تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,504 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,123,004 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,231,176 |
اثر تنش شوری بر برخی خصوصیات بیوشیمیایی سه واریتهکینوا | ||
علوم باغبانی ایران | ||
دوره 54، شماره 2، تیر 1402، صفحه 341-352 اصل مقاله (1.28 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/ijhs.2023.350720.2071 | ||
نویسندگان | ||
تهمینه اسفندیاری1؛ مریم تاتاری* 2؛ سوسن خسرویار3؛ فرشته قراط4؛ معصومه صالحی5 | ||
1گروه باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد شیروان، شیروان، ایران | ||
2گروه باغبانی دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد شیروان، شیروان، ایران | ||
3گروه مهندسی شیمی، دانشکده شیمی، دانشگاه آزاد قوچان، قوچان، ایران | ||
4گروه علوم پزشکی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی سبزوار، سبزوار، ایران | ||
5گروه کشاورزی، مرکز تحقیقات یزد، یزد، ایران | ||
چکیده | ||
تنش شوری یکی از مهمترین عواملی است که کیفیت محصولات زراعی را تحت تاثیر قرار میدهد. به منظور مطالعه اثر شوری بر خصوصیات بیوشیمیایی برخی از واریتههای کینوا، آزمایشی به صورت کرتهای خرد شده در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در شهرستان یزد و سال زراعی 97-1396 در شرایط مزرعه انجام گردید. آبیاری با آب شور در سه سطح (شاهد، 10 و 17 دسی زیمنس بر متر) بهعنوان کرت اصلی و واریته در سه سطح (Nsrcqe، Nsrcqb و (Titcaca به عنوان کرت فرعی در نظر گرفته شدند. نتایج نشان داد آبیاری با آب شور 17 دسی زیمنس بر متر در مقایسه با شاهد سبب افزایش فعالیت آنتی اکسیدانی DPPH (0/19) درصد)، فعالیت آنتی اکسیدانی دانه به روش احیای یون مس (0/25 درصد) فعالیت آنتی اکسیدانی به روش قدرت کاهندگی آهن (6/50 درصد) و پروتئین دانه (5/30 درصد)، فعالیت ضد التهابی (5/30 درصد) شد، در حالیکه محتوی ساپونین دانه (15 درصد) و نسبت سدیم به پتاسیم (6/73 درصدی) را کاهش داد. شوری منجر به افزایش محتوی کلروژنیک اسید، پاراکوماریک اسید، کوئرستین اسید و کامفر اسید در دانه گردید. واریته Nsrcqb بیشترین فعالیت آنتی اکسیدانی و ضد التهابی را در بین واریتههای مورد بررسی داشت که در اکثر صفات مورد مطالعه اختلاف آماری معنیداری با واریته Titcaca نشان داد. بر اساس نتایج به دست آمده، کشت واریته Nsrcqb و آبیاری با شوری 17 دسی زمینس بر متر میتواند سبب افزایش خصوصیات آنتی اکسیدانی و ضد التهابی کینوا شود. | ||
کلیدواژهها | ||
ترکیب فنلی؛ واریته؛ ساپونین؛ فعالیت آنتی اکسیدان | ||
مراجع | ||
استکی، معصومه؛ دانشمند وزیری، محسن؛ باقری تودشکی، حمید و منوچهری، هما (1393). گیاه کینوا. ماهنامه برزگر، 34 (1099) 41- 43. امیدی، حشمت؛ شمس، هدی؛ سهندی، مهدی و رجبیان، طیبه (1398). رشد و فیزیولوژی بالنگ (Lallemantia sp.) تحت تنش خشکی و اثر آن روی محتوای دارویی گیاه. مجله بیوشیمی و فیزیولوژی گیاهی، 130، 641-652. امینی، علیرضا (1391). اثر کمبود آب روی محتوای پرولین و فعالیت آنتی اکسیدان روی سه کولتیوار زیتون. مجله بیولوژی و علوم گیاهی، 27، 156-167. جعفری، طاهره؛ ایرانبخش، علی، کمالی، کاظم و دانشمند، فاطمه (1400). اثر استرس شوری روی برخی از پارامترهای برگ، غلظت یونهای معدنی، اسمولیتیز، آنزیم آنتی اکسیدان و فعالیت فنیل آلانین در سه ژنوتیپ کینوا (Chenopodium quinoa Willd).. مجله سلول و مولکول بیوتکنولوژی، 12 (45) ،110-117. جمالی، صابر؛ شریفانی، حسین؛ هزارجریب، ابوطالب و سپهوند، نیاز علی (1395). اثر سطوح مختلف شوری روی جوانه زنی و رشد دو کولتیوار کینوا. مجله تولیدات آب و خاک، 6 (1)، 86-97. خسرویار، سوسن و آراسته، علی (1397). مقایسه اثر ضد التهابی و ظرفیت آنتی اکسیدانی عصاره گیاه Melilotus officinalis و Fraxinus excelsior . مجله آرشیو گیاهی، 18(1)، 443-448. رجایی، مجید. (1401). بر هم کنش شوری و سولفات آمونیوم بر رشد و غلظت عناصر غذایی در پرتقال والنسیا پیوند شده روی لیمو. مجله علوم باغبانی ایران، 53 (2)، 321-331. سپهبد، ناصر؛ تواضع، مریم و کهبازی، مهدی (1393). کینوا، گیاه مهم برای امنیت و پایداری کشاورزی در ایران. یازدهمین کنفرانس علوم کشاورزی و اصلاح گیاهی، همدان. 22-29. شریفانی، حسین؛ جمالی، صابر و سجادی، فراست (1398). بررسی اثرسطوح مختلف شوری روی پارامترهای مورفولوژی کینوا (Chenopodium quinoa Willd.) تحت آبیاری مختلف. مجله علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، 22 (2)، 15-27. طاوسی، مهرزاد و لطفعلی آدینه، غلام عباس (1396). کشت کینوا و نتایج تحقیقات آن. مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی، نشر آموزش کشاورزی. 15-17. عقیقی شاهوردی، مهدی؛ امیدی، حمید و طالب زاده، سعید (1398). واکنش استویا به استرس NaCl: رشد، پیگمانهای فتوسنتزی و محتوای گلیکوزید در ریشه و ساقه. مجله علوم کشاورزی ایران، 18(4)، 355-360. نائمی، طاهره؛ فهمیده، لیلا و فاخری، برات علی (1397). اثر استرس خشکی روی آنزیم آنتی اکسیدان، محتوای پرولین و کربوهیدرات در برخی ژنوتیپهای گندم دروم در مرحله دانهالی. مجله اصلاح گیاهان زراعی، 10 (26) ،22-31. نصرالله زاده اصل، وحید؛ محرم نژاد، سجاد و یوسفی، مهری (1396). عملکرد دانه، محتوای کلروفیل، تجمع اسمولیت، فنل کل و فعالیت کاتالیز در ذرت تحت تنش خشکی. مجله اکوفیزیولوژی گیاهی، 12(46) ،1-14.
