تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,552 |
تعداد مقالات | 70,714 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,597,300 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,802,730 |
تحلیل پایداری رابطۀ میان نظام بهرهبرداری خانوادگی و امنیت غذایی در نواحی روستایی دهستان غنیبیگلو، زنجان | ||
پژوهشهای جغرافیای انسانی | ||
مقاله 13، دوره 48، شماره 1، فروردین 1395، صفحه 197-209 اصل مقاله (861.3 K) | ||
نوع مقاله: مقاله علمی پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/jhgr.2016.54815 | ||
نویسندگان | ||
سیدحسن مطیعی لنگرودی* 1؛ فرشاد سوری2؛ مهدی چراغی2 | ||
1استاد گروه جغرافیا و برنامهریزی روستایی، دانشکدة جغرافیا، دانشگاه تهران | ||
2دانشجوی دکتری جغرافیا و برنامهریزی روستایی، دانشکدة جغرافیا، دانشگاه تهران | ||
چکیده | ||
تحقق اهداف کشاورزی از جمله تأمین امنیت غذایی جامعه و ایفای نقش مؤثر آن در تقویت استقلال ملی، نیازمند گذر سریع و صحیح از مرحلة تولید معیشتی و سنتی به مرحلة تولید صنعتی و تجاری است. از طرفی امروزه کشاورزی پایدار، بهمثابة رویکردی است که نیل بخش کشاورزی به مرحلة تولید صنعتی و تجاری و تأمین امنیت غذایی خانوارهای روستایی را امکانپذیر میسازد. در پژوهش حاضر، به تحلیل رابطۀ پایداری نظام بهرهبرداری خانوادگی و امنیت غذایی در هشت روستای دهستان غنیبیگلو از توابع شهرستان زنجان پرداخته میشود. جامعة آماری این پژوهش، شامل کل بهرهبرداران خانوادگی در روستاهای مورد مطالعه است (1324N=) و براساس فرمول کوکران، 300 نفر برای تکمیل پرسشنامه محاسبه و بهروش تصادفی سادة دردسترس انتخاب شدند. نوع پژوهش کاربردی و روش آن تحلیلی- همبستگی است و بهصورت پیمایشی-میدانی انجام شده است. روش گردآوری اطلاعات به دو صورت کتابخانهای (اسنادی) و میدانی (پرسشنامه، مصاحبه و مشاهدة عمیق) است. تجزیه و تحلیل اطلاعات گردآوریشده با نرمافزار SPSS 21و آزمونهای آماری T تکنمونهای، ضریب همبستگی پیرسون، تحلیل خوشهای و جدول توافقی کای دو انجام گرفته است. براساس یافتهها، روند کشاورزی در روستاهای مورد مطالعه ناپایدار است و امنیت غذایی خانوارهای بهرهبرداران این روستاها وضعیت مطلوبی ندارد (52 درصد). همچنین براساس نتایج، بین امنیت غذایی با میانگین درآمد، وسعت قطعات اراضی کشاورزی و تنوع شغلی بهرهبرداران، رابطة معنادار مستقیمی وجود دارد. | ||
کلیدواژهها | ||
امنیت غذایی؛ توسعة روستایی؛ دهستان غنیبیگلو؛ کشاورزی پایدار | ||
مراجع | ||
ابراهیمپور، محسن، 1391 ، تبیین رابطة بین اندازة واحدهای بهره برداری کشاورزی و شاخص عمقیشدن کشت در ایران با تأکید بر جامعة روستایی، فصلنامة روستا و توسعه، سال 1391 ، شماره 3 ، صص 21 - 49 . .2 انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور، 1390 ، گزارش سالانه از وضعیت اجرای طرح جامع مطالعات الگوی مصرف مواد غذایی خانوار و وضعیت تغذیه ای کشور، زمستان. .3 قاسمی، حمید، 1386 ، تعاریف و مبانی نظری امنیت غذایی، مجموعهمقالات ویژة امنیت غذایی، فصلنامة اقتصاد کشاورزی و توسعه، مؤسسة پژوهش های برنامه ریزی و اقتصاد کشاورزی، 117 - 131 . .4 قاسمی، حمید، 1386 ، تعاریف و مبانی نظری امنیت غذایی، مجموعهمقالات ویژة امنیت غذایی، فصلنامة اقتصاد کشاورزی و توسعه، مؤسسة پژوهش های برنامه ریزی و اقتصاد کشاورزی، 117 - 131 . .5 مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی، 1388 ، بهره وری آب در بخش کشاورزی، دفتر مطالعات زیربنایی، تهران، ص 17 . .6 مطیعی لنگرودی، سیدحسن و ابراهیم شمسایی، 1388 ، توسعه و کشاورزی پایدار، انتشارات دانشگاه تهران، تهران. .7 مطیعی لنگرودی، سیدحسن و دیگران، 1389 ، تحلیل پایداری نظام های بهره برداری زراعی خانوادگی و تعاونی های تولید روستایی، فصلنامة تحقیقات اقتصاد و توسعة کشاورزی ایران، سال چهلویکم، شمارة 3، صص 232 - 347 . .8 مطیعی لنگرودی، سیدحسن و دیگران، 1389 ، تحلیل پایداری نظام های بهره برداری زراعی خانوادگی و تعاونی های تولید روستایی، فصلنامة تحقیقات اقتصاد و توسعة کشاورزی ایران، سال چهلویکم، شمارة 3، صص 232 - 347 . .9 مطیعی لنگرودی، سیدحسن و فرشاد سوری، 1392 ، تحلیلی بر میزان به کارگیری فناوری های کشاورزی پایدار در بهره وری تولید برنج، فصلنامة نگرش های نو در جغرافیای انسانی، سال 1392 ، شمارة 22 ، صص 4 - 21 . .10 مطیعی لنگرودی، سیدحسن، 1389 ، جغرافیای اقتصادی ایران )کشاورزی(، انتشارات جهاد دانشگاهی، تهران. .11 وثوقی، منصور، 1366 ، جامعه شناسی روستایی، انتشارات کیهان، تهران. 