تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,502 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,117,597 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,223,170 |
تاثیر محلولپاشی آسکوربیکاسید بر عملکرد دانه و برخی صفات بیوشیمیایی گیاه کینوا (Chenopodium quinoa wild) تحت شرایط تنش کمآبی | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
علوم گیاهان زراعی ایران | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مقاله 16، دوره 54، شماره 2، تیر 1402، صفحه 205-215 اصل مقاله (841.35 K) | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/ijfcs.2023.351119.654955 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نویسندگان | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
سید فاطمه موسوی1؛ عیسی خمری* 1؛ سید محسن موسوی نیک1؛ علی اکبر مقصودی مود2؛ مریم اله دو3 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1گروه زراعت. دانشکده کشاورزی. دانشگاه زابل. زابل. ایران | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان. کرمان. ایران | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
3گروه اصلاح نباتات و بیوتکنولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل، زابل، ایران | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
چکیده | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
به منظور بررسی اثر آسکوربیکاسید بر عملکرد دانه و برخی خصوصیات بیوشیمیایی گیاه کینوا تحت شرایط تنش کم آبی آزمایشی به صورت کرتهای خردشده در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در سالهای 1399 و 1400 در ایستگاه مرکز تحقیقات و کشاورزی و منابع طبیعی کرمان اجرا شد. عامل اصلی شامل سه سطح تیمار آبیاری (آبیاری تا مرحله رسیدگی کامل (شاهد)، آبیاری تا شروع مرحله گلدهی و آبیاری تا شروع مرحله خمیری) و عامل فرعی شامل دو سطح محلول پاشی آسکوربیک اسید (صفر و 2 میلی مولار) بود. سال و اثرات متقابل آن با هر دو عامل روی کلیه صفات تاثیر معنی داری نداشت. اثر عامل آبیاری و آسکوربیک اسید و اثر متقابل آنها بر کلیه صفات غیر از اثر عامل آبیاری بر محتوای کاروتنوئیدها و اثر متقابل بر عملکرد دانه و محتوای کربوهیدرات معنی دار بود. تنش کمآبی (آبیاری تا شروع مرحله گلدهی و آبیاری تا شروع مرحله خمیری) سبب کاهش عملکرد دانه، محتوای رنگیزه های فتوسنتزی، پروتئین برگ، محتوای نسبی آب و افزایش محتوای کربوهیدرات و پرولین شد. عملکرد دانه تحت شرایط آبیاری تا شروع مرحله گلدهی و آبیاری تا شروع مرحله خمیری نسبت به شرایط کنترل به ترتیب 5/40 و 7/18 درصد کاهش داشت. صرف نظر از عدم اختلاف معنیدار بین تیمارهای آبیاری و محلولپاشی آسکوربیک اسید در صفت عملکرد دانه، محلولپاشی با آسکوربیک اسید منجر به بهبود صفات بیوشیمیایی و عملکرد دانه در هر سه تیمار آبیاری شد. عملکرد دانه با محلولپاشی آسکوربیکاسید 7/22 درصد افزایش نشان داد. از آنجاییکه محلولپاشی با آسکوربیک اسید سبب بهبود عملکرد دانه شده است، استفاده از این ماده برای جبران آسیب های وارده در نتیجه تنش خشکی به گیاه کینوا پیشنهاد میشود. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
کلیدواژهها | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
