تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,502 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,118,348 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,224,371 |
مقایسه روشهای جمعآوری کل مدفوع و نشانگرهای داخلی در تعیین گوارشپذیری کاه گندم همراه با تفاله انار یا کود مرغی در شتر | ||
تولیدات دامی | ||
مقاله 4، دوره 26، شماره 2، تیر 1403، صفحه 137-149 اصل مقاله (1009.18 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/jap.2024.370672.623775 | ||
نویسندگان | ||
هادی بهزاد1؛ تقی قورچی2؛ مصطفی حسین آبادی* 3؛ جعفر باشتینی4 | ||
1گروه تغذیه دام وطیور، دانشکده علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران. رایانامه: behzad.farda@gmail.com | ||
2گروه تغذیه دام وطیور، دانشکده علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران. رایانامه: ghoorchi@gau.ac.ir | ||
3نویسنده مسئول، گروه تغذیه دام و طیور، دانشکده علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران. رایانامه: mostafa_hosseinabadi@gau.ac.ir | ||
4مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان خراسان رضوی،مشهد، ایران. رایانامه: jbashtini@gmail.com | ||
چکیده | ||
گوارشپذیری ظاهری مواد مغذی کاه گندم همراه تفاله انار یا کود مرغ به سه روش خاکستر نامحلول در اسید، لیگنین نامحلول در اسید و جمعآوری کل مدفوع با استفاده از چهار نفر شتر نر با میانگین وزن 35/9±25/116 کیلوگرم و سن یکسال در قالب طرح کاملاً تصادفی بررسی شد. طول مدت آزمایش 42 روز (دو دوره 21 روزه) شامل 14روز عادتپذیری و هفت روز نمونهبرداری بود. تیمارهای آزمایشی شامل 1- کاه گندم بههمراه 25 درصد تفاله انار و 2- کاه گندم بههمراه با 25 درصد کود مرغ بود. نتایج نشان داد اختلاف معنیداری بین دو روش نشانگر خاکستر نامحلول در اسید و جمعآوری کل مدفوع در برآورد ضرایب گوارشپذیری ماده خشک، ماده آلی، چربی خام، الیاف نامحلول در شوینده خنثی و الیاف نامحلول در شوینده اسیدی کاه گندم بههمراه تفاله انار وجود داشت (05/0>P)، اما چنین تفاوتی در برآورد ضرایب گوارشپذیری کاه گندم بههمراه کود مرغ مشاهده نشد. درصد بازیافت نشانگر خاکستر نامحلول در اسید در جیره کاه گندم+ کود مرغ 08/17±14/105 بود. بهطور کلی براساس نتایج مطالعه حاضر، بهنظر میرسد با توجه به همبستگی ضعیف بین سه روش اندازهگیری قابلیت هضم و درنظرگرفتن محدودیتهای موجود از جمله هزینه و امکانات زیاد بهویژه در دامهای بزرگ در تعیین گوارشپذیری با روشهای جمعآوری کل مدفوع و لیگنین نامحلول در اسید، میتوان از روش خاکستر نامحلول در اسید برای تعیین گوارشپذیری در شتر استفاده کرد. | ||
کلیدواژهها | ||
تفاله انار؛ جمعآوری کل مدفوع؛ خاکستر نامحلول در اسید؛ شتر؛ کود مرغی | ||
مراجع | ||
ابراهیمی، بهروز؛ تقیزاده، اکبر و پلنگی، ولی اله (1391). بررسی روند تجزیهپذیری پروتئین خام تفاله انار (خام و عملآوری شده با اوره) با استفاده از روش کیسههای نایلونی. پنجمین کنگره علوم دامی ایران. ص 1361- 1358.
اقبال سعید، شاهین؛ قربانی، ابوالفضل و مهماننواز، یوسف (1386). در ترجمه کاربرد آمار زیستی در علوم دامی، کاپس، م.، لامبرسون، و.، (مؤلفین). انتشارات عمیدی. 520 ص.
بخشیزاده، سمیه؛ تقیزاده، اکبر؛ رحمانی، سمیه؛ چراغی سرای، صادق؛ بخشیزاده، حمید؛ جانمحمدی، حسین؛ علیجانی، صادق (1391). تعیین ارزش غذایی تفاله انگور و تفاله انار با استفاده از روش تولید گاز. پنجمین کنگره علوم دامی ایران. ص 1063-1059.
پاپی، نادر؛ فضائلی، حسن؛ مقصودینژاد، قاسم؛ اکبری کلهسر، احمد و امینی، فریدون (1391). استفاده از کود مرغی عمل آوری شده در جیره برههای مغانی. پنجمین کنگره علوم دامی ایران. ص 386- 389.
خالداری، مجید (1390). روشهای آماری. انتشارات جهاد دانشگاهی تهران. 860 ص.
