
تعداد نشریات | 163 |
تعداد شمارهها | 6,762 |
تعداد مقالات | 72,837 |
تعداد مشاهده مقاله | 131,862,210 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 103,535,485 |
اثرات اندازه قطعات کاه در جیرههای پرکنسانتره بر فعالیت جویدن، انتخابگری خوراک و عملکرد گاوهای شیری | ||
علوم دامی ایران | ||
مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده، انتشار آنلاین از تاریخ 15 بهمن 1403 اصل مقاله (966.4 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/ijas.2024.381250.654024 | ||
نویسندگان | ||
سامان رشیدی1؛ ابراهیم قاسمی* 2؛ مسعود علیخانی3 | ||
1گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان، اصفهان، | ||
2گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان، اصفهان. ایران | ||
3گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان، اصفهان، ایران. | ||
چکیده | ||
در این پژوهش، 12 راس گاو شیری (32 ±680=وزن بدن) در قالب طرح مربع لاتین 3×3، چهار مربع، سه دوره آزمایشی 28 روزه به سه جیره آزمایشی حاوی کاه با اندازه قطعات ریز (آسیاب با علوفهکوب، mm9/6= Xgm)، متوسط (آسیاب با فیدر میکسر، mm3/13=Xgm) و مخلوط (50:50) و مخلوط کاه متوسط و بلند (درشت، mm1/22=Xgm) اختصاص یافتند. کاه بلند بصورت سرک در اختیار گاوها قرار میگرفت. با افزایش اندازه کاه فعالیت انتخابگری علیه قطعات درشت و به نفع قطعات ریز بهطور خطی افزایش یافت. گاوهای تغذیهشده با کاه ریز حدود %34 خوراک خود را طی 4 ساعت اولیه پس از خوراکدهی مصرف نمودند ولی گاوهای تیمار متوسط و درشت به ترتیب 40 و 41% خوراک خود را مصرف نمودند. مصرف خوراک طی 24 ساعت (27 کیلوگرم) بین تیمارها مشابه ولی میزان مصرف الیاف در تیمار کاه ریز بیشتر بود. زمان (دقیقه در روز) خوردن با افزایش اندازه قطعات کاه افزایش ولی سرعت خوردن (از 08/0 به 07/0 کیلوگرم در دقیقه) و زمان نشخوار (از 535 به 504) کاهش یافت. با افزایش اندازه قطعات کاه، گوارشپذیری الیاف بهصورت خطی کاهش یافت. میانگین تولید شیر، شیر تصحیح شده چربی، چربی، پروتئین، بازده خوراک و pH شکمبه در بین جیرهها تفاوتی نداشتند. در کل، افزایش اندازه قطعات کاه یا تغذیه سرک شرایط را برای انتخابگری و بدنبال آن افزایش سرعت خوردن، کاهش نشخوار، مصرف یکباره خوراک (طی 4 ساعت) را فراهم نمود. لذا تغذیه کاه ریز در جیرههای پرکنسانتره با کاهش فعالیت انتخابگری زمینه را برای مصرف یکنواختتر الیاف علوفهای را فراهم نمود. | ||
کلیدواژهها | ||
کاه گندم؛ جیره پرکنسانتره؛ اندازه علوفه؛ رفتار خوردن؛ گوارشپذیری الیاف | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 96 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 38 |