تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,572 |
تعداد مقالات | 71,031 |
تعداد مشاهده مقاله | 125,501,038 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 98,764,256 |
تأثیر روغنهای اسانسی حاصل از اورگانو و تایم و آنزیم بتا–گلوکاناز بر عملکرد و گوارشپذیری مواد مغذی در جوجههای گوشتی تغذیه شده با جیره بر پایهی جو | ||
مجله تحقیقات دامپزشکی (Journal of Veterinary Research) | ||
مقاله 6، دوره 68، شماره 3، مهر 1392، صفحه 241-248 اصل مقاله (212.17 K) | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/jvr.2013.35104 | ||
نویسندگان | ||
دامون غفرانی طبری1؛ محمد رضوانی* 2؛ محمد جواد ضمیری2؛ محمد دادپسند2 | ||
1دانشآموخته تغذیه دام دانشگاه شیراز، شیراز–ایران | ||
2بخش علوم دامی، دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز، شیراز– ایران | ||
چکیده | ||
زمینـه مـطالعه: روغنهای اسانسی ترکیبات ضدمیکروبی مناسبی هستند، اما در شرایط تغذیهای یا محیطی نامطلوب اثر بیشتری دارند؛ همچنین، روغنهای اسانسی تولید داخل کشور قابل رقابت با نمونههای خارجی هستند. هدف: هدف از پژوهش حاضر، مقایسه اثر افزودن دو روغن اسانسی ارگواستیم( g/kg5/0، وارداتی) و آنتیبیوفین( g/kg1، ایرانی) بر عملکرد تولید و گوارش پذیری مواد مغذی در جوجههای گوشتی تغذیه شده با جیرههای بر پایه جو، بدون یا دارای آنزیم بتا–گلوکاناز (g/kg05/0) بود. روش کار: در ابتدای هفتهی دوم پرورش، 192 جوجه گوشتی (مخلوط هر دو جنس)، به شش تیمار (هر تیمار شامل چهار تکرار و هر تکرار شامل هشت جوجه بود) در قالب آزمایش فاکتوریل (3 سطح روغن اسانسی × 2 سطح آنزیم) بر پایهی طرح کاملاً تصادفی، گروهبندی شدند. نتایج: افزودن روغنهای اسانسی ارگواستیم و یا آنتیبیوفین به جیرههای بر پایه جو، سبب بهبود معنیداری (05/0< p) در ضریب تبدیل خوراک در کل دوره (94/1در برابر 06/2) و وزن نهایی بدن (75/1786 در برابر g37/1591 برای هر پرنده) و گوارشپذیری مواد آلی (27/85 در برابر 10/74% )شد، ولی تفاوتی بین این جیرهها در حضور یا غیاب بتا–گلوکاناز و نیز بین دو روغن اسانسی دیده نشد. نتیجهگیری نهایی: نتایج حاصل از پژوهش حاضر نشان میدهد که افزودن روغنهای اسانسی به جیرههای بر پایه جو، حتی بدون آنزیم، میتواند سبب کاهش اثرات ضدتغذیهای جو و بهبود عملکرد شود. همچنین، با توجّه به نبود تفاوت بین روغنهای اسانسی در این پژوهش و از طرفی، کمیاب و پرهزینه بودن روغنهای اسانسی خارجی، استفاده از روغنهای اسانسی مشابه تولید کشور در سطح بهکار رفته، قابل توصیه هستند. | ||
کلیدواژهها | ||
روغن اسانسی؛ آنزیم بتا–گلوکاناز؛ جوجه گوشتی؛ عملکرد؛ گوارشپذیری مواد مغذی | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 3,502 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,307 |