تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,573 |
تعداد مقالات | 71,037 |
تعداد مشاهده مقاله | 125,513,620 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 98,775,398 |
اثر فواصل برداشت در مراحل مختلف رشد بر عملکرد و ارزش غذایی علف نپیر | ||
تولیدات دامی | ||
مقاله 5، دوره 25، شماره 2، تیر 1402، صفحه 169-181 اصل مقاله (528.87 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/jap.2023.355929.623735 | ||
نویسندگان | ||
لیلا طاهرآبادی* 1؛ فرخ کفیل زاده2 | ||
1پژوهشگر پسادکتری، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی،دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران. | ||
2استاد، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران. | ||
چکیده | ||
مطالعه حاضر به منظور بررسی اثر فواصل برداشت در مراحل مختلف رشد بر عملکرد تولید و ارزش غذایی علف نپیر بهعنوان یک منبع علوفهای جدید در ایران، در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با 13 تیمار و سه تکرار انجام شد. چینها در فواصل هر 16 تا 20، 24 تا 28 و 43 روز یا 136 روز پس از کاشت (پایان مرحله رویشی) برداشت شدند که بهترتیب در ارتفاعهای تقریبی 50، 100، 150 و 300 سانتیمتر بودند. این فواصل برداشت بهترتیب منجر به شش، چهار، دو و یک چین برداشت شد. ترکیبات شیمیایی و تخمیر شکمبهای برونتنی بههمراه عملکرد تولید علف نپیر اندازهگیری شد. بیشترین عملکرد ماده خشک (25/1 تن در هکتار) فقط با یک برداشت در ارتفاع 300 سانتیمتر صورت گرفت. قابلیت هضم ماده خشک و ماده آلی در تمام چینها 60 تا 70 درصد بود و بیشترین مقادیر آن در علوفه برداشت شده در ارتفاع 50 سانتیمتر مشاهده شد. علوفه برداشت شده در ارتفاع 300 سانتیمتر بیشترین تولید ماده خشک و ماده آلی قابل هضم (بهترتیب 15/9 و 14/2 تن در هکتار) را داشت. بیشترین غلظت پروتئین خام و کمترین الیاف نامحلول در شوینده خنثی و لیگنین در ارتفاع 50 سانتیمتر مشاهده شد. کمترین پتانسیل گاز تولیدی و بیشترین نرخ تخمیر بهترتیب در ارتفاع 300 و 50 سانتیمتر بود. براساس نتایج حاصل، برای دستیابی به حداکثر عملکرد ماده آلی قابل هضم میبایست علف نپیر را بدون اعمال چینهای اضافی و در پایان مرحله رویشی (136 روز پس از کاشت و ارتفاع 300 سانتیمتر) برداشت نمود. | ||
کلیدواژهها | ||
فواصل برداشت؛ تخمیر برونتنی؛ ترکیب شیمیایی علف نپیر | ||
مراجع | ||
AOAC. (2000). Official Methods of Analysis, 15th Edition. Association of Official Analytical Chemists, Washington, DC, USA. Cook, B. G., Pengelly, B. C., Brown, S. D., Donnelly, J. L., Eagles, D. A., Franco, M. A., Hanson, J., Mullen, B. F., Partridge, I. J., Peters, M., & Schultze-Kraft, R. (2005). Tropical forages: an interactive selection tool. Tropical Forages: an interactive selection tool. Huhtanen, P., Seppala, A., Ahvenjarvi, S., & Rinne, M. (2008). Prediction of in vivo neutral detergent fiber digestibility and digestion rate of potentially digestible neutral detergent fiber: Comparison of models. Journal of animal science, 86(10), 2657-2669. Ishrath, P. K., Thomas, U. C., & Dhanya, G. (2018). Effect of cutting intervals on yield and quality fodder production in hybrid napier. Forage Research, 44(2), 137-140. Manyawu, G. J., Chakoma, C., Sibanda, S., Mutisi, C., & Chakoma, I. C. (2003). The effect of harvesting interval on herbage yield and nutritive value of Napier grass and hybrid Pennisetums. Asian-australasian journal of animal sciences, 16(7), 996-1002. Magcale-Macandog, D. B., Predo, C. D., Menz, K. M., & Predo, A. D. (1998). Napier grass strips and livestock: a bioeconomic analysis. Agroforestry Systems, 40, 41-58. McDonald, I. M. (1981). A revised model for the estimation of protein degradability in the rumen. The Journal of Agricultural Science, 96(1), 251-252. McDougall, E. I. (1948). Studies on ruminant saliva. 