خسروی، فاطمه؛ فتحی نسری، محمدحسن؛ فرهنگفر، همایون؛ مدرسی، سیدجلال و رشیدی، لادن (1391). اثر سیلو کردن بر ترکیبات شیمیایی و میزان ترکیبات پلی فنلی تفاله دانه انار. پنجمین کنگره علوم دامی ایران. ص 105- 109.
دانشمسگران، محسن؛ طهماسبی، عبدالمنصور و وکیلی، علیرضا (1387). هضم و سوختوساز در نشخوارکنندگان. انتشارات دانشگاه فردوسی مشهد. 261 ص.
دهقانیان، سیاوش و نصیریمقدم، حسن (1384). ترجمه تغذیه دام، کیرش گسنر، م.، (مؤلفین). انتشارات دانشگاه فردوسی مشهد. 644 ص.
قورچی، تقی و اربابی، سمانه (1391). مقایسه قابلیت هضم ظاهری مواد مغذی خوراک با استفاده از روشهای جمعآوری کل مدفوع، معرف داخلی خاکستر نا محلول در اسید و لیگنین در اسبچه خزر. گزارش نهایی طرح پژوهشی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، 39 ص.
کاظمی، محسن؛ طهماسبی، عبدالمنصور؛ ولیزاده، رضا؛ دانشمسگران، محسن و ناصریان، عباسعلی (1387). مقایسه ارزش غذایی کاه گندم و جو با روش تولید گاز و In situ. نخستین همایش ملی صنعت داموطیور در استان گلستان.
نیکخواه، علی و امانلو، حمید (1391). در ترجمه اصول تغذیه و خوراک دادن دام، چرچ، دی. سی.، و پوند، وی. جی. انتشارات جهاد دانشگاهی زنجان. 728 ص.
References Ajmalkhan, M., Un-nisa, M., & Sarwar, M. (2003). Techniques measuring digestibility for the nutritional evaluation of feeds. International Journal of Agriculture and Biology, 5(1), 91-94. Association of Official Analytical. (1999). Official Methods of Analysis. AOAC. Washington, D. C. Bakhshizade, S., Taghizade, A., Rahmani, S., Cheraghisaray, S., Bakhshizade, H., Janmohammadi, H., & Alikhani, S. (2012). Determining the nutritional value of grape pomace and pomegranate pomace using the gas production method. The 5th Congress on Animal Sciences, Isfahan, Iran, August 29 and 30, 2012, 1059-1063. (In Persian). Bergero, D., Miraglia, N., Abba, C., & Polidori, M. (2004). Apparent digestibility of Mediterranean forages determined by total collection of faeces and acid-insoluble ash as internal marker. Livestock Production Science, 85, 235-238. https://DOI:10.1016/S0301-6226(03)00137-4. Cuddeford, D. & Hughes, D. (1990). A comparison between chromium-mordanted hay and acid-insoluble ash to determine apparent digestibility of a chaffed, molassed hay/ straw mixture. Journal of Equine Veterinary Science, 22, 122-125. https://doi.org/10.1111/j.2042-3306.1990.tb04223.x. Daneshmesgaran, M., Tahmasebi, A., & Vakili, R. (2008). Digestion and metabolism in ruminant. Publications of Ferdowsi University of Mashhad. 261 P. (In Persian). Dehghanian, S., & Nasiri Moghadam, H. (2005). Animal nutrition, Kirsh Gesner, M., (author). Publications of Ferdowsi University of Mashhad. 644 p. (In Persian). Deshck, A., Abo-Shehada, M., Allonby, E., Givens, D.I., & Hill, R. (1998). Assessment of the nutritive value for ruminants of poultry litter. Animal Feed Science and Technology, 73, 29-35. https://doi.org/10.1016/S0377-8401(98)00135-7 Ebrahimi, B., Taghizadeh, A., & Palangi, V. (2012). Assessment of dry matter degradability of Pomegranate using nylon bag technique. The 5th Congress on Animal Sciences, Isfahan, Iran, August 29 and 30, 2012, 1358-1361. (In Persian). Ellis, G. J., Matrone, G., & Maynard, L. A. (1946). A 72 percent H2SO4 method for the determination of lignin and its use in animal nutrition studies. Journal of Animal Science, 5, 285. DOI: 10.2527/jas1946.53285x Ghoorchi, T., & Arbabi, S. (2012). Comparison of the apparent digestibility of feed nutrients using methods of collecting whole feces, internal reagent of acid-insoluble ash and lignin in the Caspian horse. Final report of the research project of Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources, 39 p. (In Persian). Iqbal Saeed, Sh., Ghorbani, A., & Mehman Nawaz, Y. (2007). The application of biological statistics in animal science, Kaps, M., Lamberson, V., (authors). Umidi Publications. 520 p. (In Persian). Kazemi, M., Tahmasabi, A., Valizadeh, R., Danesh Masgaran, M., Naserian, A. (2008). Comparison of nutritional value of wheat straw and barley by gas production method and in situ. The first national conference of livestock and poultry industry in Golestan province. (In Persian). Khaldari, M. (2011). Statistical methods. Jihad University Press, Tehran. 