تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,501 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,099,008 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,206,563 |
تحلیل عوامل موثر بر کاهش مصرف کودهای شیمیایی در راستای دستیابی به تولید پایدار زعفران (مطالعه موردی: شهرستان گناباد) | ||
تحقیقات اقتصاد و توسعه کشاورزی ایران | ||
مقاله 1، دوره 50، شماره 3، مهر 1398، صفحه 421-435 اصل مقاله (924.84 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/ijaedr.2019.266784.668662 | ||
نویسندگان | ||
سعید یزدانی* 1؛ محمدرضا رمضانی2؛ احمد قاسمی3؛ سیده طاهره قائم مقامی4 | ||
1استاد گروه اقتصاد کشاورزی، دانشکده اقتصاد و توسعه کشاورزی، دانشگاه تهران، کرج، ایران | ||
2دانشجوی کارشناسی ارشد گروه اقتصاد، دانشکده اقتصاد و توسعه کشاورزی، دانشگاه تهران، کرج، ایران | ||
3دانشجوی کارشناسی گروه اقتصاد، دانشکده اقتصاد و توسعه کشاورزی، دانشگاه تهران، کرج، ایران | ||
4دانشجوی کارشناسی ارشد گروه اقتصاد، دانشکده اقتصاد و توسعه کشاورزی، دانشگاه تهران، کرج، ایران | ||
چکیده | ||
استفاده از نهادههای شیمیایی بهدلیل ایجاد فرسایش و از بین بردن سلامت خاک، پایداری کشت محصولات کشاورزی را به شدت تهدید کرده و همواره محل بحث بوده و نگرانیهایی را ایجاد کرده است. مطالعه حاضر، بهمنظور شناسایی عوامل اثرگذار بر کاهش مصرف کودهای شیمیایی در مزارع زعفران شهرستان گناباد انجام شد. بدینمنظور از روش تحقیق توصیفی-همبستگی استفاده شد. جامعه مورد مطالعه شامل تمام زعفرانکاران شهرستان گناباد بود. نمونهگیری به روش تصادفی نسبی انجام شد که بر اساس آن، تعداد 105 زعفرانکار انتخاب شدند. ابزار جمعآوری دادهها پرسشنامه بود که روایی صوری آن مورد تایید اساتید اقتصاد کشاورزی قرار گرفت. پایایی سوالات مربوط به سنجش نگرش نسبت به کشاورزی پایدار با انجام یک پیش مطالعه بررسی شد که ضریب آلفای کرنباخ برابر 698/0 بهدست آمد. برای شناسایی عوامل اثرگذار بر مصرف کودهای شیمیایی از الگوی هکمن دو مرحلهای استفاده شد. بر اساس نتایج، ضریب متغیر نگرش نسبت به کشاورزی پایدار در هر دو مرحله منفی و معنیدار بود که نشان میدهد بهبود نگرش کشاورزان بهصورت موثری موجب کاهش مصرف کودهای شیمیایی میشود. در حالیکه ضریب متغیرهای درآمد کشاورزان، سن، سطح تحصیلات و بیمه کشاورزی در هر دو مرحله مثبت و معنیدار بود و بر احتمال و میزان استفاده از کودهای شیمیایی توسط کشاورزان میافزاید. بر اساس نتایج، اتخاذ راهکارهای مناسب بهمنظور آشنایی زعفرانکاران با مبانی کشاورزی پایدار، جلب اعتماد کشاورزان معتمد و با تجربه برای کاهش استفاده از کودهای شیمیایی و اصلاح ساختار نظام بیمه محصولات کشاورزی نقش تعیینکنندهای در بهبود الگوی مصرفی کشاورزان از کود شیمیایی دارد. | ||
کلیدواژهها | ||
زعفران؛ کود شیمیایی؛ پایداری؛ نگرش؛ شهرستان گناباد | ||
مراجع | ||
10. Emmanuel, D., Owusu-Sekyere, E., Owusu, V., & Jordaan, H. (2016). Impact of agricultural extension service on adoption of chemical fertilizer: Implications for rice productivity and development in Ghana. Wageningen Journal of Life Sciences, 79(1), 41–49. 11. Eskandari-Damaneh, H., Noroozi, H., Khosravi, H., Rafiee, H., & Taheri Rykande, E. (2015). Feasibility of implementing “low-crop planting” in order to restore Jazmoryan wetland (Case study: Jiroft county). Rural Development Strategies, 2(3), 287-297. (In Farsi). 12. Etim, N.N.A. (2015). Adoption of inorganic fertilizer by urban crop farmers in Akwa Ibom State, Nigeria. American Journal of Experimental Agriculture, 5(5), 466-474 13. Farahi, N. (2016). Assessment of consumption method of chemical inputs and its relationship with environmental ethic viewpoint among garden holders of Gorgan County. M.Sc. thesis, Faculty of agricultural management, University of agricultural sciences and natural resources of Gorgan, Iran. (In Farsi). 