تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,501 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,098,115 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,205,778 |
اثر تیمار پوتریسین بر میوه توتفرنگی رقم ’کاماروسا‘ تحت شرایط تنش شوری ناشی از کلرید سدیم | ||
به زراعی کشاورزی | ||
مقاله 11، دوره 19، شماره 1، فروردین 1396، صفحه 147-161 اصل مقاله (419.33 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/jci.2017.60405 | ||
نویسندگان | ||
علی اکبری1؛ اورنگ خادمی* 2؛ یاور شرفی2؛ سید جلال طباطبایی3 | ||
1دانشجوی سابق، گروه باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شاهد، تهران، ایران | ||
2استادیار گروه باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شاهد، تهران، ایران | ||
3استاد گروه باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شاهد، تهران، ایران | ||
چکیده | ||
توت فرنگی گیاهی حساس به تنش شوری میباشد. در این آزمایش بهمنظور مطالعه اثر تیمار پوتریسین بر کاهش اثرات تنش شوری روی میوه توتفرنگی آزمایشی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی در دانشگاه شاهد در سال زراعی 1393 انجام شد. تنش شوری کلریدسدیم در غلظتهای (صفر، 25 و 50 میلیمولار) از محل ریشه در محیط کشت هیدروپونیک روی توت فرنگی رقم ’کاماروسا‘ اعمال شد. تیمار پوتریسین نیز در غلظتهای (صفر، 5/1 و 3 میلیمولار) در چهار نوبت به فاصله 15 روز از یکدیگر در طول دوره رشد بهصورت محلولپاشی روی برگها اعمال گردید. نتایج نشان داد که اعمال تیمارهای کلریدسدیم بهویژه در سطح 50 میلیمولار، شاخصهای طول شاخساره، طول ریشه، وزن تر و خشک شاخساره، وزن تر و خشک ریشه، تعداد برگ، مقدار کلروفیل برگ، تعداد میوه در بوته، وزن تر میوه، وزن خشک میوه، عملکرد تک بوته و اسید قابل تیتراسیون را کاهش و مقدار آنتوسیانین و مقدار مواد جامد میوه را نسبت به شاهد افزایش داد. تنش شوری تأثیری بر طول ریشه نشان نداد. اعمال تیمارهای پوتریسین در هر دو غلظت 5/1 و 3 میلیمولار اثرات ناشی از تنش شوری را کاهش داد. بهطوریکه، بیشتر شاخصهای فوق را تحت تنش شوری افزایش و مقدار مواد جامد محلول میوه را کاهش داد. بنابراین، بر اساس نتایج بهدست آمده در این پژوهش استفاده از تیمار پوتریسین در هر دو غلظت 5/1 و 3 میلیمولار، راهکاری مناسب در جهت حل مشکلات ناشی از تنش شوری میباشد. | ||
کلیدواژهها | ||
پوتریسین؛ توت فرنگی؛ تنش کلریدسدیم؛ رشد؛ کیفیت | ||
مراجع | ||
بهنامیان م و مسیحا س (1381) توتفرنگی. انتشارات ستوده، تبریز،120 صفحه. جلیلی مرندی ر (1384) میوههای ریز. انتشارات جهاد دانشگاهی ارومیه، ارومیه، 297 صفحه. سیدلر فاطمی ل، طباطبایی س ج و فلاحی ا (1388) اثر سیلیسیوم بر رشد و عملکرد توتفرنگی در شرایط شوری. مجله علوم باغبانی. 23: 88-89. سیرویی نژاد ب، مرتضوی س م ح، معلمی ن و عشقی س (1392) تاثیر کاربرد پس از برداشت پوتریسین و پرتوتابی فرابنفش بر کیفیت میوه توتفرنگی رقم "سلوا". تولیدات گیاهی. 36: 117-128. سعادتی ص و معلمی ن (1390) بررسی تاثیر محلولپاشی روی بر رشد و عملکرد گیاه توتفرنگی در شرایط تنش شوری. مجله علوم باغبانی ایران. 42: 267-275. گردی تختی ش (1390) تاثیر پلیآمین پوتریسین بر افزایش تحمل به نمک و برخی ویژگیهای مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی دو رقم کنار پیوندی. پایان نامه کارشناسی ارشد، دانشگاه شیراز. لایق م، پیوست غ ع، سمیع زاده ح و خصوصی م (1388) تاثیر شوری محلول غذایی بر رشد، عملکرد و صفات کیفی گوجه فرنگی در سیستم کشت بدون خاک. مجله علوم باغبانی ایران. 40: 11-21. نیاکان م، رضاپور م ش و قربانلی م (1394). اثر پوترسین بر رشد، فتوسنتز و ترکیبات آلکالوئیدی گیاه دارویی تاتوره در پاسخ به تنش شوری تحت شرایط هیدروپونیک. مجله علوم و فنون کشتهای گلخانهای. 21: 111-123. یوسفی م، طباطبایی س ج، حاجیلو ج و مهنا ن (1390). اثر تنش شوری کلریدسدیم در بخشی از سیستم ریشه بر عملکرد، کمیت و کیفیت میوه توتفرنگی. نشریه دانش کشاورزی و تولید پایدار. 21: 136-144.
