تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,501 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,094,645 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,200,266 |
بهگزینی ژنوتیپهای گندم نان برای ارزش نانوایی با استفاده از نشانگرهای STS-PCR | ||
به نژادی گیاهان زراعی و باغی | ||
مقاله 4، دوره 1، شماره 2، مهر 1392، صفحه 101-110 اصل مقاله (2.4 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
نویسندگان | ||
الهام مهرآذر1؛ علی ایزدی دربندی* 2؛ محسن محمدی3؛ گودرز نجفیان4 | ||
1کارشناس ارشد رشتة اصلاح نباتات، دانشکدة کشاورزی پردیس ابوریحان دانشگاه تهران، پاکدشت، ایران | ||
2دانشیار گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکدة کشاورزی پردیس ابوریحان دانشگاه تهران، پاکدشت، ایران | ||
3استادیار مؤسسة اصلاح و تهیة نهال و بذر، کرج، ایران | ||
4دانشیار مؤسسة اصلاح و تهیه نهال و بذر، کرج، ایران | ||
چکیده | ||
ارزش نانوایی در گندمهای هگزاپلوئید، صفت بسیار پیچیدهای در برنامة اصلاحی گندم است. زیرواحدهای گلوتنین با وزن مولکولی بالا نقش مؤثری در استحکام گلوتن و کششپذیری خمیر دارند. مکان ژنی Glu-1 رمزکنندة این زیرواحدهاست که بر روی بازوی بلند کروموزومهای گروه یک قرار دارد. در این پژوهش از نشانگرهای DNA مبتنی بر PCR در بهگزینی کیفی ارقام گندم استفاده شد. دو زوج آلل Glu-D1یعنی 1Dx5-1Dy10 و 1Dx2-1Dy12 بهترتیب همبستگی شدیدی با قوت و ضعف ارزش نانوایی دارند و زیرواحد 1Bx7 در مکان ژنی Glu-B1 که معمولاً با یکی از آللهای 1By8 یا 1By9 پیوسته است با افزایش الاستیسیتة خمیر، ارزش نانوایی متوسط تا خوب دارد. نشانگرهای اختصاصی DNA به طول 450، 576، 612، 2373، 527، 669 جفتبازی بهترتیب برای آللهای پروتئینی 1Dx5، 1Dy10، 1Dy12، 1By8،1Bx7 و 1Dy9 تأیید شدند. در این پژوهش پتانسیل استفاده از نشانگرهای DNA جهت غربال ژنوتیپهای گندم از نظر ارزش نانوایی در مرحلة گیاهچهای معرفی شد. | ||
کلیدواژهها | ||
کیفیت نانوایی؛ گلوتنین؛ گندم؛ نشانگرهای مولکولی؛ واکنش زنجیرهای پلیمراز | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 2,445 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,684 |