تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,501 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,110,908 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,214,507 |
تاثیر تفاوت کاتیون-آنیون جیره و آمیختهگری بر خصوصیات لاشه در برههای لری بختیاری و آمیختههای لری بختیاری×رومانوف×پاکستانی | ||
علوم دامی ایران | ||
دوره 55، شماره 1، فروردین 1403، صفحه 15-30 اصل مقاله (1.03 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/ijas.2023.352177.653922 | ||
نویسندگان | ||
آرزو ایمانپور1؛ مهدی گنج خانلو* 2؛ احمدرضا علی پور3؛ ابوالفضل زالی4؛ محمد مرادی شهربابک2 | ||
1گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی دانشگاه تهران. کرج. ایران | ||
2گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی دانشگاه تهران. کرج. ایران | ||
3گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تهران، کرج، ایران. | ||
4گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی دانشگاه تهران.کرج. ایران | ||
چکیده | ||
هدف مطالعه حاضر بررسی اثرات سطوح تفاوت کاتیون-آنیون جیره و آمیختهگری بر خصوصیات لاشه بود. 30 راس بره خالص لری بختیاری و آمیختههای نسل اول لری بختیاری×رومانف×پاکستانی (50% لری بختیاری، 25% رومانوف، 25% پاکستانی) با میانگین سنی 10±90 روز و میانگین وزنی 5/1±33 کیلوگرم، به دو گروه 15 راسی تقسیم شدند که هر گروه با سطح متفاوتی از تفاوت کاتیون-آنیون جیره تغذیه شد. وزن لاشه، بازده لاشه، وزن احشا، سطح مقطع ماهیچه راسته و طول لاشه بین نژاد خالص و آمیختهها و بین جیرهها تفاوت معنیداری را نشان نداد. آمیختهگری اما به طور معنیداری موجب افزایش وزن قطعات ارزشمند و قابل فروش لاشه شد (05/0>P). اما بر اساس یافتههای ما تفاوتی از جهت وزن قطعات قابل فروش لاشه بین تیمار آنیونی و کاتیونی مشاهده نشد. دو فاکتور ژنتیک و تفاوت کاتیون-آنیون جیره هیچکدام تاثیر معنیداری بر ترکیب اسیدهای چرب لاشه نداشته اند. نیروی برش گوشت ماهیچه راسته نژاد لری بختیاری× رومانف× پاکستانی نسبت به نژاد لری بختیاری، و برههای تغذیه شده با جیره آنیونیک نسبت به کاتیونیک کمتر بود (05/0>P). برههای لری بختیاری دارای میانگین بالاتر در شاخص روشنایی و قرمزی ماهیچه راسته نسبت به برههای لری بختیاری× رومانف× پاکستانی بودند(05/0>P). بنابراین جیرههای آنیونیک و آمیختهگری را میتوان ابزاری جهت افزایش کیفیت و تردی گوشت گوسفند در نظر گرفت. | ||
کلیدواژهها | ||
بازده لاشه؛ تردی گوشت؛ شاخص روشنایی؛ نیروی برش گوشت | ||
مراجع | ||
اسدی مقدم، رضا و نیکخواه، علی (1353). اثر اخته روی افزایش وزن و صفات لاشه برههای هشت تا دوازده ماهه. مجله دانشکده کشاورزی دانشگاه تهران، 6 (4)، 53-66. ایمانپور، آرزو (1397). بررسی اثر سطوح مختلف کاتیون-آنیون جیره بر عملکرد رشد و خصوصیات لاشه برههای لری بختیاری و آمیختههای لری بختیاری و رومانوف و پاکستانی. پایاننامه کارشناسی ارشد، کرج: دانشگاه تران، دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی، دانشکده کشاورزی، گروه علوم دامی. طالبی، محمدعلی و غلامحسینی، کوروش (1376). عملکرد رشد پرواری برههای لری بختیاری، آمیختههای رومانوف×لری بختیاری و پاکستانی×لری بختیاری. پژوهشهای تولیدات دامی، 8 (17)، 201-208. فیاضی، جواد (1375). بررسی اثر تعادل کاتیون-آنیون جیرهها بر روی عملکرد رشد، تعادل اسید-باز خون و خصوصیات لاشه برههای پرواری ورامینی. پایاننامه کارشناسی ارشد. کرج: دانشگاه تهران، دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی، دانشکده کشاورزی، گروه علوم دامی. References Alonso, V., del Mar Campo, M., Español, S., Roncalés, P., & Beltrán, J. A. (2009). Effect of crossbreeding and gender on meat quality and fatty acid composition in pork. Meat science, 81(1), 209-217. Asadimoqaddam, R., & Nikkhah, A. (1974). The effect of castration on weight gain and carcass traits of eight- to twelve-month-old lambs. Journal of Faculty of Agriculture, University of Tehran, 6(4), 53-66. (In Persian) Burke, J. M., & Apple, J. K. (2007). Growth performance and carcass traits of forage-fed hair sheep wethers. Small Ruminant Research, 67(2-3), 264-270. Chan, J. C. (1974). The influence of dietary intake on endogenous acid production. Annals of Nutrition and Metabolism, 16(1), 1-9. Colomer-Rocher, F., Morand-Fehr, P., & Kirton, A. H. (1987). Standard methods and procedures for goat carcass evaluation, jointing and tissue separation. Livestock Production Science, 17, 149-159. Dıaz, M. T., Velasco, S., Pérez, C., Lauzurica, S., Huidobro, F., & Cañeque, V. (2003). Physico-chemical characteristics of carcass and meat Manchego-breed suckling lambs slaughtered at different weights. Meat science, 65(3), 1085-1093. Ekiz, B., Yilmaz, A., Ozcan, M., Kaptan, C., Hanoglu, H., Erdogan, I., & Yalcintan, H. (2009). Carcass measurements and meat quality of Turkish Merino, Ramlic, Kivircik, Chios and Imroz lambs raised under an intensive production system. Meat