تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,503 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,121,313 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,228,114 |
مدل سازی حیات بذر کینوا (Chenopodium quinoa) با تجزیه پروبیت | ||
علوم گیاهان زراعی ایران | ||
مقاله 5، دوره 49، شماره 3، آذر 1397، صفحه 49-57 اصل مقاله (728.52 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/ijfcs.2018.206013.654105 | ||
نویسندگان | ||
آرش مامدی* 1؛ رضا توکل افشاری2 | ||
1دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه تهران | ||
2عضو هیات علمی دانشگاه تهران | ||
چکیده | ||
حفظ کیفیت بذر از زمان برداشت تا کشت بعدی هدف اصلی انبارداری بذر میباشد و شرایط محیط انبار، بویژه دو عامل دما و رطوبت از مهمترین عوامل زوال بذر و کاهش بنیه میباشند. بنابراین به منظور بررسی معادله بقای بذر الیس و روبرتز در رابطه با انبارداری بذر کینوا و معرفی ثابتهای معادله حیات بذر، آزمایشی در آزمایشگاه گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشگاه تهران در سال 1394 انجام شد. پس از تعیین قوه نامیه و رطوبت اولیه بذر، رطوبت آنها به مقدار 5، 9، 13 و 17 درصد رسانیده شد و در بستههای نانو در دماهای 5، 15، 25 و 35 درجه سانتیگراد قرار گرفتند. نمونهبرداری از بذرها در فواصل زمانی معین، بسته به شرایط نگهداری انجام گرفت و درصد بذر جوانه زده، ضرایب معادله و رابطه سیگما با رطوبت و دما تعیین گردید و پس از تجزیه و تحلیل پروبیت نمودارهای مربوط به هر شرایط رسم گردید. کمترین سطح زوال بذر در دمای 5 درجه سانتیگراد با رطوبت محتوی بذر 5% بود که بعد از هشت ماه انبارداری، جوانهزنی از 98% به 94% کاهش یافت. بیشترین زوال بذر در دمای 35 و 25 درجه سانتیگراد با رطوبت محتوی بذر 17% بود. مقدار ضرایب حیات KE، CW، CH و CQ بهترتیب 93/2، 51/0 ، 019/0 و 00031/0 بود. نتایج نشان داد که با افزایش رطوبت بذر و دما در طی انبارداری، درصد زندهمانی بذر کاهش مییابد. | ||
کلیدواژهها | ||
دما؛ رطوبت؛ زوال بذر؛ طول عمر بذر و معادله بقای بذر | ||
مراجع | ||
10. Hong, T. D., Ellis, R. H., Buitink, J., Walters, C., Hoekstra, F. A. & Crane. J. (1999). A model of the effect of temperature and moisture on pollen longevity in air-dry storage environments. Annals of Botany, 83, 167-173. 11. Hung, L. Q., Hong, T. D. & Ellis, R. H. (2001). Constant, fluctuating and effective temperature and seed longevity: a tomato (Lycopersiconesculentum Mill.) example. Annals of Botany, 88, 465-470. 12. International Seed Testing Association (ISTA). (1999). International rules for seed testing. Seed Science and Technology, 27, 1-303. 13. Jacobsen, S. E. (1998). Developmental stability of quinoa under European conditions. Industrial Crops and Products, 7(2), 169-174. 14. Jacobsen, S. E., Liu, F. & Jensen, C. R. (2009). Does root-sourced ABA play a role for regulation of stomata under drought in quinoa (Chenopodium quinoa Willd.). Scientia Horticulturae, 122(2), 281-287. 15. Jacobsen, S. E., Quispe, H. & Mujica, A. (2001). Quinoa: an alternative crop for saline soils in the Andes. Scientist and Farmer-Partners in Research for the 21st Century. CIP Program Report, 2000, 403-408. 16. Marshal, A. & Lewis, D.N. (2004). Influence of seed storage conditions on seedling emergence, seedling growth and dry matter production of temperate forage grasses. Seed Science and Technology, 32, 493-501. 17. Mondoni, A., Orsenigo, S., Donà, M., Balestrazzi, A., Probert, R. J., Hay, F. R. & Abeli, T. (2014). Environmentally induced transgenerational changes in seed longevity: maternal and genetic influence. Annals of Botany, 113(7), 1257-1263. 18. Plucknett, D.L., Smith, N.J.H., Williams, J.T. & Anishetty, N.M. (1987). Seed Banks and the World's Food. Princeton University Press, Princeton, New Jersey, USA, 8, 1987- 264. 19. Pradidwong, S., Isarasenee, A. & Pawelzik, E. (2004). Prediction of mungbean seed longevity and quality using the relationship of seed moisture content and storage temperature. Deutscher Tropentag, 91, 2-7. 20. Risi, N.W. & Galwey, j. (1984). The Chenopodium grains of the Andes Inca crops for modern agriculture. Advances in Applied Mathematics, 10, 145–216. 21. Roberts, E. H. (1961). The viability of rice seed in relation to temperature, moisture content and gaseous environment. Annals of Botany, 25(3), 381-390. 22. Roberts, E. H. (1973). Predicting the storage life of seeds. Seed Science and Technology ,1, 499-514. 23. Ruales, J. & Nair, B.M. (1993). Content of fat, vitamins and minerals in quinoa (Chenopodium quinoa) seeds. Food Chemistry. 48, 131-136. 24. Sánchez-Valdes, S., Ortega-Ortiz, H., Ramos-de Valle, L. F., Medellín-Rodríguez, F. J. & Guedea-Miranda, R. (2009). Mechanical and antimicrobial properties of multilayer films with a polyethylene/silver nanocomposite layer. Journal of applied polymer science, 111(2), 953-962. 25. Scott, N. & Chen, H. (2012). Nanoscale science and engineering for agriculture and food systems. Industrial Biotechnology, 8(6), 340-343. 26. Tang, S., Tekriny, D.M., Egli, D.B. & Cornelius, P.L. (1999). Survival characteristics of corn seed during storage. II. Rate of seed deterioration. Crop Science, 39, 1400-1406. 27. Tang, Sh, Dennis, M. & TeKrony, B. (2000). An alternative model to predict corn seed deterioration during Storage. Crop Science, 40, 463-470. 28. Usberti, R., Roberts, E.H. & Ellis, R.H. (2006). Prediction of cotton seed longevity. Pesquisa Agropecuária Brasileira, 41 (9), 1435-1441.
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 589 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 542 |