
تعداد نشریات | 163 |
تعداد شمارهها | 6,714 |
تعداد مقالات | 72,518 |
تعداد مشاهده مقاله | 130,577,217 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 102,851,735 |
مقایسه عملکرد کمی و کیفی جمعیتهای برتر دو گونه Thymus lancifolius و T. kotschynus با آویشن باغی (T. vulgaris) در شرایط آب و خاک لب شور | ||
تحقیقات آب و خاک ایران | ||
دوره 56، شماره 2، اردیبهشت 1404، صفحه 281-291 اصل مقاله (1.25 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/ijswr.2024.384441.669822 | ||
نویسندگان | ||
عباس پورمیدانی* 1؛ علی اشرف جعفری2؛ راضیه عظیمی3؛ ابراهیم شریفی عاشورآبادی4 | ||
1استادیار بخش تحقیقات جنگل ها و مراتع، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان قم، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، | ||
2استاد پژوهش، بخش تحقیقات مرتع موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران. ایران. | ||
3استادیار پژوهش، بخش تحقیقات گیاهان دارویی موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران. ایران | ||
4استاد بخش تحقیقات گیاهان دارویی، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع، تهران. ایران. | ||
چکیده | ||
این تحقیق با هدف معرفی مناسبترین اکسشن در گونههای T.kotschyanus و T.lancifolius جنس آویشن جهت توسعه کشت در شرایط آب و خاک لب شور در ایستگاه تحقیقات شوری پردیسان قم اجرا گردید. بذور 7 اکسشن به همراه شاهد (گونهT.vulgaris ) در دی ماه 1396 در گلخانه و در جیفی پات کشت و فروردین سال بعد نشاءهای گلدانی در زمین اصلی در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار کشت شدند. در این آزمایش عملکرد اندام هوایی، درصد و عملکرد اسانس در دو سال و درصد ترکیبات اسانس در سال دوم اندازهگیری و تعیین شدند. اسانسگیری به روش تقطیر با آب و تجزیه اسانس به روش کروماتوگرافی گازی انجام گردید. نتایج تجزیه واریانس مرکب صفات نشان داد، اثر جمعیت، سال و اثر متقابل سال در جمعیت در تمام صفات در سطح احتمال یک یا پنج درصد معنیدار بود. نتایج مقایسه میانگین صفات در گونههای تحت بررسی نشان داد، میانگین گونه T. lancifolius از نظر عملکرد اسانس در سال اول، دوم و میانگین سالها برتر از میانگین دو گونه دیگر بود. در بین چهار جمعیت T. kotschyanus جمعیتهای 5 و 70 از نظر درصد و عملکرد اسانس برتر از سایر جمعیتهای این گونه بودند. جمعیت ۴۸ از گونه T. lancifolius از نظر بسیاری از صفات به تنهایی و یا با جمعیت ۴۵ از همین گونه برتر از سایر جمعیتها بود. در مجموع جمعیتهای 48 و 45 بترتیب از مناطق خرم آباد و فریدونشهر از گونه T.lancifolius و جمعیتهای 5 و 70 از گونه T.kotschyanus بترتیب از مناطق قزوین و ارومیه میتوانند جهت توسعه کشت در مناطق دارای آب و خاک لب شور و نیز به عنوان کاندید جهت معرفی ارقام امید بخش این گونهها در این شرایط معرفی شوند. کموتیپهای کارواکرول در اکسشنهای قزوین 1 و 2، تیمول در اکسشن نقده و ژرانیول در اکسشن قزوین1 شناسایی شدند. | ||
کلیدواژهها | ||
آویشن؛ ترکیب اسانس؛ تیمول؛ شوری و گیاهان دارویی | ||
مراجع | ||
Adams, R.P., (2017). Identification of Essential Oil Components by Gas Chromatography-Mass Spectroscopy, 4nd ed. Allured Publishing Corporation, Carol Stream, Illinois. Baser, K.H.C., Demirci, B., Krimer, N., Satil, F. and Tumen , G. (2002). The esential oils of Thymus migricus and T. fedtschenkoi var. handelii from Turkey. 2002. Flavour and Fragrance Journal. 17: 41 -45. Belaqziz, R., Romane, A. and Abbad, A. (2009) Salt stress effects on germination, growth and essential oil content of an endemic thyme species in Morocco (Thymus maroccanus Ball.). Journal of Applied Science Research 5: 858-863. Ezz El-Din, A., Aziz, E., Hendawy, S. and Omer, E. 2009). Response of Thymus vulgaris L. to salt stress and alar (B9) in newly reclaimed soil. Journal Applied Science Research, 5(12): 2165-2170. Gharsallah, Ch., Fakhfakh, H., Douglas, G. and Faten, G. (2016) Effect of salt stress on ion concentration, proline content, antioxidant enzyme activities and gene expression in tomato cultivars, AoB Plants 8: 055 Ghasemi Pirbalouti, A., Emami Bistghani, F. (2015). An overview on genus Thymus. Journal of Herbal Drugs, Vol. 6, No. 2: 93-100. Ghiaci Yekta, M., Khalighi Sigaroodi, F. and Bahadori, F. (2019). Comparative Evaluation of the Essential Oils Derived from Aromatic Waters of Three Thyme Species Cultivated in Semnan. Journal of Medicinal Plants, 18(69), 175-184. (In Persian). Habibi, H., Mazaheri, D., Majnoun Hosseini, N., Chaeichi, M.R. and Fakhr Tabatabaei, M. (2007). Effect