
تعداد نشریات | 163 |
تعداد شمارهها | 6,761 |
تعداد مقالات | 72,822 |
تعداد مشاهده مقاله | 131,627,874 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 103,412,651 |
عوامل موثر بر امنیتغذایی خانوارهای کشاورزان در واحدهای بهرهبرداری کوچکمقیاس استان همدان باتاکید بر تاثیر تابآوری | ||
پژوهشهای جغرافیای انسانی | ||
مقاله 11، دوره 57، شماره 2، تیر 1404 | ||
نوع مقاله: مستخرج از پایان نامه | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/jhgr.2024.369816.1008658 | ||
نویسندگان | ||
مهسا معتقد1؛ حسین شعبانعلی فمی* 2؛ علی اسدی3؛ خلیل کلانتری4؛ علی اکبر براتی5؛ امیر علم بیگی6 | ||
1دکتری توسعهکشاورزی گروه مدیریت و توسعه کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تهران، کرج، ایران | ||
2استاد گروه مدیریت و توسعه کشاورزی دانشکده کشاورزی،دانشگاه تهران،کرج، ایران | ||
3گروه مدیریت و توسعه کشاورزی دانشکده کشاورزی دانشگاه تهران، ایران | ||
4گروه مدیریت و توسعه کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تهران، کرج، ایران | ||
5گروه مدیریت و توسعه کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تهران، کرج، ایران. | ||
6گروه ترویج و آموزش کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تهران، کرج، ایران | ||
چکیده | ||
باتوجه به روند رشد جمعیت کنونی در اکثر جوامع از جمله ایران تقاضا برای موادغذایی در حال افزایش است. تامین امنیتغذایی در این شرایط مستلزم بهبود زنجیرهتامین غذا از مزرعه تاسفره است. در سالهای اخیر پدیده تغییراقلیم سامانههای تولیدغذا را با چالش های بیشماری ازجمله خشکسالی مواجه کرده است. یکی از راهکارهای سازگاری با تغییراقلیم بهبود سطح تابآوری واحدهای بهرهبرداری کشاورزی است که درنهایت میتواند موجب بهبود امنیتغذایی برای خانوارهای کشاورزی و سایر بخشها گردد. بنابراین، تحقیق حاضر باهدف کلی بررسی عوامل موثر بر امنیتغذایی خانوارهای کشاورزان در واحدهای بهرهبرداری کشاورزی کوچکمقیاس استان همدان باتاکید بر تاثیر تابآوری انجام شد. جامعهآماری این پژوهش خانوارهای کشاورزان فعال در واحدهای بهرهبرداری کوچکمقیاس (زیر10هکتار) بودند. حجم نمونه بااستفاده از فرمولکوکران معادل300 نفر محاسبه شد. نمونهگیری بهروش خوشهای درطی دومرحله انجام گرفت و کشاورزان بهوسیله پرسشنامههای محققساخته موردمصاحبه قرار گرفتند. روایی ابزار اصلی پژوهش توسط جمعی از متخصصان حوزه توسعهکشاورزی و اعضای هیئت علمی گروه مدیریت و توسعه-کشاورزی دانشگاهتهران و پایایی آن از طریق ضریب آلفایکرونباخ و پایاییترکیبی تایید گردید. تجزیه و تحلیل دادهها بااستفاده از نرمافزارهایSMART PLS3 و SPSSwin25 انجام شد. نتایجنشان داد که امنیتغذایی از سه عامل مشارکتاجتماعی؛ استفاده از فناوریهای جدید و تابآوری واحدهای بهرهبرداری بهترتیب بیشترین تأثیر معنیدار پذیرفته است. باتوجه به یافتههای تحقیق پیشنهاد میشود درراستای تقویت امنیتغذایی، از شیوههای زراعی-اکولوژیکی که تابآوری را افزایش میدهد، بهره گرفته شود. همچنین دراین زمینه سازمانهای مستقر در روستا با متنوعکردن فعالیتهای خود و با بکارگیری روشهای مناسب مانند تشویق کشاورزان به مشارکت را درزمینههای مختلف اجتماعی درنهایت امنیتغذایی خانوارها بهبود یابد. | ||
کلیدواژهها | ||
استان همدان؛ امنیتغذایی؛ تاب-آوری؛ خانوار؛ واحدهای بهرهبرداری کشاورزی کوچکمقیاس | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 42 |