تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,533 |
تعداد مقالات | 70,513 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,130,353 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,236,776 |
مطالعه برخی ویژگیهای فیتوشیمیایی و مورفولوژی میوه نسترن کوهی در شمال ایران | ||
به زراعی کشاورزی | ||
مقاله 3، دوره 16، شماره 3، آبان 1393، صفحه 545-554 اصل مقاله (814.44 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/jci.2014.53257 | ||
نویسندگان | ||
کرامت اله سعیدی1؛ فاطمه سفیدکن* 2؛ علیرضا بابایی3 | ||
1دانشجوی دکتری، گروه علوم باغبانی، دانشکدة کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران | ||
2استاد، بخش تحقیقات گیاهان دارویی، مؤسسة تحقیقات جنگلها و مراتع، پیکانشهر، ایران | ||
3استادیار گروه علوم باغبانی، گروه علوم باغبانی، دانشکدة کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران | ||
چکیده | ||
نسترن کوهی از گیاهان دارویی ارزشمند تیرة رزاسه و میوة آن برای دستگاه گوارش مفید است و به صورت غذا و چای استفاده میشود. این تحقیق به منظور بررسی برخی صفات فیتوشیمیایی و مورفولوژیکی میوة نسترن کوهی در ده رویشگاه شمال ایران انجام شد. برای اندازهگیری بتاکاروتن میوه از دستگاه HPLC و برای سنجش کربوهیدراتهای محلول کل و آنتوسیاین کل از دستگاه اسپکترفوتومتر استفاده شد. برای مطالعة تأثیر مناطق مختلف بر خصوصیات فیتوشیمیایی و مورفولوژیکی میوه روش GGE biplot به کار رفت. بین صفات مورد مطالعه در مناطق مختلف تفاوت معناداری وجود داشت. بتاکاروتن میوه بین 05/0 تا 323/0 (میلیگرم بر گرم وزن تر) متفاوت بود. مقدار کربوهیدرات محلول کل میوه از 9/5 تا 3/23 درصد متغیر بود. بیشترین مقدار آنتوسیانین کل میوه 7/23 و کمترین مقدار آن 71/7 (میلیگرم بر لیتر سیانیدین-3- گلوکوزید) بود. بیشترین و کمترین مقدار TSS میوه در رویشگاههای مورد مطالعه بهترتیب 72/15 و 9/34 درصد بود. براساس نمودار چندضلعی، رویشگاه چالوس (IR56) بیشترین مقدار بتاکاروتن را داشت. بیشترین مقدار کربوهیدرات محلول و آنتوسیانین کل میوه در گیاهان منطقة رودبار (IR51) بهدست آمد. ضریب همبستگی پیرسون نشان داد طول میوه با وزن و درصد گوشت میوه همبستگی مثبت معناداری داشت. قطر میوه با وزن میوه همبستگی مثبت معناداری داشت. همچنین، کربوهیدرات محلول با آنتوسیانین کل و TSS همبستگی مثبت معناداری داشت. | ||
کلیدواژهها | ||
آنتوسیانین؛ بتاکاروتن؛ کربوهیدرات؛ مورفولوژی؛ میوه نسترن کوهی | ||
مراجع | ||
1 . خاتمساز م (1371) فلور ایران (تیره گلسرخ). موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، 352 ص. 2. سعیدی ک و امیدبیگی ر (1388) اندازهگیری میزان ترکیبات فنولی، کربوهیدراتهای محلول، کاروتنوئیدها و عناصر معدنی میوه نسترن کوهی (Rosa canina L.) در جنوب غربی ایران. تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران. 25(2): 203-215. 3. Andersson SC, Rumpunen K, Johansson E and Olsson ME (2011) Carotenoid content and composition in rose hips (Rosa spp.) during ripening, determination of suitable maturity marker and implications for health promoting food products. Food Chemistry. 128: 689-696.
4. Blumenthal M, Busse WR, Goldberg A, Gruenwald J, Hall T, Klein S, Riggins CW and Rister RS (1998) The Complete German Commission E Monographs, Therapeutic Guide to Herbal Medicines. American Botanical Council, Boston. 685 p.
