تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,501 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,095,501 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,201,865 |
اثر تنش شوری بر رشد و صفات فیزیولوژیکی در ژنوتیپهای نخود (Cicer arietinum L.) | ||
علوم گیاهان زراعی ایران | ||
دوره 55، شماره 3، مهر 1403، صفحه 45-71 اصل مقاله (1.99 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/ijfcs.2024.360346.655010 | ||
نویسندگان | ||
فرزانه صفدری1؛ جعفر نباتی* 2؛ احمد نظامی3؛ محمد جواد احمدی لاهیجانی4 | ||
1دانشجوی کارشناسی ارشد گروه اگروتکنولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران | ||
2استادیار فیزیولوژی گیاهان زراعی، گروه بقولات، پژوهشکده علوم گیاهی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران | ||
3استاد فیزیولوژی گیاهان زراعی، گروه اگروتکنولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران | ||
4استادیار فیزیولوژی گیاهان زراعی، گروه اگروتکنولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران، | ||
چکیده | ||
فشار بر منابع آبی باعث کاهش کیفیت در آب شده و تنش شوری به چالش مهمی برای کشاورزی تبدیل شده است. بهمنظور بررسی اثر تنش شوری بر رشد نخود مطالعهای بهصورت کرتهای خردشده در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با سه تکرار در دانشگاه فردوسی مشهد در سال 1399 در گلخانه اجرا شد. شوری در دو سطح (12 و dSm-116) کلرید سدیم و شاهد dSm-15/0، در کرتهای اصلی و 70 ژنوتیپ نخود در کرتهای فرعی قرار گرفتند. چهار هفته پس از اعمال تنش و قبل از گلدهی در شوری 12 و dSm-116 بهترتیب 65 و 28 ژنوتیپ، از بقاء بین 100-76 درصد برخوردار بودند. در شوری dSm-112 با کاهش بقاء گیاهچه میانگین محتوای کل رنگدانههای فتوسنتزی نیز کاهش یافت و بیشترین میانگین مربوط به دامنه بقاء 100-76 درصد بود. در شوری 12 و dSm-116 با کاهش درصد بقاء میانگین محتوای کربوهیدراتهای محلول نیز کاهش یافت. با افزایش شوری از 12 به dSm-116 میانگین وزن خشک بوته در دامنههای بقاء 25-0، 50-26، 75-51 و 100-76 درصد به میزان 15، 11، 36 و 14 درصد کاهش یافت. با افزایش شوری از 12 به dSm-116 میانگین غلظت سدیم اندام هوایی در دامنههای بقاء 25-0، 50-26، 75-51 و 100-76 درصد بهمیزان 3، 10، 30 و 4 درصد افزایش یافت. در شوری dSm-112 ژنوتیپ MCC1484 و در شوری dSm-116 ژنوتیپهای MCC1467 و MCC1834 در بیشتر صفات موردمطالعه برتر از سایر ژنوتیپها بودند که میتوان برای مطالعات تکمیلی از آنها استفاده کرد. از طرفی نتایج تجزیه خوشهای نشان داد که گروه سوم با 28 ژنوتیپ بیشترین میزان بقاء را دارا بودند. | ||
کلیدواژهها | ||
رنگدانههای فتوسنتزی؛ سدیم؛ شوری؛ کربوهیدراتهای محلول؛ میزان بقاء | ||
مراجع | ||
References: Abdi, H., Williams, L.J., & Valentin, D. (2013). Multiple factor analysis: Principal component analysis for multitable and multiblock data sets. Wiley Interdisciplinary Reviews: Computational Statistics, 5(2), 149-179. Abe, N., Murata, T., & Hirota, A. (1998). Novel DPPH radical scavengers, bisorbicillinol and demethyltrichodimerol, from a fungus. Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry, 62(4), 661-666. Alabdallah, N.M., & Alzahrani, H.S. (2020). The potential mitigation effect of ZnO nanoparticles on [Abelmoschus esculentus L. Moench] metabolism under salt stress conditions. Saudi Journal of Biological Sciences, 27(11), 3132-3137. Alfosea-Simón, M., Zavala-Gonzalez, E.A., Camara-Zapata, J.M., Martínez-Nicolás, J.J., Simón, I., Simón-Grao, S., & García-Sánchez, F. (2020). Effect of foliar application of amino acids on the salinity tolerance of tomato plants cultivated under hydroponic system. Scientia Horticulturae, 272, 109509. Arashian, H., Atai Salehi, A., & Goli Movahed, G. (2013). Investigating the amount of DPPH free radical inhibition in mountain tea plant using ultrasound technology, with the help of response surface method. The first national snack conference. (In