تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,502 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,119,591 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,225,999 |
بررسی مقاومت به جوانهزنی بذر قبل از برداشت در ارقام برنج Oryza sativa L. | ||
علوم گیاهان زراعی ایران | ||
مقاله 15، دوره 49، شماره 3، آذر 1397، صفحه 185-201 اصل مقاله (1.25 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/ijfcs.2018.249877.654433 | ||
نویسندگان | ||
فاطمه منصورپور1؛ سید محمدرضا احتشامی* 2؛ المیرا محمدوند1؛ حمید درستی3 | ||
1رشت، دانشگاه گیلان، دانشکده کشاورزی، گروه زراعت و اصلاح نباتات | ||
2دانشیار دانشگاه رشت | ||
3موسسه تحقیقات برنج کشور | ||
چکیده | ||
بهمنظور ارزیابی و شناسایی ارقام مقاوم به جوانهزنی قبل از برداشت، 20 رقم برنج شامل 16 رقم بومی و چهار رقم اصلاح شده در آزمایشی به صورت طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در بهار سال 1393 در مزرعه شخصی واقع در روستای للهوجهسر در بخش بندرکیاشهر استان گیلان کشت شدند. صفات تاریخ خوشهدهی، تاریخ گلدهی و مرحله رشدی زادکس 92 در مزرعه یادداشتبرداری شد. خوشهها در مرحله زادکس 92 برداشت و رطوبت بذر بلافاصله پس از برداشت اندازهگیری شد. ارزیابی جوانهزنی روی خوشه توسط دو روش غربال شامل نمره جوانهزنی (Sprouting Score) و شاخص جوانهزنی (Sprouting Index) تحت شرایط آزمایشگاهی انجام شد. سپس صفات مرتبط با آن از قبیل خواب بذر، طول دوره پسرسی و فعالیت آنزیم آلفاآمیلاز و میزان پروتئین جنین در شرایط آزمایشگاهی مورد مطالعه قرار گرفت. در هر دو روش ارقام با سطوح بالای خواب بذر نسبت به جوانهزنی روی خوشه مقاومت بالایی نشان دادند. کلیه ارقام مورد بررسی از نظر تمامی خصوصیات فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی دانه برنج دارای اختلاف معنیدار بودند. نتایج تجزیه همبستگی نشان داد که همبستگی مثبت و معنیداری بین نمره جوانهزنی و شاخص جوانهزنی با فعالیت آنزیم آلفاآمیلاز و همبستگی منفی و معنیداری بین این دو صفت با شاخص خواب بذر (شدت خواب) و ضریب رگرسیون دوره پسرسی (دوام خواب) وجود دارد. همچنین اختلاف معنیداری بین میزان پروتئین جنین بذر رقم دارای خواب و بدون خواب در مراحل اولیه جذب آب و تحت تیمارهای حرارتی مشاهده شد. براساس تجزیه کلاستر ارقام در سه گروه قرار گرفتند. | ||
کلیدواژهها | ||
آلفاآمیلاز؛ پروتئین؛ خواب بذر؛ شاخص جوانهزنی؛ نمره جوانهزنی | ||
مراجع | ||
10. FAO. (2011). http://www.faistat.fao.org.
11. Gao, X., Hu, C., Li, H., Yao, Y., Meng, M., Dong, J., Zhao, W., Chen, Q., & Li, X. (2013). Factors affecting pre-harvest sprouting resistance in wheat (Triticum aestivum L.): a review. J. Anim. Plant Sci, 23: 556-565.
12. Gómez-Cadenas, A., Zentella, R., Walker-Simmons, M. K., & Ho, T.-H. D. (2001). Gibberellin/abscisic acid antagonism in barley aleurone cells: site of action of the protein kinase PKABA1 in relation to gibberellin signaling molecules. The Plant Cell, 13(3); 667-679.
13. He, D., Han, C., Yao, J., Shen, S., & Yang, P. (2011). Constructing the metabolic and regulatory pathways in germinating rice seeds through proteomic approach. Proteomics, 11(13): 2693-2713.
14. Hilhorst, H. W. (2007). Definitions and hypotheses of seed dormancy. Annual Plant Reviews: Seed Development, Dormancy and Germination, 27: 50-71.
15. Huang, X. Q., & Brûlé-Babel, A. (2012). Sequence diversity, haplotype analysis, association mapping and functional marker development in the waxy and starch synthase IIa genes for grain-yield-related traits in hexaploid wheat (Triticum aestivum L.). Molecular breeding, 30(2): 627-645.
16. Hucl, P. (1995). Divergent selection for sprouting resistance in spring wheat. Plant breeding, 114(3): 199-204.
17. International Seed Testing Association (ISTA). (2008). Handbook of Vigor test methods,2nd ed. International Seed Testing Association, Zurich, Switzerland.
18. Kashem, M., Sultana, N., Samanta, S., & Kamal, A. (1995). Starch, sugar, amylase and invertase activity in the germinating seeds of modern wheat varieties. Journal of the National Science Foundation of Sri Lanka, 23(2).
19. Leubner-Metzger, G. (2003). Functions and regulation of β-1, 3-glucanases during seed germination, dormancy release and after-ripening. Seed Science Research, 13(1): 17-34.
20. Liu, S., Sehgal, S. K., Li, J., Lin, M., Trick, H. N., Yu, J., Gill, B. S., & Bai, G. (2013). Cloning and characterization of a critical regulator for preharvest sprouting in wheat. Genetics, 195(1): 263-273.
