تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,504 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,123,516 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,231,677 |
اثر تنش شوری بر واکنشهای فیزیولوژیکی گیاهچههای چهار پایه مرکبات در شرایط درون شیشهای | ||
به زراعی کشاورزی | ||
مقاله 9، دوره 21، شماره 4، دی 1398، صفحه 447-458 اصل مقاله (1017.17 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/jci.2019.273185.2143 | ||
نویسندگان | ||
لاله رستمیان1؛ ویدا چالوی* 2؛ حسین صادقی2 | ||
1دانشآموخته کارشناسی ارشد، گروه مهندسی باغبانی، دانشکده علوم زراعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران | ||
2دانشیار، گروه مهندسی باغبانی، دانشکده علوم زراعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران | ||
چکیده | ||
شوری یکی از مشکلات تولید مرکبات در جهان است و تحمل یا مقاومت پایههای مرکبات به شوری به خوبی شناخته نشده است. در این پژوهش، واکنشهای فیزیولوژیکی چهار پایه نارنج (Citrus aurantium. L)، پونسیروس (Poncirus trifoliate Raf.)، سیتروملو (Citrumelo) و سیترنج (Citranges) به تنش شوری در آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در شرایط درون شیشهای در دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری بررسی شد. ریزنمونههای تهیه شده از هر چهار پایه به محیط کشت جامد موراشیگ و اسکوگ (MS) حاوی ۹/۸ میکرومولار BA و نیم میکرومولار NAA با غلظتهای مختلف کلریدسدیم (صفر، ۵۰، ۱۰۰ و ۲۰۰ میلیمولار) در سه تکرار منتقل شدند. براساس نتایج به دست آمده در پایان آزمایش، وزن تر و خشک، محتوای آبنسبی، نشتیونی و میزان رنگیزههای فتوسنتزی از قبیل کلروفیل a، کلروفیل b و کارتنوئید گیاهچهها دارای همبستگی منفی با غلظت تیمار شوری و غلظت یون سدیم در بافت برگها بود. اگر چه نشتیونی با افزایش غلظت کلریدسدیم در هر چهار پایه افزایش یافت ولی، پایه نارنج نسبت به سایر پایهها از نظر آماری کمترین نشتیونی را نشان داد. در همه تیمارهای شوری میزان رنگیزههای فتوسنتزی پایهها، کاهش معنیداری در سطح یکدرصد نسبت به شاهد داشتند. در بین پایههای مورد آزمایش، میزان رنگیزههای فتوسنتزی و آبنسبی سیترنج بیشتر از دیگر پایهها بود. در مجموع، پایههای سیترنج و نارنج مقاومت بهتری به آسیبهای ناشی از تنش شوری نشان دادند. | ||
کلیدواژهها | ||
"پراکسیداسیون لیپیدی"؛ "کشت بافت"؛ "کلریدسدیم"؛ "محتوای آب نسبی"؛ "نشت یونی" | ||
مراجع | ||
Abedy, B. & Esfandiari, B. (2018). Effect of Mycorrhizal Fungi on Morphophysiologicaland Nutritional Factors of Flying Dragon Rootstock under Salt Stress. Journal of Horticultural Science, 32(2), 335-344. https://doi.org/10.22067/jhorts4.v32i2.70246. (in Persian) Aboutalebi Jahromi, A. (2014). Study on the effect of rootstocks and NaCl salinity on concentration of microelements in Valencia orange shoots. Journal of Plant Ecophysiology, 6, 88-99. (in Persian) Aboutalebi, A., Tafazoly, E., Kholdebarin, B. & Karimian, N. (2007). Effect of Salinity on Concentration and Distribution of Potassium, Sodium and Chloride Ions in Sweet Lime Scion on Five Rootstocks. Journal of Science and Technology of Agriculture and Natural Resources, 11, 69-78. (in Persian) Anjum, M. A. (2008). Effect of NaCl concentrations in irrigation water on growth and polyamine metabolism in two citrus rootstocks with different levels of salinity tolerance. Acta Physiologiae Plantarum, 30 (1), 43-52. DOI: 10.1007/s11738-007-0089-3. Bandeoglu, E., Egidogan, F., Yucel, M. & Avni Oktem, H. (2004). Antioxidant responses of shoots and roots of lentil to NaCl salinity stress. Plant Growth Regulation, 42(1), 69-77. Chelli-Chaabounia, A., Ben Mosbah, A., Maalej, M., Gargouric, K., Gargouri-Bouzid, R. & Drira N. (2010). In vitro salinity tolerance of two pistachio