تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,573 |
تعداد مقالات | 71,037 |
تعداد مشاهده مقاله | 125,519,927 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 98,779,246 |
غربالگری تحمل به سرمای زمستانه 22 رقم تاک در استان کردستان | ||
به نژادی گیاهان زراعی و باغی | ||
مقاله 4، دوره 3، شماره 2، آذر 1394، صفحه 177-190 اصل مقاله (3.47 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
نویسندگان | ||
روح اله کریمی* 1؛ احمد ارشادی2؛ فرهاد کرمی3 | ||
1استادیار گروه مهندسی فضای سبز، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ملایر، ملایر | ||
2دانشیار گروه باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا همدان | ||
3مربی، بخش باغبانی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کردستان، سنندج | ||
چکیده | ||
به منظور بررسی تحمل به سرما و تغییرات کربوهیدراتهای محلول و محتوای آب جوانه و شاخه یکساله 22 رقم تاک، آزمایشی در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی، در مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کردستان در دی و اسفند ماه سال 1390 انجام شد. بعد از اعمال تیمارهای سرما (10- تا 30- درجه سانتیگراد)، مقادیر LT50ارقام با استفاده از روش نشت یونی و قهوهای شدن سنجیده شد. ارقام از نظر تحمل به سرما در هر دو مرحله نمونهبرداری اختلاف معنیداری با هم داشتند (01/0P≤). همبستگی بالایی بین تحمل به سرمای برآورد شده با هر دو روش نشت یونی و قهوهای شدن وجود داشت. براساس مقادیر LT50اندازهگیری شده با روش نشتیونی در دی ماه، بیشترین تحمل به سرمای جوانه در رقم ’بولمسکه‘ (LT50 برابر 5/26- درجه سانتیگراد) و کمترین تحمل به سرما در رقم ’گونکلهباب ‘ (LT50 برابر 8/20- درجه سانتیگراد) مشاهده شد. براساس مقادیر LT50 جوانه اندازهگیری شده با روش نشت یونی در این مرحله ارقام به سه دسته تقسیم شدند: 1) ارقام متحمل به سرما (LT50 برابر 25- تا 27-) شامل ’بولمسکه‘، ’سرقوله‘، ’خلیلی‘، ’بیدانهقرمز‘ و ’فخریزودرس‘، 2) ارقام نیمه متحمل (LT50 برابر 23- تا 25-) شامل ’شرشره‘، ’شاهینی‘، ’شیرازی‘، ’گزنهای‘، ’رشه‘، ’تبرزه‘، ’بیدانهسفید‘، ’نفتی‘، ’ملایی‘ و ’فخریدیررس‘ و 3) ارقام با تحمل کمتر (LT50 برابر 21- تا 23-) شامل ’صاحبی‘، ’لعل‘، ’صحنهای‘، ’عسگری‘، ’مرهای‘، ’ریشبابا‘ و ’گونکلهباب‘. برخلاف مقدار کربوهیدراتهای محلول، محتوای آبجوانه در ارقام متحمل به سرما کمتر از ارقام دیگر بود. این امر تأییدی بر ارتباط بین آبکشیدگی جوانه و تجمع کربوهیدراتها با تحمل به سرمای تاک میباشد. | ||
کلیدواژهها | ||
انگور؛ تحمل یخزدگی؛ تنش سرما؛ سازگاری به سرما | ||
مراجع | ||
1 . ارشادی ا و طاهری س (1392) بررسی اثر سالیسیلیک اسید بر تحمل به یخبندان بهاره در انگور بیدانه سفید. بهزراعی کشاورزی. 15: 135-146. 2 . شور م، تهرانیفر ع، نعمتی ح، سلاحورزی ی، مختاریان ع و رحمتی م (1388) بررسی و تعیین مقاومت به سرما و یخزدگی سه رقم تجاری انگور در شمال خراسان. تنشهای محیطی در علوم کشاورزی. 2: 159-169. 3 . کاووسی ب، عشقی س و تفضلی ع (1391) واکنش جوانه انگور عسگری به صدمات زمستانه. یافتههای تحقیقاتی در گیاهان زراعی و باغی. 1: 37-49. 4 . کریمی ر (1393) ارزیابی اثر تغذیه و اسید ابسیزیک روی تحمل به سرمای انگور. رساله دکتری باغبانی، دانشگاه بوعلی سینا همدان. 5 . کریمی ر، ارشادی ا، اثنیعشری م و مشهدی اکبربوجار م (1393) تغییرات فصلی در محتوای پروتئینهای محلول، فنولکل و مالون دیآلدهید و ارتباط آنها با مقاومت به سرمای برخی از ارقام تاک. بهزراعی کشاورزی. 16(4): 999-1013. 6 . کریمی علویجه م، عبادی ع، موسوی ا و سلامی ع (1394) بررسی تغیییرات آنزیمهای کاتالاز و پراکسیداز و پروتئین کل در پاسخ به تنش سرما در برخی ارقام انگور. علوم باغبانی (علوم و صنایع کشاورزی). 29(1): 103-110.