860 p. (In Persian). Khosravi, F., Fathinasri, M.H., Farhangfar, H., Modresi, S.J., & Rashidi, L. (2012). The effect of ensiling on the chemical composition and amount of polyphenolic compounds of pomegranate seed pomace. The 5th Congress on Animal Sciences, Isfahan, Iran, August 29 and 30, 2012,105-109. (In Persian). Komarek, A. R. (1994). Fiber analysis system. United states patent. Patent number: 5, 370, 007. Marais, J. P. (2000). Farm Animal Metabolism and Nutrition. CAB International, Pp: 255-277. McGeough, E. J., O’Kiely, P., & Kenny, D. A. (2010). A note on the evaluation of the acid-insoluble ash technique as a method for determining apparent diet digestibility in beef cattle. Irish Journal of Agricultural and Food Research, 49, 159-164. Miraglia, N., Bergero, D., Bassano, B., Tarantola, M., & Ladetto, G. (1999). Studies of apparent digestibility in horses and the use of internal markers. Livestock Production Science, 60, 21-25. https://doi.org/10.1016/S0301-6226(99)00043-3 Mirzaei, A., & Maheri, N. (2008). Nutritive Value of Some Agro-Industrial By-products for Ruminants - A Review. World Journal of Zoology, 3 (2), 40-46. Nasr Sayed, A. B., & Seif.Fathy, A. (2010). Study on the use of dried poultry litter in the camel's ration. Veterinary Research Forum,1(2), 65-71. Nikkhah, A., & Amanlou, H. (2012). In the translation of principles of animal nutrition and feeding, Church, D. C., and Pond, V. J. Academic Jihad Publications, Zanjan. 728 p. (In Persian). Obeidat, B. S., Awawdeh, M. S., Abdullah, A. Y., Muwalla, M. M., Abu Ishmais, M. A., Telfah, B. T., Ayrout, A. J., Matarneh, S. K., Subih, H. S., & Osaili, T. O. (2011). Effects of feeding broiler litter on performance of Awassi lambs fed finishing diets. Animal Feed Science and Technology, 165, 15-22. https://doi.org/10.1016/j.anifeedsci.2011.02.007 Olivan, M., Ferreira, L. M. M., Celaya, R., & Osoro, K. (2007). Accuracy of the N-alkane technique for intake estimates in beef cattle using different sampling procedures. Journal Livestock Science, 106, 28-40. https://doi.org/10.1016/j.livsci.2006.06.015. Ordakowski, A. L., Kronfeld, D. S., Holland, J. L., Hargreaves, B. J., Gay, L. S., Harris, P. A., Dove, H., & Sklan, D. (2001). Alkanes as internal markers to estimate digestibility of hay or hay plus concentratediets in horses. Journal of Animal Science, 79, 1516-1522. DOI: 10.2527/2001.7961516x Papi, N., Fazaeli, H., Maqshoodinejad, Gh., Akbarikalesar, A., & Amini, F. (2012). Use of processed chicken manure in the diet of Mughani lambs. The 5th Congress on Animal Sciences, Isfahan, Iran, August 29 and 30, 2012, 386-389. (In Persian). Sales, J. (2012). A review on the use of indigestible dietary markers to determine total tract apparent digestibility or nutrient in horses. Animal Feed Science and Technology, 174, 119-130. https://doi.org/10.1016/j.anifeedsci.2012.03.005. SAS. (2003). Qualification tools user’s guide. SAS 9.1. Cary (NC): SAS Institute. Thonney, M. L., Duhaime, D. J., Moe, P. W., & Reid, J. T. (1979). Acid insoluble ash and Permanganate Lignin as Indicators to determine digestibility of cattle rations. Journal of Animal Science, 49, 1112-1116. https://doi.org/10.2527/jas1979.4941112x Van Keulen, J., & Young, B. A. (1977). Evaluation of acid-insoluble ash as a natural marker in ruminant digestibility studies. Journal of Animal Science, 44 (2), 282-287. https://doi.org/10.2527/jas1977.442282x. Van Soest, P. J. 1994. Nutritional Ecology of the Ruminants. Cornell University Press, Ithaca, New York. steers. Nebraska Beef Cattle Reports. 67A: 72-74. Varga, G. A. (2006). In vivo digestibility of forages. Proceedings of the Tri-State Dairy Nutrition Conference, Fort Wayne, Indiana, USA, 2-3 May, 2005, 95-106. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 548 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 243 |