rootstocks: Pistacia vera L. and P. atlantica Desf. Environmental and Experimental Botany, 69(3), 302-312. https://doi.org/10.1016/j.envexpbot.2010.05.010 Deinlein, U., Stephan, A. B., Horie, T., Luo, W., Xu, G. & Schroeder, J. I. (2014). Plant salt-tolerance mechanisms. Trends in Plant Science, 19(6), 371-379. DOI: 10.1016/j.tplants.2014.02.001 Dogan, M. (2011). Antioxidative and proline potential as a protective mechanism in soybean plants under salinity stress. African Journal of Biotechnology, 10 (32), 5972-5978 Eraslan, F., Inal, A., Pilbeam, D. J. & Gunes, A. (2008). Interactive effects of salicylic acid and silicon on oxidative damage and antioxidant activity in spinach (Spinacia oleracea L. cv. Matador) grown under boron toxicity and salinity. Plant Growth Regulation, 55(3), 207-219. DOI: 10.1007/s10725-008-9277-4 FAO. (2016). Food and Agriculture Organization of the United Nations Website. in: http:// http://www.faosat.org. Garcia-Sanchez, F. & Syvertsen, J. P. (2009). Substrate type and salinity affect growth allocation, tissue ion concentration, and physiological responses of Carrizo citrange seedlings. HortScience, 44(5), 1432-1437. https://doi.org/10.21273/HORTSCI.44.5.1432. Ghaleb, W. Sh., Sawwan, J. S., Akash, M. W. & Al-Abdallat, A. M. (2010). In Vitro response of two citrus rootstocks to salt stress. International Journal of Fruit Science, 10, 40-53. https://doi.org/10.1080/15538361003676777. Habibi, F. & Amiri, M. E. (2013). Investigation of Physiological Responses of Tow Citrus Rootstocks to in Vitro Salt Stress. Journal of Horticultural Science, 27, 350-357. (in Persian) Hashem A., Abd Allah E. F., Abdulaziz, A. & Alqarawi A. (2015). Arbuscular mycorrhizal fungi enhances salinity tolerance of Panicum turgidum Forssk by altering photosynthetic and antioxidant pathways. Journal of Plant Interactions, 10, 230-242. https://doi.org/10.1080/17429145.2015.1052025 Heath, R.L. & Packer, L. (1968). Photoperoxidation in isolated chloroplast, kinetics and stoichiometry of fatty acid peroxidation. Archives of Biochemistry and Biophysics, 125(1), 189-198. https://doi.org/10.1016/0003-9861(68)90654-1 Jaleel, C. A., Manivannan, P., Lakshmanan, G. M. A., Sridharan, R. & Panneerselvam, R. (2007). NaCl as a physiological modulator of proline metabolism and antioxidant potential in Phyllanthus amarus. Comptes Rendus Biologies, 330(11), 806-813. DOI: 10.1016/j.crvi.2007.08.009. Janagoudar, B. S. (2009). Physiological strategies of plant breeding for drought and salinity tolerance in cotton. Biological Forum-An International Journal, 1(1), 105-106. Khoshbakht, D., Asghari, M. R. & Haghighi, M. (2018). Effects of foliar applications of nitric oxide and spermidine on chlorophyll fluorescence, photosynthesis and antioxidant enzyme activities of citrus seedlings under salinity stress. Photosynthetica, 56(4), 1313-1325. https://doi.org/10.1007/s11099-018-0839-z. Lichtenthaler, H. K. (1987). Chlorophylls and carotenoids: Pigments of photosynthetic biomembranes. Methods in Enzymology, 148, 350-382. https://doi.org/10.1016/0076-6879(87)48036-1. Lutts, S., Kinet, J. M. & Bouharmont, J. (1996). NaCl-induced senescence in leaves of rice (Oryza sativa L.) cultivars differing in salinity resistance. Annals of Botany Journal, 78(3), 389-398. https://doi.org/10.1006/anbo.1996.0134. Mahajan, S. & Tuteja, N. (2005). Cold, salinity and drought stresses: an overview. Archives of Biochemistry and Biophysics, 444(2), 139-158. DOI: 