آنتیاکسیدان؛ تنش خشکی؛ فلاونوئید؛ فنل؛ کاروتنوئیدها؛ کلروفیل | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
اصل مقاله | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مقدمه گیاهان در طبیعت به طور مداوم در معرض تنشهای زنده و غیر زنده متعددی قرار دارند. باتوجهبه اثرات زیانآور این تنشها، عملکرد گیاهان در حال کاهش است. بنابراین، بهحداقلرساندن این تلفات یکی از دغدغه های اصلی است. در میان تنشهای زنده و غیر زنده که گیاهان با آن مواجه میشوند، تنش خشکی یکی از نامطلوبترین عواملی است که روی رشد و عملکرد گیاه تاثیر گذاشته و تهدیدی جدی برای تولید پایدار محصول در شرایط تغییر اقلیم به شمار میرود (El-Bially et al., 2018). مطالعات متعددی کاهش رشد و عملکرد گیاه کینوا را تحت شرایط تنش خشکی نشان داده است (Aziz et al., 2018; از میان چندین گیاه زراعی شناختهشده به دلیل سهم قابل توجهی که در امنیت غذایی دارند، کینوا (Chenopodium quinoa Wild.) یکی از مهمترین گیاهان است. کینوا گیاه دانه ای آلوتتراپلوئید اقتصادی مهم میباشد که یکساله است و به عنوان یک محصول شبه غلات علفی در نظر گرفته میشود. باتوجه به اهمیت آن برای امنیت غذایی، سازمان خواربار و کشاورزی ایالات متحده (FAO) سال 2013 را به عنوان سال بین المللی کینوا (IYQ2013) اعلام کرد. کینوا یک گیاه حیاتی به دلیل اهمیت تغذیه ای زیاد و مقاومت بالا در برابر تنش های غیر زنده است (Bascunan-Godoy et al., 2016). دانههای آن دارای محتوای بالایی از اسیدهای چرب، ویتامینها، مواد معدنی، فلاونوئیدها، فیبرهای غذایی و پلیفنولها هستند (Alvarez-Jubete et al., 2010). تنشهای محیطی مختلف منجر به تولید بیش از حد گونههای فعال اکسیژن (ROS[1]) میشود که سبب آسیب اکسیداتیو، پراکسیداسیون پلاسمالما، جهشDNA، دناتورهشدن پروتئین و در نهایت مرگ سلولی میشود (Sharma et al., 2012). گیاهان برای مقابله با اثرات زیانآور ROS سیستمهای دفاعی آنزیمی و غیر آنزیمی را به کار میبرند. سیستم دفاعی غیر آنزیمی شامل مولکولهای آنتیاکسیدان مانند آسکوربیکاسید، کاروتنوئیدها، گلوتاتیون، پرولین و α-توکوفرولها میباشد. این سیستمهای دفاعی آنتیاکسیدانی برای کنترل آبشارهای اکسیداسیون کنترلنشده بسیار کارآمد هستند و سلولهای گیاهی را در برابر آسیبهای اکسیداتیو با حذف ROS حفاظت میکنند (Gill & Tuteja, 2010). پرولین به تثبیت ساختارهای درونسلولی (به عنوان مثال، غشاها و پروتئینها)، از بین بردن رادیکالهای آزاد و بافر پتانسیل سلولی در شرایط تنش کمک میکند. همچنین به عنوان یک آنتیاکسیدان و مهارکننده گونههای فعال اکسیژن (ROS) عمل میکند (Ghosh et al., 2021). محققان متعددی در گیاه کینوا و سایر گیاهان گزارش کردهاند که تنش خشکی، فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدان و تجمع پرولین و کربوهیدرات را افزایش داده که نشاندهنده پاسخ گیاهان به تنش اکسیداتیو است (Askari & Ehsanzadeh, 2015; Khazaei et al., 2020; Gholami et al., 2021). برای بهبود تحمل گیاه به تنش خشکی در طول چند دهه اخیر، به موازات اصلاح سنتی و تکنیکهای بیوتکنولوژی، استراتژیهای متعددی برای بهبود عملکرد گیاه در محیطهای تنش خشکی پیشنهاد شده است. این تکنیکها شامل تیمار قبل از کاشت بذر یا محلولپاشی با آنتیاکسیدانها، ویتامینها و