
تعداد نشریات | 163 |
تعداد شمارهها | 6,762 |
تعداد مقالات | 72,835 |
تعداد مشاهده مقاله | 131,826,127 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 103,519,881 |
بررسی برخی خصوصیات مورفو-فیزیولوژیک و بیوشیمایی پایههای ولکامریانا و نارنج تحت شرایط تنش شوری و قلیایی | ||
علوم باغبانی ایران | ||
مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده، انتشار آنلاین از تاریخ 21 اردیبهشت 1404 | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/ijhs.2025.388795.2241 | ||
نویسندگان | ||
عباس دانایی فر* 1؛ اسمعیل خالقی2؛ شهره زیودار3؛ خسرو مهدی خانلو4 | ||
1استادیارگروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران | ||
2استاد گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران | ||
3استادیار گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران | ||
4استادیار گروه تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران | ||
چکیده | ||
پایههای مرکبات نقش کلیدی در رشد و مقاومت به تنشهای غیرزنده دارند. از عوامل محدود کننده تولید مرکبات تنشهای شوری و قلیایی هستند . لذا جهت بررسی مقاومت دو پایه نارنج و ولکامریانا نسبت به شرایط تنش، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی در گلخانه دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید چمران اهواز انجام شد. در این آزمایش اثر چهار غلظت 0، 30، 60 و 90 میلی مولار سدیم کلراید و دو سطح pH (5/6 و 2/8) بر برخی خصوصیات مورفو-فیزیولوژیک و بیوشیمیایی دو پایه نارنج و ولکامریانا بررسی گردید. نتایج نشان داد که در هر دو رقم نارنج و ولکامریانا افزایش غلظت شوری موجب کاهش معنیدار وزن تر و خشک اندام هوایی، وزن خشک ریشه، فتوسنتز، تعرق و محتوای نسبی آب در هر دو pH گردید. 2/8 :pH با شوری 90 میلی مولار میزان فتوسنتز را در نارنج 83/51 درصد و در رقم ولکامریانا 5/57 درصد نسبت به شاهد کاهش داد. همچنین شرایط تنش موجب کاهش معنیدار میزان کلروفیل و افزایش نشت یونی، پرولین و کربوهیدرات گردید بیشترین میزان پرولین (02/23 میکرومول بر گرم وزن تر) در پایه نارنج با 2/8 :pH و شوری 60 میلی مولار و بیشترین میزان کربوهیدرات (89/29 میلیگرم بر گرم وزن تر) در پایه ولکامریانا با 2/8 :pH و شوری 30 میلی مولار سدیم کلرید به دست آمد. به طور کلی پایه نارنج نسبت به ولکامریانا با افزایش میزان پرولین، رنگیزههای فتوسنتزی و تبادلات گازی در شرایط تنش شوری و قلیایی متحملتر بود و خصوصیات مورفولوژیک پایدارتری داشت. | ||
کلیدواژهها | ||
پرولین؛ تعرق؛ فتوسنتز؛ کلروفیل؛ کربوهیدرات | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 37 |