
تعداد نشریات | 162 |
تعداد شمارهها | 6,692 |
تعداد مقالات | 72,232 |
تعداد مشاهده مقاله | 129,199,201 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 102,029,024 |
اثرات مفید محلولپاشی نانوذرات سیلیس و پتاسیم بر ویژگیهای برگ و میوه زیتون رقم زرد | ||
علوم باغبانی ایران | ||
مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده، انتشار آنلاین از تاریخ 12 اسفند 1403 اصل مقاله (835.46 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/ijhs.2025.379391.2188 | ||
نویسندگان | ||
جواد عرفانی مقدم1؛ عبدالکریم زارعی* 2؛ سمیه هاشمی3؛ عباس شیرمردی4 | ||
1دانشیارگروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ایلام، ایلام، ایران | ||
2دانشیار ، گروه تولید و ژنتیک گیاهی (بیوتکنولوژی گیاهی)، دانشکده کشاورزی، دانشگاه جهرم، جهرم، ایران | ||
3گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ایلام، ایلام، ایران. | ||
4گروه شیمی، دانشگاه آزاد مسجد سلیمان، مسجد سلیمان، ایران | ||
چکیده | ||
اثرات محلولپاشی عناصر غذایی پتاسیم و سیلیس به شکل نانوذرات بر برخی ویژگیهای رویشی درخت و صفات کمی و کیفی میوه زیتون رقم زرد بررسی شد. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار صورت گرفت. نانوذرات پتاسیم در سه غلظت صفر، 400 و 800 میلیگرم در لیتر و سیلیس در سه غلظت صفر، 30 و 60 میلیگرم در لیتر در دو مرحله در اواسط اردیبهشت و تیر بر روی درختان زیتون محلولپاشی شدند. برخی ویژگیهای درخت شامل طول و عرض برگ و همچنین صفات مربوط به میوه و محتوی سیلیس و پتاسیم در میوه و برگ زیتون ارزیابی شدند. بیشتر صفات مورد بررسی تحت تاثیر تیمارها قرار گرفته و در مقایسه با شاهد افزایش معنیداری نشان دادند. کاربرد نانوکود پتاسیم و سیلیس باعث افزایش سطح برگ گردید، بطوریکه بیشترین طول برگ در تیمار 400 میلیگرم در لیتر پتاسیم و 30 میلیگرم در لیتر سیلیس مشاهده گردید. نتایج کلی نشان داد هر دو عنصر پتاسیم و سیلیس اثر مثبتی روی صفات مورفولوژیکی میوه داشتند، اما اثرات عنصر پتاسیم نسبت به عنصر سیلیس بیشتر بود. در مورد صفات مربوط به میوه تیمار 800 میلیگرم در لیتر پتاسیم و 60 میلیگرم در لیتر سیلیس باعث پاسخ مناسبتری نسبت به بقیه تیمارها گردید. تفاوت معنیداری در غلظت سیلیس و پتاسیم برگ و میوه بین گیاهان تیمار شده و شاهد مشاهده شد. بطور کلی نتایج این پژوهش بیانگر اثرات هم افزایی بین سیلیس و پتاسیم بود بطوریکه کاربرد هم زمان این دو عنصر باعث بهبود صفات مورد ارزیابی گردید. | ||
کلیدواژهها | ||
زیتون؛ محلولپاشی؛ نانوذرات؛ اثرات هم افزایی؛ قسمت گوشتی میوه | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 45 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 8 |