تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,504 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,122,766 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,230,971 |
واکنش قابلیت حیات بذرهای کلزا به تیمارهای پرایمینگ و شرایط خشک کردن بذرهای پرایمشده | ||
به زراعی کشاورزی | ||
مقاله 3، دوره 22، شماره 1، فروردین 1399، صفحه 27-42 اصل مقاله (1.15 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/jci.2019.285535.2245 | ||
نویسندگان | ||
محسن ملک1؛ فرشید قادری فر* 2؛ بنیامین ترابی2؛ حمیدرضا صادقی پور3 | ||
1دانشآموخته کارشناسیارشد، گروه زراعت، دانشکده تولیدات گیاهی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران | ||
2دانشیار، گروه زراعت، دانشکده تولیدات گیاهی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران | ||
3دانشیار، گروه زیستشناسی، دانشکده علوم، دانشگاه گلستان، گرگان، ایران | ||
چکیده | ||
بهمنظور بررسی تأثیر روشهای خشککردن (تیمارهای پسابیدگی)، تیمارهای شوک حرارتی و تنش اسمزی بر قابلیت حیات بذرهای پرایمشدهی ارقام کلزا، آزمایشی در آزمایشگاه تحقیقات بذر دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان در سال 97-1396 انجام شد. در این مطالعه بذرهای سه رقم کلزا بانامهای دیکا-ایکسپاور، تراپر و هایولا50، بلافاصله پس از پرایمینگ، در معرض تیمارهای مختلف پسابیدگی، شوک حرارتی و پتانسیل اسمزی قرار گرفتند. سپس بهمنظور بررسی قابلیت حیات بذرهای تیمارشده با روشهای مختلف پرایمینگ و شرایط مختلف در مرحلهی خشک کردن بذرهای پرایمشده، در معرض آزمون زوال کنترلشده قرار گرفتند و درنهایت با استفاده از برازش مدل لجستیک سه پارامتره به دادههای درصد جوانهزنی طی آزمون زوال کنترلشده؛ زمان کاهش جوانهزنی بذرها به 50 درصد محاسبه و بهعنوان معیار مقایسهی قابلیت حیات بذرها قرار گرفت. نتایج نشان داد پاسخ ارقام کلزا به تیمارهای مختلف، متفاوت بود. بهطورکلی تیمارهای شوک حرارتی توانستند در رقمهای دیکا-ایکسپاور و تراپر بسیار مفید واقعشده و منجر به افزایش قابلیت ماندگاری بذرها شوند. در مقابل تیمارهای تنش اسمزی اغلب دارای اثرات منفی بر ماندگاری بذرهای تمامی ارقام داشتند. همچنین پرایمینگ به روش اسموپرایمینگ و خشککردن بذرها بهروش آرام دارای اثرات منفی بیشتری نسبت به هیدروپرایمینگ و خشککردن سریع بودند. | ||
کلیدواژهها | ||
شوک حرارتی؛ روشهای خشککردن؛ هیدروپرایمینگ؛ اسموپرایمینگ؛ زوال کنترلشده؛ انبارداری | ||
مراجع | ||
Abdolahi, M., Andelibi, B., Zangani, E., Shekari, F. & Jamaati-e-Somarin, S. (2012). Effect of accelerated aging and priming on seed germination of rapeseed (Brassica napus L.) cultivars. International Research Journal of Applied and Basic Sciences, 3, 499-508. Alivand, R., Tavakkol Afshari, R. & Sharifzadeh, F. (2013). Investigation of rapeseed (Brassica napus) seed germination and forecasting of seed deterioration under different storage conditions. Iranian Journal of Field Crop Science, 44, 69-83. (in Persian) Argerich, C. A., Bradford, K. J. & Tarquis, A. M. (1989). The effects of priming and ageing on resistance to deterioration of tomato seeds. Journal of Experimental Botany, 40(5), 593-598. DOI: 10.1093/jxb/40.5.593. Belmont, J., Sánchez-Coronado, M. E., Osuna-Fernández, H.R., Orozco-Segovia, A. & Pisanty, I. (2018). Priming effects on seed germination of two perennial herb species in a disturbed lava field in central Mexico. Seed Science Research, 28(1), 63-71. DOI: 10.1017/S0960258518000016. Bewley, J.D., Bradford, K.J. Hilhorst, H.W.M. & Nonagaki, H. (2013). Seeds: physiology of development, germination and dormancy, 3th Edition. Springer. New York Heidelberg Dordrecht London, Switzerland. 