تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,501 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,096,992 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,204,528 |
مقایسه عملکرد، صفات لاشه، کیفیت گوشت و فراسنجه های خونی جوجه های گوشتی سویه آرین و راس | ||
تولیدات دامی | ||
مقاله 4، دوره 25، شماره 3، مهر 1402، صفحه 281-293 اصل مقاله (548.93 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/jap.2023.355642.623732 | ||
نویسندگان | ||
فرهاد صمدیان* 1؛ محمد امیر کریمی ترشیزی2؛ علیرضا ایوک پور3 | ||
1گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی ، دانشگاه یاسوج، یاسوج، ایران | ||
2دانشیارر گروه پرورش و تولید طیور، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران | ||
3گروه مدیریت و پرورش طیور، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران | ||
چکیده | ||
مطالعه حاضر بهمنظور مقایسه عملکرد، وزن نسبی اندامهای احشایی، قطعات لاشه، کیفیت گوشت و متابولیتهای خونی بین دو سویه آرین و راس 308 با استفاده از تعداد 96 قطعه جوجه یکروزه در قالب یک طرح کاملاً تصادفی با دو تیمار ، 12 تکرار و چهار پرنده در هر تکرار انجام شد. در روزهای 32 و 42، یک پرنده از هر قفس کشتار شد و بازده لاشه و میانگین وزن نسبی اندامهای احشایی برای هر دو سویه تعیین شد. پراکسیداسیون لیپیدی گوشت و متابولیتهای پلاسمایی خون در انتهای دوره پرورش سنجیده شدند. نتایج نشان داد که در کل دوره پرورش، مصرف خوراک سویه آرین بیشتر از راس بود (0/05≥P)، اما در ضریب تبدیل خوراک کل دوره تفاوت معنیداری مشاهده نگردید. نرخ افزایش وزن در دو هفته اول در سویه آرین بهطور معنیداری بیشتر بود (05/0≥P)، با اینحال، طی هفته پنجم پرورش این روند معکوس شد. بازده لاشه و وزن نسبی سنگدان در جوجههای گوشتی آرین بالاتر بود (0/05≥P)، درحالیکه وزن نسبی بورس فابریسیوس در این سویه کمتر از جوجههای گوشتی راس 308 بود (0/05≥P). راس 308 دارای غلظت اسید اوریک پلاسمایی بالاتری در مقایسه با آرین بود (0/01≥P)، درحالیکه میانگین تریگلیسرید کل پلاسمایی در جوجههای گوشتی آرین بیشتر از راس بود (0/05≥P). پراکسیداسیون لیپیدی گوشت سینه و ران نیز در سویه آرین بیشتر از راس بود (0/05≥P). نتایج حاضر میتواند در اتخاذ تدابیر مدیریتی و تغذیهای بهتر برای سویههای موردآزمایش از جوجه گوشتی کمک بخش باشد. | ||
کلیدواژهها | ||
جوجه ی گوشتی؛ خصوصیات لاشه؛ سویه؛ کیفیت گوشت | ||
مراجع | ||
شریعتمداری، فرید؛ رضایی، محمدجواد و لطفالهیان، هوشنگ (1384). مقایسه عملکرد صفات تولیدی آمیختههای تجارتی جوجه گوشتی. پژوهش و سازندگی، 18(2 (پی آیند 67) در امور دام و آبزیان)، 68-74. خجسته شلمانی، ساسان؛ تاتینا، مصطفی (1389). تأثیر شکل فیزیکی جیره بهصورت پلت و آردی بر عملکرد دو سویه گوشتی آرین و راس. زیست شناسی جانوری، 2(4)، 39-48. جهانیان نجفآبادی، حسین؛ زمانی، پویا؛ ایقانی، وحید؛ رضایزدی، کامران و زرافروز، فریبرز (1397). بررسی تأثیر جیرههای تنظیمشده براساس راهنمای پرورش سویههای آرین و راس بر عملکرد و ویژگیهای لاشه جوجههای گوشتی. علوم دامی (پژوهش و سازندگی)، 31(121 )، 275-302. علیپناه، عباس؛ فرهومند، پرویز؛ دانشیار، محسن و نجفی، غلامرضا (1397). تغییرات عملکرد، پارامترهای کمی و کیفی گوشت و فراسنجههای خونی جوجههای گوشتی تحت آسیت القایی سرمایی. مجله تحقیقات دامپزشکی (دانشگاه تهران)، 73(4 )، 447-465. ورمقانی، صیفعلی؛ اکبری قرایی، محمد؛ میرزایی، کبری؛ طاهرپور، کامران و خطیب، علی (1396). مقایسه توان تولیدی پنج سویه تجاری جوجه گوشتی. نشریه علوم دامی (پژوهش و سازندگی)، 103-116. منافیآذر، قادر؛ اخوان، محمدحسین؛ امینی، جهانگیر؛ فجری، مهدی (1387). مقایسه صفات رشد و لاشه سویههای مختلف جوجههای گوشتی در ایران. پژوهش و سازندگی در امور دام و آبزیان، 78: 88-94. Alshamy, Z., & Richardson, K. C. (2018). Hü nigen H, Hafez HM, Plendl J, Al Masri S. Comparison of the gastrointestinal tract of a dual-purpose to a broiler chicken line: A qualitative and quantitative macroscopic and microscopic study. PloS one, 13(10), e0204921. Doi: 10.1371/journal.pone.0204921 Botsoglou, N. A., Florou-Paneri, P., Christaki, E., Fletouris, D. J., & Spais, A. B. (2002). Effect of dietary oregano essential oil on performance of chickens and on iron-induced lipid oxidation of breast, thigh and abdominal fat tissues. British poultry science, 43(2), 223-230. DOI: 10.1080/00071660120121436 Buckley, D. J., Morrissey, P. A., & Gray, J. I. (1995). Influence of dietary vitamin E on the oxidative stability and quality of pig meat. Journal of animal science, 73(10), 3122-3130. Doi: 10.2527/1995.73103122x Castellini, C., Mugnai, C. A. N. D., & Dal Bosco, A. (2002). Effect of organic production system on broiler carcass and meat