تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,501 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,114,238 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,218,021 |
اثرات افزودن مکمل گیاهی ویتامین E به جیره بر صفات تولیدی، پاسخهای ایمنی و فراسنجههای خونی جوجههای گوشتی | ||
تولیدات دامی | ||
مقاله 5، دوره 26، شماره 1، فروردین 1403، صفحه 61-71 اصل مقاله (1.08 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/jap.2024.363169.623754 | ||
نویسندگان | ||
لیلی جمشیدی* 1؛ سید عبداله حسینی2؛ امیرحسین علیزاده قمصری3 | ||
1مؤسسه تحقیقات علوم دامی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج ایران. رایانامه: leilijamshidi70@gmail.com | ||
2مؤسسه تحقیقات علوم دامی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران. رایانامه: hosseini1355@areeo.ac.ir | ||
3نویسنده مسئول، مؤسسه تحقیقات علوم دامی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران. رایانامه: ah..alizadeh@areeo.ac.ir | ||
چکیده | ||
مطالعه حاضر بهمنظور تأثیر استفاده از مکمل گیاهی ویتامین E بر صفات تولیدی، پاسخهای ایمنی هومورال و برخی فراسنجههای خونی با استفاده از تعداد 480 قطعه جوجه گوشتی یکروزه آرین در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تیمار، چهار تکرار و 30 قطعه پرنده در هر تکرار بررسی شد. تیمارهای آزمایشی شامل 1- جیره پایه (حاوی 25 واحد بینالمللی ویتامین E سنتتیک)، 2- جیره پایه+ 25 واحد بینالمللی ویتامین E سنتتیک، 3- جیره پایه+ 50 میلیگرم مکمل گیاهی ویتامین E، 4- جیره پایه+ 100 میلیگرم مکمل گیاهی ویتامین E بود. نتایج نشان داد که تیمارهای آزمایشی بر مصرف خوراک، وزن بدن و ضریب تبدیل غذایی تأثیر معنیداری نداشتند، همچنین خصوصیات لاشه از جمله درصد لاشه، درصد سینه، ران، پشت و گردن، چربی حفره بطنی، قلب، طحال و فراسنجههای خونی تحت تأثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفتند استفاده از مکمل گیاهی ویتامین E بر تیتر آنتیبادی علیه ویروس نیوکاسل و آنفلوآنزا بیتأثیر بود. بهطور کلی، با توجه به توصیه سویههای تجاری نیاز ویتامین E 50 واحد بینالمللی است، لذا در صورت تأمین 25 واحد بینالمللی ویتامین E سنتتیک در جیره، امکان تأمین بقیه نیاز تا 50 واحد بینالمللی با استفاده از مکمل گیاهی ویتامین (به میزان 50 میلیگرم در هر کیلوگرم خوراک) وجود دارد. | ||
کلیدواژهها | ||
تیترآنتیبادی؛ جوجه گوشتی؛ عملکرد؛ مکمل گیاهی؛ ویتامین E | ||
مراجع | ||
منابع
قربانی، کریم؛ قربانی، محمدرضا؛ تاتار، احمد؛ احمدوند، حسن (1399). تأثیر جایگزینی ویتامین E باتفاله انگور در جیرههای حاوی چربی یا روغن بر عملکرد، فراسنجههایخونی، وضعیت آنتیاکسیدانی و ریخت شناسی روده باریک در جوجههای گوشتی. فصلنامه زیستشناسی جانوری، 13 (3)، 113-127.
