تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,500 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,084,055 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,188,522 |
تعیین مراحل فنولوژی و انباشت سرمایی و گرمایی درخت سیب تابستانه تحت شرایط اقلیمی کرج | ||
پژوهش های جغرافیای طبیعی | ||
مقاله 9، دوره 50، شماره 1، فروردین 1397، صفحه 123-139 اصل مقاله (1.36 M) | ||
نوع مقاله: مقاله کامل | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/jphgr.2018.223751.1006982 | ||
نویسندگان | ||
غلامعباس فلاح قالهری* 1؛ حمزه احمدی2 | ||
1استادیار اقلیم شناسی، گروه جغرافیا، دانشکدة جغرافیا و علوم محیطی، دانشگاه حکیم سبزواری | ||
2دانشجوی دکتری اقلیم شناسی کشاورزی، گروه جغرافیا، دانشکدة جغرافیا و علوم محیطی، دانشگاه حکیم سبزواری | ||
چکیده | ||
ارزیابی مراحل فنولوژی و انباشت سرمایی و گرمایی درختان میوه براساس شرایط اقلیمی حائزِ اهمیت است. در مطالعة حاضر زمان رخداد و آستانههای دمایی مراحل فنولوژی درخت سیب تابستانه در مقیاس BBCH به صورت میدانی مشخص شد. سپس، با استفاده از آمار دمای ساعتی و روزانه، انباشت سرمایی منطقه براساس کاربست مدلهای ساعات سرمایی، یوتا، و دینامیکی و انباشت گرمایی براساس کاربست مدلهای درجة روزهای رشد مؤثر و فعال، و اندرسون و ریچاردسون تعیین شد. نتایج نشان داد که در درخت سیب تابستانه هفت مرحله فنولوژی با طول فصل رشد 132روزه رخ میدهد. انباشتِ سرمایی منطقه براساس مدلِ CH 1041 ساعت، براساس مدلِ یوتا 1716 واحد سرمایی، و براساس مدل دینامیکی 76 سهم سرمایی مشخص شد. بیشترین انباشت سرمایی در ماههای دسامبر، ژانویه، و فوریه رخ میدهد. براساس مدلهای درجة رشد مؤثر و فعال به ترتیب 2223 و 3026 درجة روز و براساس مدل اندرسون و ریچاردسون به ترتیب 7203 و 12086 درجة ساعت رشد (GDH) رخ میدهد. کفایت انباشت سرمایی منطقه برای واریتههای زودرس مناسب است؛ اما برای واریتههای دیررس محدودیت دارد. روند تغییرات افزایشی معنیدار در دماهای ساعتی ایام سرد، بهخصوص دماهای کمینة شبانه، مشاهده شد؛ این شرایط کاهش انباشت سرمایی و ظهور زودهنگام گُلدهی و افزایش خطر سرما و یخبندان را همراه خواهد داشت. | ||
کلیدواژهها | ||
انباشت سرمایی؛ انباشت گرمایی؛ درجة ساعتهای رشد؛ فنولوژی | ||
مراجع | ||
آمارنامةمحصولات باغی (1392). معاونت برنامهریزی و اقتصادی، وزارت جهاد کشاورزی، تهران. رضایی، م. (1391). برآورد نیازهای دمایی شش رقم تجاری زردآلوی منطقة شاهرود در شرایط آزمایشگاهی و مزرعهای، مجلة بهزراعی کشاورزی، 14(1): 21ـ32. روشن، غ. (1386). بررسی آگروکلیمایی نواحی سازگار با کشت زیتون (Olea europaea L.) در ایران، رسالة دکتری، دانشکدة جغرافیا، دانشگاه تهران. سبزیپرور، ع.ا. و شادمانی، م. (1390). تحلیل روند تبخیر و تعرق مرجع با استفاده از آزمون من- کندال و اسپیرمن در مناطق خشک ایران، نشریة آب و خاک (علوم و صنایع کشاورزی)، 25(4): 823ـ834. خوشحال، ج.؛ رحیمی، د. و مجد، م. (1392). تعیین مراحل فنولوژی و محاسبة نیازهای حرارتی گل محمدی منطقة برزگ کاشان، نشریة جغرافیا و برنامهریزی محیطی، 52(4): 169ـ178. غریبی، خ. (1395). مدیریت ریسک و بیمة باغبانی (نمونة الگویی: زیتون، موز، و انبه)، تهران: انتشارات پژوهشکدة بیمه. ولاشدی، ر.ن. و سبزیپرور، ع.ا. (1395). ارزیابی الگوهای برآورد نیاز سرمایی زمستانه با استفاده از دادههای مشاهدهای پدیدة شناختی درخت سیب در ارومیه، علوم باغبانی ایران، 47(3): 561ـ570. Anderson, J.L.; Richardson, E.A. and Kesner, C.D. (1985). Validation of chill unit and flower bud phenology models for'Montmorency'sour cherry, In I International Symposium on Computer Modelling in Fruit Research and Orchard Management, 184: 71-78.