REFERENCES Abbas, G., Amjad, M., Saqib, M., Murtaza, B., Asif Naeem, M., Shabbir, A. & Murtaza, G. (2021). Soil sodicity is more detrimental than salinity for quinoa (Chenopodium quinoa Willd.) A multivariate comparison of physiological, biochemical and nutritional quality attributes. Journal of Agronomy and Crop Science, 207(1), 59-73. Aghighi Shahverdi, M., Omidi, H. & Tabatabaei, S. (2019). Stevia (Stevia rebaudiana Bertoni) responses to NaCl stress: Growth, photosynthetic pigments, diterpene glycosides and ion content in root and shoot. Journal of the Saudi Society of Agricultural Science, 18(4), 355-360. )In Persian). Amini, A. Z. (2014). Effects of water deficit on proline content and activity of antioxidant enzymes among three olive (Olea europaea L.) cultivars. Journal of Plant Research Iranian Journal of Biology, 27,156-167 (In Persian). Apak, R., Guklu, K., Ozurk, M. & Chelik, S. (2008). Mechanism of antioxidant capacity assays and the cuprac cupric ion reducing antioxidant capacity. Microchimica Acta Horticultural, 160, 413-419 Bettaieb, I., Knioua, S., Hamrouni, I., Limam, F. & Marzouk, B. (2011). Water-deficit impact on fatty acid and essential oil composition and antioxidant activities of cumin (Cuminum cyminum L.) aerial parts. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 59, 328-34. Bondel, K. B. & Schmid, K. J. (2021). Quinoa diversity and its implications for breeding. In Sandra M. Schmockel (Ed.) The quinoa genome. (pp 107-118.) Springer. Bradfored, M. M. (1976). A rapid and sensitive method for the quantitation of microgram quantities of protein utilizing the principle of protein-dye binding. Analytical Biochemistry, 72, 248-54. Derbali, W., Mana, A., Spengler, B., Goussi, R., Abideen, Z., Ghezellou, P., Abdelly, C., Forreiter, C. & Koyro, H.W. (2021). Comparative proteomic approach to study the salinity effect on the growth of two contrasting quinoa genotypes. Plant Physiology and Biochemistry, 163, 215-229. Esteki, M., Daneshmand Vaziri, M., BagheriTodeshki, H., & Manouchehri, H. (2014).Quinoa. Barzegar Monthly, 34 (1099), 41-43. (In Persian). Hamada, A. & El-Enany, A. (1994). Effect of NaCl salinity on growth, pigment and mineral element contents, and gas exchange of broad bean and pea plants. Journal of Biologia Plantarum, 36(1), 75-81 Hatano, T., Kagawa, H., Yasuhara, T. & Okuda, T. (1988). Two new flavonoids and other constituents in licorice root: their relative astringency and radical scavenging effects. Chemical and pharmaceutical bulletin, 36, 20-27. Hinojosa, L., Gonzalez, J.A., Barrios-Masias, F.H., Fuentes, F. & Murphy, K.M. (2018). Quinoa abiotic stress responses. Journal of Plants, 7(4), 106-111. Jafari, T., Iranbakhsh, A., kamali, K., Daneshmand, F. & seifati. (2021). Effect of salinity stress levels on some growth parameters, mineral ion concentration, osmolytes, non-enzymatic antioxidants and phenylalanine ammonialyase activity in three genotypes of (Chenopodium quinoa Willd.). New Cellularand Molecular Biotechnology Journal, 12(45), 110-117 (In Persian). Jamali, s., Sharifian, H., Hezarjarib, A. & Sepahvand, N. (2016). The effect of different levels of salinity on germination and growth indices of two cultivars of Quinoa. Journal of Water and Soil Protection. 