ترکیبهای محافظتکننده اسمزی مانند گلایسین بتائین، پرولین، آسکوربیکاسید یا ترهالوز است (Elewa et al., 2017). آسکوربیکاسید به عنوان یک آنتیاکسیدان، یک کوفاکتور آنزیمی و یک پیشساز برای سنتز اگزالات و تارتارات عمل میکند (Rigano et al., 2017). آسکوربیکاسید اساساً به عنوان کاهشدهنده عمل میکند و بسیاری از انواع رادیکالهای آزاد را از بین میبرد (Ahmad et al., 2010). ویتامینها تأثیر مطلوبی بر افزایش تقسیم سلولی و سنتز هورمونهای گیاهی نظیر سیتوکنینها و جیبرلینها دارند (Abdelhamid et al., 2013). آسکوربیکاسید تحمل به تنش کمآبی را از طریق فرایندهای فیزیولوژی و بیوشیمیایی در گیاهان بهبود میبخشد (Gaafar et al., 2020). با مطالعه آفتابگردان تحت شرایط تنش کمآبی گزارش شد که محتوای کلروفیل برگ و مقادیر عملکرد دانه در گیاهان تیمارشده با آسکوربیکاسید در مقایسه با گیاهان تیمارنشده افزایش نشان داد که نقش مثبت آسکوربیکاسید را در کاهش اثرات نامطلوب تنش کمآبی آشکار کرد (El-Bially et al., 2018). در مطالعه دیگری بهبود محتوای پرولین، کلروفیل، کاروتنوئید و کربوهیدراتهای محلول در گیاه فلفل با محلولپاشی آسکوربیکاسید مشاهده شد (Khazaei et al., 2020). در گیاه کینوا نیز بهبود رشد گیاه و فعالیت آنزیمها و مولکولهای آنتیاکسیدان با محلولپاشی آسکوربیکاسید به دست آمد (Aziz et al., 2018). این تحقیق به منظور بررسی تاثیر محلولپاشی آسکوربیکاسید بر عملکرد دانه و برخی از صفات فیزیولوژیک گیاه کینوا تحت شرایط تنش کمبود آب انجام شد.
این تحقیق در ایستگاه مرکز تحقیقات و کشاورزی و منابع طبیعی کرمان واقع در ۲۲ کیلومتری جنوب شهر کرمان با موقعیت جغرافیایی ۵۷ درجه، ۴ دقیقه و 55 ثانیه طول شرقی و 30 درجه، 17 دقیقه و 21 ثانیه عرض شمالی و ارتفاع ۱۸۳۰ متر از سطح دریا روی گیاه کینوا انجام شد. این ناحیه آب و هوای خشک و نیمهمعتدل داشته و متوسط بارندگی سالیانه آن در حدود ۱۵۰ میلیمتر در سالهای پرباران است. میانگین بارندگی در ماههای مربوط به سالهای 1399 و 1400 در جدول 1 آمده است. حداقل و حداکثر متوسط دمای سالیانه آن بهترتیب 14- و ۴۰+ درجه سانتیگراد میباشد. بافت خاکی مزرعه شنیلومی و pH خاک نیز معادل ۷/۷ بود (جدول 2). آزمایش به صورت کرتهای خردشده در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در دو سال 1399 و 1400 اجرا شد. عامل اصلی شامل سه سطح تیمار آبیاری شامل: آبیاری تا مرحله رسیدگی کامل (شاهد)، آبیاری تا شروع مرحله گلدهی و آبیاری تا شروع مرحله خمیری و عامل فرعی شامل دو سطح محلولپاشی آسکوربیکاسید (صفر و 2 میلیمولار) بود. عرض و طول کرتها 4/2 در 3 متر، فاصله بین کرتها یک متر و فاصله بین بلوکها سه متر و هر کرت فرعی شامل 4 ردیف کاشت بود. فاصله بین ردیفها 60 سانتیمتر و فاصله بین بوتهها در هر خط کاشت 10 سانتیمتر بود. آبیاری قبل از کاشت و بعد از سبزشدن هفتهای یکبار تا شروع مرحله گلدهی برای شرایط تنش شدید انجام شد. در شرایط تنش ملایم آبیاری تا مرحله خمیری نرم ادامه داشته و سپس قطع شد. برای شرایط نرمال نیز آبیاری تا رسیدگی فیزیولوژیکی ادامه داشت. برای کاشت ابتدا خاک مزرعه تسطیح و شخم به عمق 30 سانتیمتر با گاوآهن قلمی انجام شد. میزان کود مصرفی نیز بسته به آزمایش خاک تعیین شد. به دلیل بیماری بوتهمیری قبل از کاشت، بذور با قارچکش ضدعفونی شدند.
