
تعداد نشریات | 163 |
تعداد شمارهها | 6,762 |
تعداد مقالات | 72,839 |
تعداد مشاهده مقاله | 131,915,929 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 103,550,779 |
ارزیابی عناصر معدنی گل در درختان پرتقال تامسون ناول در مقایسه با عناصر معدنی برگ | ||
علوم باغبانی ایران | ||
مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده، انتشار آنلاین از تاریخ 21 اردیبهشت 1404 | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/ijhs.2025.386243.2237 | ||
نویسندگان | ||
سید اسماعیل ثانوی عباس آبادی1؛ حسین صادقی* 2؛ کامران قاسمی2 | ||
1دانشآموختهی کارشناسی ارشد گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشکده علوم زراعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری ، ایران | ||
2دانشیار گروه باغبانی، دانشکده علوم زراعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران | ||
چکیده | ||
برای تشخیص کمبود عناصر معدنی درختان پرتقال مانند سایر درختان میوه معمولاً از تجزیه برگ استفاده میشود. بر اساس پروتکلهای موجود، نمونهبرداری باید از برگهای چهار تا هفت ماهه انجام شود اما اگر در این زمان ، عنصری در محدوده کمبود قرار گرفته باشد جبران آن، تأثیری بر عملکرد و کیفیت محصول سال جاری نخواهد داشت. زیرا در فاصله زمانی بین شروع رشد رویشی و گلدهی، بخشی از مراحل رشد و نمو درخت مانند تقسیم سلولی، تشکیل گل، میوه و ریزش میوه چه انجام شده است. لذا به منظور بررسی همبستگی بین عناصر غذایی موجود در گل و برگ درختان پرتقال تامسون ناول با نمونهبرداری از 160 درخت که در 8 باغ قرار داشتند این پژوهش انجام شد. نتایج نشان داد بین غلظتهای نیتروژن، پتاسیم، فسفر و کلسیم در گل، با غلظتهای همین عناصر در برگ (90 روز بعد)، همبستگی معنیداری وجود دارد. اما بین مقادیر منیزیوم گل و برگ همبستگی معنیداری مشاهده نشد. غلظت مس در سطح 5% درصد و غلظت بور هم در سطح یک درصد در گل و برگ همبستگی معنیداری داشتند. بین آهن و مس گل و بور برگ همبستگی منفی مشاهده شد. بنابراین با تجزیه این عناصر در گل پرتقال در بهار بجای تجزیه آنها در برگ ، در اواسط دوره رویش، میتواند بهعنوان روشی قابل اعتماد و بهموقع برای تشخیص وضعیت تغذیهای درختان پرتقال مورد استفاده قرار گیرد. با تغذیه بهموقع ، محصول سال جاری هم تحت تأثیر این عناصر قرار نمیگیرد. | ||
کلیدواژهها | ||
آنالیز برگ؛ آنالیز گل؛ عناصر ضروری مرکبات؛ وضعیت تغذیهای | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 26 |