
تعداد نشریات | 163 |
تعداد شمارهها | 6,762 |
تعداد مقالات | 72,839 |
تعداد مشاهده مقاله | 131,915,783 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 103,550,757 |
تعیین سن مناسب پروار بر اساس خصوصیات لاشه بره نر افشاری در دوره پس از شیرگیری | ||
علوم دامی ایران | ||
مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده، انتشار آنلاین از تاریخ 26 فروردین 1404 اصل مقاله (754.51 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/ijas.2025.388629.654053 | ||
نویسندگان | ||
سید سعید موسوی* 1؛ حمید امانلو2 | ||
1استادیار بخش تحقیقات علوم دامی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان زنجان، سازمان آموزش، تحقیقات و ترویج کشاورزی، | ||
2استاد گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه زنجان | ||
چکیده | ||
پژوهش حاضر به منظور بررسی سن مناسب پروار بره افشاری صورت گرفت. تعداد 24 راس بره نر افشاریدر چهار گروه سنی 60، 90، 120 و 150 روزگی به ترتیب با میانگین وزن در شروع پروار 83/22، 73/27، 30/36 و 55/42 کیلوگرم در قالب طرح کاملا تصادفی به صورت انفرادی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که میانگین سن کشتار در وزن 50 کیلوگرمی برای تیمارهای آزمایشی تفاوت معنیدار داشت (05/0>P). اثر سن شروع پروار بر روی افزایش وزن برهها معنیدار بود (05/0P<) به طوری که تیمار 90 روزگی بیشترین افزایش وزن روزانه (333 گرم) را داشت. از نظر مقدار ماده خشک مصرفی بین تیمارهای آزمایشی تفاوت معنیدار وجود داشت (05/0P<). کمترین مقدار ماده خشک مصرفی مربوط به تیمار 60 روزگی (31/1 کیلوگرم) بود و با افزایش سن مقدار آن افزایش یافت. با افزایش سن شروع پروار ضریب تبدیل غذایی به طور معنیدار (05/0>P) افزایش یافت و بیشترین مقدار مربوط به تیمار 150 روزگی (72/7) وکم-ترین آن مربوط به تیمار 90 روز (48/4) بود. وزن لاشه گرم و نیملاشه سرد از لحاظ آماری تفاوتی نشان ندادند. اما، بیشترین وزن لاشه سرد مربوط به تیمار اول با شروع پروار 60 روزگی (683/26 کیلوگرم) و کمترین مقدار آن به تیمار 3 با شروع پروار 120 روزگی (933/23 کیلوگرم) بود. بهطور کلی میتوان نتیجهگیری نمود که سن مطلوب شروع پروار برههای نر افشاری قابل توصیه از نظر ترکیبات لاشه ومقرون به صرفهبودن 90 روز و با وزن شروع پروار حدود 27 کیلوگرم میباشد. | ||
کلیدواژهها | ||
سن شروع؛ پروار؛ کشتار؛ بره نر افشاری | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 36 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 26 |