Aghamohammadi S, Mohammadian Ghotbeh M, Aghamohammadi V and Mohammadian A (2014) Influence of exogenous putrescine on total. Phenolic content and antioxidant activities in strawberry cv Gaviota. Vitae. 21: 315-324. Ashraf M (2004) Some important physiological selection criteria for salt tolerance in plants. Flora - Morphology, Distribution, Functional Ecology of Plants. 199: 361-376. Cantrell IC and Linderman RG (2001) Preinoculation of lettuce and onion with VA mycorrhizal fungi reduces deleterious effects of soil salinity. Plant and Soil. 233: 269-281. Cohen AS, Popovic RB and Zalik S (2004) Effects of polyamines on chlorophyll and protein content, photochemical activity, and chloroplast ultrastructure of barley leaf discs during senescence. Plant Physiology. 64: Fernandez-Ballester G, Garica-Sanchez F, Cerda A and Martinezm V (2003) Tolerance of citrus rootstock seedlings to saline stress based on their ability to regulate ion uptake and transport. Tree Physiology. 23: 265-271. Giampieri F, Tulipani S, Alvarez-Suarez JM, Quiles J, Mezzetti LB and Battino M (2012) The strawberry: composition, nutritional quality, and impact on human health. Nutrition. 28: 9-19. Hussein MM, EL-Gereadly NHM and El-Desuki M (2006) Role of putrescine in resistance to salinity of pea plants (Pisum sativum L.). Applied Science Research. 2: 598-604. Ioannidis NE, Sfichi L and Kotzabasis K (2006) Putrescine stimulates chemiosmotic ATP synthesis. Biochima et Biophysica Acta. 1757: 821– 828. Jiang M and Zhang J (2001) Effect of abscisic acid on active oxygen species, antioxidative defense system and oxidative damage in leaves of maize seedlings. Plant Cell Physiology. 42: 1262–73. Kazemi M (2013) Influence of foliar application of 5-sulfosalicylic acid, malic acid, putrescine and potassium nitrate on vegetative growth and reproductive characteristics of strawberry cv. ‘Selva’. Journal of Biodiversity and Environmental Sciences. 7: 93-101. Keutgen AJ and Pawelzik E (2007) Modifications of strawberry fruit antioxidants pools and fruit quality under NaCl stress. Journal of Agriculture and Food Chemistry. 55, 4066–4072. Khayyat M, Tehranifar A, Akbarian A, ShayestehNia S and Khabari S (2009) Effects of calcium forms on electrolyte leakage, total nitrogen, yield and biomass production by strawberry plants under NaCl salinity. Journal of Central European Agriculture. 10, 297-302. Khan NA (2003) NaCl inhibited chlorophyll synthesis and associated changes in ethylene evolution and antioxidative enzyme activities in wheat. Plant Biology. 47: 437-440. Lichtenthaler HK (1987) Chlorophylls and carotenoids: Pigments of photosynthetic biomembranes. Methods in Enzymology. 148: 350−382. Lester GE and Stein F (1993) Plasma membrane physicochemical changes during maturation and postharvest storage of muskmelon fruit. Journal of the American Society for Horticultural Sceince.118: 223–7. Liu JH, Kitashiba H, Wang J, Ban Y and Moriguchi T (2007) Polyamines and their ability to provide environmental stress tolerance to plants. Plant Biotechnology. 24: 117-126. Mishra SN and Sharma I (1994) Putrescine as a growth inducer and as a source of nitrogen for mustard seedlings under sodium chloride salinity. Indian Journal of Experimental Biology. 32: 916-8. Noctor G and Foyer C (1998) Ascorbate and glutathione: keeping active oxygen under control. Annual Review of Plant Physiology and Plant Molecular Biology. 49: 249–79. Rawson HM, Iong MJ and Munns R (1988) Growth and development in NaCl treated plants. Journal of Plant Physiology. 15: 519-527. Sato S, Sakaguchi S, Furukawa H, and Ikeda H (2006) Effects of NaCl application to hydroponic nutrient solution on fruit characteristic of tomato (Lycopersicon esculentum Mill.). Scientia Horticulturae. 109: 248–253. Singha S and Choudhuri MA (1990) Effect of salinity (NaCI) stress on H2O2 metabolism in Vigna and Oryza seedlings. Biochemie und Physiologie der Pflanzen.186: 69–74. Stewart PJ (2011) Fragaria history and breeding . In Folta KM and Kole A [eds.], Genetics, genomics and breeding of berries, Science Publishers, New Hampshire, USA. pp. 114–137. Tang W and Newton JR (2005) Polyamines reduced salt induced oxidative damage by increasing the activities of antioxidant enzymes and decreasing lipid peroxidation in Virginia pine. Plant Growth Regulation. 46: 31-43. Valero D, Martinez-Romero D and Riquelme F (1998) Polyamine response to external mechanical bruising in two mandarin cultivars. HortScience. 33: 1220-1223. Yildirim E, Karlidag H and Turan M (2001) Mitigation of salt stress in strawberry by foliar K, Ca and Mg nutrient supply. Plant, Soil and Environment. 55: 213-221. Zhang RH, Li J, Guo SR and Tezuka T (2009) Effects of exogenous putrescine on gas exchange characteristics and chlorophyll fluorescence of NaCl-stressed cucumber seedlings. Photosynthesis Research. 100: 155-162. Zokaee- Khosroshahi MR, Esna-Ashari M and Ershadi A (2007) Effect of exogenous putrescine on post- harvest life of strawberry (Fragaria ananassa Duch.) fruit, cultivar ‘Selva’. HortScience. 114:27-32. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 1,433 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,188 |