تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,565 |
تعداد مقالات | 70,861 |
تعداد مشاهده مقاله | 125,057,594 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 98,279,210 |
ارزیابی فعالیت آنزیمهای آنتی اکسیدان در واکنش به تلقیح میکوریزایی در گندم تحت تنش شوری | ||
به زراعی کشاورزی | ||
مقاله 2، دوره 18، شماره 1، فروردین 1395، صفحه 21-30 اصل مقاله (6.55 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/jci.2016.56545 | ||
نویسندگان | ||
امید یونسی1؛ علی مرادی* 2 | ||
1دکتری تخصصی فیزیولوژی گیاهان زراعی، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده علوم و مهندسی کشاورزی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، تهران - ایران | ||
2استادیار، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه یاسوج، یاسوج - ایران | ||
چکیده | ||
تحقیق حاضر با هدف ارزیابی نقش قارچ میکوریزایی بر فعالیت آنتیاکسیدانی گندم تحت تنش شوری، در گلخانه دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، در سال 1390 انجام شد. آزمایش به صورت فاکتوریل و در قالب طرح بلوک کامل تصادفی در سه تکرار اجرا گردید. تیمارهای آزمایشی عبارت از سه سطح تنش شوری شامل شاهد (بدون تنش)، 60 و 120 میلیمولار نمک کلرید سدیم و دو سطح تلقیح میکوریزایی (تلقیح و عدم تلقیح قارچ میکوریزاییGlomusmosseae) بود. صفات مورد ارزیابی شامل طول ریشه و اندام هوایی، وزن خشک ریشه و اندام هوایی، درصد کلونیزاسیون ریشه و فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدان سوپراکسیددیسمیوتاز، کاتالاز و گایاکول پراکسیداز بود. نتایج حاصل نشاندهنده اثرات بازدارنده تنش شوری بر رشد گیاه گندم بود، به نحوی که با افزایش شدت تنش شوری طول و وزن خشک اندام هوایی و ریشه به میزان قابل ملاحظهای کاهش یافت. بهکارگیری تیمار میکوریزایی موجب بهبود رشد اندام هوایی و ریشه بوتههای گندم در شرایط تنش گردید. همچنین، تنش شوری موجب کاهش درصد کلونیزاسیون ریشه و افزایش فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدان مورد ارزیابی گردید. اعمال تیمار میکوریزایی نقش مؤثری در ارتقاء رشد و فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدان گندم به ویژه در شرایط تنش شوری داشت. هرچند اثر متقابل شوری و میکوریزا برای آنزیمهای کاتالاز و سوپراکسیددیسمیوتاز در ریشه و برای آنزیم گایاکول پراکسیداز در اندام هوایی و ریشه معنیدار نبود. | ||
کلیدواژهها | ||
پراکسیداز؛ سوپراکسید دیسمیوتاز؛ شوری؛ قارچ؛ کاتالاز؛ گندم | ||
مراجع | ||
1 . Al-Karaki G (2000) Growth of mycorrhizal tomato and mineral acquisition under salt stress. Mycorrhiza. 10: 51-54. 2 . Al-Karaki G and Hammad NR (2001) Mycorrhizal influence on fruit yield and mineral content of tomato grown under salt stress. Plant Nutrition. 24(8): 1311-1323 3 . Bierman B and Linderman R (1981) Quantifying vesicular arbuscular mycorrhizae: Proposed method towards standardization. New Phytologist. 87: 63-67. 4 . Bradford M (1976) A rapid and sensitive method for the quantification of microgram quantities in utilizing the principle of protein dye binding. Analytical Biochemistry. 72: 254-284. 5 . Cakmak I and Horst W (1991) Effect of aluminium on lipid peroxidation, superoxide dismutase, catalase and peroxidase activities in root tip of soybean (Glycine max). Plant Physiology. 83: 463-468. 6 . Dat J, Vandenabeele S, Vranova E, Van Montagu M, Inze D and Van Breusegem F (2000) Dual action of the active oxygen species during plant Stress Responses. Cellular and Molecular Life Sciences. 57: 779-795. 7 . Ghanati F, Morita A and Yokota H (2002) Induction of suberin and increase of lignin content by excess Boron in Tabacco cell. Plant Nutrition. 48: 357-364. 8 . Giannopolitis C and Ries S (1977) Superoxide dismutase. I. Occurence in higher plant. Plant Physiology. 59: 309-314. 9 . Glick BR (1995) The enhancement of plant growth by free-living bacteria. Canadian Journal of Microbiology. 41: 109-117. 10 . Gossett DR, Millhollon EP and Lucas MC (1994) Anti oxidant response to NaCl stress in Salt-tolerant and Salt-sensitive cultivars of cotton. Crop Science. 34: 706-714. 11 . Gupta N and Rutaray S (2005) Growth and development of AM fungi and maize under salt and acid stress. Acta Agricultural Scandinavia, Section B, Soil and Plant Science. 55: 151-157. 