Bishnoi, O.P. (2010). Applied Agro climatology, Oxford Book Company Publisher, London.
Campoy, J.A.; Ruze, D.; Allderman, L.; Cook, N. and Egea, J. (2012). The fulfilment of chilling requirements and the daptation of apricot (Prunus armeniaca L.) in warm winter climates: An approach in Murcia (Spain) and the Western Cape (South Africa), Europ Journal Agronomy, 37: 43-55.
Cesaraccio, C.; Spano, D.; Duce, P. and Snyder, R.L. (2001). An improved model for determining degree-day values from daily temperature data, International Journal of Biometeorology, 45(4): 161-169.
Cesaraccio, C.; Spano, D.; Snyder, R.L.and Duce, P. (2004). Chilling and forcing model to predict bud-burst of crop and forest species, Agricultural and Forest Meteorology, 126(1): 1-13.
Cornelius, C.; Petermeier, H.; Estrella, N. and Menzel, A. (2011). A comparison of methods to estimate seasonal phenological development from BBCH scale recording, International journal of biometeorology, 55 (6): 867-877.
Darbyshire, R.; Pope, K.and Goodwin, I. (2016). An evaluation of the chill overlap model to predict flowering time in apple tree, Scientia Horticulturae, 198: 142-149.
Darbyshire, R.; Webb, L.; Goodwin, I. and Barlow, S. (2011). Winter chilling trends for deciduous fruit trees in Australia, Agricultural and forest meteorology, 151(8): 1074-1085.
Egea, J.; Ortega, E.; Martı́nez-Gómez, P. and Dicenta, F. (2003). Chilling and heat requirements of almond cultivars for flowering, Environmental and Experimental Botany, 50(1):79-85.
Erez, A. (Ed.). (2013). Temperate fruit crops in warm climates, Springer Science & Business Media.
Erez, A. and Fishman, S. (1997). The dynamic model for chilling evaluation in peach buds, In IV International Peach Symposium, 465: 507-510.
Erez, A.; Fishman, S.; Linsley-Noakes, G.C. and Allan, P. (1989). The dynamic model for rest completion in peach buds, In II International Symposium on Computer Modelling in Fruit Research and Orchard Management, 276: 165-174.
Fadón, E.; Herrero, M. and Rodrigo, J. (2015). Flower development in sweet cherry framed in the BBCH scale, Scientia Horticulturae, 192: 141-147.
Farajzadeh, M.; Rahimi, M.; Kamali, G.A. nad Mavrommatis, T. (2010). Modelling apple tree bud burst time and frost risk in Iran, Meteorological Applications, 17(1): 45-52.
Ferree, D.C. and Warrington, I.J. (2003). Apples: botany, production and uses, CABI publishing. London, UK.
Fishman, S.; Erez, A. and Couvillon, G.A. (1987). The temperature-dependence of dormancy breaking in plants—computer-simulation of processes studied under controlled temperatures, Journal of Theoretical Biology, 126(3): 309-321.
Garden crops statistical letter (2013). Department of Economic and Planning, Islamic republic of Iran, Ministry of Agriculture – Jahad, Iran, Tehran.
Gharibi, Kh. (2016). Risk management & Orchard Insurance (Typical Patterns: Olive, Banana, Mango), Insurance Publisher, Tehran.
Gue, L.; Dai, J.; Ranjitkar, S. and Yu, H. (2014). Chilling and heat requirements for flowering in temperate fruit trees, International journal of biometeorology, 58: 1195-1206.
