
تعداد نشریات | 163 |
تعداد شمارهها | 6,762 |
تعداد مقالات | 72,839 |
تعداد مشاهده مقاله | 131,914,878 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 103,550,604 |
تعیین مقدار بهینه مصرف آب در تولید سیب زمینی دشت اردبیل | ||
نشریه علمی ترویجی (حرفهای) آبخوان | ||
مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده، انتشار آنلاین از تاریخ 27 فروردین 1404 | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
نویسنده | ||
شهروز خرمی* | ||
اقتصاد کشاورزی، دانشکده اقتصاد و توسعه، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران | ||
چکیده | ||
سیب زمینی از محصولاتی است که ارزش غذایی بالایی دارد و مصرف سرانه آن در کشور ایران 11 کیلوگرم بیشتر از مصرف جهانی است. استان اردبیل با تولید حدود 20 درصد سیبزمینی کشور حائز رتبه دوم در کشور میباشد و صادرات سیبزمینی سهم 80 درصدی صادرات کشاورزی این استان را تشکیل میدهد اما نبود آگاهی از میزان استفاده نهادهها و غیرواقعی بودن قیمت آنها، تولید این محصول را با مشکلاتی مواجه کرده است. یکی از این نهادهها، آب است که مدیریت صحیح آن و آگاهی از مقدار بهینه استفاده میتواند در رفع برخی مشکلات مثل کم آبی موثر باشد. در این مطالعه از دو روش حداکثرسازی سود (با تخمین تابع تولید) و حداقل سازی هزینه به تعیین مقدار استفاده بهینه از نهادهآب در تولید سیب زمینی استان اردبیل پرداخته میشود که برای نیل به این هدف از دادههای جمع آوری شده در سال زراعی 1394-95 بهره گرفته شده است. در روش تابع تولید بعد از محاسبه تولید نهایی نهاده آب و مساوی قرار دادن ارزش تولید نهایی با قیمت آن و حل معادله، مقدار بهینه13913 مترمکعب بدست آمد. همچنین در روش حداقل سازی هزینه نیز مقدار بهینه 12538 مترمکعب حساب شد. مقایسه مقادیر به دست آمده هر دو روش با متوسط مصرف کشاورز نشانگرآن است که از نهاده آب بیش از مقدار بهینه استفاده میشود که استفاده از روشهای نوین آبیاری تا حدودی میتواند از هدر رفتن این نهاده حیاتی جلوگیری کند. | ||
کلیدواژهها | ||
اردبیل؛ سیب زمینی؛ حداقل سازی هزینه؛ حداکثرسازی سود؛ مقدار نهاده آب | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 26 |