تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,501 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,098,973 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,206,549 |
ارزیابی عملکرد و برخی صفات زراعی و فیزیولوژیک در ژنوتیپهای بامیه تحت رژیم های مختلف آبیاری | ||
به زراعی کشاورزی | ||
مقاله 19، دوره 25، شماره 4، دی 1402، صفحه 1125-1139 اصل مقاله (651.65 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/jci.2023.346058.2732 | ||
نویسندگان | ||
مهتاب نوری1؛ فرنگیس قنواتی* 2؛ غلامرضا بخشی خانیکی3؛ حمید سبحانیان4؛ حمید رضا فنایی2 | ||
1دانشجوی دکتری، گروه زیست شناسی، دانشگاه پیام نور، تهران،ایران. | ||
2دانشیار، موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، سازمان تحقیقات، ترویج و آموزش کشاورزی، کرج، ایران | ||
3استاد، گروه زیست شناسی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران. | ||
4استادیار، گروه زیست شناسی،دانشگاه پیام نور، تهران،ایران. | ||
چکیده | ||
بهمنظور بررسی تأثیر دور آبیاری، 15 ژنوتیپ منتخب بامیه از بانک ژن ملی ایران در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 1400-1399 در مزرعه پژوهشی و آزمایشی مؤسسه تحقیقات اصلاح نهال و بذر در کرج کشت و ارزیابی شدند. پس از اینکه گیاهان وارد مرحله سه برگی شدند، آبیاری به صورت 5 و 10 روز یکبار انجام گرفت. نتایج حاصل از تجزیه واریانس نشان داد که اثر تنش خشکی بر روی همه صفات اندازه گیری شده شامل: ارتفاع بوته، تعداد میوه، طول میوه، تعداد دانه، وزن دانه رسیده، وزن میوه رسیده، وزن هزاردانه، عملکرد میوه، عملکرد بیولوژیکی، محتوای قند و پروتئین غلاف بامیه به لحاظ آماری معنیدار بود. در شرایط تنش خشکی میانگین تمام صفات مورد ارزیابی (به جز قندهای محلول) کاهش یافته بود. بیشترین عملکرد میوه (06/12 تن در هکتار) متعلق به ژنوتیپ ده بود که نسبت به شرایط عدم تنش این ژنوتیپ 5/37 درصد کاهش داشت. ژنوتیپهای یک و دوازده کمترین تغییر در محتوای پروتئین، ژنوتیپهای چهار و شش کمترین تغییر در محتوای قند و ژنوتیپهای نه و یازده کمترین تغییر در عملکرد بیولوژیکی را داشتند. براساس نتایج به دست آمده از این آزمایش بهترین ژنوتیپ از لحاظ عملکرد میوه ژنوتیپ ده و از لحاظ عملکرد بیولوژیکی ژنوتیپهای نه و یازده بودند که جهت استفاده در مناطق دارای کمبود آب قابل توصیه می باشند. | ||
کلیدواژهها | ||
پروتئین؛ دور آبیاری؛ عملکرد بیولوژیکی؛ عملکرد میوه؛ قندهای محلول | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 76 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 192 |