تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,533 |
تعداد مقالات | 70,513 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,130,200 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,236,698 |
تأثیر اندازه ذرات سیلاژ ذرت و سورگوم بر مصرف، گوارشپذیری و فراسنجههای شکمبهای در گوسفند کرمانی | ||
تولیدات دامی | ||
مقاله 1، دوره 21، شماره 3، مهر 1398، صفحه 309-320 اصل مقاله (1.03 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/jap.2019.265863.623319 | ||
نویسندگان | ||
مهتاب منصوری1؛ محمد مهدی شریفی حسینی* 2؛ امید دیانی3؛ رضا طهماسبی4 | ||
1دانشآموخنه کارشناسی ارشد، بخش علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، ایران | ||
2استادیار بخش علوم دامی دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، ایران | ||
3استاد، بخش علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان | ||
4دانشیار، بخش علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، ایران. | ||
چکیده | ||
در یک پژوهش تأثیر سیلاژهای ذرت و سورگوم و اندازه ذرات آن ها بر مصرف خوراک، گوارشپذیری، فراسنجههای شکمبهای و رفتار مصرف خوراک در گوسفند بررسی شد. در حدود 1000 کیلوگرم علوفه ذرت و سورگوم در دو اندازه درشت و ریز خرد سیلو شدند. در سیلوها بعد از 45 روز باز و استفاده شدند. از چهار گوشفند نر دو ساله کرمانی با میانگین وزنی 0.8±34/0 کیاوگرم در قالب یک طرح مربع لاتین با آرایه فاکتوریل2×2 با چهار دوره 21 روزه استفاده شد. جیرههای آزمایشی عبارت بودند از: جیره حاوی سیلاژ ذرت درشت; و جیره حاوی سیلاژ سورگوم ریز بودند. نسبت علوفه به کنسانتره در جیره ها 60 به 40 در نظر گرفته شد. الیاف نامحلول در شوینده خنثی در سیلاژ سورگوم نسبت به ذرت بیشتر بود(p<0/01). بیشترین مصرف ماده خشک در جیرههای با سیلاژ ریز بود (p<0/05). شکمبه pH دوساعت پس از مصرف خوراک، در جیره های سیلاژ ریز، تمایل به کاهش داشت ( p<0/06). جمعیت پروتوزآدر گونه های هولوتریش و سلولایتیک با افزایش اندازه سیلاژ افزایش یافت (P<0/05). بیشترین تولید پروتئین میکروبی در شکمبه در جیره های سیلاژ ریز بود(P<0/05). زمان های مصرف خوراک، جویدن و نشخوار و در گوسفندان با جیره های حاوی سیلاژ درشت، بیشتر از ریز بود(P<0/05). نوع سیلاژ برعملکرد حیوان و رفتار مصرف خوراک تاثیر معنیداری نداشت. نتایج آزمایش نشان داد که سیلاژ سورگوم، بدون تاثیر منفی بر مسرف خوراک، گوارش پذیری و فراسنجه های شکمبه ای می تواند جایگزین سیلاژ ذرت در جیره گوسفندان شود. | ||
کلیدواژهها | ||
"پروتئین میکروبی"؛ "پروتوزآ"؛ "فعالیت جویدن"؛ "سورگوم"؛ "سیلاژ" | ||
مراجع | ||
1. احمدی ک، قلی زاده ح ا، عبادزاده ح ر، حسین پور ر، عبدشاه ه، کاظمیان آ و رفیعی م (1396). آمارنامه کشاورزی سال زراعی 95-1394. وزارت جهار کشاورزی، معاونت برنامه ریزی و اقتصادی، مرکز فناوری اطلاعات و ارتباطات. 2. شمسی ع، شریفی حسینی م م، و دیانی م (1394) تأثیر اندازه ذرات سیلاژ جو و سطح کنسانتره بر مصرف خوراک، قابلیت هضم مواد مغذی، فراسنجه های شکمبه ای در گوسفند نر کرمانی. نشریه پژوهش در نشخوارکنندگان. 3(1)100- 87. 3. کارگر ش، قربانی غ و خوروش م (1392) گوارش پذیری مواد مغذی فراسنجههای شکمبه ای، تخمیر شکمبهای و عملکرد تولیدی در پاسخ به تغییر دادن نسبت به غله جو به ذرت در جیره گاوهای شیری هلشتاین. نشریه پژوهش در نشخوارکنندگان. 2(2): 16- 1. 4. گلچین گلهدونی س، تیموری یانسری ع و خلوتی ل (1392) تأثیر اندازه ذرات یونجه و کنجاله کانولای تیمارشده با اسید هیدروکلریدریک روی مؤثربودن فیزیکی، مصرف، قابلیت هضم و رفتار جویدن در گوسفند زل. نشریه پژوهش در نشخوارکنندگان. 1(2): 39- 17. 5. هدایتی پور ا، خوروش م، قربانی غ ر، المدرس ع و عبادی م ر (1393). مقایسه خصوصیات شیمیایی و تجزیه پذیری انواع علوفه و سیلاژ سورگوم با ذرت در شرایط آزمایشگاهی و روش کیسه های نایلونی. نشریه پژوهش های علوم دامی ایران. 4(3): 232- 224. 6.وزارت جهاد کشاورزی (1395). دستورالعمل کاشت، داشت و برداشت سورگوم علوفه ای. معاونت امور زراعت، دفتر امور غلات و محصولات علوفه ای، گروه محصولات علوفه ای. 7. Almodares A, Hadi MR and Ahmadpour H(2008) Sorghum stem yield and solublecarbohydrate under phonological stages andsalinity levels. African Journal of Biotechnology.7: 4051-4055. 14.Getachew G Putnam De Ben CM De Peters EJ (2016) Potential of sorghum as an alternative to corn forage. American Journal of Plant Sciences. 7: 1106-1121. 22. SAS (2005) SAS User’s Guide. SAS Institute Inc. Version 9. 1. Cary, NC, USA. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 572 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 442 |