تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,502 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,118,760 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,224,841 |
اثر تنک میوههای بدشکل در زمانهای مختلف بر عملکرد و کیفیت میوه کیوی(Actinidia deliciosa) رقم 'هایوارد' | ||
علوم باغبانی ایران | ||
دوره 55، شماره 1، فروردین 1403، صفحه 35-50 اصل مقاله (1.62 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/ijhs.2023.357502.2104 | ||
نویسندگان | ||
رسول برزگر1؛ محمود قاسم نژاد* 2؛ بهمن شریف زاده3؛ علیرضا مهرگان نیکو4 | ||
1گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه گیلان، گیلان، ایران. | ||
2گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه گیلان، گیلان، ایران | ||
3گروه علوم مهندسی، دانشکده فنی شرق گیلان، دانشگاه گیلان، گیلان، ایران | ||
4گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه گیلان، گیلان، ایران | ||
چکیده | ||
تولید میوههای بدشکل و غیراستاندارد در کیوی رقم هایوارد، بهدلایل ژنتیکی و یا محیطی، مهمترین عامل کاهش درصد میوههای صادراتی و بازارپسند بهحساب میآید. برای حل این مشکل و ایجاد یکنواختی در میوههای تولیدشده، تنک میوههای بدشکل در مراحل ابتدایی تشکیل میوه قابل توصیه میباشد. این پژوهش بهصورت طرح بلوک کامل تصادفی در چهار تکرار انجام پذیرفت. تیمارهای آزمایشی شامل تنک تمامی میوههای غیرطبیعی شامل میوههای ریز، پهن، بادبزنی و بدشکل در چهار زمان 15، 30، 45 و 60 روز بعد از تشکیل میوهها از کل تاک بود. بعد از رسیدن میوهها به مرحله بلوغ، خصوصیاتی مانند عملکرد، درجهبندی کیفی میوه، سفتی بافت میوه، درصد ماده خشک، مواد جامد محلول، اسید کل میوه، شاخص طعم میوه، پیاچ و میزان آسکوربیکاسید میوه اندازهگیری شدند. نتایج نشان داد که تفاوت معنیداری بین عملکرد کل تاکهای تنک شده و شاهد وجود نداشت. انجام تنک میوه باعث افزایش معنیدار درصد میوههای درجه ممتاز گردید، بهطوریکه بیشترین درصد میوه ممتاز در تیمار تنک 15روز پساز تشکیل میوه (01/49 درصد) مشاهده شد که حدود 25 درصد نسبت به شاهد (71/24 درصد) افزایش نشان داد. همچنین تنک میوه باعث کاهش میزان سفتی بافت میوه، اسیدکل و آسکوربیک اسید میوه شد، اما درصد ماده خشک، مواد جامد محلول، شاخص طعم، پیاچ و حجم میوه را بهطور معنیداری افزایش داد. درمجموع، تنک زودهنگام میوهها یعنی 15 روز پساز تشکیل میوه، با افزایش درصد میوههای ممتاز و کاهش معنیدار میوههای درجه2 و خارج از اندازه توانست باعث افزایش نسبت میوه های صادراتی و بازارپسند شود. | ||
کلیدواژهها | ||
آسکوربیک اسید؛ درجه بندی کیفی؛ شاخص طعم؛ عملکرد تاک | ||
مراجع | ||
آمارنامه مرکز فنآوری اطلاعات و ارتباطات وزارت جهاد کشاورزی (1400). معاونت آمار. https://amar.maj.ir خلقی اشکلک، علی، قاسم نژاد، محمود، فتوحی قزوینی، رضا و صبوری، عاطفه. (1400). مطالعه درصد بازشدن جوانههای زمستانه و بروز میوههای بدشکل در تاکستانهای کیوی رقم هایوارد در استان گیلان. پژوهشهای تولید گیاهی، 28(2)، 167-181. شیری، محمد علی (1394). بررسی اثربخشی زمان اسپری کلسیم بر کیفیت و قابلیت نگهداری کیوی رقم هایوارد. (Actinidia delisiosa cv. 'Hayward'). [پایان نامه دکتری، دانشگاه گیلان، رشت، ایران]. عابدی قشلاقی، ابراهیم. و قاسمی، مالک. (1395). مدیریت گل و میوه های نافرم در کیوی فروت. نشریه فنی پژوهشکده مرکبات و میوههای نیمهگرمسیری.. https://civilica.com/doc/1051654 فتاحی مقدم، جواد و حلاجیثانی، محمد فاضل. (1391). تعیین زمان مناسب برداشت میوی کیوی و تاثیر آن در کیفیت پس از برداشت میوه. علوم باغبانی، 26 (2)، 230-237. فرزام، ابراهیم، عابدی قشلاقی، ابراهیم، شهبازی، حسین، ایمانی، علی اکبر، مصطفوی راد، معرفت، نجفی، کاظم، و رضایی، رضا. (1398). اثر تاریخ های برداشت بر ویژگی های کمی و کیفی میوه کیوی رقم هایوارد (Actinidia deliciosa cv. 