Ikinci, A.; Mamay, M. Unlu, L.; Bolat, I. and Ercisli, S. (2014). Determination of Heat Requirements and Effective Heat Summations of Some Pomegranate Cultivars Grown in Southern Anatolia, Erwerbs-Obstbau, 56(4): 131-138.
Jackson, D. and Looney, N.E. (Eds.). (1999). Temperate and subtropical fruit production, CABI. publishing. London, UK.
Khoshhal, J.; Rahimi, D. and Majd, M. (2014). Analyzing the phonological growth stages and required temperature rate of Gole Mohammadi, Geography and Environmental Planning Journal, 52(4):169-178.
Luedeling, E.; Kunz, A. and Blanke, M.M. (2013). Identification of chilling and heat requirements of cherry trees—a statistical approach, International Journal of Biometeorology, 57(5): 679-689.
Luedeling, E. and Brown, H.P. (2011). A global analysis of the comparability of winter chill models for fruit and nut trees, International Journal of Biometeorology, 55: 411-421.
Maulión, E.; Valentini, G.H.; Kovalevski, L.; Prunello, M.; Monti, L.L.; Daorden, M.E.; Quaglino, M. and Cervign, G.D.L.C. (2014). Comparison of methods for estimation of chilling and heat requirements of nectarine and peach genotypes for flowering, Sci. Hort., 177: 112-117.
McMaster, G.S. and Wilhelm, W.W. (1997). Growing degree-days: one equation, two interpretations, Agricultural and Forest Meteorology, 87(4):291-300.
Pérez, F.J.; Ormeno, N.; Reynaert, B. and Rubio, S. (2008). Use of the dynamic model for the assessment of winter chilling in a temperate and a subtropical climatic zone of Chile, Chilean journal of agricultural research, 68(2): 198-206.
Pope, K.S.; Dose, V.; Da Silva, D.; Brown, P.H. and DeJong, T.M. (2015). Nut crop yield records show that budbreak-based chilling requirements may not reflect yield decline chill thresholds, International journal of biometeorology, 59(6): 707-715.
Rea, R. and Eccel, E. (2006). Phenological models for blooming of apple in a mountainous region, Int of Biometeorology, 51: 1-16.
Rezaie, M. (2012). Evaluation of temperature requirements of six apricot cultivars under lab and field conditions in Shahrood, Journal of Crops Improvement, 14(1): 21-32.
Richardson E.A.; Seeley, S.D. and Walker, D.R. (1974). A model for estimatingthe completion of rest for “Redhaven” and “Elberta” Peach Trees, Hort Science, 9: 331-332.
Roshan, A.A.(2007). Agroclimate assessment of adaptable regions with (Olea europaea L.) olive cultivation in Iran, Ph. D. Thesis, Faculty of Geography, University of Tehran.
Ruiz, D.; Campoy, J.A. and Egea, J. (2007). Chiiling and heat requirments of apricot cultivars for flowering, Environmental and Experiment Botany, 61: 254-263.
Sabziparvar, A.A. and Shadmani, M. (2011). Trends Analysis of Reference Evapotranspiration Rates by Using the Mann- Kendall and Spearman Tests in Arid Regions of Iran, Journal of Water and Soil, 25(4): 823-834.
Severino, V.; Gravina, A.; Manzi, M. and Arias, M. (2007). Models for Quantifying Effective Winter Chill on Apple Endodormancy, In VIII International Symposium on Temperate Zone Fruits in the Tropics and Subtropics, 872: 113-120.
Valashedi, R.N. and Sabziparvar, A.A. (2016). Evaluation of winter chill requirement models using the observed apple tree phenology data in Kahriz (Urmia, Iran), Iran Horticultural Sciences, 47(3): 561-570.
Valentini, N.; Me, G.; Ferrero, R.and Spanna, F. (2001). Use of bioclimatic indexes to characterize phenological phases of apple varieties in Northern Italy, International journal of biometeorology, 45(4):191-195.
Weinberger, J.H. (1950). Chilling requirements of peach varieties, Proc. Am. Soc. Hort. Sci., 56: 122-128.
Zhang, J. and Taylor, C. (2011). The dynamic model provides the best description of the chill process on ‘Sirora’pistachio trees in Australia, HortScience, 46(3):420-425. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 1,112 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 666 |