
تعداد نشریات | 162 |
تعداد شمارهها | 6,623 |
تعداد مقالات | 71,548 |
تعداد مشاهده مقاله | 126,912,611 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 99,963,014 |
بررسی تأثیر مرحلۀ گلدهی بر کمیت و کیفیت اسانس Salvia limbata درطبقات ارتفاعی مختلف درمراتع طالقان | ||
نشریه علمی - پژوهشی مرتع و آبخیزداری | ||
مقاله 10، دوره 72، شماره 1، خرداد 1398، صفحه 139-149 اصل مقاله (1.51 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/jrwm.2019.272446.1334 | ||
نویسندگان | ||
مریم صفاریها1؛ حسین آذرنیوند* 2؛ محمدعلی زارع چاهوکی2؛ علی طویلی3؛ صمد نژادابراهیمی4؛ دنیل پاتر5 | ||
1دانشجوی دکتری مرتعداری، دانشکدۀ منابع طبیعی، دانشگاه تهران. | ||
2استاد، دانشکدۀ منابع طبیعی، دانشگاه تهران. | ||
3دانشیار دانشکدۀ منابع طبیعی، دانشگاه تهران | ||
4استادیار، پژوهشکدۀ گیاهان و مواد اولیه دارویی، دانشگاه شهید بهشتی. | ||
5استاد، دانشکدۀ کشاورزی و علوم محیط زیست، دانشگاه کالیفرنیا، دیویس. | ||
چکیده | ||
گیاه مریم گلی (Salvia limbata) گیاهیعلفی و پایا و متعلق به خانوادۀ نعناع و بومی ایران است. در این تحقیق اندام هوایی گیاه Salvia limbata در مرحلۀ گلدهی در تیرماه در مناطق ارتفاعی مختلف در مراتع طالقان از نظر مقدار اسانس و تنوع ترکیبات شیمیایی موجود در آنها مطالعه شد. برای بررسی مواد مؤثرۀ گیاه در رویشگاههای مورد مطالعه در مرحلۀ گلدهی ۹ نمونۀ گیاهی برای آنالیز فیتوشیمی بررسی شد. شناسایی ترکیبات تشکیل دهندۀ اساسی (کمیت و کیفیت) با دستگاه GC/MS و GC-FID (کروماتوگرافی گازی متصل به طیف سنج جرمی) صورت گرفت. بازده اسانس در مرحلۀ گلدهی به ترتیب در پایین طالقان (m۱۷۰۶) برابر ۳۴/۰در میان طالقان (m۱۹۱۴) برابر ۳۴/۰و در بالا طالقان (m۲۴۷۳) ۴۶/۰ درصد (وزنی به وزنی) دست آمد. با توجه به نتایج به دست آمده، تغییرات ارتفاع در سه رویشگاه مورد مطالعه اختلاف معنیداری را در بین درصد ترکیبات به دست آمده نشان میدهد. همچنین عمدهترین ترکیبات تشکیل دهندۀ اسانس شامل: آلفاپینن، بتاپینن، آلوآرومادندرن واسپاتولونول هستند. | ||
کلیدواژهها | ||
روغنهای فرار؛ طبقات ارتفاعی؛ مرحلۀ گلدهی؛ Salvia limbata؛ طالقان | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 589 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 393 |