10.1016/j.abb.2005.10.018. McCready, R., Guggolz, M. J., Silviera, V. & Owens. H. S. (1950). Determination of starch and amylase in vegetables. Journal of Analytical Chemistry, 22(9), 1156-1158. https://doi.org/10.1021/ac60045a016. Melgar, J. C., Syvertsen, J. P., Martinez, V. & Garcia-sanchez, F. (2008). Leaf gas exchange, water relations, nutrient content and growth in citrus and olive seedlings under salinity. Biologia Plantarum Journal, 52(2), 385-390. https://doi.org/10.1007/s10535-008-0081-9. Molassiotis, A., Sotiropoulos, T., Tanou, G., Diamantidis, G. & Therios, I. (2006). Boron-induced oxidative damage and antioxidant and nucleolytic responses in shoot tips culture of the apple rootstock EM9 (Malus domestica Borkh). Environmental and Experimental Botany, 56(1), 54-62. DOI: 10.1016/j.envexpbot.2005.01.002. Montoliu, A., Lopez-Climent, M. F., Arbona, V., Perez-Clemente, R. M. & Gomez-Cadenas, A. (2009). A novel in vitro tissue culture approach to study salt stress responses in citrus. Plant Growth Regulation, 59(2), 179-187. DOI: 10.1007/s10725-009-9401-0. Moya, J. L., Gómez‐Cadenas, A., Primo‐Millo, E. & Talon, M. (2003). Chloride absorption in salt‐sensitive Carrizo citrange and salt‐tolerant Cleopatra mandarin citrus rootstocks is linked to water use. Journal of Experimental Botany, 54(383), 825-833. DOI: 10.1093/jxb/erg064. Munns, R. & Tester, R. (2008). Mechanisms of salinity tolerance. Annual Review of Plant Physiology, 59, 651-681. https://doi.org/10.1146/annurev.arplant.59.032607.092911. Murkute, A. A., Sharma, S. & Singh, S. K. (2005). Citrus in terms of soil and water salinity: a review. Journal of Scientific and Industrial Research, 64, 393-402. Omokolo, N. D., Tsala, N. G. & Djocgoue, P. F. (1996). Changes in carbohydrate, amino acid and phenol content in cocoa pods from three clones after infection with Phytophthora megakarya Bra. Annals of Botany, 77(2), 153 158. https://doi.org/10.1006/anbo.1996.0017. Qasim, M., Ashraf, M. M., Jamil, A. M., Rehman, Y. S. U. & Rha, E. S. (2003). Water relations and gas exchange properties in some elite canola (Brassica napus L.) lines under salt stress. Annual Application of Biology, 142(3), 307-316. https://doi.org/10.1111/j.1744-7348.2003.tb00255.x. Shibli, R. A., Kushad, M., Yousef, G. G. & Lila, M. A. (2007). Physiological and biochemical responses of tomato microshoots to induced salinity stress with associated ethylene accumulation. Plant Growth Regulation, 51(2), 159-169. DOI: 10.1007/s10725-006-9158-7 Simón-Grao, S., Nieves, M., Martínez-Nicolás, J. J., Cámara-Zapata, J. M., Alfosea-Simón, M. & García-Sánchez, F. (2018). Response of three citrus genotypes used as rootstocks grown under boron excess conditions. Ecotoxicology and Environmental Safety, 159, 10-19. DOI: 10.1016/j.ecoenv.2018.04.042. Storey R. & Walker R. R. (1999). Citrus and salinity. Scientia Horticulturae, 78, 39-81. Sudhakar, C., Lakshmi, A. & Giridarakumar, S. (2001). Changes in the antioxidant enzyme efficacy in two high yielding genotypes of mulberry (Morus alba L.) under NaCl salinity. Plant Science, 161, 613-619. DOI:10.1016/s0168-9452(01)00450-2. Tozlu, I., Moore, G. A. & Guy, C. L. (2000). Effects of increasing NaCl concentration on stem elongation, dry mass production, and macro and micro-nutrient accumulation in Poncirus trifoliata. Functional Plant Biology, 27, 35-42. DOI: 10.1071/TT99074.
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 389 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 407 |