392pp. Bruggink, G., Ooms, J. & Van der Toorn, P. (1999). Induction of longevity in primed seeds. Seed Science Research, 9(1), 49-53. Bujalski, W. & Nienow, A. (1991). Large-scale osmotic priming of onion seeds: a comparison of different strategies for oxygenation. Scientia Horticulturae, 46(1-2), 13-24. DOI: 10.1016/0304-4238 (91)90088-G. Butler, L., Hay, F., Ellis, R., Smith, R. & Murray, T. (2009). Priming and re-drying improve the survival of mature seeds of Digitalis purpurea during storage. Annals of Botany, 103(8), 1261-1270. DOI: 10.1093/aob/mcp059. Balouchi, H. R., Bagheri, F., Kayednezami, R., Movahedi, D.M. & Yadavi, A.R. (2014). Effect of seed aging on germination and seedling growth indices in three cultivars of Brassica napus L. Iranian Journal of Plant Researches, 26, 397-411. (In Persian). Chen, K. & Arora, R. (2013). Priming memory invokes seed stress-tolerance. Environmental and Experimental Botany, 94, 33-45. DOI: 10.1016/j.envexpbot.2012.03.005. Chiu, K., Chen, C. & Sung, J. (2002). Effect of priming temperature on storability of primed sh-2 sweet corn seed. Crop Science, 42(6), 1996-2003. Copeland, L.O. & McDonald, M.B. (2001). Principles of seed science and technology. Kluwer Academic Publishers, The Netherlands. pp. 278-281. Dearman, J., Brocklehurst, P. & Drew, R. (1986). Effects of osmotic priming and ageing on onion seed germination. Annals of Applied Biology, 108(3), 639-648. DOI: 10.1111/j.1744-7348.1986.tb02003.x. Debaene-Gill, S.B., Allen, P.S. & White, D.B. (1994). Dehydration of germinating perennial ryegrass seeds can alter rate of subsequent radicle emergence. Journal of Experimental Botany, 45(9), 1301-1307. DOI:10.1093/jxb/45.9.1301. Demir, I., Ermis, S. & Okcu, G. (2005). Effect of dehydration temperature and relative humidity after priming on quality of pepper seeds. Seed Science and Technology, 33(3), 563-569. DOI: 10.15258/sst.2005.33.3.04. Ellis, R. & Hong, T. (1994). Desiccation tolerance and potential longevity of developing seeds of rice (Oryza sativa L.). Annals of Botany, 73(5), 501-506. Ellis, R. & Hong, T. (2007). Quantitative response of the longevity of seed of twelve crops to temperature and moisture in hermetic storage. Seed Science and Technology, 35(2), 432-444. DOI: 10.15258/sst.2007.35.2.18. Farhoudi, R., Sharifzadeh, F., Poustini, K., Makkizadeh, M. & Kochak Por, M. (2007). The effects of NaCl priming on salt tolerance in canola (Brassica napus) seedlings grown under saline conditions. Seed Science and Technology, 35(3), 754-759. DOI: 10.15258/sst.2007.35.3.23. Farooq, M., Basra, S., Afzal, I. & Khaliq, A. (2006). Optimization of hydropriming techniques for rice seed invigoration. Seed Science and Technology, 34(2), 507-512. DOI: 10.15258/sst.2006.34.2.25. Ghaderi-Far, F., Alimagham, S., Kameli, A. & Jamali, M. (2012). Isabgol (Plantago ovata Forsk) seed germination and emergence as affected by environmental factors and planting depth. International journal of plant production, 6, 185-194. (in Persian) González-Zertuche, L., Orozco-Segovia, A., Baskin, C. & Baskin, J. (2002). Effects of priming on germination of Buddleja cordata ssp. cordata (Loganiaceae) seeds and possible ecological significance. Seed Science and Technology, 30(3), 535-548. Gorzin, M., Ghaderi-Far, F., Zeinali, E., Razavi, S.E. & Monyan Ardestani, M. (2015). The role of planting date, foliar application of benomyl fungicide and potassium silicate in increasing seed quality of soybean cv. Williams. Journal of Crops Improvement, 1 (17), 139-153. (In Persian) Gurusinghe, S., Powell, A. L. & Bradford, K. J. (2002). Enhanced expression of BiP is associated with treatments that extend storage longevity of primed tomato seeds. Journal of the American Society for Horticultural Science, 127(4), 528-534. DOI: 10.21273/JASHS.127.4.528. Hampton, J.G. & TeKrony, D. M. (1995) Handbook of vigor test methods. The International Seed Testing Association, Zurich. 