12 . Halliwell B and Gutteridge JM (1989) Protection against oxidants in biological systems: The superoxide theory of oxygen toxicity, free radicals in biology and medicine, Halliwell, B. and Gutteridge, J. M. C, Eds., Oxford: Clarendon. Pp. 86-123. 13 . Harinasut P, Poonsopa D, Roengmongkol K and Charonsataprom R (2003) Salinity effects on antioxidant enzymes in Mulberry cultivar. Science Asia. 29: 109-113. 14 . Jahromi F, Aroca R, Porcel R and Ruiz-Lozano JM (2008) Influence of salinity on the in vitro development of Glomus intraradices and on the in vivo Physiological and molecular responses of mycorrhizal lettuce plants. Microbial Ecology. 55: 45-53. 15 . Jimenez A, Hernandez JA, Del Rio LA and Sevilla F (1997) Evidence for the presence of the ascorbateglutathione cycle in mitochondria and peroxisomes of pea leaves. Plant Physiology. 114: 275-284. 16 . Jindal V, Atwal A, Sekhon BS and Singh R (1993) Effect of vesicular arbuscular mycorrhizae on metabolism of moong plants under NaCl salinity. Plant Physiology and Biochemistry. 31: 475-481. 17 . Juniper S and Abbott L (1993) Vesicular arbuscular mycorrhizas and soil salinity. Mycorrhiza. 4: 45-5. 18 . Mathur N and Vyas A (1996) Biochemical changes in Ziziphus xylopyrus by VA mycorrhizae. Botanical Bulletin of Academia. 37: 209-212. 19 . McMillen BG, Juniper S and Abbott LK (1998) Inhibition of hyphal growth of a Vesicular arbuscular mycorrhizal fungus in soil containing sodium chloride limits the spread of infection from spores. Soil Biology and Biochemistry. 30: 1639-1646. 20 . Netondo GF, Onyango JC and Beck E (2004) Crop physiology and metabolism. Sorghoum and salinity: I. Response of growth, water relation and ion accumulation to Nacl salinity. Crop Society of America. 44: 797-805. 21 . Neumann P (1977) Salinity resistance and plant growth revised. Plant Cell and Environment. 20: 1193-1198. 22 . Nunez M, Mazzafera P, Mazorra LM, Siquira WJ and Zullo MA (2003) Influence of a brassinosteroid analogue on antioxidant enzymes in rice grown in culture medium with NaCl. Plant Biology. 47: 67-70. 23 . Ojala J, Jarrell C, Menge MW and Johnson JA (1983) Influence of mycorrhizal fungi on the mineral nutrition and yield of onion in saline soil. Agronomy. 75: 225-259. 24 . Phillips J and Hayman D (1970) Improved procedures for clearing roots and staining parasitic and vesicular arbuscular mycorrhizal fungi for rapid assessment of infection. Transactions of the British Mycological Society. 55: 158-161. 25 . Porcel R, Barea JM and Ruiz-Lozano JM (2003) Antioxidant activities in mycorrhizal soybean plants under drought stress and their possible relationship to the process of nodule senescence. New Phytol. 157: 135-143. 26 . Prasad MNV (1997) Plant ecophysiology. John Wily and Sons. Inc. 27 . Rabie GH and Almadini AM (2005) Role of bioinoculants in development of salt-tolerance of Vicia faba plants under salinity stress. African Biotecnology. 4(3): 210-222. 28 . Ruiz-Lozano JM, Collados C, Barea JM and Azcon R (2001) Arbuscular mycorrhizal symbiosis can alleviate drought-induced nodule senescence in soybean plants. New Phytologist. 151: 493-502. 29 . Saleh M and Al-Garni S (2006) Increased heavy metal tolerance of cowpea plant by dual inoculation of an arbuscular mycorrhizal fungi and nitrogen-fixer Rhizobium bacterium. African Biotecnology. 5(2): 133-142. 30 . Simpson D and Daft MJ (1990) Interactions between water-stress and different mycorrhizal inocula on plant growth and mycorrhizal development in maize and sorghum. Plant Soil. 121: 179-186. 31 . Xiong L, Schumaker KS and Zhu JK (2002) Cell signaling during cold, drought, and salt stress. Plant Cell. 165-183. 32 . Younesi O, Moradi A and Namdari A (2013) Influence of arbuscular mycorrhiza on osmotic adjustment compounds and antioxidant enzyme activity in nodules of salt-stressed soybean (Glycine max). Acta agriculturae Slovenica, 101-2, September 2013 str. 219-230. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 1,739 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,441 |