جدول 1. میانگین بارندگی در ماههای مربوط به سال 1399 و 1400 در شهرستان کرمان (بر حسب میلیمتر)
جدول 2. نتایج خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک مزرعه (عمق 60-0 سانتیمتر)
عملیات کاشت در تاریخ 15 مردادماه و در عمق یک سانتیمتری با دست انجام شد. مبارزه با علفهای هرز نیز صورت گرفت، چون در هفته اول کشت که رشد گیاه کینوا بهکندی صورت میگیرد، مبارزه با علفهای هرز ضروری است. محلولپاشی آسکوربیکاسید در دو مرحله یکبار در مرحله شروع گلدهی و بار دوم 2 هفته پس از محلولپاشی نوبت اول با استفاده از سمپاش دستی در غروب آفتاب انجام شد. عملیات برداشت پس از زردشدن بوتهها و رسیدگی فیزیولوژیک در تاریخ 25 آبانماه بهصورت دستی انجام و عملکرد دانه (گرم در متر مربع) برای هر واحد آزمایشی محاسبه شد. 1-2. صفات مورد بررسی 2-1-1. عملکرد دانه: برای اندازهگیری عملکرد دانه، کل بوتههای هر واحد آزمایشی به غیر از حاشیه پس از رسیدگی فیزیولوژیک برداشت شده و بر حسب گرم در متر مربع بیان شد. 2-1-2. میزان کلروفیل a، کلروفیل b و کاروتنوئیدها: ۲۰ میلیلیتر استون 80 درصد به نیم گرم ماده گیاهی پودرشده اضافه و با سرعت 6000 دور در دقیقه به مدت 10 دقیقه سانتریفوژ شد. فاز بالایی به بالن شیشهای منتقل و مقداری از آن را در کووت اسپکتروفتومتر ریخته و بهطور جداگانه در طول موجهای 663 نانومتر برای کلروفیل a، ۶۴۵ نانومتر برای کلروفیل b و 470 برای کارتنوئیدها مقدار جذب قرائت شد. در نهایت با استفاده از فرمولهای زیر میزان کلروفیلa ، b و کاروتنوئیدها بر حسب میلیگرم بر گرم وزن تر نمونه به دست آمد.
در این روابط A میزان جذب در طول موج مورد نظر، V حجم نهایی استون 80 درصد برحسب میلیلیتر وW اندازه برگ برحسب گرم میباشد (Lichtenthaler & Wellburn, 1985). 2-1-3. محتوای پرولین: اندازهگیری میزان پرولین برگ با استفاده ازروش Bate et al. (1973) به شرح زیر انجام شد: 05/0 گرم از بافت برگ در ۵ میلیلیتر محلول اسیدسولفوسالیسیلیک 3 درصد ساییده شده و محلول با کاغذ صاف شد. سپس 3 میلیلیتر از عصاره صافشده با ۲ میلیلیتر محلول اسیدناینهیدرین و 2 میلیلیتر اسیداستیک مخلوط و به مدت ۳۰ دقیقه در دمای 100 درجه سانتیگراد قرار داده شد و پس از آن لولهها به حمام یخ منتقل شدند. بعد از آن به لولهها ۶ میلی لیتر تولوئن اضافه کرده و لولهها بهخوبی تکان داده شدند و بعد از حدود ۲۰ ثانیه دو فاز مجزا تشکیل شد. از فاز بالایی برای اندازهگیری میزان پرولین در طول موج ۵۲۹ نانومتر استفاده شد. میزان پرولین استخراجی بر اساس میکرومول در گرم وزن تر از جدول استاندارد استخراج شد. 2-1-4. محتوای پروتئین برگ: برای اندازهگیری محتوای پروتئین برگ ابتدا معرف برادفورد