References Azarbad, E., Kermansh, H., Yaghobfar, A., & Meimandipour, A. (2019). Effect of different levels of Satureja khuzistanica essential oil in common and microcapsulated forms on intestinal morphology and performance of broiler chickens. Animal Production, 21(1), 87-97. Allard, J., Kurian, R., Aghdassi, E., Muggli, R., & Royall, D. (1997). Lipid peroxidation during n-3 fatty acid and vitamin E supplementation in humans. Lipids, 32, 535-541. Bayraktar, H., Altan, Ö., Açıkgöz, Z., Baysal, ŞH., & Şeremet, Ç. (2011). Effects of oxidised oil and vitamin E on performance and some blood traits of heat-stressed male broilers. South African Journal of Animal Science, 41(3), 288-296. Brenes, A., Viveros, A., Goñi, I., Centeno, C., Sáyago-Ayerdy, S. G., Arija, I., & Saura-Calixto, F. (2008). Effect of grape pomace concentrate and vitamin E on digestibility of polyphenols and antioxidant activity in chickens. Poultry science, 87(2), 307-316. Chae, B.J., Lohakare, J.D., & Choi, J.Y. (2006). Effects of incremental levels of α-tocopherol acetate on performance, nutrient digestibility and meat quality of commercial broilers. Asian-Australasian journal of animal sciences, 19(2), 203-208. Cinar M., Yildirim E., Yigit, A.A., Yalcinkaya, I., Duru O., Kisa, U., & Atmaca N. (2014). Effects of dietary supplementation with vitamin C and vitamin E and their combination on growth performance, some biochemical parameters, and oxidative stress induced by copper toxicity in broilers. Biological trace element research, 158, 186-1956. Ebrahimzadeh, S.K., Navidshad, B., Farhoomand, P., & Aghjehgheshlagh, F.M. (2018). Effects of grape pomace and vitamin E on performance, antioxidant status, immune response, gut morphology and histopathological responses in broiler chickens. South African Journal of Animal Science, 48(2), 324-336. Ghorbani, K., Ghorbani, M.R., Tatar, A., & Ahmadvand, H. (2021). The effects of replacement Vitamin E with dietary Grape Pomace in diets containing Oil or Beef Tallow on growth performance, blood characteristics, oxidative status, and gut morphology of broiler chickens. Animal Biology Quarterly. 13(3), 113-127. (in Persian). Hajati, H., Hassanabadi, A., Golian, A., Nassiri-Moghaddam, H., & Nassiri, MR. (2015). The effect of grape seed extract and vitamin C feed supplementation on some blood parameters and HSP70 gene expression of broiler chickens suffering from chronic heat stress. Italian Journal of Animal Science, 14(3), 3273. Hong, J. C., Steiner, T., Aufy, A., & Lien, T. F. (2012). Effects of supplemental essential oil on growth performance, lipid metabolites and immunity, intestinal characteristics, microbiota and carcass traits in broilers. Livestock science, 144(3), 253-262. Khan, R.U., Rahman, Z.U., Nikousefat, Z., Javdani, M., Tufarelli, V., Dario, C., & Laudadio, V. (2012). Immunomodulating effects of vitamin E in broilers. World's Poultry Science Journal, 68(1), 31-40. Leshchinsky, T.V., & Klasing, K.C. (2001). Relationship between the level of dietary vitamin E and the immune response of broiler chickens. Poultry Science, 80(11), 1590-1599. Leskovec, J., Levart, A., Perić, L., Stojčić, M.Đ., Tomović, V., Pirman, T., & Rezar, V. (2019). Antioxidative effects of supplementing linseed oil-enriched diets with α-tocopherol, ascorbic acid, selenium, or their combination on carcass and meat quality in broilers. Poultry Science, 98(12), 6733-6741. Mohiti-Asli, M., & Zaghari, M. (2010) Does dietary vitamin E or C decrease egg yolk cholesterol? Biological trace element research, (138), 60-68. NRC-National Research Council. (1994). Nutrient requirements of domestic animals. Nutrient Requirements of Poultry. Pečjak, M., Leskovec, J., Levart, A., Salobir, J., & Rezar, V. (2022). Effects of dietary vitamin E, vitamin C, selenium and their combination on carcass characteristics, oxidative stability and breast meat quality of broiler chickens exposed to cyclic heat stress. Animals, 12(14), 1789. Pitargue, F.M., Kim, J.H., Goo, D., Reyes, J.D., & Kil, D.Y. (2019). Effect of vitamin E sources and inclusion levels in diets on growth performance, meat quality, alpha-tocopherol retention, and intestinal inflammatory cytokine expression in broiler chickens. Poultry science, 98(10), 4584-4594. Rajput, A.B., Kolte, B.R., Shisodiya, J.M., Chandankhede, J.M., & Chahande, J.M. (2009). Effect of vitamin A, vitamin C, vitamin E and levamisole on performance of broilers. Veterinary World, 2(6), 225. Ragaa, N.M., Korany, R.M., & Mohamed, F.F. (2016). Effect of thyme and/or formic acid dietary supplementation on broiler performance and immunity. Agriculture and Agricultural Science Procedia, 10, 270-279. Rostagno, H.S., Albino, L.F.T., Donzele, J.L., Gomes, P.C., Oliveira, R.F., Lopes, D.C., & Euclides, R.F. (2011). Brazilian tables for poultry and swine: composition of feedstuffs and nutritional requirements. Animal Science Department UFV, Viçosa, MG, Brazil. Rezazaboli, G. (2013). The effect of dietary antioxidant supplements on abdominal fat deposition in broilers. Life Science Journal, 10(2s). Rooke, J.A., Robinson, J.J., & Arthur, J.R. (2004). Effects of vitamin E and selenium on the performance and immune status of ewes and lambs. The Journal of Agricultural Science, 142(3), 253-262. Yang, Y., & McClements, D.J. (2013). Vitamin E bioaccessibility: Influence of carrier oil type on digestion and release of emulsified α-tocopherol acetate. Food Chemistry, 141(1), 473-481. Wang, T., & Xu, L. (2019). Circulating vitamin E levels and risk of coronary artery disease and myocardial infarction: a Mendelian randomization study. Nutrients, 11(9), 2153. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 138 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 233 |