تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,533 |
تعداد مقالات | 70,519 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,133,888 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,240,010 |
تأثیر جیرة غذایی حاوی پودرماهی فاسد و اثرات حفاظتی مکمل ویتامینی E و C بر شاخصهای رشد، خونشناسی و بیوشیمیایی بچهماهیان قزلآلای رنگینکمان (Oncorhynchus mykiss) | ||
شیلات | ||
دوره 76، شماره 2، خرداد 1402، صفحه 181-194 اصل مقاله (976.32 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/jfisheries.2023.351064.1351 | ||
نویسندگان | ||
مجتبی پوراحد انزابی1؛ کوروش سروی مغانلو* 2؛ احمد ایمانی2؛ راحله طهماسبی3 | ||
1دانشجوی دکتری گروه شیلات و آبزیان، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران | ||
2دانشیار گروه شیلات و آبزیان، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران | ||
3استادیار گروه شیمی تجزیه، کروماتوگرافی جهاد دانشگاهی، واحد ارومیه ، ارومیه، ایران | ||
چکیده | ||
پژوهش حاضر با هدف بررسی تأثیر پودر ماهی فاسد به همراه اثرات حفاظتی ویتامین های E و C بر شاخصهای رشد، خونشناسی و بیوشیمیایی بچهماهیان قزلآلای رنگینکمان انجام گرفت. بدینمنظور 240 قطعه بچهماهی با میانگین وزنی 0/25±12/75 گرم در چهار تیمار شامل تیمار 1: جیرة غذایی حاوی پودر ماهی تازه، تیمار 2: پودر ماهی فاسد، تیمار 3: پودر ماهی فاسد بههمراه سطح کم مکمل ویتامینی (mg/kg 100 میلی گرم/کیلوگرم ویتامین E، 200 میلی گرم/کیلوگرم ویتامین C) و تیمار 4: پودر ماهی فاسد بههمراه سطح زیاد مکمل ویتامینی (200 میلی گرم/کیلوگرم ویتامین E، 400 میلی گرم/کیلوگرم ویتامین C)، بهمدت 60 روز تغذیه شدند. در پایان دوره آزمایش، شاخصهای وزن نهایی، نرخ رشد ویژه، درصد افزایش وزن بدن و ضریب تبدیل غذایی محاسبه شدند. همچنین شاخصهای خونی، کلسترول، تریگلیسیرید، HDL و LDL مورد سنجش قرار گرفتند. نتایج بهدست آمده نشان داد که شاخصهای رشد نهایی، نرخ رشد ویژه و درصد افزایش وزن بدن در تیمارهای 2، 3 و 4 کاهش و ضریب تبدیل غذایی افزایش یافت (0/05≥P). تعداد گلبولهای سفید (WBC) و هموگلوبین (Hb) در تیمارهای 3 و 4 و تعداد گلبولهای قرمز (RBC) و درصد هماتوکریت (Htc%) در تیمار 3 افزایش یافت (0/05≥P). تریگلیسیرید تحت تأثیر مکمل ویتامینی در تیمارهای 3 و 4 کاهش یافت (0/05≥P) ولی کلسترول و LDL در تیمارهای 2 و 3 افزایش و در تیمار 4 کاهش یافت (05/0≥P). HDL نیز در تیمارهای حاوی مکمل ویتامینی 3 و 4 افزایش یافت (0/05≥P). میتوان چنین نتیجهگیری نمود که پودر ماهی فاسد بر شاخصهای رشد، خونشناسی و بیوشیمیایی تأثیر منفی دارد و مکمل ویتامینی در کاهش این اثرات در شاخصهای خونشناسی و بیوشیمیایی مؤثر است. | ||
کلیدواژهها | ||
پودر ماهی فاسد؛ ویتامینهای E و C؛ شاخصهای رشد؛ فراسنجههای خونشناسی و بیوشیمیایی؛ ماهی قزلآلای رنگینکمان | ||
مراجع | ||
Ackman, R.G, Gunnlaugsdottir, H., 1992. Sea foods and fishery by products: natural and unnatural environments for longer chain omega-3 fatty acids. American Chemical Society 500(1), 208-230. Adams, A.K., Best, T.M., 2002. The role of antioxidants in exercise and disease prevention. The Physician and Sports Medicine 30(5), 37-44. Akhlaghi, M., Mirab Brojerdi, M., 1997. Investigating the effect of anesthetizing clove in fish and determining its LC50. Journal of Veterinary Research 54(2), 49-52. Ali, M., Mirvaghefi, A., Poorbagher, H., Asadi, F., 2014. Studying the effect of vitamin E selenium and C supplement on antioxidant defense activity and lipid peroxidation index of rainbow trout (Oncorohynchus mykiss) in exposure to subacute Diazinon. Journal of Applied Ichthyological Research 1(2), 75-92. (In Persian) Attia, A.M., El-Demerdash, F.M., 2002. Potent protective effects of melatonin on cypermethrin induced oxidative damage in rats in vivo. Journal Pest Control Environmental Science 10(2), 91-104. Bartosz, G., 2013. Food Oxidants and Antioxidants: Chemical, Biology and Functional Properties CRC Press, Florida, United Sates. Blaxhall, P.C., Daisley, K.W., 1973. Routine hematological methods for use with fish blood. Journal of Fish Biology (5), 771-781. Borges, A., Scotti, L.V., Siqueira, D.R., Jurinitz, D.F., Wassermann, G.F., 2004. Hematologic and Serum biochemical values for jundia (Rhamdia quelen). Fish Physiology and Biochmestry, 30(2004): 21-25. Chen, Y.J., Liu, Y.J., Tian, L.X., Niu, J., Liang, G.Y., Yang, H.J., Yuan, Y., Zhang, Y.Q., 