آماده شد. سپس به 100 میکرولیتر عصارهی گیاهی مقدار 5 میلیلیتر از معرف برادفورد افزوده شد. پس از دو دقیقه، میزان جذب آن در طول موج 595 نانومتر قرائت شد. بر اساس مقایسه با منحنی استاندارد، غلظت پروتئین بر حسب میلیگرم بر گرم وزن تر گزارش شد 2-1-5. محتوای کربوهیدرات: برای اندازهگیری میزان کربوهیدرات ۱۰ میلیلیتر اتانول ۹۵ درصد به 2/0 گرم بافت تازه نمونه اضافه شده و سپس نمونهها در حمام آب گرم به مدت یک ساعت با دمای ۸۰ درجه سانتیگراد قرار داه شد. پس از آن به یک میلیلیتر از محلول بهدستآمده یک میلیلیتر فنل 5/0 درصد و 5 میلیلیتر اسیدسولفوریک ۹۸ درصد اضافه شد و جذب آن در طول موج ۴۸۳ نانومتر با دستگاه اسپکتروفتومتر قرائت شد. میزان کربوهیدرات استخراجی بر اساس منحنی استاندارد گلوکز به دست آمد (Keles & Oncle, 2004). 2-1-6. محتوای نسبی آب برگ: نیم گرم از جوانترین برگ توسعهیافته بوته هر کرت آزمایشی برداشت شده و وزن آن با استفاده از ترازوی دیجیتال با دقت 001/0 گرم به دست آمد (FW). سپس نمونهها بهمدت ۲۴ ساعت درون آب مقطر شناور شده و در تاریکی و دمای اتاق نگهداری شدند و بعد از آن با استفاده از ترازوی دیجیتال با دقت 001/0 گرم توزین شد تا وزن در هنگام تورژسانس (TW) به دست آید. پس از آن برگها در آون ۶۰ درجه سانتیگراد بهمدت ۲۴ ساعت قرار گرفته تا وزن خشک (DW) حساب شود. RWC از طریق معادله زیر محاسبه شد (Ritchi & Nguyen, 1990). RWC= (FW-DW)/ (TW-DW) ×100 2-2. تجزیه و تحلیل دادهها ابتدا دادهها در نرمافزار Minitab نسخه 18 از نظر نرمالبودن مورد بررسی قرار گرفت، بدینصورت که ابتدا تست نرمالیتی دادهها با استفاده از روش کولموگراف اسمیرناف انجام و پس از تأیید نرمالبودن دادهها، خطاها از نظر نرمالبودن بررسی شدند. همگنی خطاهای آزمایشی با استفاده از آزمون بارتلت نیز بررسی شد. سپس تجزیه واریانس مرکب کلیه صفات و آزمون مقایسه میانگین به روش LSD در سطح پنج درصد با نرمافزار SASنسخه 2/9 انجام شد (SAS 2010).
نتایج تجزیه واریانس عملکرد دانه و صفات بیوشیمیایی اندازهگیریشده در جدول 3 آورده شده است. نتایج نشان داد که سال و اثر متقابل آن با هر دو عامل تیمار آبیاری و آسکوربیکاسید روی کلیه صفات اندازهگیری شده تاثیر معنیداری نداشت. بنابراین عکسالعمل صفات در دو سال زراعی متفاوت نبوده است. اثر تیمار آبیاری روی کلیه صفات به غیر از محتوای کاروتنوئیدها معنیدار بود. اثر عامل آسکوربیکاسید روی کلیه صفات معنیدار بود. اثر متقابل این دو عامل نیز روی کلیه صفات بهاستثنای عملکرد دانه و محتوای کربوهیدرات معنیدار بود که نشاندهنده این است که واکنش تیمارهای آبیاری برای این صفات به سطوح مختلف عامل آسکوربیکاسید متفاوت بوده است.
