تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,573 |
تعداد مقالات | 71,037 |
تعداد مشاهده مقاله | 125,513,623 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 98,775,404 |
ارزیابی ریسک جیوه ناشی از مصرف ماهی سفید دریای خزر ( Rutilus frisii kutum ) در استان مازندران | ||
شیلات | ||
مقاله 5، دوره 64، شماره 3، مهر 1390، صفحه 243-257 اصل مقاله (398.07 K) | ||
نویسندگان | ||
سید مهدی حسینی1؛ نوراله میرغفاری2؛ نصرالله محبوبی صوفیانی2؛ سید ولی حسینی3 | ||
11گروه محیط زیست، دانشکدة منابع طبیعی دانشگاه صنعتی اصفهان، ایران | ||
2گروه شیلات ، دانشکدة منابع طبیعی دانشگاه صنعتی اصفهان، ایران | ||
3گروه شیلات، دانشکدة منابع طبیعی دانشگاه تهران، ایران | ||
چکیده | ||
جیوه یکی از سمیترین عناصر سنگین است که عمدتاً از طریق مصرف غذاهای دریایی آلوده به جیوه وارد بدن انسان میشود. در پژوهش حاضر، با اندازهگیری غلظت جیوهی کل با دستگاه اسپکتروفتومتر جذب اتمی (Perkin Elmer, FIAS-100) و تکنیک بخار سرد، در نمونههای عضله ماهی سفید دریای خزر (Rutilus frisii kutum)، ریسک ناشی از مصرف این ماهی برای انسان مورد ارزیابی قرار گرفت. 60 عدد ماهی (12 ایستگاه و از هر ایستگاه 5 نمونه ماهی) در اوزان بازاری از ایستگاههای صیادی سواحل استان مازندران بصورت تصادفی انتخاب و غلظت جیوه در آنها اندازهگیری شد. میانگین غلظت جیوه در عضلهی ماهی سفید 112/0 میکروگرم بر گرم وزن تر (382/0 میکروگرم بر گرم وزن خشک) بود که این میزان پایینتر از حد استاندارد تعیین شده توسط سازمانهای معتبر جهانی مانندUSEPA ،WHO ،FAO و FDA میباشد. شاخص ریسک (HQ) کمتر از 1 (48/0) بود. همچنین، محاسبات نشان داد که جذب روزانه و هفتگی جیوه با توجه به میزان سرانهی مصرف هر ایرانی که توسط FAO اعلام شده است، پایینتر از مقادیر راهنمای ارائه شده (PTDI وPTWI) توسط WHO، USEPA وJECFA است. مصرف ماهی سفید دریای خزر خطری جدی برای سلامتی مصرف کنندگان از نظر میزان جیوه نخواهد داشت و برای حفظ سلامتی، میزان مجاز مصرف آن 62 گرم در روز توصیه میشود | ||
کلیدواژهها | ||
ارزیابی ریسک؛ جیوه؛ حد مجاز مصرف؛ دریای خزر (Rutilus frisii kutum)؛ ماهی سفید | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 4,233 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 5,263 |