تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,453 |
تعداد مقالات | 69,723 |
تعداد مشاهده مقاله | 121,787,153 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 95,279,709 |
اثر محلولپاشی نانونقره بر پاسخهای فیزیکوبیوشیمیایی گل جعفری فرانسوی (Tagetes patula L.) در شرایط تنش شوری | ||
علوم باغبانی ایران | ||
مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده، انتشار آنلاین از تاریخ 20 خرداد 1403 اصل مقاله (896.06 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/ijhs.2024.367845.2132 | ||
نویسندگان | ||
خاتون بهزاد1؛ عبداله احتشام نیا* 1؛ محمدرضا راجی1؛ حسن مومیوند1؛ مجید علیخانی کوپائی2 | ||
1گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان، خرم آباد، ایران | ||
2گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه سراوان،سراوان، ایران | ||
چکیده | ||
شوری یکی از اصلیترین تنشهای محیطی است که استقرار گیاهچه و عملکرد گیاهان فضای سبز را تحت تاثیر قرار میدهد. کاربرد نانوذرات نقره در تنشهای غیرزیستی و به روشهای متنوع، تحمل گیاهان را در برابر تنشها بهبود میبخشد. به همین منظور، جهت بررسی اثر نانو ذرات نقره بر ویژگیهای گل و برخی ویژگیهای فیزیکوبیوشیمیایی گل جعفری فرانسوی در شرایط تنش شوری، آزمایشی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار انجام شد. فاکتور اول شامل تیمار شوری در چهار سطح (صفر، 25، 50 و 100 میلیمولار) و فاکتور دوم کاربرد برگی نانوذرات نقره در چهار سطح (صفر، 10، 50 و 100 میلیگرم در لیتر) بودند. کاربرد نانونقره در غلظتهای 10 و 50 میلیگرم در لیتر، در شرایط بدون شوری (صفر میلیمولار)، بیشترین کارایی کوانتومی فتوسیستم II (820/0)، محتوای نسبی آب (40/86 درصد) و کمترین نشت یونی (36/30 درصد) را به خود اختصاص داد و موجب افزایش ویژگیهای زینتی گل جعفری از جمله تعداد گل (به میزان 27/27 درصد)، قطر گل (به میزان 27/10 درصد) و عمر گل (75/5 روز) گردید. براساس نتایج، گل جعفری، نسبت به شوری شدید (100 میلیمولار) حساس و ویژگیهای زینتی و نیز سایر ویژگیهای مورد بررسی در این سطح شوری تحت تاثیر قرار گرفت، با این وجود، کاربرد نانوذرات نقره در دو غلظت 10 و 50 میلیگرم بر لیتر، اثرات مثبتی بر بهبود شرایط تنش نشان داد، اما غلظت 100 میلیگرم بر لیتر نانوذرات نقره نه تنها موجب بهبود تنش نشد، بلکه در اکثر ویژگیهای مورد اندازهگیری، اثرات منفی نشان داد. | ||
کلیدواژهها | ||
تنش شوری؛ تعدیل کننده؛ فعالیت آنزیم کاتالاز؛ گیاه جعفری | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 79 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 3 |