21. Mamaghani, F., Afshari, R., & Sharifzadeh, F. (2009). A study of seed dormancy and dormancy breaking factors during after-ripening period of barley genotypes (Hordeum vulgare L.). Iranian Journal of Field Crop Science, 40(3): 123-135.
22. Mamaghani, F., & Tavakkol-Afshari, R. (2009). A study of seed dormancy, period of after-ripening, and pre-harvest sprouting resistance in barley (Hordeum vulgare L.) genotypes. Iranian Journal of Field Crop Science, 40(1).
23. Mew, T. W., & Misra, J. (1994). A manual of rice seed health testing: Int. Rice Res. Inst.
24. Mitra S., Ghosh B. & Sircar S. M. (1976). Physiological changes in rice seed during the early stage of germination. Indian Jourml ofAgricultura1 Sciences 63(7): 426-428.
25. Muharrami, A., Shahedi, M. And Kadivar, M. (2009). Investigating the Activity of Alpha Amylase, Lipase and Lipoxygenase in Wheat and Their Change in Activity Before and After the Germination Period, Science and Technology of Agriculture and Natural Resources, 13 (47): 13 -1. (In Farsi)
26. Muralikrishna, G., & Nirmala, M. (2005). Cereal α-amylases—an overview. Carbohydrate polymers, 60(2); 163-173.
27. Nouri nia, A.A. (2002), Pre-harvest germination, Past research and future needs. In: 7th Iranian Congress of Plant Breeding. Karaj, Seed and Plant Improvement Research Institute, 15. (In Farsi)
28. Ren, G., Gao, F., Lu, X., Li, Z., Liu, G., Sun, S., & Li, H. (2009). Development of high-quality cytoplasmic male sterile rice lines. The responsibility for this publication rests with the International Rice Research Insti-tute. Copyright International Rice Research Institute 2009 This publication is copyrighted by the International Rice Research Institute (IRRI) and is licensed for use under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0, 117.
29. Roozeboom, K. L., McCluskey, P. J., Shroyer, J. P., & Paulsen, G. M. (1997). Preharvest sprouting of hard red and hard white wheats in Kansas. Kansas Agricultural Experiment Station Research Reports (12); 100.
30. Sadeghi, M., Esfahani, M., Momeni, A., Rabiei, M & Jahandideh, H. (2008). Effect of Seed Moisture Content on Seed Germination Index and Seedling Growth in Four Rapeseed Cultivars. Journal of Agricultural Sciences and Natural Resources. 15 (3): 65. (In Farsi)
31. Sasaki, K., Kazama, Y., Youn, C., & Tadashi, S. (2013). Confirmation of novel quantitative trait loci for seed dormancy at different ripening stages in rice. Rice Science, 20(3): 207-212.
32. Schuurink, R., Beckum, J. V., & Heidekamp, F. (1992). Modulation of grain dormancy in barley by variation of plant growth conditions. Hereditas, 117(2): 137-143. 33. Simsek, S., Ohm, J. B., Lu, H., Rugg, M., Berzonsky, W., Alamri, M. S., & Mergoum, M. (2014). Effect of pre‐harvest sprouting on physicochemical changes of proteins in wheat. Journal of the Science of Food and Agriculture, 94(2): 205-212.
34. Strand, E. (1980). A seed dormancy index for selection of cultivars of cereals resistant to pre-harvest sprouting. Cereal Research Communications, 219-223.
35. Tavakkol-Afshari, R., & Hucl, P. (2002). Variation of seed dormancy and after-ripening in tetraploid wheat (Triticum durum, T. turgidum, T. turanicum, T. carthlicum, T. polonicum). Journal of Agricultural Science and Technology, 4; 23-36.
36. Tavakol Afshari, R., & B. Yazdi Samadi. (2000). Evaluation of two screening methods for preharvest sprouting methods, Academy of Science, Islamic Republic of Iran, 371-381.
37. Tavakol Afshari, R., & Yazdi Samadi, B. (2002). Evaluation of two screening methods for study of resistance to germination before harvest to reduce waste production in bread wheat, prevention of loss of bread and other foods, pp. 331 -321.
38. Wan, J., Jiang, L., Tang, J., Wang, C., Hou, M., Jing, W., & Zhang, L. (2006). Genetic dissection of the seed dormancy trait in cultivated rice (Oryza sativa L.). Plant science, 170(4): 786-792.
39. Wu, T., Yang, C., Ding, B., Feng, Z., Wang, Q., He, J., Tong, J., Xiao, L., Jiang, L., & Wan, J. (2016). Microarray-based gene expression analysis of strong seed dormancy in rice cv. N22 and less dormant mutant derivatives. Plant Physiology and Biochemistry, 99: 27-38.
40. Xie, Z., Zhang, Z.-L., Hanzlik, S., Cook, E., & Shen, Q. J. (2007). Salicylic acid inhibits gibberellin-induced alpha-amylase expression and seed germination via a pathway involving an abscisic-acid-inducible WRKY gene. Plant molecular biology, 64(3): 293-303.
41. Yang, P., Li, X., Wang, X., Chen, H., Chen, F., & Shen, S. (2007). Proteomic analysis of rice (Oryza sativa) seeds during germination. Proteomics, 7(18): 3358-3368.
42. Yuan, Y., Chen, X., Xiao, S., & Zhang, W. (2005). Extraction and identification of barley alpha-amylase/subtilisin inhibitor. Journal of Triticeae Crops, 25(1): 40-43. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 350 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 387 |