117 pp. Hardegree, S. P. & Emmerich, W. E. (1994). Seed germination response to polyethylene glycol solution depth. Seed Science and Technology, 22, 1-7. Hay, F. & Probert, R. (1995). Seed maturity and the effects of different drying conditions on desiccation tolerance and seed longevity in foxglove (Digitalis purpurea L.). Annals of Botany, 76(6), 639-647. DOI: 10.1006/anbo.1995.1142. Hill, H., Cunningham, J. D., Bradford, K. J. & Taylor, A. (2007). Primed lettuce seeds exhibit increased sensitivity to moisture content during controlled deterioration. HortScience, 42(6), 1436-1439. DOI: 10.21273/HORTSCI.42.6.1436. Hussain, S., Zheng, M., Khan, F., Khaliq, A., Fahad, S., Peng, S. & Nie, L. (2015). Benefits of rice seed priming are offset permanently by prolonged storage and the storage conditions. Scientific reports, 5, 8101. Ibrahim, E.A. (2016). Seed priming to alleviate salinity stress in germinating seeds. Journal of Plant Physiology, 192, 38-46. DOI: 10.1016/j.jplph.2015.12.011. Jafar, M., Farooq, M., Cheema, M., Afzal, I., Basra, S., Wahid, M. & Shahid, M. (2012). Improving the performance of wheat by seed priming under saline conditions. Journal of Agronomy and Crop Science, 198(1), 38-45. DOI: 10.1111/j.1439-037X.2011.00485.x. Koster, K. L. & Leopold, A. C. (1988). Sugars and desiccation tolerance in seeds. Plant Physiology, 88(3), 829-832. DOI: 10.1104/pp.88.3.829. Malek, M., Ghaderi-Far, F., Torabi, B., Sadeghipour, H.R. & Hay, F.R. (2019). The influence of seed priming on storability of rapeseed (Brassica napus) seeds. Seed Science and Technology, 47, 87-92. DOI: 10.15258/sst.2019.47.1.09. Malik, C.P. & Jyoti. (2013). Seed deterioration: A review. International Journal of Life Science Biotechnology and Pharma Resarch, 3, 374-385. McDonald, M. B. (2000). Seed priming. (eds. M. Black & J.D. Bewley). Sheffield Academic press. PP: 287-325. Parera, C. A. & Cantliffe, D. J. (1994). Dehydration rate after solid matrix priming alters seed performance of shrunken-2 corn. Journal of the American Society for Horticultural Science, 119(3), 629-635. DOI: 10.21273/JASHS.119.3.629. Powell, A. A., Yule, L. J., Jing, H. C., Groot, S. P., Bino, R. J. & Pritchard, H. W. (2000). The influence of aerated hydration seed treatment on seed longevity as assessed by the viability equations. Journal of Experimental Botany, 51(353), 2031-2043. DOI: 10.1093/jexbot/51.353.2031. Schipper, J., Van der Toorn, P. & Bruggink, T. (2001). Process for prolonging the shelf life of primed nongerminated seeds. United States patent US. 6, 313-377. Schwember, A.R. & Bradford, K.J. (2010). Quantitative trait loci associated with longevity of lettuce seeds under conventional and controlled deterioration storage conditions. Journal of Experimental Botany, 61, Schwember, A. R. & Bradford, K. J. (2005). Drying rates following priming affect temperature sensitivity of germination and longevity of lettuce seeds. HortScience, 40(3), 778-781. DOI: 10.21273/HORTSCI.40.3.778. Sliwinska, E. & Jendrzejczak, E. (2002). Sugar-beet seed quality and DNA synthesis in the embryo in relation to hydration-dehydration cycles. Seed Science and Technology, 30(3), 597-608. Soeda, Y., Konings, M.C., Vorst, O., van Houwelingen, A.M., Stoopen, G.M., Maliepaard, C.A. & van der Geest, A.H. (2005). Gene expression programs during Brassica oleracea seed maturation, osmopriming, and germination are indicators of progression of the germination process and the stress tolerance level. Plant physiology, 137(1), 354-368. DOI: 10.1104/pp.104.051664. Soltani, A., Galeshi, S., Latifi, N. & Zeynali, E. (2001). Genetic variation for and interrelationships among seed vigor traits in wheat from the Caspian Sea coast of Iran. Seed Science and Technology, 29, 653-662. Timple, S.E. & Hay, F.R. (2018). High-temperature drying of seeds of wild Oryza species intended for long-term storage. Seed Science and Technology, 46, 107-112. DOI: 10.15258/sst.2018.46.1.10. Ventura, L., Dona, M., Macovei, A., Carbonera, D., Buttafava, A., Mondoni, A., Rossi, G. & Balestrazzi, A. (2012). Understanding the molecular pathways associated with seed vigor. Plant Physiology and Biochemistry, 60, 196-206. DOI: 10.1016/j.plaphy.2012.07.031. Vieira, R.D., Tekrony, D., Egli, D. & Rucker, M. (2001). Electrical conductivity of soybean seeds after storage in several environments. Seed Science and Technology, 3, 599-608. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 399 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 393 |