Persian). Arefian, M., Vessal, S., & Bagheri, A. (2014). Biochemical changes in response to salinity in chickpea (Cicer arietinum L.) during early stages of seedling growth. Journal of Animal & Plant Sciences, 24(6), 1849-1857. Bates, L.S., Waldren, R.P., & Teare, I.D. (1973). Rapid determination of free prolinee for water-stress studies. Plant and Soil, 39(1), 205-207. Chrysargyris, A., Papakyriakou, E., Petropoulos, S.A., & Tzortzakis, N. (2019). The combined and single effect of salinity and copper stress on growth and quality of Mentha spicata plants. Journal of Hazardous Materials, 368, 584-593. Cruz-Castillo, J.G., Ganeshanandam, S., MacKay, B.R., Lawes, G.S., Lawoko, C.R.O., & Woolley, D.J. (1994). Applications of canonical discriminant analysis in horticultural research. HortScience, 29(10), 1115-1119. Dadasoglu, E., Turan, M., Ekinci, M., Argin, S., & Yildirim, E. (2022). Alleviation mechanism of melatonin in chickpea (Cicer arietinum L.) under the salt stress conditions. Horticulturae, 8(11), 1066. Dagar, J.C., Yadav, R.K., & Sharma, P.C. (2019). Research developments in saline agriculture. Springer. Dere, S., Gines, T., & Sivaci, R. (1998). Spectrophotometric determination of chlorophyll a, b and total carotenoid contents of some algae species using different solvents. Turkish Journal of Botany, 22, 13-17. Dichala, O., Therios, I., Papadopoulos, A., Chatzistathis, T., Chatzisavvidis, C., & Antonopoulou, C. (2021). Effects of varying concentrations of different salts on mineral composition of leaves and roots of three pomegranate (Punica granatum L.) cultivars. Scientia Horticulturae, 275, 109718. FAO (2018). Food and Agriculture Organization of the United Nations. http://www.Faostate.fao.org. Hashem, A., Abd_Allah, E.F., Alqarawi, A.A., Wirth, S., & Egamberdieva, D. (2019). Comparing symbiotic performance and physiological responses of two soybean cultivars to arbuscular mycorrhizal fungi under salt stress. Saudi Journal of Biological Sciences, 26(1), 38-48. Hmidi, D., Abdelly, C., Athar, H.U.R., Ashraf, M., & Messedi, D. (2018). Effect of salinity on osmotic adjustment, proline accumulation and possible role of ornithine-δ-aminotransferase in proline biosynthesis in Cakile maritima. Physiology and Molecular Biology of Plants, 24(6), 1017-1033. Hoagland, D.R., & Arnon, D.I. (1950). The water-culture method for growing plants without soil. Circular (2nd ed.). California Agricultural Experiment Station. Hussain, T., Akram, Z., Shabbir, G., Manaf, A., & Ahmed, M. (2021). Identification of drought tolerant chickpea genotypes through multi trait stability index. Saudi Journal of Biological Sciences, 28(12), 6818-6828. Kamran, M., Parveen, A., Ahmar, S., Malik, Z., Hussain, S., Chattha, M.S., Saleem, M.H., Adil, M., Heidari, P., & Chen, J.T. (2020). An overview of hazardous impacts of soil salinity in crops, tolerance mechanisms, and amelioration through selenium supplementation. International Journal of Molecular Sciences, 21(1), 148. Kaur, R., & Prasad, K. (2021). Technological, processing and nutritional aspects of chickpea (Cicer arietinum): A review. Trends in Food Science & Technology, 109, 448-463. Kumar, N., Bharadwaj, C., Soni, A., Sachdeva, S.U.P.R.I.Y.A., Yadav, M.C., Pal, M.A.D.A.N., Soren, K.R., Meena, M.C., Roorkiwal, M.A.N.I.S.H., Varshney, R.K., & Rana, M.A.N.E.E.T. (2020). Physio-morphological and molecular analysis for salt tolerance in chickpea (Cicer arietinum). Indian Journal of Agricultural Sciences, 90(4), 132-136. Mann, A., Kaur, G., Kumar, A., Sanwal, S.K., Singh, J., & Sharma, P.C. (2019). Physiological response of chickpea (Cicer arietinum