تعداد نشریات | 157 |
تعداد شمارهها | 6,059 |
تعداد مقالات | 66,205 |
تعداد مشاهده مقاله | 111,673,004 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 86,287,852 |
استخراج روغن خوراکی از پوسته و سبوس برنج ایرانی | ||
نشریه دانشکده فنی | ||
مقاله 7، دوره 36، شماره 4 - شماره پیاپی 392، اسفند 1381 اصل مقاله (220.69 K) | ||
نویسندگان | ||
محمد رضا طلاقت؛ جلیل اوجی* | ||
چکیده | ||
تولید نسبتا بالای سالانه برنج در کشور سبب جمع آوری مقدار زیادی سبوس برنج می گردد. این واقعیت سبب شد تا تحقیقاتی بر روی سبوس انواع مختلف برنج جهت تهیه روغن که یک ماده با ارزش و مورد نیاز کشور ایران است انجام شود. در این تحقیق استخراج روغن از چند واریته مختلف سبوب برنج که از شمال و جنوب ایران جمع آوری شده بود مورد بررسی قرار گرفت. همچنین بین نمونههای جمع آوری شده از نقطه نظر مقدار کل روغن و کیفیت آن از لحاظ خوراکی و یا صنعتی نیز مورد بررسی قرار گرفت. بر اساس قدرت حلالیت و قابلیت دسترسی به حلال نرمال هگزان به عنوان حلال مناسب انتخاب شد و جهت جداسازی روغن از حلال از دستگاه تبخیردوار در خلاء استفاده گردید. آنالیز انجام شده بر روی روغن نشان داد که درصد اسید اولئیک بیشتر از دیگر اسیدهای چرب می باشد. اندازه گیری pH عدد یدی و عدد صابونی بر روی روغن های استخراج شده انجام گرفت و پس از رنگ زدایی بوسیله کربن فعال و یا خاک رنگبر محصول خالص شد. بر اساس نتایج و یافته های ما میزان روغن بدست آمده از نمونه های شمال بیشتر از نمونه های تهیه شده از قسمتهای جنوب ایران بود. مقدار کل روغن بدست آمده از نمونه ها بین 1.2 تا 5.3 درصد بود. بنابراین سبوس برنج میتواند به عنوان یک منبع دیگر تهیه روغن خوراکی مورد توجه قرار گیرد که ممکن است در ساخت محصولات خوراکی و افزودنیهای خوراکی مورد استفاده قرار گیرد. | ||
کلیدواژهها | ||
استخراج؛ پالایش روغن؛ روغن تصفیه شده؛ روغن خوراکی؛ سبوس برنج | ||
عنوان مقاله [English] | ||
- | ||
چکیده [English] | ||
The high annual rate of production of rice bran in our country usually results in accumulation of a large quantity of bran. This fact promoted us to evaluate different sample of rice bran for oil constituents. This research work was the extraction of oil from different varieties of bran collected from the North and the Southern parts of Iran. The total oil content, the quantity and their suitability for use as edible oil and/or in soap manufacturing were compared. Based on their resolution power and solvents availability, n-hexane was eventually selected as the suitable decolorization using activated carbon and! or acid activated clay toward final purification. Based on our results and findings, the oil samples obtained were edible but the total oil content of the Northern samples were higher than the those collected from the South of Iran. The oil content of these samples was ranged from 1.2 to 5.3 percent. Therefore, rice bran can be considered as an alternative source of edible oil which may be used in preparation of foodstuffs and dietary supplements | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 3,099 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,509 |