تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,573 |
تعداد مقالات | 71,033 |
تعداد مشاهده مقاله | 125,502,932 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 98,767,181 |
برآورد قابلیت ترکیب پذیری و اثرات ژنی در ژنوتیپ های برنج | ||
علوم گیاهان زراعی ایران | ||
مقاله 3، دوره 40، شماره 4 - شماره پیاپی 164693، اسفند 1388 اصل مقاله (221.17 K) | ||
نویسندگان | ||
حسین رحیم سروش؛ بابک ربیعی | ||
چکیده | ||
تعداد پنج رقم اصلاح شده برنج به عنوان لاین با سه رقم بومی برنج به عنوان تستر در سال 1381 به روش لاین× تستر (3×5) با یکدیگر تلاقی داده شدند. در سال بعد، 15 هیبرید حاصل همراه با 8 ژنوتیپ والدی در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با 3 تکرار در مزرعه آزمایشی موسسه تحقیقات برنج (رشت) مورد مطالعه قرار گرفتند. هدف از این تحقیق برآورد قابلیت ترکیبپذیری عمومی و خصوصی و تعیین نحوه کنترل ژنتیکی 10 صفت زراعی و کیفی بود. تجزیه واریانس ژنوتیپها، والدین و تلاقیها براساس روش لاین× تستر برای کلیه صفات به جز عملکرد دانه برای تلاقیها در سطح احتمال 5 و 1 درصد معنیدار بود. تجزیه قابلیت ترکیبپذیری عمومی (GCA) نشان داد که ارقام کادوس و غریب از نظر عملکرد دانه و ارقام کادوس، هاشمی، نعمت و لاین 830 از نظر طول و شکل دانه دارای GCA مثبت و معنیدار بودند که نشاندهنده قابلیت انتقال مطلوب این صفات توسط ارقام مذکور بوده است. ارقام کادوس و حسنی برای صفت تعداد روز تا 50 درصد گلدهی و ارتفاع بوته دارای GCA منفی و معنیدار بوده و میتوانند سبب کوتاهی دوره رشد (زودرسی) و پاکوتاهی در نتاج شوند. تلاقی غریب/IR50 دارای قابلیت ترکیبپذیری خصوصی (SCA) مثبت و معنیدار برای صفت عملکرد دانه و تلاقیهای هاشمی/IR28، غریب/کادوس و حسنی/ لاین 830 دارای SCA مثبت و معنیدار برای تعداد پنجه بودند. برای صفت شکل دانه سهم واریانس افزایشی بسیار بیشتر از واریانس غالبیت بود که نشان میدهد این صفت بوسیله اثر افزایشی ژنها کنترل میشود و بنابراین میتواند به نتاج منتقل شود. برای صفاتی مانند تعداد دانه پر و پوک در خوشه، طول دانه، ارتفاع بوته و به ویژه تعداد پنجه در بوته، سهم واریانس افزایشی کم و سهم واریانس غالبیت قابل توجه بود. بنابراین از صفات مذکور میتوان در برنامه تولید واریتههای برنج هیبرید استفاده نمود. | ||
کلیدواژهها | ||
اثرات ژنی؛ برنج.؛ تجزیه لاین× تستر؛ ترکیبپذیری؛ وراثت پذیری | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 2,256 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,470 |