جدول 3. تجزیه واریانس عملکرد دانه و صفات بیوشیمیایی گیاه کینوا تحت سه تیمار آبیاری (A) و دو سطح آسکوربیکاسید (B) در دو سال (Y).
ns: غیر معنیدار، * و **: بهترتیب معنیدار در سطح احتمال پنج و یک درصد.
مقایسه میانگین عملکرد دانه و محتوای کربوهیدرات در تیمارهای مختلف آبیاری نشان داد که متناسب با تنش خشکی مقادیر عملکرد دانه کاهش و محتوای کربوهیدرات افزایش داشتند (جدول 4). عملکرد دانه 7/18 و 5/40 درصد بهترتیب در شرایط تنش ملایم (آبیاری تا شروع مرحله خمیری) و تنش شدید (آبیاری تا شروع مرحله گلدهی) نسبت به شرایط غیر تنش (آبیاری تا مرحله رسیدگی کامل) کاهش نشان دادند.
جدول 4. مقایسه میانگین عملکرد دانه و محتوای کربوهیدرات گیاه کینوا در تیمارهای مختلف آبیاری.
برای هر صفت میانگینهایی که حداقل دارای یک حرف مشترک هستند، تفاوت معنیداری بر اساس آزمون LSD در سطح احتمال پنجدرصد ندارند.
مطابق با نتایج این تحقیق، Elewa et al. (2017b)، (Aziz et al. (2018 و (El-Shamy et al. (2022 کاهش پارامترهای رشدی، عملکرد دانه و اجزای آن را در گیاه کینوا تحت تنش خشکی مشاهده کردند. سایر محققان نیز در گیاهان مختلف اثرات منفی تنش خشکی بر عملکرد دانه را گزارش کردند (Dolatabadian et al., 2010; Gaafar et al., 2020). در شرایط تنش کمآبی، تلفات جدی برای فرآیندهای رشد گیاه رخ میدهد و تقسیم سلولی، تکثیر سلولی و مراحل بلوغ سلولی بهطور قابل توجهی مختل میشود. رنگدانههای فتوسنتزی تحت شرایط تنش شدید آب کیفیت خود را از دست داده و در نتیجه باعث کاهش عملکرد محصول میشوند (Kapoor et al., 2020). بیشترین و کمترین محتوای کربوهیدرات بهترتیب در شرایط تنش شدید و غیر تنش به دست آمد (جدول 4). طبق نتایج این تحقیق، افزایش محتوای کربوهیدرات در گیاه کلزا نیز تحت شرایط تنش کمبود آب مشاهده شد (Farahani et al., 2020). گزارش شده است که کربوهیدراتهای محلول کل تحت تنش خشکی در کتان افزایش یافته که نقش مهمی در تنظیم اسمزی، ذخیره کربن و مهار رادیکال داشتند (Bakry et al., 2012). محلولپاشی با آسکوربیکاسید منجر به بهبود عملکرد دانه و محتوای کربوهیدرات شد. عملکرد دانه با محلولپاشی این ماده 7/22 درصد افزایش داشت (جدول 5). آسکوربیکاسید یک آنتیاکسیدان غیر آنزیمی است که گیاهان برای حفاظت خود از آسیب اکسیداتیو از طریق مهار و حذف گونههای فعال اکسیژن (ROS) استفاده میکنند (Gill &Tuteja, 2010). آسکوربیکاسید در فرآیندهای متعددی شامل فتوسنتز، رشد دیواره سلولی، توسعه سلول، مقاومت به تنشهای محیطی و سنتز اتیلن، جیبرلینها، آنتوسیانین و هیدروکسیل پرولین شرکت میکند (Smirnoff & Wheeler, 2000). ازاینرو ماده مناسبی برای افزایش عملکرد در گیاهان میباشد. گزارش شده است که کاربرد غلظتهای مختلف آسکوربیکاسید در شرایط تنش خشکی در گیاه کینوا سبب بهبود عملکرد، محتوای نسبی آب و شاخصهای رشدی گیاه شد (Mahdavi Rad et al., 2022).
