![سامانه نشر مجلات علمی دانشگاه تهران](./data/logo.png)
تعداد نشریات | 162 |
تعداد شمارهها | 6,578 |
تعداد مقالات | 71,072 |
تعداد مشاهده مقاله | 125,687,693 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 98,916,830 |
تبیین عوامل مؤثّر بر توانمندسازی روستاییان در توسعهی کارآفرینی(مطالعهی موردی: بخشهای زند و سامن شهرستان ملایر) | ||
پژوهشهای جغرافیای انسانی | ||
مقاله 7، دوره 44، شماره 2 - شماره پیاپی 80، تیر 1391، صفحه 119-138 اصل مقاله (1.14 M) | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/jhgr.2012.24604 | ||
نویسندگان | ||
سیدحسن مطیئی لنگرودی1؛ مجتبی قدیری معصوم1؛ فضیله دادورخانی2؛ جهانگیر یداللهی فارسی3؛ زهرا ترکاشوند4 | ||
1استاد دانشکدهی جغرافیا، دانشگاه تهران | ||
2دانشیار دانشکدهی جغرافیا، دانشگاه تهران | ||
3دانشیار دانشکدهی کارآفرینی، دانشگاه تهران | ||
4دانشجوی دکترای جغرافیا و برنامهریزی روستایی، دانشگاه تهران | ||
چکیده | ||
کارآفرینی بهعنوان ابزاری است در دست برنامهریزان که جوامع را بهسمت توسعه پیش ببرند. از آنجاکه همهی جوامع یا همهی افراد درون یک کشور، برای دستیابی به شرایط کارآفرینی موقعیّت مساوی ندارند، باید شرایط لازم را برای توسعهی کارآفرینی در سرزمین، ایجاد کرد. منطقهی مورد مطالعه در این پژوهش، بخشهای زند و سامن شهرستان ملایر است. روستاییان این ناحیه، شرایط مطلوبی برای کارآفرینی ندارند. بنابراین، توانمندسازی رسالتی است که برای پرکردن این خلأ تعریف شده است. در این پژوهش شرایطی که شایستگی لازم را در افراد برای تصمیم به ایجاد یا توسعهی کسبوکار بهوجود میآورد، در دو گروه فردی و محیطی با چهارده متغیّر تعریف شدهاند. جامعهی مورد مطالعه در این تحقیق کارآفرینان روستایی هستند که حدّاقل دارای سه سال سابقهی فعّالیّت موفّق در کسبوکار کنونی بوده و کار آنان بهنوعی با نوآوری آغاز شده و تداوم این روند در فعّالیّت آنان قابل مشاهده است. برای جمعآوری دادهها از توزیع پرسشنامه در بین 53 نفر کارآفرین در دسترس در ناحیه استفاده شدهاست. برای فراهمکردن امکان مقایسهی نتایج، همین تعداد از روستاییان ساکن در محدودهی مورد مطالعه، بهعنوان گروه کنترل مشارکت داده شدند. دادهپردازی و تحلیل دادهها باکمک نرمافزار SPSS صورت گرفت. روش مورد استفاده در هر دو گروه، تحلیل عاملی از طریق تحلیل مؤلّفههای اصلی بود. از بررسی مربوط به گروه کارآفرینان تعداد ده عامل مؤثّر بر افزایش توانمندی روستاییان برای توسعهی کارآفرینی شناسایی شدند. این عوامل بهترتیب اولویت در تأثیر عبارتاند از: عامل پشتکار، عامل سازمانی، مالی و اقتصادی، آموزش و الگوی نقش، استقلال فردی، تجربههای قبلی، خلاّقیّت، احساس موفّقیّت و عامل مرکز کنترل درونی. درنتیجه میتوان گفت وجود عوامل فردی و محیطی یادشده در افزایش توانمندی روستاییان برای ایجاد و توسعهی کسبوکار تأثیر دارد. عوامل مؤثّر از منظر گروه کنترل در این تحقیق عبارتاند از: عامل سازمانی، عامل منابع مالی و اقتصادی، عامل مهارت و دانش، عامل خانواده، عامل عزّت نفس، عامل مشارکت اجتماعی و عامل زیرساختی. | ||
کلیدواژهها | ||
بخش زند و سامن؛ تحلیل عاملی؛ توانمندسازی؛ شهرستان ملایر؛ کارآفرینی روستایی | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 4,512 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,997 |