![سامانه نشر مجلات علمی دانشگاه تهران](./data/logo.png)
تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,573 |
تعداد مقالات | 71,036 |
تعداد مشاهده مقاله | 125,504,727 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 98,768,765 |
مقایسهی روش پنمن مانتیث فائو و تشت تبخیر کلاس A با دادههای لایسیمتری در برآورد تبخیر و تعرّق گیاه برنج در منطقهی آمل | ||
پژوهش های جغرافیای طبیعی | ||
مقاله 5، دوره 43، شماره 76 - شماره پیاپی 571693، مهر 1390، صفحه 71-83 اصل مقاله (291.95 K) | ||
نویسندگان | ||
حمید زارع ابیانه1؛ حدیثه نوری2؛ عبدالمجید لیاقت3؛ حمیده نوری4؛ ولی ا... کریمی5 | ||
1دانشیار گروه مهندسی آبیاری دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی¬سینا | ||
2دانشجوی کارشناسی ارشد آبیاری و زهکشی، دانشگاه بوعلی سینا | ||
3دانشیار گروه آبیاری، دانشگاه تهران | ||
4استادیار گروه آبیاری و آبادانی، دانشگاه تهران | ||
5کارشناس ارشد مرکز ترویج و توسعهی تکنولوژی هراز | ||
چکیده | ||
در بخش عظیمی از قارهی آسیا، برنج تأمینکنندهی بیش از 80 درصد کالری مصرفی مردم است. تأمین نیاز آبی برنج، بهعنوان گیاهی با ارزش غذایی و اقتصادی بالا، در بسیاری از اراضی شالیزاری امری مهم تلقّی میشود. در این مطالعه، تبخیر و تعرّق گیاه برنج در قالب طرحی دو ساله، با کشت دو رقم خزر و طارم به دو روش مستقیم (لایسیمتر) و غیرمستقیم (فائو) در منطقهی آمل در استان مازندران مورد بررسی قرار گرفت. در راستای اندازهگیریهای لایسیمتری و محاسبههای فوق، تبخیر و تعرّق گیاه مرجع از اندازهگیریهای روزانهی تشت تبخیر کلاس A و تعیین ضرایب اصلاحی تشت تبخیر بهدستآمد. ضرایب اصلاحی تشت تبخیر از معادلههای پژوهشگران مختلفی مانند کونیکا، آلن و پرویت، اشنایدر، اشنایدر اصلاح شده، اورنگ و کونیکا محاسبهشد. با بررسی نتایج لایسیمتری، تبخیر و تعرّق گیاه برنج در سال اوّل کشت 5/578 میلیمتر و در سال دوم 6/481 میلیمترحاصل شد. نتایج مطالعه نشان داد، استفاده از روش پنمن مانتیث فائو در محاسبهی تبخیر و تعرّق گیاه مرجع و اِعمال ضریب گیاهی تبخیر و تعرّق برنج در این منطقه، 5-4 درصد برآورد بیشتری نسبت به مقادیر اندازهگیری لایسیمتری دارد. براساس نتایج بهدستآمده، روش اشنایدر برای تعیین ضریب تشت توصیه میشود. همچنین، استفاده از تشت تبخیر در برآورد تبخیر و تعرّق گیاه مرجع منطقهی مورد مطالعه، مناسب است. مقایسهی تبخیر و تعرّق برنج برآوردی، براساس دادههای تشت تبخیر و ضریب تشت اشنایدر و اعمال ضریب گیاهی با مقادیر تبخیر و تعرّق واقعی برنج نشان داد، مقادیر برآوردی بهطور میانگین 5/1 درصد نسبت به مقادیر واقعی کمتر است که مؤیّد دقّت مناسب مدل در برآورد تبخیر و تعرّق گیاه برنج در منطقهی مورد مطالعه است. در مجموع یافتههای پژوهش نشان داد با بهکارگیری روشهای مناسب تخمین تبخیر و تعرّق گیاه مرجع و اِعمال ضریب گیاهی، میتوان تبخیر و تعرّق گیاه برنج را که برای مناطق مختلف کاربردی و مناسب است با دقّت مطلوب محاسبهکرد. | ||
کلیدواژهها | ||
برنج آمل؛ روش اشنایدر؛ روش پنمن مانتیث فائو؛ ضریب گیاهی و لایسیمتر | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 4,783 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 4,556 |