L.) at early seedling stage under salt stress conditions. Legume Research-An International Journal, 42(5), 625-632. Mehrotra, S., Dimkpa, C.O., & Goyal, V. (2023). Survival mechanisms of chickpea (Cicer arietinum) under saline conditions. Plant Physiology and Biochemistry, 108168. Mohamed, A.K.S., Qayyum, M.F., Abdel-Hadi, A.M., Rehman, R.A., Ali, S., & Rizwan, M. (2017). Interactive effect of salinity and silver nanoparticles on photosynthetic and biochemical parameters of wheat. Archives of Agronomy and Soil Science, 63(12), 1736-1747. Mohammadipourfard, A., Nouri, M., & Dehestani, A. (2016). Elucidating the molecular mechanism of tolerance to salinity stress in the salt-loving plant Aeluropus littoralis by Alsos genes. Biotechnology of Agricultural Plants, 19, 15-24. (In Persian). Mudgal, V., Madaan, N., Mudgal, A., Mishra, S., Singh, A., & Singh, P.K. (2009). Changes in growth and metabolic profile of chickpea under salt stress. Journal of Applied Biosciences, 23, 1436-1446. Nabati, J., Kafi, M., Nezami, A., & Boroumand Rezazadeh, A. (2021). Evaluation of salinity tolerance of 140 desi chickpea (Cicer arietinum) genotypes. Researches of Iran's Legumes, 12(1), 220-205. (In Persian). Nabati, J., Nasiri, Z., Nezami, A., Kafi, M., & Goldani, M. (2022). Effects of salinity stress on growth processes and survival of desi-type chickpea genotypes in hydroponic conditions. Iranian Journal of Field Crop Science, 53(2), 29-44. Nasiri, Z., Nabati, J., Nezami, A., & Kafi, M. (2021). Selection of salinity tolerance of cable pea genotypes under field conditions. Environmental Stresses in Agricultural Sciences, 14(4), 1055-1068. (In Persian). Nasiri, Z., Nabati, J., Nezami, A., & Kafi, M. (2021). Screening of Kabuli-type chickpea genotypes for salinity tolerance under field condition. Environmental Stresses in Crop Sciences, 14(4), 1055-1068. Parvaiz, A., & Satyawati, S. (2008). Salt stress and phyto-biochemical responses of plants: A review. Plant Soil Environ, 54, 89-99. Rajaiyan, S., Ehsanpour, A., & Taghiani, M. (2014). Changes in phenolic compounds and the activity of phenylalanine ammonialyase and tyrosine ammonialyase enzymes by ethanolamine pretreatment in Nicotiana rustica plant under salt stress conditions grown in glass. Plant Biology of Iran, 7(26), 1-12. (In Persian). Singh, A.K. (2004). The physiology of salt tolerance in four genotypes of chickpea during germination. Agric. Sci. Technol., 6, 87-93. Singleton, V.L., & Rossi, J.A. (1965). Colorimetry of total phenolics with phosphomolybdic-phosphotungstic acid reagents. American Journal of Enology and Viticulture, 16(3), 144-158. Soni, S., Kumar, A., Sehrawat, N., Kumar, A., Kumar, N., Lata, C., & Mann, A. (2021). Effect of saline irrigation on plant water traits, photosynthesis and ionic balance in durum wheat genotypes. Saudi Journal of Biological Sciences, 28(4), 2510-2517. Taïbi, K., Taïbi, F., Abderrahim, L.A., Ennajah, A., Belkhodja, M., & Mulet, J.M. (2016). Effect of salt stress on growth, chlorophyll content, lipid peroxidation and antioxidant defence systems in Phaseolus vulgaris (L.). South African Journal of Botany, 105, 306-312. Tandon, H.L.S. (1995). Methods of analysis of soils, plants, water and fertilizers. FDCO, New Delhi. Zare Mehrjardi, M., Nabati, J., Masoumi, A., Bagheri, A., & Kafi, M. (2018). Investigating root and shoot salinity tolerance of eleven drought tolerant and sensitive chickpea genotypes under hydroponic conditions. Researches of Iran's Legumes, 2(2), 83-96. (In Persian). | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 46 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 51 |