جدول 5. مقایسه میانگین عملکرد دانه و محتوای کربوهیدرات گیاه کینوا برای فاکتور آسکوربیکاسید.
برای هر صفت میانگینهایی که حداقل دارای یک حرف مشترک هستند، تفاوت معنیداری بر اساس آزمون LSD در سطح احتمال پنج درصد ندارند.
محقق دیگری افزایش پارامترهای رشدی با کاربرد آسکوربیکاسید در گیاه ذرت تحت هر دو شرایط تنش و غیر تنش خشکی مشاهده کرده و بیان کردند که این افزایش رشد در نتیجه تاثیر آسکوربیکاسید روی تقسیم سلولی است و همچنین آسکوربیکاسید بهعنوان یک مولکول آنتیاکسیدان، اثرات زیانآور تنش خشکی را کاهش میدهد. آنها همچنین افزایش وزن دانه را با کاربرد آسکوربیکاسید در گیاهان تنش دیده و گیاهان رشدکرده در شرایط نرمال گزارش کرده و اظهار داشتند که این افزایش میتواند به سبب افزایش فتوسنتز و انتقال آسیمیلاتها به دانه در نتیجه کاهش اثرات تنش خشکی مربوط به آسکوربیکاسید باشد (Dolatabadian et al., 2010). گزارش شده است که محلولپاشی با آسکوربیکاسید اثرات نامطلوب تنش خشکی روی صفاتی مانند بستهشدن روزنهها، جذب مواد غذایی، کلروفیل کل، سنتز پروتئین، فرآیند فتوسنتز و رشد گیاه را کاهش میدهد مقایسه میانگین اثر متق | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مراجع | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
References: Ahmad, P., Jaleel, C.A., Salem, M.A., Nabi, G., & Sharma, S. (2010). Roles of enzymatic and nonenzymatic antioxidants in plants during abiotic stress: A review. Critical Review in Biotechnology, 30, 161-175. Abdelhamid, M.T., Sadak, M.S.H., Schmidhalter, U., & El-Saady, A. (2013). Interactive effects of salinity stress and nicotinamide on physiological and biochemical parameters of faba bean plant. Acta Biological Colombiana, 18, 499-510. Alvarez-Jubete, L., Arendt, E.K., & Gallagher, E. (2010). Nutritive value of pseudo cereals and their increasing use as functional gluten-free ingredient. Trends in Food and Science Technology, 21, 106-113. Anjun, S.A., Farooq, M., Xie, X.Y., Liu, X.J., & Ijaz, M. (2012). Antioxidant defense system and proline accumulation enables hot pepper to perform better under drought. Science Horticulture, 140, 66-73. Askari, E., & Ehsanzadeh, P. (2015). Drought stress mitigation by foliar application of salicylic acid and their interactive effects on physiological characteristics of fennel (Foeniculum vulgare Mill.) genotypes. Acta Physiologiae Plantarum, 37, 4-14. Aziz, A., Akram, N.A., & Ashraf, M. (2018). Influence of natural and synthetic vitamin C (ascorbic acid) on primary and secondary metabolites and associated metabolism in quinoa (Chenopodium quinoa Wild.) plants under water deficit regimes. Plant Physiology and Biochemistry, 123, 192-203. Bajji, M., Lutts, S., & Kinet, J.M. (2001). Water deficit effects on solute contribution to osmotic adjustment as a function of leaf ageing in three durum wheat (Triticum Desf) cultivars performing differently in arid conditions. Plant Science, 160, 669-681. Bakry, A.B., El-Hariri, D.M., Sadak, M.S., & El-Bassioury, M. (2012). Drought stress mitigation by foliar application of salicylic acid in two linseed varieties grown under newly reclaimed sandy soil. The Journal of Applied Sciences Research, 8, 3503-3514. Bascunan-Godoy, L., Reguera, M., Abdel-Tawav, Y.M., & Bljmwald, E. (2016). Water defic | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 336 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 253 |