2013. Effect of dietary vitamin E and selenium supplementation on growth, body composition, and antioxidant defense mechanism in juvenile largemouth bass (Micropterus salmoide) fed oxidized fish oil. Fish Physiology and Biochemistry 39(3), 593-604. Denis, R.M., Ma, I.A., Cruz-Suarez., L.E., Cuzon Cusin, M., Pike, A.I.H., 1998. Raw material freshness, a quality criterion for fish meal fed to shrimp. Aquaculture 165(1), 95-109. Di Giulio, R.T., Meyer, J.N., 2008. Reactive oxygen species and oxidative stress. In: Di Giulio, R.T., Hinton, D.E. (Eds.), The Toxicology of Fishes. CRC Press, Boca Raton, FL. pp: 273-324. Egan, H., Kirk. R.S., Sawyer, R., Pearson, D., 1981. Pearson's chemical analysis of foods. Churchill Livingstone pp: 150-153. Falahatkar, B., Soltani, M., Abtahi, B., Kalbassi, R.M., Pourkazemi, M., Yasemi, M., 2006. Effects of vitamin C on some growth parameters, survival and hepatosomatic index in juvenile cultured beluga, Huso huso. Pajouhesh & Sazandegi 72, 98-103. (In Persian) Fanouraki, B.P., Divanach, M., Pavlidis, M., 2007. Baseline values for acute and chronic stress indicators in sexually immature red progy (Pargrus pagrus). Aquaculture 265(1-4), 294-304. FAO., 2014. Food and Agriculture Organization of the United Nation. The state of world fisheries and aquaculture. Roma, Roma.105 p. Friedewald, W.T., Levy, R.I., Fredrickson D.S., 1972. Estimation of the concentration of low-density lipoprotein cholesterol in plasma, without use of the preparative ultracentrifuge. Clinical Chemistry, 18(6), 499-502. Gul Y., Gao Z.X., Qian X.Q., Wang W.M., 2011. Hematological and serum biochemical characterization and comparison of wild and cultured northern snakehead (Channa argus Cantor, 1842). Journal of Applied Ichthyology 27(1), 122-128. Haaland, H.L., Njaa, R., 1989. Total volatile nitrogen criterion for fish silage. Aquaculture 79, 311-316. Hamza, N., Mhetli, M., Ben, I., Cahu, C., Kestemont, P., 2008. Effect of dietary phospholipd levels on performance, enzyme activities and fatty acid composition of pikeperch (Sander lucioperca) larvae. Aquaculture 275(1-4), 274–282. Hardy, R.W., Castro, E., 1994. Characteristics of the Chilean salmonid feed industry. Aquaculture 124(1-4), 307-320. Hou, F., Wang, S., Zhai, S., Hu, Y., Yang, W., He, L., 2003. Effects of α- tocopherol on noise-induced hearing loss in guinea pigs. Hearing Research 179(1-2), 1-8. Hung, S.S.Y., Fu, C.H.L., Higgs, D.A., Blfry, S.K., Schulte, P.M., Brauner, C.J., 2008. Effects of dietary canola oil level on growth performance, fatty acid composition and ionoregulatory development of spring Chinook salmon par, Oncorhynchus tshawytscha. Aquaculture 274(1), 109-117. Ibiyo, L.M.O., Atteh, J.O., Omotosho, J.S., Madu, C.T., 2007. Vitamin C (ascorbic acid) requirements of Heterobranchus longifilis fingerling. Journal of Biotechnology 6(13), 1567. Izquierdo, M., Dominguez, D., Jimenez, J.I., Saleh, R., Hernandez-Cruz, C.M., Zamorano, M.J., Hamre, K., 2019. Interaction between taurine, vitamin E and vitamin C in microdiets for gilthead seabream (Sparus aurata) larvae. Aquaculture 498, 246–253. Khan, K.U., Zuberi, A., Nazir, S., Ullah, I., Jamil, Z., Sarwar, H., 2017. Synergistic effects of dietary nano selenium and vitamin C on growth, feeding, and physiological parameters of mahseer fish (Tor putitora). Aquaculture Reports 5(2017), 70-75. Klontz, G. W., 1994. Fish hematology. In: Techniques in fish immunology. Stolen, J.S., Fletcher, T.C., Rowley, A.F., Kelikoff, T.C., Kaatari, S.L. and Smith, S.A. (eds). Vol. 3. SOS Publications, Fair Haven, New Jersey USA. pp: 21-132. Lanham, W., Nilson, H., 1942. The effect of heat and moisture on the feeding value of Pilchard meal. United Laohabanjong, R., Tantikitt, C., Benjakul, S., Supamattaya, K., Boonyaratpalin, M., 2009. Lipid oxidation in fish meal stored under different conditions on growth, feed efficiency and hepatopancreatic cells of black tiger shrimp (Penaeus monodon). Aquaculture 286(3-4), 283-289. Larsson A., Lewander K., 1973. Metabolic effects