7 . Dami IE, Ennahli S and Zhang Y (2012) Assessment of winter injury in grape cultivars and pruning strategies following a freezing stress event. American Journal of Enology and Viticulture. 63: 106-111. 8 . Fennell A (2004) Freezing tolerance and injury in grapevines. Journal of Crop Improvement. 10: 201-235. 9 . Ghasemi AA, Ershadi A and Fallahi E (2012) Evaluation of cold hardiness in seven Iranian commercial pomegranate (Punica granatum L.) cultivars. Hortscience. 47: 1821-1825. 10 . Goldsmith LT (2009) Freezing tolerance and dehydrin protein expression in ‘Frontenac’ and ‘Seyval blanc’ grapevine bark and xylem cane tissues during acclimation, midwinter, and deacclimation. M.Sc. Dissertations, Iowa State University. P 94. 11 . Hamman RA, Dami E, Walsh TM and Stushnoff C (1996) Seasonal carbohydrate changes and cold hardiness of Chardonnay and Riesling grapevines. American Journal of Enology and Viticulture. 47: 31-36. 12 . Jones KS, Paroschy J, McKersie BD and Bowley SR (1999) Carbohydrate composition and freezing tolerance of canes and buds in Vitis vinifera. Journal of Plant Physiology. 155: 101-106. 13 . Kalberer SR, Arora R, Leyva-Estrada N and Krebs S (2007) Cold hardiness of floral buds of deciduous azaleas: dehardening, rehardening, and endodormancy in late winter. Journal of the Amererican Society for Horticultural Science. 132: 73-79. 14 . Karimi R and Ershadi A (2015) Rol of exogenous abscisic acid in adapting of ‘Sultana’ grapevine to low temperature stress. Acta Physiologia Plantaroum. 37: 15. 15 . Keller M (2010) The Science of Grapevines: Anatomy and Physiology. Burlington, MA: Academic Press. 400 p. 16 . Linden L (2002) Measuring cold hardiness in woody plants.University of Helsinki, Ph.D. dissertation. 17 . Lisek J (2009) Frost damage of buds on one- year-oldshoots of wine and table grapevinecultivars in central poland following thewinter of 2008/2009. Fruit and Ornamental Plant Research. 17: 149-161. 18 . Ma YY, Zhang YL, Shao H and Lu J (2010) Differential physio-biochemical responses to cold stress of cold-tolerant and non-tolerant grapes (Vitis L.) from China. Journal of Agronomy and Crop Science. 196: 212-219. 19 . Mills LJ, Ferguson JC and Keller M (2006) Cold hardiness evaluation of grapevine buds and cane tissues. American Journal of Enology and Viticultur. 57(2): 194-200. 20 . Morin X, Ameglio T, Ahas R, Kurz-Besson C, Lanta V, Lebourgeois F, Miglietta F and Chuine I (2007) Variation in cold hardiness and carbohydrate concentration from dormancy induction to bud burst among provenances of three European oak species. Tree Physiology. 27: 817-825. 21 . Pagter M, Jensen CR, Petersen KK, Liu F and Arora R (2008) Changes in carbohydrates, ABA and bark proteinsduring seasonal cold acclimation and deacclimation in Hydrangeaspecies differing in cold hardiness. Physiologia Plantarum. 134: 473-485. 22 . Rekika D, Cousineau J, Levasseur A, Richer C, Khanizadeh S and Fisher H (2004) The use of a freezing technique to determine the bud hardiness of twenty grape genotypes (Vitis sp.). Acta Horticulture. 640: 207-212. 23 . Salzman RA, Bressan RA, Hasegawa PM, Ashworth EN and Bordelon BP (1996) Programmed accumulation of LEA-like proteins during desiccation and cold acclimation of overwintering grape buds. Plant, Cell and Environment. 19: 713-720. 24 . Sarikhani H, Haqi H, Ershadi A, Esna Ashari M and Pouya M (2014) Foliar application of potassium sulphate enhances the cold-hardiness of grapevine (Vitis vinifera L.). Journal of Horticultural Science and Biotechnology. 89: 141-146. 25 . Stergio BG and Howell GS (1977) Effect of site on cold acclimation and deacclimation of Concord grapevines. American Journal of Enology and Viticultur. 28: 43-48. 26 . Valle RVB (2002) Mechanisms of frost adaptation and freeze damage in grapevine buds. Hohenheim University, Ph.D. Dissertation. 27 . Webster DE and Ebdon JS (2005) Effects of nitrogen and potassium fertilization on perennial raygrass cold tolerance during deacclimation in late winter and early spring. HortScience. 40: 842-849. 28 . Wolf TK and Cook MK (1992) Seasonal deacclimation patterns of three grapecultivars at constant, warm temperature. American Journal of Enology and Viticultur. 43: 171-179. 29 . Xiao H, Siddiqua M, Braybrook S and Nassuth A (2006) Three grape CBF/DREB1 genes respond to low temperature, drought and abscisic acid. Plant, Cell and Environment. 29: 1410-1421. 30 . Yemm EW and Willis AJ (1954) The estimation of carbohydrates in plant extracts by anthrone. Biochemistry. 57: 508-514. 31 . Zabadal TJ, Dami IE, Goffinet MC, Martinson TE and Chien ML (2007) Winter injury to grapevines and methods of protection. Michigan State University Extension, MSU Bulletin, 2930. 32 . ZhangJ, Wu X, Niu R, Liu Y, LiuN, Xu W and Wang Y (2012) Cold-resistance evaluation in 25 wild grape species.Vitis. 51: 153-160.
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 1,961 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 821 |