تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,552 |
تعداد مقالات | 70,714 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,602,980 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,811,096 |
تأثیر باکتری های محرک رشد و پیری بذر بر عملکرد و اجزای عملکرد دانۀ لوبیا چیتی (Phaseolus vulgaris L.) | ||
علوم گیاهان زراعی ایران | ||
مقاله 11، دوره 45، شماره 2، تیر 1393، صفحه 277-285 اصل مقاله (220.75 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/ijfcs.2014.51906 | ||
نویسندگان | ||
حمیدرضا عیسوند* 1؛ اکرم دوستی2؛ ناصر مجنون حسینی3؛ احمدعلی پوربابایی3 | ||
1استادیار دانشکدۀ کشاورزی دانشگاه لرستان | ||
2دانشجوی کارشناسی ارشد زراعت دانشگاه لرستان | ||
3استاد پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران | ||
چکیده | ||
آزمایش بهصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 1391 در مزرعۀ پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران واقع در کرج اجرا شد. تیمارها شامل سطوح پیری بذر (شاهد، 3 ، 6 و 9 روز پیری در دمای 41 درجۀ سلسیوس و رطوبت نسبی 100-90 درصد) و کاربرد باکتریهای محرک رشد گیاه (شاهد، ریزوبیوم الیگومینوساروم، سودوموناس پوتیدا و تلقیح توأم دو باکتری) بود. تیمار پیری بذر، وزن صددانه، تعداد غلاف در بوته، تعداد دانه در غلاف، عملکرد دانه و عملکرد بیولوژیک را بهطور معناداری کاهش داد. بیشترین و کمترین عملکرد دانه بهترتیب در تیمارهای شاهد و پیری بذر 9 روزه مشاهده شد. اگرچه کاربرد هریک از باکتریها بهتنهایی بهطور معناداری موجب بهبود عملکرد دانۀ لوبیا چیتی شد، بیشترین عملکرد دانه از تیمارهایی بهدست آمد که با هر دو باکتری ریزوبیوم الیگومینوساروم و سودوموناس پوتیدا تلقیح شده بودند. همچنین برهمکنش پیری و باکتری بر وزن صددانه که یکی از اجزای اصلی عملکرد دانۀ لوبیا چیتی محسوب میشود معنادار بود. بهطور کلی نتایج نشان داد که پیری بذر موجب کاهش عملکرد دانۀ لوبیا چیتی شد، اما استفاده از باکتریهای محرک رشد نظیر ریزوبیوم الیگومینوساروم و سودوموناس پوتیدا توانست در افزایش عملکرد مفید واقع شود. | ||
کلیدواژهها | ||
اجزای عملکرد؛ پیری بذر؛ تلقیح باکتری؛ وزن صددانه | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 2,145 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,050 |