of starvation in the eel, Anguilla anguilla L. Comparative Biochemistry and Physiology 44(2), 367-374. Le, K.T., Fotedar, R., Partridge, G., 2013. Selenium and vitamin E interaction in the nutrition of yellowtail kingfish (Seriola lalandi), physiological and immune responses. Aquaculture Nutrition 20(3), 303-313. Lewis, S., Bain, B., Bates, I., 2006. Dacie and Lewis Practical Hematology. Tenth Edition. Philadelphia, PA. Churchill Livingstone Elsevie, 722 p. Lovell, R.T., 1989. Vitamin C (ascorbic Acid) Nutrition and feeding of fish. An AVI book, Van Nostrand Reinhold Publication. pp: 54-60. NRC (National Research Council, USA)., 1993. Nutrient Requirements of fish. National Academy of sciences Washington. Nsonga, A.R., Kangombe, J., Mfitilodze, W., Soko, C.K., Mtethiwa, A.H., 2009. Effect of varying levels of dietary vitamin C (AscorbicAcid) on growth, survival and hematology of juvenile Tilapia, Oreochromis karongae (Trewavas, 1941) reared in aquaria. Brazilian Journal of Aquatic Science and Technology 13 (2), 17-23. Otunola, G.A., Oloyede, O.B., Oladiji, A.T., Afolayan, A.J., 2010. Comparative analysis of the chemical composition of three spices Alium sativum L. zingiber officinale Rosocoe and Capsicum frutescens L. commonly consumed in Nigeria. Africa Biotechnology 9(41), 6927-6931. Ozben, T., 2013. Free Radicals, Oxidative Stress, and Antioxidants: Pathological and Physiological Significance. Springer New York. Palmegiano, G.M., Bianchini, M., Boccignone, M., Forneris, G., Sicuro, B., Zoccarato, I., 1993. Effects of starvation and meal timing on fatty acid composition in rainbow trout, Oncorhynchus mykiss. Rivista Italian Aquaculture 28, 5-11. Pimpimol, T., Phoonsamran, K., Chitmanat, C., 2012. Effect of Dietary Vitamin C Supplementation on the Blood Parameters of Mekong Giant Catfish (Pangasianodon gigas). International Journal of Agriculture & Biology 14(2), 256-260. Rehulka, J., 2000. Influence of astaxanthin on growth rate, condition and some blood indices of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss). Aquaculture 190(1-2), 27-47. Stadtman, E.R., Levine, R.L., 2000. Protein oxidation. Annals of the New York Academy of Sciences 899(1), 191-208. Talpur, A.D., Ikhwanuddin, M., Ambok Bolong, A., 2013. Nutritional effects on ginger (Zingiber officinal Rosocoe) on immune response of Asian sea bass (Lates cacarifer) and disease resistance against Vibrio harveyi. Aquaculture 400-401, 46-52. Tapia-Salazar, M., Cruz-Suarez, L., Ricque-Marie, D., Pike, I., Smith, T., Harris, A., Nygard, E., Opstvedt, J., 2004. Effect of fishmeal made from stale versus fresh herring and of added crystalline biogenic amines on growth and survival of blue shrimp Litopenaeus stylirostris fed practical diets. Aquaculture 242(2004), 437-453. Terjesen, B.F., Lee, K., Zhang, Y., Failla, M., Dabrowski, K., 2006. Optimization of dipeptide protein mixtures in experimental diet formulations for rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) alevins. Aquaculture 254(1), 517-525. Verlhac, V., Gabaudan, J., Obach, A., Schüep, W., Hole, R., 1996. Influence of dietary glucan and vitamin C on non-specific and specific response of rainbow trout, Oncorhynchus mykiss. Aquaculture 143(2), 123-133. Wang, J., Xu, H., Zuo, R., Mai, K., Xu, W., Ai, Q., 2016. Effects of oxidised dietary fish oil and high-dose vitamin E supplementation on growth performance, feed utilization and antioxidant defense enzyme activities of juvenile large yellow croaker (Larmichthys crocea). British Journal of Nutrition 115(9), 1531-1538. Xie, Z., Niu, C., 2006. Dietary ascorbic acid requirement of juvenile ayu (Plecoglossusaltivelis). Aquaculture Nutrition 12(2), 151-156. Yildirim-Aksoy, M., Lim, C., Li, M.H., Klesius, P.H., 2008. Interaction between dietary levels of vitamins C and E on growth and immune responses in channel catfish, Ictalurus punctatus (Rafinesque). Aquaculture Research 39(11), 1198-1209. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 206 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 277 |