12. Research Institute Nutrition and Food Technology, 2011, Annual Report on the Status of Implementation of the Comprehensive Study on Household Food Consumption Patterns and Nutritional Status of the Country, 1999-2001, Winter. (In Persian) 13. Ibrahimpour, M., 2012, Explain the Relationship between the Size of Agricultural Exploitation and Deep Index Cultures in Iran with Emphasis on Rural Community, Journal of Rural and Development, Vol. 3, No. 3, PP. 49-21. (In Persian) 14. Motiee Langroodi, S. H., 2010, Economic Geography of Iran (agriculture), Jihad Daneshgahi Publications, Tehran. (In Persian) 15. Motiee Langroodi, S. H. and I. Shamsaie, 2009, Development and Sustainable Agriculture, Tehran University Press, Tehran. (In Persian) 16. Motiee Langroodi, H. and F. Souri, 2013, Analysis of the Deployment of Sustainable Agricultural Technologies in Rice Production Efficiency, Journal of New Approaches in Human Geography, Vol. 3, No. 22, PP. 21-4. (In Persian) 17. Motiee Langroodi, S. H., et al, 2010, Analyzing the Sustainability of Farming Systems of Family Farming and Rural Production Cooperatives, Journal of Agricultural Economics and Development, Vol. 41, No. 3, PP. 232-347. (In Persian) 18. Research Center of the Parliament, 2009, Water Efficiency in Agriculture, Infrastructure Studies Office, Tehran, P. 17. (In Persian) 19. Ghassemi, H., 2007, Definitions and Theoretical Foundations of Food Security, Food Security Proceedings, Journal of Agricultural Economics and Development Research Institute of Planning and Agricultural Economics, 117-131. (In Persian) 20. Vossoughi, M., 1986, Rural Sociology, Keyhan Publications, Tehran. (In Persian) 21. Aghabaji, K. A., Martin, R. A. and Williams, D. L., 2001, Impact of Sustainable Agriculture on Secondary School Agricultural Education Teachers and Programs in the North Central Region, Journal of Agricultural Education, Vol. 42, No. 2, PP. 38-45. doi: 10.5032/jai.2001.02038. 22. Allen, J. and Cochrane, A., 2007, Beyond the Territorial Fix: Regional Assemblages, Politics and Power, Regional Studies, Vol. 41, No. 9, PP. 1161-1175. 23. Amekawa, Y., 2010, Towards Sustainable Agriculture in the Developing World: Theoretical Perspectives and Empirical Insights, It’s online at: http://lib.dr.iastate.edu/etd.pp 344-351. 24. Sharma, A. K., 2006, A Handbook of Organic Farming, Agro bios (India), Jodhpur. 25. Dahama, A. K., 2007, Organic Farming for Sustainable Agriculture, Agro bios (India), Jodhpur. 26. FAO, 2009, Investment, High-Level Expert Forum on How to Feed the World, 12-13 October, Rome. 27. FAO, 2011, Save and Grow: A policymaker's guide to the sustainable intensification of smallholder crop production, Rome. 28. FAO, 2009, How to Feed the World in 2050. It’s online at: http://www.fao.org/fileadmin/templates/wsfs/docs/expert_paper/How_to_Feed_the_World_in_2050.pdf (accessed 20.01.12). 29. Eggleston, S., et al. (Eds), 2006, IPCC Guidelines for National Greenhouse Gas Inventories, Vol. 4: Agriculture, Forestry and Other Land Use, Prepared by the National Greenhouse Gas Programme (IGES), Hayama, Japan. 30. Fuglie, K. O., 2012, Productivity Growth and Technology Capital in the Global Agricultural Economy, in Fuglie, K. O., S. L. Wang, and V. E. Ball (Eds) (2012), Productivity Growth in Agriculture: An International Perspective, Oxford Shire, UK: CAB International. 31. Evans, A., 2009, The Feeding of the Nine Billion: Global Food Security for the 21st Century, Royal Institute of International Affairs, London. 32. Erisman, J. W., et al., 2008, How a Century of Ammonia Synthesis Changed the World, Nature Geoscience 1, PP. 636–639. 33. Falcon, W. P. and Naylor, R. L., 2005, Rethinking Food Security for the 21st Century, American Journal of Agricultural Economics, Vol. 87, No. 5, PP. 1113-1127. 34. IFAD, 2011, Smallholder Conservation Agriculture; Rationale for IFAD Involvement and Relevance to the East and Southern African Region, Rome: IFAD, PP. 5-7. 35. Lawrence, F., 2010, How Peru’s Wells Are Being Sucked Dry by British Love of Asparagus, The Guardian, 15 September. 