6(1), 86-97 (In Persian). Khosroyar, S. & Arastehnodeh, A. (2018). Comparison of anti-inflammatory and antioxidant capacity of alcholic extraction of fraxinus excelsior and melilotus officinalis plant. Plant Archives, 18(1) 1, 443-448 (In Persian). Koyro, H. and Eisa, S. (2008). Effect of salinity on composition, viability and germination of seeds of Chenopodium quinoa Willd. Journal of Plant Soil. 302: 79–90. Li, G., Tang, C., Wang, Y., Yang, J., Wu, H. & Chen, G. (2015). A rapid and sensitive method for semicarbazide screening in foodstuffs by HPLC with fluorescence detection. Food Analytical Methods, 8, 1804-1811. Naeemi, T., Fahmideh, L. & Fakheri, A. (2018). The impact of drought stress on antioxidant enzymes activities, containing of proline and carbohydrate in some genotypes of durum wheat (Triticum turgidu L.) at seedling stage. Journal of Crop Breeding. 10 (26), 22-31(In Persian). Nasrollahzade Asl, V., Moharramnejad, S. & Yusefi, M. (2017). Grain yield, chlorophyll content, osmolyte accumulation, total phenolics and catalase activity in maize (Zea mays L.) under drought stress, Journal of Iranian Plant Ecophysiological Research. 12 (46), 1-14 (In Persian). Navruz-Varli, S. & Sanlier, N. (2016). Nutritional and health benefits of quinoa (Chenopodium quinoa Willd.). Journal of Cereal Science, 69, 371-376. Omidi, H., Shams, H., Sahandi, M. S. & Rajabian, T. (2018). Balangu (Lallemantia sp.) growth and physiology under field drought conditions affecting plant medicinal content. Plant Physiology and Biochemistry, 130, 641- 652 (In Persian). Pulvento, C., Riccardi, M., Lavini, A., Iafelice, G., Marconi, E. & d’Andria, R. (2012). Yield and quality characteristics of quinoa grown in open field under different saline and non‐saline irrigation regimes. Journal of Agronomy and Crop Science, 198, 254-263. Rajaie, M. (2022). The interaction of salinity stress and ammonium sulfate on growth and nutrients concentration in Valencia orang plant grafted on Lemon, Iranian Journal of Horticulture Science. 53(2), 321-331 (In Persian). Ranjan, A., Archana, K. & Ranjan, S. (2017). Gossypium herbaceum GhCYP1 regulates water-use efficiency and drought tolerance by modulating stomatal activity aphotosynthesis in transgenic tobacco. Biosciences, Biotechnology Research Asia. 14(3), 869-880. Ridout, C.L., Price, K.R, Dupont, M.S, Parker, M. L. & Fenwick, G. R. (1991). Quinoa saponins analysis and preliminary investigations into the effects of reduction by processing. Journal of the Science of Food and Agriculture, 54,165-176. Sakamoto, M. & Suzuki, T. (2017). Synergistic effects of a night temperature shift and methyl Jasmonate on the production of anthocyanin in red leaf lettuce. American Journal of Plant Sciences, 8(7), 34–49. Sakat, S., Juvekar, A.R. & Gambhire, M. N. (2010). In vitro antioxidant and anti-inflammatory activity of methanol extract of Oxalis corniculata Linn. International Journal of Pharm Sciences, 2, 146-155. Sepahbod, N. A., Tavazo, M. & Kahbazi, M. (2014).Quinoa is an importance plant for food security and sustainable agriculture in Iran. 11th Iranian Agricultural Sciences and Plant Breeding Congress, Oct. Hamedan, pp.22-29. (In Persian). Sharifani, H., Jamali, S. & Sajadi, F. (2018). Investigation the effect of different salinity levels on the morphological parameters of quinoa (Chenopodium quinoa Willd.) under different irrigation regimes. Journal of Science and Technology of Agriculture and Natural Resource, 22 (2), 15-27 (In Persian). Tattini, M., Galardi, C., Pinelli, P., Massai, R., Remorini, D. & Agati, G. (2004). Differential accumulation of flavonoids and hydroxycinnamates in leaves of Ligustrum vulgare under excess light and drought stress. Journal of New Physiologist, 163, 547-561. Tavosi, M. & Lotfali Adine, G, A. (2018). Quinoa cultivation and researches results. Agricultural Research and Education center, Agricultural Education Publication, pp.15-19. (In Persian) Zhi-Quan, C. & Qi, S. (2015). Comparative physiological and biochemical mechanisms of salt tolerance in five contrasting highland quinoa cultivars. American Journal of Plant Sciences, 4(1), 20-28. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 271 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 299 |