume intercropping under 1:1 and 2:1 row-replacement series system. Journal of Agronomy, 176, 289-294. Banik, P., Sasmal, T., Ghosal, P.K., & Bagchi, D.K. (2000). Evaluation of mustard (Brassica campestris var. Toria) and legume in 1:1 and 2:1 replacement series system. Journal of Agronomy, 185, 9-14. Banik, P., Midya, A., Sarkar, B.K., & Ghose, S.S. (2006). Wheat and chickpea intercropping systems in an additive series experiment: Advantages and weed smothering. European Journal of Agronomy, 24, 325-332. Borghi E., Crusciol, C.A.C., Nascente, A.S., Sousa, V.V., Martins, P.O., Mateus, G.P., & Costa, C. (2013). Sorghum grain yield, forage biomass production and revenue as affected by intercropping time. European Journal of Agronomy, 51, 130-139. Dhima, K.V., Lithourgidis, A.A., Vasilakoglou, I.B., & Dordas, C.A. (2007). Competition indices of common vetch and cereal intercrops in two seeding ratio. Field Crops Research, 100(2-3), 249-256. Eskandari, H., & Alizadeh-Amraie, A. (2016). Evaluation of growth and species composition of weeds in maize-cowpea intercropping based on additive series under organic farming condition. Journal of Agroecology, 8(2), 227-240. (In Persian) Fallah, S., Baharlouie, S., & Abbasi Surki, A. (2016). Evaluation of competitive and economic indices in canola and pea intercropping at different rates of nitrogen fertilizer. Agroecology, 6(3), 571-581 (In Persian) FAO. (2018). STAT. Available at: Http://faostat.fao.org. Javanmard, A., Rostami, A., Nourain, M., & Gharakhani, Gh. (2016). Agronomic, ecological and economic evaluation of mixed wheat (Triticum aestivum L.) cultivation with chickpea (Cicer arietnium L.) under dryland conditions of Maragheh. Agricultural Knowledge and Sustainable Production, 26(1), 19-37. (In Persian) Hamzei, J., & Babaei, M. (2017). Study of quality and quantity of yield and land equivalent ratio of sunflower in intercropping series with bean. Journal of Agroecology, 8(4), 490-504. (In Persian) Hamzei, J., & Ghamari Rahim, S. (2013). Investigation of the effect of bean intercropping on maize field weed control and its effects on land use performance and efficiency. Journal of Crop Production and Processing, 3(10), 89-98. (In Persian) Hamzei, J., & Seyedi, M. (2012). Determination of the best intercropping combination of wheat and rapeseed based on agronomic indices, total yield and land use equivalent ratio. Journal of Crop Production and Processing, 2(5), 109-119. (In Persian) Hamzei, J., & Seyedi, M. (2018). Sunflower (Helianthus annuus L.) yield performance under additive intercropping with bean (Phaseolus vulgaris L.) and different tillage systems. Journal of Agroecology, 10(2), 416-429. (In Persian) Ghanbari, S., Moradi Talavat, M., & Siadat, S.A. (2017). Evaluation of competitive indices in barley intercropped with fenugreek under manure applications. Journal of Crops Improvement, 18(4), 821-834. (In Persian) Gholipour, M., & Sharifi, P. (2018). Yield and productivity indices of common bean and sunflower intercropping in different planting ratios. Journal of Plant Ecophysiology, 10(33), 127-137. (In Persian) Lamei Hervani, J. (2012). Technical & economic evaluation of mixed cultivars with barley and triticale in rainfed conditions of Zanjan Province. Journal of Production and Processing of Crop and Gardening, 2(4), 102-93. (In Persian) Mohavieh Asadi, N., Bijanzadeh, E., & Behpouri, A. (2019). Evaluation of seed yield and competitive relay intercropping of barley (Hordeum vulgare L.) with chickpea (Cicer arietinum L.) under indices in late season low water stress. Journal of Agroecology, 11(3), 1169-1182. (In Persian) Momen Keykha, M., Khammri, I., Dahmardeh, M., & Forouzandeh, M. (2018). Assessing yield and physiological aspects of guar (Cyamopsis tetragonoloba L.) and sunflower (Helianthus annuus L.) intercropping under different levels of nitrogen. Agroecology, 9(4), 1050-1069. Najafabadi, A., Jalalian, J., & Zardoshti, M. (2017). The effect of intercropping patterns on quantitative and qualitative characteristics of safflower and bitter vetch in high-input and low-input farming systems. Journal of Crops Improvement, 19(2), 445-460. (In Persian) Nakhzari Moghaddam, A. (2016). Effect of nitrogen and different intercropping arrangements of barley (Hordeum vulgare L.) and pea (Pisum sativum L.) on forage yield and competitive indices. Journal of Agroecology, 8(1), 47-58. (In Persian) Neamatollahi, E., Jahansuz, M.R., Mazaheri, D., & Bannayan, M. (2013). Intercropping. Sustainable Agriculture Reviews, 12, 119-142. Peyvast, Gh. (2009). Vegetables. (5nd ed.). Daneshpazir Press, Rasht, Iran. (In Persian) Raftari, E., Nakhzari Moghaddam, A., Mollashahi, M., & Hosseini Moghaddam, H. (2018). The effect of nitrogen fertilizer and planting pattern on yield and competition indices of pea (Pisum sativum) and lettuce (Lactuca sativa). Journal of Agroecology, 10(2), 504-515 (In Persian) Rezaei-Chiyaneh, E., & GHolinezhad, E. (2015). Agronomic characteristics of intercropping of additive series of chickpea (Cicer arietinum L.) and black cumin (Nigella sativa L.). Journal of Agroecology, 7(3), 381-396. (In Persian) Sanjani, S., Hosseini, M.B., Chaichi, M.R., & Rezvan beydokhti, Sh. (2011). Evaluation of yield and yield components in additive intercropping of grain sorghum (Sorghum bicolor L.) and cowpea (Vigna unguiculata L.) under complete and limited irrigation conditions. Agroecology, 3(1), 25-35. Viteri, S. E., Jeanneth, M., & Villamil, J. E. (2012). Verificacion de alternativas para la sostenibilidad de la production de cebolla (Allium cepa L.) en Cucaita, Boyacá. Agronomia Colombiana, 30(1), 124-132. Umesh, M.R., Chittapur, B.M., & Jagadeesha, N. (2017). Solar radiation utilization efficiency in cereal-legume intercropping systems. A review. Agricultural Reviews, 38(1), 72-75. Willey, R.M. )1979(. Intercropping, its importance and research needs, competition and yield advantages. Journal of Field Crop Abstract, 32, 1-10. Willey, R.M., & Rao, M.R. (1980). A competitive ratio for quantifying competition between intercrops. Experimental Agriculture, 16, 105-117. Yan, S., Du, X., Wu, F., Li, L., Li, C., & Meng, Z. (2014). Proteomics insights into the basis of interspecific facilitation for maize in faba bean (Vicia faba) maize intercropping. Journal Proteomics, 109, 111-124. Ziaei, H., Pirdashti, H., Zare, S., & Mottaghian, A. (2015). Evaluation of seed yield and competition indices of corn (Zea mays L.) intercropped with different bean (Phaseolus spp.) types. Journal of Agroecology, 7(1), 52-61 (In Persian)
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 533 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 391 |