36. Louw, A. and Ndanga Leah Z. B, 2010, Importance of Sustainability on Agriculture in Southern Africa, Agricultural Economists Association of South Africa (AEASA) Conference, Cape Town, South Africa. 37. National Farmers’ Federation, 2008, Labor Shortage Action Plan, It’s online at: http://www.nff.org.au/get/702.pdf 38. Nadia, E. and Mu¨ller-Lindenlauf, M., 2010, Organic Agriculture and Climate Change, Renewable Agriculture and Food Systems, Vol. 25, No. 2, PP. 158–169. 39. Ministry of Agriculture, Fisheries and Food of the United Kingdom, 2000, Energy Use in Organic Farming Systems. MAFF Project Code OF0182, London. 40. Rao, P., et al, 2010, Farming Systems and Sustainable Agriculture. 41. Peters, M., 2009, Hurlstone Inquiry: Report by Mal Peters-October 2009, It’s online at: http://www.hurlstoneinquiry.nsw.gov.au/index.htm 42. Willer, H. and Kilcher, L. (Eds), 2009, The World of Organic Agriculture, Statistics and Emerging Trends 2009, IFOAM, Bonn, Germany, Fibl, Frick, Switzerland and ITC, Geneva, Switzerland. 43. Russell, D., 2003, From PD to PC. Professional Educator, Vol. 2, No. 2, PP. 12-13. 44. Leeuwise, C. and Van den Ban A., 2004, Communication for Rural Innovation; Rethinking Agric. Ext., Blackwell publications, Oxford. 45. Hazell, Peter B. R., 2009, The Asian Green Revolution, IFPRI Discussion Paper (Intl Food Policy Res Inst). GGKEY:HS2UT4LADZD 46. Yu, B. and Nin-Pratt, A., 2011, Agricultural Productivity and Policies in Sub-Saharan Africa, IFPRI Discussion Paper 01150, December. It’s online at: www.ifpri.org/sites/default/files/publications/ifpridp01150.pdf. 47. U.N. Food and Agriculture Organization, 1996, Rome Declaration on World Food Security and World Food Summit Plan of Action, World Food Summit, PP. 13-17. 48. Maxwell, S., 1996, Food Security: A Post-Modern Perspective, Food Policy, Vol. 21, No. 2, PP. 155-170. 49. Holt Giménez, E., Shattuck, A., 2011, Food Crises, Food Regimes and Food Movements: Rumblings of Reform or Tides of Transformation, Journal of Peasant Studies, Vol. 38, No. 1, PP. 109-144. 50. Royal Society, 2009, Reaping the Benefits: Science and the Sustainable Intensification of Global Agriculture, Policy document 11/09. London. 51. OECD/FAO, 2011, OECD-FAO Agricultural Outlook 2011e2020, OECD Publishing and FAO. It’s online at: http://dx.doi.org/10.1787/agr_outlook-2011-en. 52. Pinstrup-Andersen, P., 2009, Food security: Definition and Measurement, Food Security, No. 1, PP. 5-7. 53. Willer, H. and Kilcher, L. (Eds), 2009, The World of Organic Agriculture, Statistics and Emerging Trends 2009, IFOAM, Bonn, Germany, Fibl, Frick, Switzerland and ITC, Geneva, Switzerland. 54. UK Government Office for Science, 2011, Foresight: The Future of Food and Farming, Challenges and choices for global sustainability, London. 55. UNDP, 2006, Human Development Report 2006, Beyond Scarcity: Power, Poverty and the Global Water Crisis, Palgrave Macmillan. 56. UK.FAO, 2009, FAO Statistical Database Domain on Fertilizers: Resource STAT-Fertilizers. Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO) Rome, Italy. It’s online at: http://faostat.fao.org/site/575/default. aspx#anchor (accessed 7 October 2009). 57. Brower, f., 2004, Sustaining Agriculture and the Rural Environment (Governance, Policy And Multifunctional), UK Edward Edgar publishing limited. 58. Kamali, H., 2005, Problems and Challenges of Small and Peasant Cropping Systems in Tehran Province, Small and Peasant Farming Systems Conference, Deputy of Extension and Farming Systems, Ministry of Agricultural Jihad, Tehran. (In Persian). 59. Najafi, Gh., 2006, Agricultural Farming Systems, Dehati Journal, No. 3, P. 36. (In Persian). 60. Food Security Network NL, 2012, Concept of Food Security, It’s online at: http://www.foodsecuritynews.com/What-is-food-security.htm. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 2,766 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,557 |