science, 82(1), 64-70. Esenbuga, N., Yanar, M., & Dayioglu, H. (2001). Physical, chemical and organoleptic properties of ram lamb carcasses from four fat-tailed genotypes. Small Ruminant Research, 39(2), 99-105. Fayazi, J. (1997). Investigating the effect of cation-anion balance of rations on growth performance, blood acid-base balance and carcass characteristics of varamini lambs. Master's thesis, University of Tehran, Faculty of agriculture, Department of Animal science, Karaj. (In Persian) Hwang, I. H., Park, B. Y., Cho, S. H., & Lee, J. M. (2004). Effects of muscle shortening and proteolysis on Warner–Bratzler shear force in beef longissimus and semitendinosus. Meat science, 68(3), 497-505. Imanpour, A. (2018). Evaluating the effects of dietary anion-cation difference on growth performance and carcass characteristics of Lori Bakhtiari and Lori-Bakhtiari × Romanov × Pakistani crossbred lambs. Master's thesis, University of Tehran, Faculty of agriculture, Department of Animal science, Karaj. (In Persian) Kashan, N. E. J., Azar, G. M., Afzalzadeh, A., & Salehi, A. (2005). Growth performance and carcass quality of fattening lambs from fat-tailed and tailed sheep breeds. Small Ruminant Research, 60(3), 267-271. Kim, J. Y., Yi, B., Lee, C., Gim, S. Y., Kim, M. J., & Lee, J. (2016). Effects of pH on the rates of lipid oxidation in oil–water system. Applied Biological Chemistry, 59(2), 157-161. Koohmaraie, M., & Geesink, G. H. (2006). Contribution of postmortem muscle biochemistry to the delivery of consistent meat quality with particular focus on the calpain system. Meat science, 74(1), 34-43. Lansdell, J. L., Miller, M. F., Wheeler, T. L., Koohmaraie, M., & Ramsey, C. B. (1995). Postmortem injection of calcium chloride effects on beef quality traits. Journal of animal science, 73(6), 1735-1740. Martı́nez-Cerezo, S., Sañudo, C., Panea, B., Medel, I., Delfa, R., Sierra, I., ... & Olleta, J. L. (2005). Breed, slaughter weight and ageing time effects on physico-chemical characteristics of lamb meat. Meat Science, 69(2), 325-333. Momani Shaker, M., Sada, I., Sovjak, R., Abdullah, A. Y., Kridli, R. T., & Muwalla, M. M. (2002). Effect of crossing indigenous Awassi sheep breed with mutton and prolific sire breeds on the growth performance of lambs in a subtropical region. Czech Journal of Animal Science-UZPI (Czech Republic). Papastergiadis, A., Mubiru, E., Van Langenhove, H., & De Meulenaer, B. (2012). Malondialdehyde measurement in oxidized foods: evaluation of the spectrophotometric thiobarbituric acid reactive substances (TBARS) test in various foods. Journal of agricultural and food chemistry, 60(38), 9589-9594. Renerre, M. (1986). Influence des facteurs biologiques et technologiques sur la couleur de la viande bovine. Bull. Tech. CRZV Theix, INRA, 65, 41-45. Santos, V. A. C., Silva, S. R., Mena, E. G., & Azevedo, J. M. T. D. (2007). Live weight and sex effects on carcass and meat quality of “Borrego terrincho–PDO” suckling lambs. Meat Science, 77(4), 654-661. Sañudo, C., Alfonso, M., Sanchez, A., Berge, P., Dransfield, E., Zygoyiannis, D., ... & Fischer, A. V. (2003). Meat texture of lambs from different European production systems. Australian Journal of Agricultural Research, 54(6), 551-560. Schoonmaker, J. P., Korn, K. T., Condron, K. N., Shee, C. N., Claeys, M. C., Nennich, T. D., & Lemenager, R. P. (2013). Effect of decreasing dietary cation anion difference on feedlot performance, carcass characteristics, and beef tenderness. Journal of animal science, 91(12), 5762-5768. Stanford, K., Wallins, G. L., Jones, S. D. M., & Price, M. A. (1998). Breeding Finnish Landrace and Romanov ewes with terminal sires for out-of-season market lamb production. Small Ruminant Research, 27(2), 103-110. Talebi, M., & Gholamhoseyni, K. (2017). Growth performance of Lori Bakhtiari lambs, Romanov/Lori Bakhtiari and Pakistani/Lori Bakhtiari Crossbreds. Research On Animal Production, 8(17), 201-208. (In Persian) Warner, R. D., Greenwood, P. L., Pethick, D. W., & Ferguson, D. M. (2010). Genetic and environmental effects on meat quality. Meat science, 86(1), 171-183. Yousefi, A. R., Kohram, H., Shahneh, A. Z., Nik-Khah, A., & Campbell, A. W. (2012). Comparison of the meat quality and fatty acid composition of traditional fat-tailed (Chall) and tailed (Zel) Iranian sheep breeds. Meat Science, 92(4), 417-422. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 268 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 226 |