'Hayward') در استان گیلان. اکوفیزیولوژی گیاهی، 11(36 )، 78-87. REFERENCES (Information & Communication Technology Center of the Ministry of Agriculture-Jahad (2021). Agricultural statistics. https://amar.maj.ir Anon, A. (1995). AOAC Method 932.12 solids (soluble) in fruit and fruit products. AOAC Official Methods Analysis, 37(1), 15. Atkins, T. A. 1989. Using crop loading models to predict orchard profitability. In Anderson L. M. (ed.) Proceedings of the second international symposium on computer modelling in fruit research and orchard management held at Logan, Utah, USA on 5-8 Sep. 1989. Acta-Horticulturae, 276, 363-370. Beever, D. J., & Hopkirk, G. (1990). Fruit development and fruit physiology. In I. J. Warrington & G. C. Weston, (Eds.), kiwifruits: science and management (pp. 97-126). Auckland: Ray Richards Publisher and NewZealand Society for Horticultural Science. Berüter, J. (2004). Carbohydrate metabolism in two apple genotypes that differ in malate accumulation. Journal of Plant Physiology, 161(9), 1011-1029. Boyd, L. M., & Barnett, A. M. (2011). Manipulation of whole-vine carbon allocation using girdling, pruning, and fruit thinning affects fruit numbers and quality in kiwifruit. HortScience, 46(4), 590-595. FAO. (2021). https://www.fao.org/faostat/en/#data. Farzam, E., Abedi Gheshlaghi, E., Shahbazi, H., Imani, A. A., Mostafavi Rad, M., Najafi, K., & Rezaee, R. (2019). Effect of harvest dates on quantitative and qualitative characteristics of kiwifruit (Actinidia deliciosa) cv. Hayward in Guilan province. Journal of Plant Ecophysiology, 36, 78-897. (In Persian). Fattahi Mogaddam , J., & Hallaji Sani , F. (2012). Determining the appropriate time to harvest kiwifruit and its effect on the quality of the fruit after harvest. Journal of Horticultural Science, 26(2), 230-237. (In Persian). Ghasemnezhad, M., Ghorbanalipour, R., & Shiri, M. A. (2013). Changes in physiological characteristics of kiwifruit harvested at different maturity stages after cold storage. Agriculturae Conspectus Scientificus, 78(1), 41-47. Hongbing, F. (2019). Functional Components Changes of Kiwifruit at Different Harvesting Time. 2nd Scientific Workshop on Chemical and Agricultural Sciences, Francis Academic Press, United Kingdom, 82-85. Jaeger, S. R., Harker, R., Triggs, C. M., Gunson, A., Campbell, R. L., Jackman, R., & Requejo‐Jackman, C. (2011). Determining consumer purchase intentions: the importance of dry matter, size, and price of kiwifruit. Journal of Food Science, 76(3), 177-184. Jiao, Y., Chen, D., Fan, M., & Quek, S. Y. (2019). UPLC-QqQ-MS/MS-based phenolic quantification and antioxidant activity assessment for thinned young kiwifruits. Food Chemistry, 281, 97-105. Kurlus, R., Rutkowski, K., & Łysiak, G. P. (2020). Improving of cherry fruit quality and bearing regularity by chemical thinning with fertilizer. Agronomy, 10(9), 1281. Leontowicz, M., Leontowicz, H., Drzewiecki, J., Jastrzebski, Z., Haruenkit, R., Poovarodom, S., Park, Y-S., Jung, S-T., Kang, S-G., & Trakhtenberg, S. (2007). Two exotic fruits positively affect rat’s plasma composition. Food Chemistry, 102(1), 192-200. Link, H. (2000). Significance of flower and fruit thinning on fruit quality. Plant Growth Regulation, 31(1), 17-26. Malone, J. (2012). Influence of Fruit Thinning and a Natural Plant Extract Biostimulant Application on Fruit Size and Quality of'AU Golden Dragon','AU Golden Sunshine', and'Hort16A'Kiwifruit. [Master of Science thesis , Auburn university, Alabama, United states of America]. Meland, M. (2009). Effects of different crop loads and thinning times on yield, fruit quality, and return bloom in Malus× domestica Borkh.‘Elstar’. The Journal of Horticultural Science and Biotechnology, 84(6), 117-121. Musacchi, S., & Serra, S. (2018). Apple fruit quality: Overview on pre-harvest factors. Scientia Horticulturae, 234, 409-430. Nishiyama, I., Yamashita, Y., Yamanaka, M., Shimohashi, A., Fukuda, T., & Oota, T. (2004). Varietal difference in vitamin C content in the fruit of kiwifruit and other Actinidia species. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 52(17), 5472-5475. Palmer, J. (2012). The future role of crop physiologists, a personal view. In X International Symposium on Integrating Canopy, Rootstock and Environmental Physiology in Orchard Systems, 1058, 209-219. Pan, Y. F., Chen, H. H., Li, X. H., Chen, H. Y., Wang, W., & Zhang, Y. Z. (2014). Effect of Temperature on Activities of Cell Wall Enzymes of Kiwifruit during the Shelf Life. Advanced Materials Research, 997, 150-153. Pawar, R., & Rana, V. S. (2019). Manipulation of source-sink relationship in pertinence to better fruit quality and yield in fruit crops: a review. Agricultural Reviews, 40(3), 200-207. Publications Office of the European, U. (2004). Commission regulation (EC) No 1673/2004 of 24 september 2004 laying down the marketing standard applicable to kiwifruit. In: The Publications Office of the European Union, Luxembourg. Pescie, M. A., & Strik, B. C. (2004). Thinning before bloom affects fruit size and yield of hardy kiwifruit. HortScience, 39(6), 1243-1245. Purwantono, A. S. D., & Suparto, S. R. (2019). The influence of fruit thinning on fruit drop and quality of citrus. In IOP Conference Series: Earth and Environmental Science, IOP Publishing. 250(1), 012096. Richardson, A. C., & McAneney, K. J. (1990). Influence of fruit number on fruit weight and yield of kiwifruit. Scientia Horticulturae, 42(3), 233-241. Saei, A., Tustin, D. S., Zamani, Z., Talaie, A., & Hall, A. J. (2011). Cropping effects on the loss of apple fruit firmness during storage: The relationship between texture retention and fruit dry matter concentration. Scientia Horticulturae, 130(1), 256-265. Seehuber, C., Damerow, L., & Blanke, M. (2011). Regulation of source: sink relationship, fruit set, fruit growth and fruit quality in European plum (Prunus domestica L.)—using thinning for crop load management. Plant Growth Regulation, 65(2), 335-341. Serra, S., Leisso, R., Giordani, L., Kalcsits, L., & Musacchi, S. (2016). Crop load influences fruit quality, nutritional balance, and return bloom in ‘Honeycrisp’apple. HortScience, 51(3), 236-244. Shiri, M. A. (2015). Study the effectiveness of calcium spray time on quality and storability of Kiwifruit (Actinidia delisiosa) cv. ‘Hayward’. [Doctoral dissertation, Guilan University, Rasht, Iran]. (In Persian). Somkuwar, R. G., Samarth, R. R., Itroutwar, P., & Navale, S. (2014). Effect of cluster thinning on bunch yield, berry quality and biochemical changes in local clone of table grape cv. Jumbo Seedless (Nana Purple). Indian Journal of Horticulture, 71(2), 184-189. Sutton, M., Doyle, J., Chavez, D., & Malladi, A. (2020). Optimizing fruit-thinning strategies in peach (Prunus persica) production. Horticulturae, 6(3), 41. Thompson, A. (2014). Determining the effective pollination period and effects of crop load reduction on AU kiwifruit cultivars (Doctoral dissertation, Auburn University). Upreti, R., Shrestha, A. K., Tripathi, K. M., Shrestha, B., Krakauer, N., Devkota, N. R., Jha, P. K., & Thapa, P. (2019). Effect of fruit thinning and defoliation on yield and quality of papaya (Carica papaya) cv. Red Lady in Chitwan. Acta Scientific Agriculture, 3, 130-136. Wei, M., Ma, T., Cao, M., Wei, B., Li, C., Li, C., Zhang, K., Fang, Y., & Sun, X. (2022). Biomass estimation and characterization of the nutrient components of thinned unripe grapes in China and the global grape industries. Food Chemistry: X, 15, 100363. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 185 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 213 |