تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,504 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,124,211 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,232,514 |
ارزیابی رقیق کننده های مختلف دست ساز منی برای بهبود کیفیت اسپرم زنبورعسل پس از انجماد | ||
علوم دامی ایران | ||
مقاله 1، دوره 47، شماره 3، آذر 1395، صفحه 329-335 اصل مقاله (480.31 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/ijas.2016.59788 | ||
نویسندگان | ||
فاطمه دادخواه1؛ غلامعلی نهضتی* 2؛ مهدی ژندی2؛ مجتبی اماموردی3 | ||
1دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه علوم دامی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج | ||
2استادیار، گروه علوم دامی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج | ||
3دانشجوی دکتری، گروه علوم دامی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج | ||
چکیده | ||
هدف از انجام این پژوهش، گردآوری، انجماد اسپرم زنبورعسل Apis mellifera و ارزیابی چندین رقیقکننده برای بهبود کیفیت اسپرم پس از انجماد- ذوب برای نخستین بار در ایران بود. گردآوری اسپرم از زنبورهای نر بالغ انجام شد. از سه رقیقکنندۀ مختلف که رقیقکنندۀ اول شامل بافر و زردۀ تخممرغ (TEY)، رقیقکنندۀ دوم بافر و 5/0 درصد لستین سویا (TSL0.5) و رقیقکنندۀ سوم بافر و 2 درصد لستین سویا (TSL2)، استفاده شد. نمونهها رقیق و بهتدریج تا دمای 5 درجۀ سلسیوس سرد و بیدرنگ درون پایوت کشیده و منجمد شد. دادهها با استفاده از رویۀ GENMODنرمافزار SAS تجزیه و نتایج بهصورت میانگین حداقل مربعات بیان شد. نتایج نشان داد که میانگین جنبایی اسپرم تازه در رقیقکنندههای TEY (14/0±75/4) و TSL2 (2/0±5/4) بهطور معنیداری (05/0P˂) بالاتر از TSL0.5 (12/0±12/4) بود. میانگین جنبایی اسپرم پس از سردسازی نیز در TEY (2/0±5/4) و TSL2 (12/0±62/4) بهطور معنیداری بالاتر از TSL0.5 (24/0±87/3) بود. همچنین میانگین جنبایی اسپرم پس از انجماد- ذوب در TEY (24/0±6/3) بهطور معنیداری بالاتر از دو رقیقکننده بر پایۀ لستین سویا بود. بنابراین، با توجه به نتایج بهدستآمده به نظر میرسد ذخیرهسازی و انجماد اسپرم زنبورعسل در رقیقکنندۀ زردۀ تخممرغ و سطح 2 درصد لستین سویا برای استفادۀ تلقیح مصنوعی ملکۀ زنبورعسل برای تسریع برنامههای اصلاح نژادی، مناسب خواهد بود. | ||
کلیدواژهها | ||
اسپرم؛ انجماد؛ رقیق کننده؛ زنبورعسل؛ لستین سویا | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 1,316 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,488 |