
تعداد نشریات | 163 |
تعداد شمارهها | 6,761 |
تعداد مقالات | 72,826 |
تعداد مشاهده مقاله | 131,642,863 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 103,419,528 |
تاثیر سیاستهای بهداشتی دولت پهلوی در بهبود وضعیت گوشت با تاکید بر اسناد نویافته (1334ـ1357ه.ش) | ||
پژوهشهای علوم تاریخی | ||
مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده، انتشار آنلاین از تاریخ 05 خرداد 1404 | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/jhss.2025.386398.473760 | ||
نویسندگان | ||
متین سادات اصلاحی1؛ مسعود کثیری* 2؛ نزهت احمدی3 | ||
11. دانشجوی دکتری تاریخ ایران بعد از اسلام، گروه تاریخ دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران. | ||
2دانشگاه اصفهان. دانشکده ادبیات و علوم انسانی، گروه تاریخ، اصفهان. ایران. | ||
33. دانشیار گروه تاریخ، دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران | ||
چکیده | ||
با رویکارآمدن دولت پهلوی، سیاستهای بهداشتی کشور که از دوران مشروطیت آغاز شده بود، با جدیت بیشتری ادامه و در دورۀ محمدرضاشاه بیشازپیش گسترش یافت. گوشت از مهمترین ارزاق مردم در دورۀ پهلوی بود که همواره نارضایتی از وضعیت بهداشت، بحرانها و مشکلات ناشی از مصرف آن در شمار دغدغههای روز قرار میگرفت. بنا بر چنین ضرورتی، مسئلۀ نظارت بر گوشت برای دولت اهمیت بسیاری داشت. بنابراین، یکی از نخستین سیاستهای سلامت در دولت پهلوی تصویب نظامنامههای بهداشتی برای قصابیها و کشتارگاهها بود. پژوهش حاضـردرصدد است که با تکیه بر منابع مکتوب، روزنامهها، مجلات و بهویژه اسناد و مدارک آرشیوی نویافته به این پرسش پاسخ دهد که دولت پهلوی برای بهبود وضعیت بهداشتی گوشت و نظارت بر بهداشت آن چه راهکاری در پیش گرفت و چقدر تأثیرگذار بود؟ یافتههای پژوهش کنونی نشان میدهد که دولت پهلوی در بازۀ زمانی موردنظر، با هدف ارتقای بهداشت گوشت و همکاری نهادهای گوناگون، توانست با اقداماتی، مانند سالمسازی فیزیکی، افزایش نظارت و بازرسی بهداشتی، صدور کارتهای بهداشتی و آموزش بهداشت در بهبود و ارتقای سلامت گوشت گامهای مؤثری بردارد. یافتههای پژوهش کنونی نشان میدهد که دولت پهلوی در بازۀ زمانی موردنظر، با هدف ارتقای بهداشت گوشت و همکاری نهادهای گوناگون، توانست با اقداماتی، مانند سالمسازی فیزیکی، افزایش نظارت و بازرسی بهداشتی، صدور کارتهای بهداشتی و آموزش بهداشت در بهبود و ارتقای سلامت گوشت گامهای مؤثری بردارد. | ||
کلیدواژهها | ||
واژگان کلیدی: دوره پهلوی؛ گوشت؛ بهداشت؛ کشتارگاه؛ قصابی | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 106 |