of altitude on essential oil and components in wild thyme (Thymus kotschyanus boiss) taleghan region. Pajouhesh-Va-Sazandegi, in agronomy and horticulture)), 19(4 (73( 2-10. (In Persian). Hendawy, S. and Khalid, Kh. (2005). Response of sage (Salvia officinalis L.) plants to zinc application under different salinity levels. Journal of Applied Sciences Research, 1: 147-155. Hosseini, H., Fatehi, F., Mousavi fard, S., & Qaderi, A.. (2018). Gene expression analysis of thymol and carvacrol biosynthesis pathway in Thymus vulgaris under salinity stress. Modern genetics journal (mgj), 13(3), 409-418. (In Persian). Hosseini, H., Mousavifard, S., Fatehi, F., & Qaderi, A.. (2017). Changes in phytochemical and morpho-physilogical traits of thyme (Thymus vulgaris cv varico 3) under different salinity levels. Journal of medicinal plants, 16(supplement 10), 22-33. (In Persian). Kasumov, YOF. (1996). Chemical compositon of essential oils of Thymus species in the flora of Armenia. Chemistry of Natural Products, 24(1): 121-122. Khorshidi, J. (2020). Comparison of salinity tolerance of basil, denaee thyme, hyssop and moldavian balm medicinal plants seeds based on germination characteristics. Environmental stresses in crop sciences, 13(1 ), 251-261. Mehran , M., Hosseini, H., Hatami, AR., Taghizade, M. and Safaei, AR. (2016). Investigation of seven species of essential oils of thyme and comparison their antioxidant properties, Journal Medicinal Plants, 15 (58):134-140. (In Persian). Mirza, M., Sharifi Ashourabadi, A. and Alhordi Momghani, B. (2015). Quantitative and qualitative investigation of the essential oil of Thymus species planted in the National Botanical Garden of Iran. Iranian Medicinal and Aromatic Plants Research, 31(5). (In Persian). Morales, R. (2002). The History, Botany and Taxonomy of the Genus Thymus. CRC Press, 43p. Mousavi, S. A., and Ghahremaninejad, F. (2022). Introducing High-yielding Populations of Native Species of the Genus Thymus in Iran. Taxonomy and Biosystematics. 14 (52): 63-76. (In Persian). Nejadhabib Vash, F. and Daneshgar, M. (2019). Changes in the essential oil of thyme (Thymus kotschyanus Boiss. & Hohen.) in different growth stages. Plant Research (Biology of Iran), 32(2), (In Persian). Nikouei, A, Yagoubian, A, Torabi, M, Pourmidani, A. and Tavakoli, A. (2023). Monitoring report on the implementation of the program of the national cultivation model of agricultural products (Qom province) for the crop year 1401-02. Agricultural research, education and promotion organization. 21 pages. (In Persian). Nikavar, B., Mojab, F. and Dolat- Abadi, R. (2005). Analysis of the essential oils of Thymus species from Iran. Food Chemistry, 90: 609 – 11. (In Persian). Pourmeidani, A., Madah Arefi, H., Jafari, A. A., Torabi, S. and Mirza, M. (2016). Evaluation of the stability of essential oil yield of different populations of mountain thyme (Thymus kotschyanus) in different regions of Iran using GGE biplot method. Genetic research and improvement of pasture and forest plants of Iran, 24(2): 276- 287. Ramakrishna, A. and Ravishankar, G. A. (2011) Influence of abiotic stress signals on secondary metabolites in plants. Plant Signaling and Behavior 6: 1720-1731. Siringam, K., Juntawong, N., Cha-um, S. and Kirdmanee, C. (2011). Salt stress induced ion accumulation, ion homeostasis, membrane injury and sugar contents in salt-sensitive rice (Oryza sativa L. spp. indica) roots under isoosmotic conditions. African Journal of Biotechnology, 10(8): 1340-1346. Torras, J., Grau, M.D., Lopez, J.F. and Heras, F.X.C. (2007). Analysis of essential oils from chemotypes of Thymus vulgaris in Catalonia. 2007. Journal of the Science of Food and Agriculture. 87: 2327-2333. Zarezadeh, A., Mirhosseini, A., Mirza, M., Jamzad, Ziba and Arabzadeh, M. (2016). Investigating the quantity and quality of essential oil extracts of mountain thyme (Thymus kotschyanus Boiss. & Hohen.) cultivated in Yazd province. Iranian Medicinal and Aromatic Plants Research, 32(6 (80)): 937-947. (In Persian). | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 64 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 119 |