5. Carroll NV, Longle RW and Roe JH (1956) The determination of glycogen in liver and muscle by use of anthrone reagent. Journal of Biological Chemistry. 220: 583-593.
6. Cinar I and Colakogilu S (2005) Potential health benefits of rose hip products. Acta Horticulture. 690: 253-257.
7. Cseke LJ, Kirakosyan A, Kaufman PB, Warber SL, Duke JA and Brielmann HL (2006) Natural Products from Plants 2th Ed. CRC Press, Florida. 569 p.
8. Demir F and Ozcan M (2001) Chemical and technological properties of rose (Rosa canina L.) fruits grown wild in Turkey. Food Engineering. 47: 333-336.
9. Ercisli S (2007) Chemical composition of fruits in some rose (Rosa spp.) species. Food Chemistry. 104: 1379-1384.
10. Ercisli S and Guleryuz M (2005) Rose hip utilization in Turkey. Acta Horticulture. 490: 77-83.
11. Hakkinen SH and Torronen AR (2000) Content of flavonoids and selected phenolics acids in strawberries and Vaccinium species: influence of cultivar, cultivation site and technique. Food Research International. 33: 517-524.
12. Hodisan T, Socaciu C, Ropan I and Neamtu G (1997) Carotenoid composition of Rosa canina fruits determined by thin layer chromatography and high performance liquid chromatography. Pharmaceutical and Biomedical Analysis. 16: 521-528.
13. Joublan JP and Rios D (2005) Rose culture and industry in Chile. Acta Horticulture. 690: 65-71.
14. Klein BP and Perry AK (1982) Ascorbic acid and vitamin A activity in selected vegetables from different geographical areas of the United States. Journal of Food Science. 47: 941-945.
15. Kovacs S, Toth MG and Fascer G (2000) Fruit quality of some rose species native in Hungary. Acta Horticulture. 538: 103-108.
16. Larsen E, Kharazmi A, Christensen LP and Christensen SB (2003) An antiinflammatory galactolipid from rose hip (Rosa canina L.) that inhibits chemotaxis of human peripheral blood neutrophils in vitro. Natural Product. 66: 994-995.
17. Razungles A, Osamianski J and Sapis JC (1989) Determination of carotenoids in fruits of Rosa sp (R. canina and R. rugosa) and of chokeberry (Aronia melanocarpa). Journal of Food Science. 54: 774-775.
18. Rosu CM, Manzu C, Olteanu Z, Oprica L, Oprea A, Ciornea E and Zamfirache MM (2011) Several Fruit Characteristics of Rosa sp. Genotypes from the Northeastern Region of Romania. Notulae Botanicae Horti Agrobotanici Cluj-Napoca. 39(2): 203-208.
19. Saure MC (1990) External control of anthocyanin formation in apple. Scientia Horticulture. 42: 181-218.
20. Scalzo L, Politi A, Pellegrini N, Mezzetti B and Battino M (2005) Plant genotype affects total antioxidant capacity and phenolic contents in fruit. Nutrition. 21: 207-213.
21. Trappey A, Bawadi II and Losso JN (2005) Anthocyanin profile of mayhaw (Cretaegus opaca). Food Chemistry. 91: 665-671.
22. Uggla M, Gustavsson KE, Olsson ME and Nybom H (2005) Changes in colour and sugar content in rose hips (Rosa dumalis L. and Rosa rubiginosa L.) during ripening. Journal of Horticultural Science and Biotechnology. 80(2): 204-208.
23. Winther K, Rein E and Kharazmi A (1999) The anti-inflammatory properties of rosehip. Inflammopharmacology. 7: 63-68.
24. Yan W and Kang MS (2003) GGE Biplot Analysis: A graphical Tool for Breeders, Geneticists, and Agronomists. CRC Press, Florida, 288 p.
25. Yildiz O and Alpaslan M (2012) Properties of Rose Hip Marmalades. Food Technology and Biotechnology. 50(1): 98-106. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 2,427 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 2,243 |