تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,501 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,102,460 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,208,904 |
مطالعه آثار ضدقارچی عصاره پنجگونه گیاهی علیه Fusarium solani و Rhizoctonia solani روی لوبیا | ||
دانش گیاهپزشکی ایران | ||
مقاله 5، دوره 45، شماره 1، اردیبهشت 1393، صفحه 49-58 اصل مقاله (232.58 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/ijpps.2014.52246 | ||
نویسندگان | ||
هانا کمانگر1؛ رقیه همتی* 2؛ علیرضا یزدی نژاد3؛ مرتضی موحدی فاضل2 | ||
1دانشجوی کارشناسیارشد و استادیار، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان | ||
2استادیار، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان | ||
3استادیار، دانشکده داروسازی دانشگاه علوم پزشکی زنجان | ||
چکیده | ||
پوسیدگی ریشه از بیماریهای پراهمیت لوبیا در استان زنجان دارد و دو بیمارگر قارچی Rhizoctonia solani و Fusarium solani عوامل اصلی ایجادکنندة این بیماری در منطقهاند. در این تحقیق بازدارندگی عصارة ان-هگزانی، دی اتیل اتری، کلروفرمی و اتانولی پنج گونة گیاهی شامل اسپند (Peganum harmala)، آویشن کوهی (Thymus kotschyanus)، بومادران (Achillea wilhelmsii)، پونه(Mentha pulegium) و سیر(Allium sativum) در رشد رویشی F. solani و R. solani با استفاده از روش اختلاط عصاره با محیط کشت در چهار غلظت 100، 250، 500 و 1000 پیپیام با سه تکرار مطالعه شده است. پس از بررسیهای آزمایشگاهی، مؤثرترین عصارهها در شرایط گلخانهای علیه بیماری پوسیدگی ریشة لوبیا ارزیابی شد. براساس نتایج آزمایشگاهی بهدست آمده، فاز هگزانی عصارة آویشن و پونه (هر دو در غلظت 1000 پیپیام)، بیشترین اثر بازدارندگی را علیه هر دو بیمارگر داشت. همچنین، موجب گرانوله شدن سیتوپلاسم هیفهای هر دو گونة قارچی و نشت مواد درونسلولی آنها شد. در آزمونهای گلخانهای، عصارة هگزانی آویشن و پونه نهتنها موجب کاهش معنادار درصد پوسیدگی ریشه شد، بلکه بر شاخصهای رشدی گیاه لوبیا نیز آثار افزایشی معناداری در سطح 5 درصد داشت. | ||
کلیدواژهها | ||
آویشن؛ پوسیدگی قارچی ریشه؛ حبوبات؛ عصارة گیاهی؛ قارچ ایستایی. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 2,465 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,325 |