1. The composition and output of sheep's saliva. Biochemical journal, 43(1), 99. Minson, D. J. (1984). Digestibility and voluntary intake by sheep of five Digitaria species. Australian Journal of Experimental Agriculture, 24(127), 494-500. Mutimura, M., Ebong, C., Rao, I. M., & Nsahlai, I. V. (2015). Nutritional values of available ruminant feed resources in smallholder dairy farms in Rwanda. Tropical animal health and production, 47, 1131-1137. Muia, J. M., Tamminga, S., Mbugua, P. N., & Kariuki, J. N. (1999). Optimal stage of maturity for feeding napier grass (Pennistetum purpureum) to dairy cows in Kenya. Negawo, A. T., Teshome, A., Kumar, A., Hanson, J., & Jones, C. S. (2017). Opportunities for Napier grass (Pennisetum purpureum) improvement using molecular genetics. Agronomy, 7(2), 28. Queiroz Filho, J. L. D., Silva, D. S. D., & Nascimento, I. S. D. (2000). Dry matter production and quality of elephantgrass (Pennisetum purpureum Schum.) cultivar Roxo at different cutting ages. Revista Brasileira de Zootecnia, 29, 69-74. Rusdy, M. (2016). Elephant grass as forage for ruminant animals. Livestock Research for Rural Development, 28(4), 1-6. Rambau, M. D., Fushai, F., & Baloyi, J. J. (2016). Productivity, chemical composition and ruminal degradability of irrigated Napier grass leaves harvested at three stages of maturity. South African Journal of Animal Science, 46(4), 398-408. Rengsirikul, K., Ishii, Y., Kangvansaichol, K., Pripanapong, P., Sripichitt, P., Punsuvon, V., Vaithanomsat, P., Nakamanee, G., & Tudsri, S. (2011). Effects of inter‐cutting interval on biomass yield, growth components and chemical composition of napiergrass (Pennisetum purpureum Schumach) cultivars as bioenergy crops in Thailand. Grassland science, 57(3), 135-141. Sunusi, A. A., Ito, K., Tanaka, S., Ishii, Y., Ueno, M., & Miyagi, E. (1997). Yield and digestibility of napiergrass (Pennisetum purpureum Schumach) as affected by the level of manure input and the cutting interval. Japanese Journal of Grassland Science, 43(3), 209-217. Taherabadi, L., & Kafilzadeh, F. (2023). Nutritive value of Napier grass at different growth stages. Animal Production, 25(1), 83-91. (In Persian). Theodorou, M. K., Williams, B. A., Dhanoa, M. S., McAllan, A. B., & France, J. (1994). A simple gas production method using a pressure transducer to determine the fermentation kinetics of ruminant feeds. Animal feed science and technology, 48(3-4), 185-197. Tilley, J. M. A., & Terry, D. R. (1963). A two‐stage technique for the in vitro digestion of forage crops. Grass and forage science, 18(2), 104-111. Van Soest, P. V., Robertson, J. B., & Lewis, B. A. (1991). Methods for dietary fiber, neutral detergent fiber, and nonstarch polysaccharides in relation to animal nutrition. Journal of dairy science, 74(10), 3583-3597. Wang, S. M., Chen, C. S., Chen, W., Yan, S. F., & Cheng, Y. K. (2003). The contents of crude protein, acid-detergent fiber and neutral-detergent fiber in Napiergrass affected by cutting intervals, seasons and locations. Journal of Taiwan Livestock Research, 36(4), 357-368. Wangchuk, K., Rai, K., Nirola, H., Dendup, C., & Mongar, D. (2015). Forage growth, yield and quality responses of Napier hybrid grass cultivars to three cutting intervals in the Himalayan foothills. Tropical Grasslands-Forrajes Tropicales, 3(3), 142-150. Zailan, M. Z., Yaakub, H., & Jusoh, S. (2016). Yield and nutritive value of four Napier (Pennisetum purpureum) cultivars at different harvesting ages. Agriculture and Biology Journal of North America, 7(5), 213-219. Zewdu, T. (2005). Variation in growth, yield, chemical composition and in vitro dry matter digestibility of Napier grass accessions (Pennisetum purpureum). Tropical Science, 45(2), 67-73. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 175 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 186 |