تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,501 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,098,785 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,206,384 |
تحلیل اثر عوامل محیطی بر کشت ذرت علوفهای با استفاده از منطق فازی | ||
به زراعی کشاورزی | ||
مقاله 12، دوره 25، شماره 4، دی 1402، صفحه 1009-1022 اصل مقاله (802.25 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/jci.2023.352960.2776 | ||
نویسنده | ||
حسین پورهادیان* | ||
استادیار گروه کشاورزی، دانشگاه پیام نور، ایران | ||
چکیده | ||
زمینه: پهنهبندی دقیق عوامل محیطی هر منطقه برای فعالیتهای کشاورزی، راهنمای بسیار مهمی برای تصمیمگیری مدیران و سیاستگذاران بخش کشاورزی و کشاورزان فراهم میکند. هدف: این پژوهش بهمنظور پهنهبندی اراضی زراعی در استان لرستان برای کشت دوم ذرت علوفهای در سال 1400، بهکمک سامانه اطلاعات جغرافیایی(GIS)، فرآیند تحلیل شبکهای(ANP) و منطق فازی انجام گرفت. روش پژوهش: ابتدا لایه رستری عوامل محیطی مؤثر بر کشت ذرت علوفهای شامل عوامل اقلیمی(دمای کمینه، بیشینه و متوسط)، توپوگرافی(ارتفاع از سطح دریا و شیب) و خاکی(اسیدیته، بافت، پتاسیم قابلدسترس، فسفر قابلدسترس، ماده آلی و نیتروژن کل) در محیط GIS تهیه شد. سپس با استفاده از توابع فازی نقشه هر عامل فازیسازی گردید و وزن هر عامل بهکمک ANP تعیین شد. با ترکیب لایههای وزندار شده، لایههای نهایی تولید گردید و در نهایت این لایهها بهچهار طبقه خیلیمناسب، مناسب، ضعیف و نامناسب پهنهبندی شدند. یافتهها: نتایج نشان داد که 35/96 درصد از سطح محدوده موردمطالعه دارای شرایط مناسب و 65/3 درصد دارای شرایط ضعیف برای کشت ذرت علوفهای میباشد. بهجز بخش کمی از شمال و جنوب اراضی زراعی استان لرستان، بقیه اراضی دارای شرایط مناسب بودند. ارزیابی نقشههای فازی نشان داد بیشترین اهمیت فازی مربوط به عوامل اقلیمی(63/0) و کمترین به عوامل خاکی(53/0) میباشد. بررسی جداگانه نقشههای عوامل اقلیمی، توپوگرافی و خاکی حاکی از ایجاد محدودیت توسط تمام عوامل بهجز pH خاک برای کشت ذرت علوفهای در استان لرستان میباشد. نتیجهگیری: نتیجه این مطالعه زمینه منطقی برای برنامهریزی استفاده بهینه از کاربری اراضی زراعی، مدیریت گیاه ذرت علوفهای و افزایش درآمد کشاورزان را فراهم خواهد کرد. | ||
کلیدواژهها | ||
پهنهبندی؛ لرستان؛ ماده آلی؛ GIS؛ ANP | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 255 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 199 |