quality. Meat science, 60(3), 219-225. Doi: 10.1016/S0309-1740(01)00124-3 Fernandes, J. I. M., Bortoluzzi, C., Triques, G. E., Garcez Neto, A. F., & Peiter, D. C. (2013). Effect of strain, sex and age on carcass parameters of broilers. Acta Scientiarum. Animal Sciences, 35, 99-105. Johnstone, C. P., Reina, R. D., & Lill, A. (2012). Interpreting indices of physiological stress in free-living vertebrates. Journal of Comparative Physiology B, 182, 861-879. Doi: 10.1007/s00360-012-0656-9 Kadim, I. T., Al-Amri, I. S., Al-Kindi, A. Y., Mbaga, M., & Nasser, A. K. (2020). Broiler Meat Production and Postharvest Quality Parameters. In Handbook of Food Preservation (pp. 141-160). CRC Press. Kokore, B. A., Bleyere, N. M., Kamagate, S., & Yap, P. A. (2021). Blood biochemical parameters exploration in broilers and local chickens in Korhogo, Côte d’Ivoire. American Journal of Food and Nutrition, 9(2), 82-86. Doi: 10.12691/ajfn-9-2-4. Mehdizadeh, F., Ansar Pirsaraei, Z., Jafari Sayadi, A., & Deldar, H. (2022). Study of meat quality and some genes expression associated with growth in three strains of Ross, Arian and Cobb based on a basal diet. Agricultural Biotechnology Journal, 14(3), 193-222. Doi: 10.22103/JAB.2022.19645.1404 Metzler-Zebeli, B. U., Magowan, E., Hollmann, M., Ball, M. E. E., Molnár, A., Witter, K., ... & Zebeli, Q. (2018). Differences in intestinal size, structure, and function contributing to feed efficiency in broiler chickens reared at geographically distant locations. Poultry science, 97(2), 578-591. Doi: 10.3382/ps/pex332 Mueller, A. J. (2021). Assessment of Meat Quality Attributes of Four Commercial Broiler Strains Processed at Various Market Weights. University of Arkansas. Graduate Theses and Dissertations Retrieved from https://scholarworks.uark.edu/etd/3986. Nguyen Van, D., Moula, N., Moyse, E., Do Duc, L., Vu Dinh, T., & Farnir, F. (2020). Productive performance and egg and meat quality of two indigenous poultry breeds in Vietnam, Ho and Dong Tao, fed on commercial feed. Animals, 10(3), 408. DOI: 10.3390/ani10030408 Plavnik, I., & Hurwitz, S. (1983). Organ weights and body composition in chickens as related to the energy and amino acid requirements: Effects of strain, sex, and age. Poultry Science, 62(1), 152-163. Doi: 10.3382/ps.0620152 Puspita, U. E., Saragih, H. T. S. S. G., Hartatik, T., & Daryono, B. S. (2021). Body Weight Gain and Carcass Quality of the Hybrid Chicken Derived from the Crossing between Female F1 Kampung Super and Male F1 Kampung-Broiler. Journal of Tropical Biodiversity and Biotechnology, 6(2), 60934. Doi: 10.22146/jtbb.60934. Rahimi, S., Esmaeilzadeh, L., & Torshizi, K. (2006). Comparison of growth performance of six commercial broiler hybrids in Iran. Iranian Journal of Veterinary Research, 7(2), 38-44. DOI: 10.22099/IJVR.2006.2661. Saláková, A., Straková, E., Válková, V., Buchtová, H., & Steinhauserová, I. (2009) Quality indicators of chicken broiler raw and cooked meat depending on their sex. Acta Veterinaria Brno, 78(3): 497-504. Doi: 10.2754/avb200978030497. Souza, D. P., Souza, D. H., & Brogoni, E. (1994). Growth and carcass characters in different commercial broiler strains. Revst Da Sociedad Brasileira De Zoote Chia, 23, 782-791. Sumners, L. H., Zhang, W., Zhao, X., Honaker, C. F., Zhang, S., Cline, M. A., ... & Gilbert, E. R. (2014). Chickens from lines artificially selected for juvenile low and high body weight differ in glucose homeostasis and pancreas physiology. Comparative Biochemistry and Physiology Part A: Molecular & Integrative Physiology, 172, 57-65. Doi: 10.1016/j.cbpa.2014.02.020 Thiam, M., Barreto Sánchez, A. L., Zhang, J., Wen, J., Zhao, G., & Wang, Q. (2022). Investigation of the Potential of Heterophil/Lymphocyte Ratio as a Biomarker to Predict Colonization Resistance and Inflammatory Response to Salmonella enteritidis Infection in Chicken. Pathogens, 11(1), 72. Varmaghany, S., Jafari, H., & Ahmadpanah, J. (2020). Evaluation of cardiac status, ascites related factors and growth performance of five commercial strains of broiler chickens. Acta Scientiarum. Animal Sciences, 43. Doi: 10.4025/actascianimsci.v43i1.50295 | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 504 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 337 |