14. Food and Agriculture Organization. (2017). The future of food and agriculture – Trends and challenges. Retrieved October 1, 2018, from www.fao.org/3/a-i6583e.pdf 15. Freeman, H.A., & Omiti, J.M. (2003). Fertilizer use in semi-arid areas of Kenya: analysis of smallholder farmers’ adoption behaviour under liberalized markets. Nutrient Cycking in Agroecosystems, 66(1), 23-31. 16. Golmohammadi, F. (2014). Saffron and its farming, economic importance, export, medicinal characterisitics and various uses in South-Khorasan province-East of Iran. International Journal of Farming and Allied Sciences, 3(5), 566-596. 17. Hansen, J.W. (1996). Is agricultural sustainability a useful concept?. Agricultural Systems, 50(2), 117-143. 18. Hatami-Sardashti, Z., Jami-Alahadi, M., Mahdavi-Damghani, A. & Behdani, M. (2011). Evaluation of sustainability in saffron agroecosystems in Birjand and Qaen counties. Agroecology 3(3), 396-405. (In Farsi). 19. Heckman, J. (1976). The common structure of statistical models of truncation, sample selection and limited dependent variablesand a simple estimator for such models. Economic and SocialMeasurement, 5(4), 475-492. 20. Horowitz, J.K. & Litchtenberg, E. (1993). Insurance, moral hazard, and chemical use in agriculture. American Journal of Agricultural Economics, 75(1), 926-935. 21. International Trade Center (ITC). (2018). Retrieved January 7, 2019, from www.trademap.org. 22. Iran Chamber of Commerce, Industries, Mines and Agriculture. (2018). Retrieved January 7, 2019, from www. en.iccima.ir/. 23. Marenya, P.P., & Barrett, C.B. (2007). Household-level determinants of adoption of 24. Martey, E., Wiredu, A.N., Etwire, P.M., Fosu, M., Buah, S.S.J., & Bidzakin, J. (2014). Fertilizer Adoption and Use Intensity Among Smallholder Farmers in Northern Ghana: A Case Study of the AGRA Soil Health Project. Sustainable Agriculture Research, 3(1), 24-36. 25. Ministary of Agriculture Jihad. (2015). The MAJ database. Retrieved October 1, 2018, from http://www.maj.ir. 26. Mishra, A.K., Nimon, R.W. & El-Osta, H. (2005). Is moral hazard good for the environment? Revenue insurance and chemical input use. Environmental Management, 74 (1),11–20. 27. Mohtashami, T. & Zandi, B. (2018). Factors affecting excessive nitrogen fertilizer use in saffron cultivation: case study of Torbat Heydarieh area. Saffron Research 6(1), 127-140. (In Farsi). 28. Nabizadeh, S., Mahboobi, M. & Abdollah-Zadeh, G. (2018). Analyzing factors affecting unsustainably of agricultural lands in East Azerbaijan Province (case of Malekan County). Iranian Journal of Agricultural Economics and Development Research, 48(4), 611-619. (In Farsi). 29. Nambiro, E. & Okoth, W. (2013). What factors influence the adoption of inorganic fertilizer by maize farmers? A case of Kakamega District, Western Kenya. Scientific Research and Essays, 8(5), 205-210. 30. Organization of Agriculture Jihad of Gonabad. (2018). Retrieved January 10, 2019. 31. Power, E.F., Kelly, D.L., & Stout, J. (2013). Impacts of organic and conventional dairy farmer attitude, behaviour and knowledge on farm biodiversity in Ireland. Nature Conservation 21 (1), 272–278. 32. Rahman, S. (2003). Environmental impacts of modern agricultural technology diffusion in Bangladesh: an analysis of farmers’ perceptions and their determinants. Environmental Management, 68 (1), 183–191. 33. Sadati, S.A., Shabanali-Fami, H., Asadi, A. & Sadati, A. (2010). Farmer’s attitude om sustainable agriculture and its determinants: A case study in Behbahan County of Iran. Research Journal of Applied Sciences, Engineering and Technology, 2(5), 422-427. 