تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,572 |
تعداد مقالات | 71,005 |
تعداد مشاهده مقاله | 125,494,237 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 98,754,992 |
تاثـیر زمـان و غلـظت نانـو ذره اکسـیـد روی (ZnO) بر آسـیب شـنـاسـی بافـتی آبشـش ماهی قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss) | ||
شیلات | ||
مقاله 8، دوره 70، شماره 1، خرداد 1396، صفحه 85-94 اصل مقاله (452.24 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/jfisheries.2017.137850.892 | ||
نویسندگان | ||
لاله خدابخشی1؛ هادی پورباقر* 2؛ سید ولی حسینی2 | ||
1دانش آموخته کارشناسی ارشد، گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران. | ||
2دانشیار گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران. | ||
چکیده | ||
تولید گسترده نانو ذره اکسید روی در علوم و صنایع مختلف، در آینده نه چندان دور انتشار آنها را به محیط زیست افزایش می دهد. ورود این نانو ذرات به اکوسیستم آبی به دلیل تجمع در بدن موجودات و سپس انتقال آن به زنجیره غذایی بالاتر میتواند آسیبهای فراوانی را در سطوح مختلف ایجاد کند. جهت تعیین میزان تاثیر این نانو ذره اکسید روی بر بافت آبشش ماهی قزلآلای رنگین کمان، 80 قطعه ماهی با میانگین وزنی 42/88 گرم به صورت تصادفی در 4 تانک پلاستیکی (حجم 90 لیتر) در 4 تیمار مختلف با 3 تکرار که تیمارها شامل شاهد (بدون اضافه کردن نانو ذره اکسید روی) و 3 تیمار با غلظتهای 0/025، 0/05 و 0/075 میلی گرم در لیتر نانو ذره اکسید روی (با میانگین اندازه 40-30 نانومتر) بودند، توزیع شدند. برای بررسی تغییرات آسیبشناسی بافت، نمونه برداری در 4 مرحله انجام شد. نمونه بافت ها ابتدا آبگیری شده و در قالب پارافین قرار گرفته، سپس با دستگاه میکروتوم برش داده شده و با روش هماتوکسلین-ائوزین رنگآمیزی و پس از رتبه بندی عارضه مشاهده شده بر اساس شدت تاثیرپذیری، جهت نشان دادن اختلاف معنیدار ازمدل خطی مبتنی بر رتبه دهی با استفاده از پکیج Rfit اتجام شد. تغییرات مشاهده شده بیانگر این است که نانو ذرات اکسید روی می تواند اثرات قابل توجهی بر بافت آبشش گذاشته، بنابراین می توان بعنوان یکی از نشانگرهای زیستی و قابل اعتماد جهت ارزیابی تاثیر آلاینده های محیطی استفاده گردد. | ||
کلیدواژهها | ||
نانو ذره اکسید روی؛ قزل آلای رنگین کمان؛ آسیبشناسی؛ بافت آبشش؛ رتبه بندی | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 431 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 279 |