34. Saleh, I., Ramezani, M.R. & Rostamzadeh, Z. (2018). Study of saffron farmers’ attitude towards sustainable agriculture and its relation with economic efficiency of farms. International Conference on Society and Environment, Tehran, Iran, 2 September 2018. 35. Scherer, L.A., Verburg, P.H., & Schulp, C.J.E. (2018). Opportunities for sustainable agriculture intensification in European agriculture. Global Environmental Change, 48(1), 43-55. 36. Shahnoushi, N., Firoozzare, A., Jalerajabi, M., Danshvar, M. & Dehghaniyan, S. (2012). The use of the Order Logit model in an investigation of the effective factors on bread waste. Journal of Economic Research (Tahghighat- E- Eghtesadi), 46(3), 111-132. (In Farsi). 37. Shahpasand, M. (2016). Investigating the relationship between technical knowledge in the fed area and fertilizer usage by Iranian farmers in the city of Bajestan in Khorasan province: A Case study. Iranian Journal of Agricultural Economics and Development Research, 46(4), 749-763. (In Farsi). 38. Shams, A., Vedadi, E., & Ahmadi, Z. (2015). Study of Farmers’ Attitude towards Sustainable Agriculture and Its Relation with Their Chemical Input Use in Asadabad Township. Iran Agricultural Extension and Education Journal, 11(1), 197-210. (In Farsi). 39. Sobhani, S., Jamshidi, O., Norozi, A. (2018). The Effect of Knowledge, Attitudes and Satisfaction of Greenhouse owners Cooperative Members in Pakdasht County on Sustainability of Greenhouses. Iranian Journal of Agricultural Economics and Development Research, 49(2), 293-309. (In Farsi). 40. Tatlidil, F.F., Boz, I., & Tatlidil, H. (2009). Farmers’ perception of sustainable agriculture and its determinants: a case study in Kahramanmaras province of Turkey. Environment, Development and sustainability, 11(1), 1091-1106. 41. Thuo, M., Bravo-Ureta, Boris E., Hathie, I. & Obeng-Asiedu, P. (2011). Adoption of chemical fertilizer by smallholder farmers in the peanut basin of Senegal. African Association of Agricultural Economists, 6(1), 1-17. 42. Tobin, J. (1958). Estimation of relationships for limited dependent variables. Econometrica, 26(1), 24-36. 43. Tosan, M., Alizadeh, A., Ansari, H., & Rezvani Moghadam, P. (2015). Evaluation of yield and identifying potential regions for saffron (Crocus sativus L.) cultivation in Khorasan Razavi province according to temprature parameters. Saffron and Agronomy Technology, 3(1), 1-12. (In Farsi). 44. Waithaka, M.M., Thornton, P.K., Shepherd, K.D., & Ndiwa, N. (2007). Factors affecting the use of fertilizers and manure by smallholders: the case of Vihiga, western Kenya. Nutrient Cycling in Agroecosystems, 78(1), 211-224. 45. Yazdanpanah, M., Hayati, D., Hochrainer-Stigler, Stefan., & Zamani, G.H. (2014). Understanding farmers’ intention and behavior regarding water conservation in the Middle-East and North Africa: A case study in Iran. Environmental Management, 135 (1), 63-72. 46. Zhou, Y., Yang, H., Mosler, H.J. & Abbaspour, K.C. (2010). Factors affecting farmers’ decisions on fertilizer use: A case study for the Chaobai watershed in Northern China. Sustainable Development, 4(1), 80-102. 47. Zulfiqar, F., & Thapa, G.B. (2017). Agricultural sustainability assessment at provincial level in Pakistan. Land Use Policy, 68 (1), 492–50. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 958 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 635 |